Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie
TECH

Przeróbka fabrycznego kija - pytania / porady

przeróbka tech-rb

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
590 odpowiedzi w tym temacie

#161 OFFLINE   skalek-77

skalek-77

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 2334 postów
  • Imię:Rafał

Napisano 15 marzec 2014 - 16:52

Taka przeróbka będzie kosztować więcej niż uzbrojenie nowego blanku.Musisz się z tym liczyć.

#162 ONLINE   tetsu

tetsu

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 140 postów

Napisano 15 marzec 2014 - 19:38

Nie no chyba pomysl z regeneracja odpada posprawdzalem pare stron z rodbuildingiem i faktycznie koszty spore a takie skrocenie dolnika moze zmienic akcje kija a tego bym nie chcial tak wiec temat do zamkniecia :-(

#163 OFFLINE   Hubertus

Hubertus

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 1863 postów
  • LokalizacjaŁódź

Napisano 22 marzec 2014 - 21:17

kijek na który sie śliniłem w latach 90 

szkoda ruszać, toż to klasyka

#164 OFFLINE   czerwcowy0520

czerwcowy0520

Forumowicz

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPip
  • 227 postów

Napisano 08 kwiecień 2014 - 01:46

a czy próbował ktoś kiedyś wymienić sam insert? tak sie właśnie zastanawiam czy nie da rady rozciac tego starego, oczyscic blank, dotoczyc z korka prosty insercik nawiercic otwór, rozciac na pół i skleic już na blanku?

#165 OFFLINE   mrWhite7

mrWhite7

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2266 postów
  • LokalizacjaHamburg
  • Imię:Artur
  • Nazwisko:Bielecki

Napisano 08 kwiecień 2014 - 02:51

Taki zabieg całkowitego zdjęcia rękojeści robiłem ostatnio na moim Blue Rapidzie z tym że zdejmowałem wszystko , łącznie z przelotkami .Tu sprawa jest zdecydowanie prostsza. Zdejmij pierw korek nożem do tapet ,potem piłką do metalu uchwyt DPS zacznij od gniazd które trzymają kręcioł potem przepiłuj wzdłuż tą blachę za śrubą .Następnie oskrob i wyszlifuj tą część blanku i załóż nowy uchwyt według swojego planu z rysunku ,najpierw na sucho i ustal ile trzeba będzie doważyć kij . Nie znam parametrów tego kija ale myślę że 20 g to max jaki można włożyć , reszta to korkoguma ewentualnie burnt i to tylko na tylny reargrip. Nie oddawaj kija do pracowni a sprubuj sam to zrobić , radość murowana :) Całość jak najbardziej do przeprowadzenia samemu takiego zabiegu.

Użytkownik mrWhite7 edytował ten post 08 kwiecień 2014 - 02:56

#166 OFFLINE   Fatso

Fatso

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2683 postów
  • LokalizacjaWarszawa, Choszczówka
  • Imię:Michał

Napisano 08 kwiecień 2014 - 07:22

Taki zabieg całkowitego zdjęcia rękojeści robiłem ostatnio na moim Blue Rapidzie z tym że zdejmowałem wszystko , łącznie z przelotkami .Tu sprawa jest zdecydowanie prostsza. Zdejmij pierw korek nożem do tapet ,potem piłką do metalu uchwyt DPS zacznij od gniazd które trzymają kręcioł potem przepiłuj wzdłuż tą blachę za śrubą .Następnie oskrob i wyszlifuj tą część blanku i załóż nowy uchwyt według swojego planu z rysunku ,najpierw na sucho i ustal ile trzeba będzie doważyć kij . Nie znam parametrów tego kija ale myślę że 20 g to max jaki można włożyć , reszta to korkoguma ewentualnie burnt i to tylko na tylny reargrip. Nie oddawaj kija do pracowni a sprubuj sam to zrobić , radość murowana :) Całość jak najbardziej do przeprowadzenia samemu takiego zabiegu.

Nie kuś go do złego i nie namawiaj na dociążanie kija :rolleyes:

#167 OFFLINE   mrWhite7

mrWhite7

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2266 postów
  • LokalizacjaHamburg

Napisano 08 kwiecień 2014 - 07:38

Nie kuś go do złego i nie namawiaj na dociążanie kija :rolleyes:

Namawiam do rozsądnego dociążenia :) najlepiej kapslem ozdobnym lub grippem z korkogumy :) wiadomo że jak "przedobrzy" to kij zmieni właściwości, więc trzeba to ewentualnie zrobić z umiarem. Namawiam go do samodzielnego wykonania przeróbki to będziemy mieć następnego zarażonego w klubie R.B :)

#168 OFFLINE   Fatso

Fatso

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2683 postów

Napisano 08 kwiecień 2014 - 12:24

Na przykład: Załączony plik  abschlusskappen.jpg   9,25 KB   7 Ilość pobrań

Przepraszam, ale jak ktoś pisze o dociążaniu, to od razu kojarzy mi się z ołowiem. Natomiast gustowna gałka aluminiowo-gumowo, czy inny kapsel ozdobny, to co innego :)

• mrWhite7 lubi to

#169 OFFLINE   mrWhite7

mrWhite7

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2266 postów
  • LokalizacjaHamburg

Napisano 08 kwiecień 2014 - 12:28

Na przykład: attachicon.gifabschlusskappen.jpg

Przepraszam, ale jak ktoś pisze o dociążaniu, to od razu kojarzy mi się z ołowiem. Natomiast gustowna gałka aluminiowo-gumowo, czy inny kapsel ozdobny, to co innego :)

Właśnie o coś takiego chodzi ,gustowny kapsel czy ozdobna kapa spełnią swoje zadanie i nie spowodują "rozmiękczenia" dołu i zmiany charakterystyki  wędki .

• Fatso lubi to

#170 OFFLINE   Fatso

Fatso

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2683 postów

Napisano 08 kwiecień 2014 - 12:58

Właśnie o coś takiego chodzi ,gustowny kapsel czy ozdobna kapa spełnią swoje zadanie i nie spowodują "rozmiękczenia" dołu i zmiany charakterystyki  wędki .

Z doświadczenia - potwierdzam

#171 OFFLINE   czerwcowy0520

czerwcowy0520

Forumowicz

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPip
  • 227 postów

Napisano 08 kwiecień 2014 - 14:28

Wielkie dzieki koledzy za rady:) tak czy siak, planuje w przyszlosci zajac sie budowa kijkow. Jesienią bedę zbroił kijek w pracowni to sobie zobaczę z czym to się je:) chciałem zmieniać całą rekojesc ale teraz stwierdziłem że w sumie to fajnie by było ją zostawić także ppnawiam pytanie odnośnie wymiany samego insertu

#172 OFFLINE   Profil_Nieaktywny

Profil_Nieaktywny

Sparta Rods

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3476 postów
  • Imię:Łukasz
  • Nazwisko:Borucki

Napisano 08 kwiecień 2014 - 14:38

Na mój gust to dałoby się to zrobić bez rozbierania kija, poprostu zdejmujac stary , wyczyscic ladnie blank po nim i założyć nowy rozciety wzdłuż tak aby go nasadzic i sklecić , pozniej ewentualnie polakierowac albo zaszpachlowac i ladnie zeszlifowac , ale to tylko teoria i zapewne rzeźba okrutna a dodatkowo chyba w grę wchodzi jedynie insert z materiału który da się na tyle rozgiac aby nasadzic na blank, wykonalne, tylko pytanie czy ktoś to robił, mam dwa kije z serii amundson z blizniaczym uchwytem do diaflexa i nie ma tam problemów z insertem, ale sam uchwyt jest nieco bardziej odsadzony od korka w strone stopki mlynia. Pzdr.

#173 OFFLINE   ezehiel

ezehiel

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3591 postów
  • LokalizacjaLa La Land
  • Imię:Marcin

Napisano 06 maj 2014 - 13:26

Witam,

Mam starą dobrą Germine, drugi skład lata mi na tulei.

Możecie poratować i powiedzieć gdzie dostanę takie tuleje?

Szkoda mi kija bo mam go od 4 roku życia, mimo starej technologii ten szklak jest niedozastąpienia budżetowymi wędkami.

W planach też wymiana przelotek.

Więc najlepiej oddałbym ją do całościowej renowacji.

#174 OFFLINE   miras1983

miras1983

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1193 postów

Napisano 10 maj 2014 - 22:00

Kojarzę  naprawę takich metalowych złączy,opis z jakiejś książki , przy wykorzystaniu uchwytu wiertarskiego.

Część ,,żeńską" należy włożyć maksymalnie w uchwyt ,ścisnąć, i tak stopniowo wyciągać po 2-3mm za każdym razem ściskając ,

może coś z tego będzie ;)

#175 OFFLINE   ezehiel

ezehiel

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3591 postów
  • LokalizacjaLa La Land
  • Imię:Marcin

Napisano 11 maj 2014 - 00:16

Kojarzę naprawę takich metalowych złączy,opis z jakiejś książki , przy wykorzystaniu uchwytu wiertarskiego.
Część ,,żeńską" należy włożyć maksymalnie w uchwyt ,ścisnąć, i tak stopniowo wyciągać po 2-3mm za każdym razem ściskając ,
może coś z tego będzie ;)

Dzięki

Pozdawiam
Ezehiel

Użytkownik ezehiel edytował ten post 11 maj 2014 - 00:17

#176 OFFLINE   cezar80

cezar80

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 69 postów
  • Lokalizacjaokolice Płocka

Napisano 30 maj 2014 - 21:37

Witam

Od dłuższego czasu śledzę te wątki dotyczące budowy wędek i mam chęć popróbować i ja. Posiadam kijek , stara seria Yad Michigan 2,7 do 20gr. Kijek fajnie pracuje na rybie, chwalony był na niektórych forach jako bardzo dobry kij pstrągowy (nawet przez niektórych poszukiwany)natomiast jest wg, mnie trochę lejący przy zarzucaniu. Wpadłem na pomysł aby zrzucić z niego lakier i zamienić te 7 fabr. przelotek na 9 z tym że lżejszych na wyższych stopkach.

I tu moje pytania:

1. Czy poprawi to akcję kija będzie ciut sztywniejszy

2.jak najlepiej ustawić te przelotki (pochodzą z kija mIkado top archer), wzorować się na tym archerze

3. czy lakierować po tym zabiegu blank

4 a może powinno być 1 Czy warto się tym bawić czy lepiej sprzedać go a kupić coś sztywniejszego

Proszę wybaczyć te może zbyt ogólne pytania, wędkuje naście lat ale kije zawsze były kupne ......

pozdrawiam

#177 OFFLINE   deejaybialy

deejaybialy

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 463 postów
  • Lokalizacjachelm/ den bosch nl
  • Imię:Adam

Napisano 30 maj 2014 - 21:51

ad 1 powinno

ad 2 sprobuj rozlozyc jak bylo w pop. kiju jak bedzie zle ugiecie to kombinuj...

ad 3 ja bym nie lakierowal.

a co do punktu 4, zawsze warto to kupa zabawy i nauki a za ile go sprzedasz?? grosze podejrzewam..powodzenia w przezbrajaniu

pozdr

#178 OFFLINE   bodzio83

bodzio83

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 80 postów
  • LokalizacjaToruń

Napisano 31 maj 2014 - 21:59

Miałem ten sam dylemat .

Przerobiłem swojego Yada Frieburg .Kijek do 10 g .Zamiast 7 przelotek założyłem 11 .Które ważą połowę .Spining odzyskał wigor .

Stał się sztywniejszy ,rzuca się dalej .Odezwij się do Roberta z BRC doradzi po ojcowsku co z twoim kijkiem zrobić .

Pozdrawiam .

#179 OFFLINE   @spius83

@spius83

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 250 postów
  • LokalizacjaPolska...:))
  • Imię:Tomek

Napisano 01 czerwiec 2014 - 13:48

Czy nie jest to ta seria z grafitu im-6? Ciekawe kijki to były. Jeśli to seria im6 to do dziś pamięam tego do 21 gr. Żaden inny kij mi tak nie utkwił w pamięci, nie wiem dlaczego  :) . Z 7 przelotek na 11 na pewno poprawi właściwości rzutowe jak i pracy pod obsiążeniem na 100%, nie muszą to być super lekkie, tanim kosztem to forecasty i będziesz zadowolny. Chyba, ze ma być bardziej ambitnie. Wedle uznania.

#180 OFFLINE   Meme

Meme

booom

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3094 postów
  • LokalizacjaWarszawa - Tarchomin
  • Nazwisko:Oświeciński

Napisano 01 sierpień 2014 - 20:15

Witam :D

Postanowiłem przerobic casta na spining a jedyny nie uzywany kijek to Guide select mutant cast - wiem ze łatwiej było by kupic blank ale jest to 1 zabawa tego typu  i szkoda blanku dla takiego partacza jak ja :P

Problem tkwi w super rekjesci - ktos ja rozbierał ? zeskrobac się nie da - bo twarde - podgrzewanie ... podgrzewalem suszarka moja 2 polowki z 5 min i nic nawet nie drgneło...

Ma ktos jakies doświadczenia z "tym" ?

Pozdrawiam MIchał :)

Użytkownik meme174 edytował ten post 01 sierpień 2014 - 20:15

Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: tech, przeróbka, tech-rb

Użytkownicy przeglądający ten temat: 4

0 użytkowników, 4 gości, 0 anonimowych