Od dluzszego czasu sledze ten watek. Ciekawie prezentuja sie te rysunki.
Szczegolnie ten pierscien w ktorym "K" system we wszystkim jest optymalny a poprzednie rozwiazania przegrywaja na kazdym polu
Od kilkunastu lat posluguje sie niemal wylacznie wedkami wykonanymi przez polskich rodbuilderow.
Ewolucja odnosnie stosowanych przelotek jest widoczna...
Wedzisk sam nie buduje. Buduje mi je moj Kolega.
Mialem sporo wedek na Fuji SIC, Fuji Hardloy, Alconite, Pac Bay SiC itd. itp
Rozne to byly kije, roznie uzbrojone. Z roznymi stozkami. Nigdy tego nie analizowalem - interesowal mnie efekt i na drugim miejscu wyglad.
Po przezbrojeniu kija 260 cm 12 lb fast z Fuji alconite na PB Minima TiCH moge stwierdzic ze kazda nastepna wedke o mocy ML lub M bede mial zbudowana na tych przelotkach.
Czy je ulozy w dluzszym stozku, czy krotszym czy w ostro krotkim - zostawiam ta decyzje Zbrojmistrzowi.
Przelotki "K" mi sie nie podobaja - i to dla mnie wyklucza ich zastosowanie na wedkach, ktorymi lowie.
Tak jak nie krece czerwonymi kolowrotkami i nie mam split gripow w wedkach.
Nie wiem na czym ma polegac "systemowosc" i "doskonalosc" akurat tych ramek, ktore teraz Fuji mowi ze sa we wszystkim lepsze niz poprzednie ich produkty.Ktore to cechy sprawiaja ze efekt osiagany na ramkach K jest nieosiagalny na innych - np na minimach.
Wszystko wskazuje na to, ze nie bedzie mi dane sie przekonac. Bo zadnej wedki na przelotkach K nie planuje posiadac.
Cos sprzedawac trzeba (z punktu widzenia producenta), cos "wymyslac" trzeba (z punktu widzenia dzialow rozwoju i marketingu producenta). Czy to "cos" kupowac trzeba to cale szczescie mozemy sami zdecydowac .
Moze wedkarsko nie jestem tak zaawansowany by poczuc roznice braku przelotek K i po prostu w swojej blogiej nieumiejetnosci potrafie miec wielka radosc z lowienia kijem na minimach.
Dodam tylko,ze gdy widze ceny jakie podawane sa przy tej nowosci - to szczerze powiem ze chce mi sie z politowaniem tylko zasmiac pod nosem.
Komplet minim, tych "czarnych", to max 150 pln + szczytowa Fuji FST (25-30).
Tyle z mojej strony.
Ale watek bede nadal sledzil. W koncu alfabet nie konczy sie na "K". Jeszcze troche mozna nowych ramek powymyslac i te fajne grafiki porobic
Pozdrawiam
Guzu
p.s. w najblizszym czasie wzbogaca moj arsenal 2x SC V Salmon Steelhead, na minimach. Zainteresowanych zaprosze do watku Kolegi @yglo pod koniec tego miesiaca
Użytkownik Guzu edytował ten post 05 luty 2013 - 01:00