No to w takim razie będzie zamianka 5 szt KB na KT - dzięki za radę.
I automatycznie 0,2g mniej na szczycie, a jak byś dał 4 to zysk jeszcze większy.
Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.
Napisano 21 styczeń 2013 - 16:50
No to w takim razie będzie zamianka 5 szt KB na KT - dzięki za radę.
I automatycznie 0,2g mniej na szczycie, a jak byś dał 4 to zysk jeszcze większy.
Napisano 23 styczeń 2013 - 18:32
a zbroił już ktoś casta wg K-R ?
Napisano 23 styczeń 2013 - 19:05
Ludzie robią ale jakoś nikt nie chce pochwalić się testami , jedynie na stronach internetowych można przeczytać o porównaniach i dobitnie wszystkie testy "na papierze" wypadają lepiej niż "stary" NGC oraz tradycyjny długi stożek od wejścia do topu
Fajną stronkę zamieścił WOBI można sporo poczytać i jednak nitkt już z pewnością nie powie "że to już było ale inaczej" lub inne tego typu rzeczy
Powtórzę za WOBIM
http://www.guidesnbl.../fuji_catalogue
oraz porównanie NGC do KR oraz tradycyjnego w cast
http://www.guidesnbl...uji_k-r_concept
porównanie NGC do KR concept
http://www.guidesnbl...or_spinning_rod
Porównanie wyważenia wędki oraz długości rzutu NGC oraz KR concept
http://www.guidesnbl...uji_k-r_concept
Porównanie drgań szczytówki w NGC i KR concept a co za tym idzie z dokładnością rzutu
http://www.guidesnbl...ater_sensitivit
Nie mówiąc już że wędka w systemie KR będzie generowała większą moc zacięcia oraz bezpieczniejszy hol ponieważ będzie po prostu mocniejsza
Użytkownik mrWhite7 edytował ten post 23 styczeń 2013 - 19:23
Napisano 31 styczeń 2013 - 15:07
dzisiaj zrobiłem testy nad wodą kijka na klenio-jazie -Byron 3,0m do 10gr , miał założone LV w ilości 9szt łącznie ze szczytem , po skórkowaniu z starego lakieru całego blanku i założeniu przelotek KR w ilości 11 sztuk łącznie ze szczytem , kijek zyskał całkiem inne życie , stał sie bardziej szybki i czulszy ,
testy zrobiłem nad rzeką , co prawda wiatr był dość silny ,ale po znalezieniu miejsca które od niego osłaniało zrobiłem testy na lekkich wabikach ,przy użyciu żyłki 0,16 na kołowrotku 2500 i plecionki 0,08 pp na kołowrotku 1000 , co prawda próby były nie do końca miarodajne bo jednak wiatr mocno kręcił ,ale żuty całkiem przyzwoite wychodziły ,jak nie lepsze teraz pozostaje polakierować omotki i czekać na wiosnę
podziękowania dla kolegi @mrWhite7 za pomoc w doborze przelotek
Napisano 31 styczeń 2013 - 15:12
Cieszę sie że mogłem pomóc trochę , teraz czekamy na następne testy bo z tego co się orientuję kilkunastu kolegów zdecydowało się przezbroić kije.
Napisano 31 styczeń 2013 - 15:15
dzisiaj zrobiłem testy nad wodą kijka na klenio-jazie -Byron 3,0m do 10gr , miał założone LV w ilości 9szt łącznie ze szczytem , po skórkowaniu z starego lakieru całego blanku i założeniu przelotek KR w ilości 11 sztuk łącznie ze szczytem , kijek zyskał całkiem inne życie , stał sie bardziej szybki i czulszy ,testy zrobiłem nad rzeką , co prawda wiatr był dość silny ,ale po znalezieniu miejsca które od niego osłaniało zrobiłem testy na lekkich wabikach ,przy użyciu żyłki 0,16 na kołowrotku 2500 i plecionki 0,08 pp na kołowrotku 1000 , co prawda próby były nie do końca miarodajne bo jednak wiatr mocno kręcił ,ale żuty całkiem przyzwoite wychodziły ,jak nie lepsze teraz pozostaje polakierować omotki i czekać na wiosnę
podziękowania dla kolegi @mrWhite7 za pomoc w doborze przelotek
Jak Kolega zrobi testy rzutowe, przy bezwietrznej pogodzie to proszę się podzielić spostrzeżeniami
Napisano 31 styczeń 2013 - 15:24
wiatr był boczny ,więc myślę że rzuty byłyby dalsze , ale i tak dalej niż przy oryginalnym uzbrojeniu , teraz czekam na wiosnę i spostrzeżeniami na pewno się podzielę , test był robiony na szybko , chciałem się przekonać czy wszystko jest oki ,przed lakierowaniem
Napisano 31 styczeń 2013 - 15:54
Jeśli to byron xt12 to super kijek na pewno wyszedł bez dwóch zdań. Oglądałem kije tak zbrojone w FC bodajże we wtorek ... robią pierwsze wrażenie duża ilością przelotek , lekkoscią
Napisano 31 styczeń 2013 - 16:10
ten który ja przerobiłem to Byron - Grey Mammoth Senso Cast 3,0- 2-10gr
Napisano 03 luty 2013 - 20:50
pokazał się nowy katalog Fuji i nowe rozmiary i rozkłady w KR
Napisano 03 luty 2013 - 21:02
można odnośnik- link , do tego katalogu ?
Napisano 03 luty 2013 - 21:37
http://www.fujitackl...mponent2013.pdf
mnie zaciekawiła i zmartwiła strona 8
w ubiegłorocznym katalogu KR dla Cast był opisany jako wędki "lekkie" z KB i KT 4 i ciężkie z 4,5mm
i myślałem, że można uzbroić będzie 12lb w 4 i 18-20lb w 4,5
teraz wyglądana to, że można tak zbroić kije tylko od klasy MH , niestety plik PDF i strona we Flash'u jest tak kodowana, że nie da się tekstu wkleić choćby do Google tłumacza, może ktoś zna inny sposób ?
Użytkownik bazyloss edytował ten post 03 luty 2013 - 21:37
Napisano 03 luty 2013 - 22:10
dzieki za linka
Napisano 04 luty 2013 - 06:47
Dzięki za stronkę z plikiem .pdf .Teraz będzie można zbroić także blanki klasy M,MH oraz H w system KR co daje nowe możliwości .Bardzo ładnie zobrazowane jest wyznaczanie stożka , szkoda że opis jest tylko po japońsku ale rysunki są jednoznaczne.
O co chodzi z tą obróbką .pdf bo ja widzę że nic nie jest kodowane i możesz zrobić z tym plikiem wszystko bo chcesz np. interesująca cię strona nr.8
Mógłby ktoś pomóc bo nie bardzo " czytać po japoński" ale z tego co tu widzę chyba trzeba wyznaczyć stożek oś kołowrotka i górne krawędzie wewnętrzne pierścieni przelotek
Dzięki pojawieniu się nowych przelotek KL-M oraz KL-l ,6M-8M 5,5L-7L oraz 5KB -6 KBmamy nowe możliwości zbrojenia blanków o wytrzymałości do 25 lb
Przykłady zbrojenia spinnów klasy M,MH,H
Stosując nowe przelotki KL-L musimy pamiętać że przejmują one rolę Chokera od przelotek KB które taką rolę wcześniej spełniały
Kombinacji zbrojenia wiele , w zależności co potrzebujemy ale wygląda to bardzo lekko ,stabilnie i myślę że przybędzie entuzjastów
Użytkownik mrWhite7 edytował ten post 04 luty 2013 - 09:08
Napisano 04 luty 2013 - 07:50
Dzięki za wklejenie inforgrafiki @mrWhite - dobra robota
Napisano 04 luty 2013 - 08:01
Dzięki za wklejenie inforgrafiki @mrWhite - dobra robota
Napisano 04 luty 2013 - 09:25
Strona nr 7 - super samouczek. Dedykuję wszystkim zwolennikom koncepcji 30-20-12-... Swoją drogą, aż dziw bierze, że nie pokusili się o podobne opracowania dla Y. A może się pokusili, tylko się nie spotkałem. W każdym razie tabele z new conceptem na Y wyglądają nieco inczej, nie znajdzie się w nich tej "radosnej" dowolności.
Napisano 04 luty 2013 - 10:57
@krzysiek, ciekawe czy nowy koncept pozwoli na jeszcze dodatkowe odciążenie MHX'a ?
pzdr i zdrówka życzę,
Jacek
Napisano 04 luty 2013 - 11:08
Pytanie, co jest na topie Pamiętajmy, że przelotki K nie są z pianki. K o danej wysokości ma mniejszy ring od Y i będzie pewnie trochę lżejsza. Ale nie przeceniajmy odchudzenia stożka. Blank w tym obszarze jest sztywny a ramię krótkie. Najbardziej istotne jest szybkie zejście – czwarta przelotka ma np. 6 czy 5,5. Przy szybkim zejściu z Y na L-ki szczyt może wyglądać bardzo podobnie. Tylko stożek będzie znacząco inny.
Napisano 04 luty 2013 - 12:18
@krzysiek, ciekawe czy nowy koncept pozwoli na jeszcze dodatkowe odciążenie MHX'a ?pzdr i zdrówka życzę,
Jacek
Zawsze można zastosować opcję droższą a wtedy wagowo będzie to tak wyglądało
...ale czy koniecznie do MHXa ? :)
TECH
Hand made →
Rodbuilding (budowa wędek) →
Przelotki węglowe Daiwa AGS?Napisany przez Mekamil , 12 wrz 2023 |
|
|
||
TECH
Hand made →
Modyfikacja wędki dwuskładowej na sześcioskładową.Napisany przez OskarEL , 07 sty 2023 |
|
|
||
TECH
Hand made →
Rodbuilding a prawoNapisany przez Wojtek Zwolski , 16 gru 2022 |
|
|
||
TECH
Hand made →
Przeróbka spinningu na castingNapisany przez zayl990 , 03 lut 2012 |
|
|
||
TECH
Hand made →
Przelotka szczytowa o wiekszej średnicyNapisany przez Bolesław , 12 lis 2021 tech-rb, przelotki |
|
|
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych