Warszawska i podwarszawska Wisła
#12321 OFFLINE
Napisano 14 grudzień 2023 - 14:32
- jakub75 lubi to
#12322 OFFLINE
Napisano 14 grudzień 2023 - 15:31
To ja nie wiedziałem że macie taki zakaz !? Ja chciałem żeby wprowadzili taki zakaz na odcinku 4km to te dziady z PZW zwyzywały mnie od kłusownikow i że pewnie chce wszystkie ryby dla siebie WTF
Mamy tylko do końca roku...
#12323 OFFLINE
Napisano 14 grudzień 2023 - 16:29
A też podpisze, będę w zacnym gronie wędkarzy żyjących w pewnien sposób z przewodnictwa
Elyyyta 🙃
- robert0304 lubi to
#12324 OFFLINE
Napisano 14 grudzień 2023 - 18:56
Jest konkretna petycja.
Wypełnienie trwa chwilę, nic nie kosztuje. Jak ktoś nie chce, nie musi pisać uzasadnienia. Jeśli ktoś się wstydzi, można zastrzec swoje dane i nie będą się wyświetlały.
Być może sama zachęta wyszła, jak wyszła, bo kogo obchodzi, że ten, czy inny wędkarz podpisał. Na mnie na przykład to zupełnie nie działa, ale mniejsza z tym, intencja dobra. To się liczy.
Można też dyskutować, czy na kogoś wpłynie itd. albo czy dany zakaz coś zmieni. Ale po pierwsze zaczynamy mylić słuszność prawa z jego egzekwowaniem, a po drugie, można w ciemno powiedzieć, że nie wszyscy to kłusole. A jak nie wszyscy, to logiczne jest, że przy zakazie kilka rybek więcej przeżyje. Za dużo ich nie mamy, warto dla tych kilku.
Co tam jeszcze, a że przewodnicy. Mnie to akurat nie obchodzi, już pisałem, ale zastanówmy się. Przewodnik żyje z tego, że jego klient łowi ryby. Czyli przewodnikowi wprost zależy, aby ryby były i to okazałe. Dlatego się podpisali.
Tutaj interes jest znacznie lepiej powiązany rybnością wody niż jakiegoś pracownika pzw, wód polskich itd. Nie ma porównania.
PS
Elita to imprezuje w takich miejscach jak Ferrieres, kiedyś Mentmore Towers, czasem coś ogłosi w Davos... nie mylić z Karpaczem
Użytkownik korol edytował ten post 14 grudzień 2023 - 18:58
- Wojtek B., jacekp29, malinabar i 3 innych osób lubią to
#12325 OFFLINE
Napisano 14 grudzień 2023 - 19:00
- jakub75 lubi to
#12326 OFFLINE
Napisano 14 grudzień 2023 - 19:10
Problem w tym, że jeszcze (prawdopodobnie) nic, nigdy z takiej petycji nie wynikło, nawet w przypadku spraw większej wagi
Ja też się niczego nie spodziewam. Ale trzeba dać szanse.
Przynajmniej pojawi się wartość dodana z listy wędkarzy pod imieniem i nazwiskiem. Jakiś tam argument, przeciw retoryce zebraniowej, że skoro nie przekonaliście na zebraniu 20 smakoszy, bo akurat tego dnia szef kazał zostać w pracy, albo ktoś wiózł dziecko na basen, to nie można narzekać, że przedstawiciele nie wiedzą, nie znają skali i inne takie.
- jakub75 lubi to
#12327 OFFLINE
Napisano 14 grudzień 2023 - 19:30
Celów takiej petycji jest kilka:
1. Uzyskanie odpowiedniej decyzji OM PXZW.
2. Presja na PZW - niech mają uczucie, że ktokolwiek próbuje na nich wpływać.
3. Edukacja wędkarzy.
4. Presja na wędkarzy - oczywistym jest, że większość będzie przeciwko, ale dobrze przejechać kijem po kratach
5. Zaangażowanie wędkarzy w coś więcej, niż pisanie komentarzy.
Przy okazji zebrała się baza mailowa osób popierających no-kill, którą można wykorzystać przy kolejnych tego typu akcjach.
PS. Co do przewodników - jak dzisiaj przeczytałem na FB sugestię, że to ich robota, to zacząłem rżeć Nie winą przewodników jest, że stworzyli na tyle rozpoznawalne marki, że uznaliśmy z @womar, iż warto wykorzystać ich nazwiska oraz zasięgi.
- womar, jacekp29, bartsiedlce i 3 innych osób lubią to
#12328 ONLINE
Napisano 14 grudzień 2023 - 20:00
Podpisałem . Trzeba podejmować takie inicjatywy . Jak inaczej ktoś może usłyszeć nasz głos ? Nie wszyscy siedzą na Forum . Nie wszyscy mają pojęcie , ilu tak naprawdę jest zwolenników nowoczesnego modelu wędkarstwa . My sami nawet tego nie wiemy tak naprawdę ... Taka petycja to prosty test na sprawdzenie jak jest . A poza tym od czegoś trzeba zacząć , a to wychodzi poza ramy bezproduktywnego bicia piany .
- jacekp29, korol i jakub75 lubią to
#12329 OFFLINE
Napisano 17 grudzień 2023 - 09:17
Co do malkontentów którzy mylą prawo z jego egzekwowaniem (pięknie ujął to Piotr) - znam łowiska gdzie po wprowadzeniu C&R dla drapieżników nagle spadła w widoczny sposób liczba wędkarzy. Oczywiście zdarza się zobaczyć osobę kombinującą ale do tej pory wystarczyło słowo (i zapewne strach przed interwencją służ i tacy „pacjenci” w trybie ekspresowym się zawijali.
Ja już po roku zauważyłem że jest lepiej. I z każdym rokiem było lepiej nie mogę doczekać się kolejnego. To nie znaczy wcale że za każdym razem jest eldorado ale liczba wyjazdów z małą liczbą brań lub na zero spadła znakomicie. Nawiązując do teorii 80-20 to teraz odwróciło się bezrybie na korzyść świetnych wyjazdow
#12330 ONLINE
Napisano 17 grudzień 2023 - 10:53
Użytkownik Maciej W. edytował ten post 17 grudzień 2023 - 10:55
- MaleX, Darek P, teki77 i 5 innych osób lubią to
#12331 OFFLINE
Napisano 17 grudzień 2023 - 11:23
#12332 ONLINE
Napisano 17 grudzień 2023 - 12:16
- MaleX, womar, malinabar i 1 inna osoba lubią to
#12333 ONLINE
Napisano 17 grudzień 2023 - 16:26
Abstrahując od wędkarskiej mentalności wędkarza krajowego , fakt utrzymywania sieciowych ekip w Mazowieckiem zakrawa na ponury żart i kpinę z opłacających składki wędkarzy . Tak swoją drogą ciekawe , w ilu okręgach w kraju utrzymywane są związkowe brygady rybackie , macie taką wiedzę ?
- MaleX i Maciej W. lubią to
#12334 OFFLINE
Napisano 17 grudzień 2023 - 16:58
- MaleX, Maciej W. i jakub75 lubią to
#12335 OFFLINE
Napisano 17 grudzień 2023 - 18:12
Mało tego przy nowych umowach część opłaty za dzierżawę ma wracać do wody w postaci zarybien. Ale pewnie długo nie w stolicy
#12336 OFFLINE
Napisano 17 grudzień 2023 - 18:37
Użytkownik wujek edytował ten post 17 grudzień 2023 - 18:41
- MaleX, jacekp29, Maciej W. i 4 innych osób lubią to
#12337 OFFLINE
Napisano 17 grudzień 2023 - 19:29
Mało tego przy nowych umowach część opłaty za dzierżawę ma wracać do wody w postaci zarybien. Ale pewnie długo nie w stolicy
Nie łącz podanej informacji z Wisłą, bo ona nie wpisuje się w ten schemat.
#12338 OFFLINE
Napisano 18 grudzień 2023 - 10:35
Załączone pliki
#12339 ONLINE
Napisano 18 grudzień 2023 - 11:08
#12340 OFFLINE
Napisano 18 grudzień 2023 - 19:30
Ponoć z Wisły, taki z 90cm. Do kupienia w Warszawie.
W przyszłym roku od 1 lipca do końca grudnia sandacze powyżej 85 cm (złowione na przyujściowym odcinku KŻ do Wisły) będzie można zapraszać do domu na kolację (zgodnie z limitem 1 szt. dziennie). W 2022 r. wędkarz pokazał mi zdjęcie w telefonie sandacza złowionego na tym odcinku, któremu bliżej było do 1 metra niż do 90 cm. Tamten przeżył, w 2024 r. może być inaczej.
W handlu nie ma znaczenia gatunek ryby, jej wymiar i okres sprzedaży. Liczą się dokumenty stwierdzające pochodzenie ryby. Jeśli sprzedawca nie ma takich dokumentów, to nawet sprzedaż leszcza wypełnia znamiona popełnienia przestępstwa. Natomiast pojawienie się ryb drapieżnych w handlu (nawet w ich okresie ochronnym) nie musi świadczyć o złamaniu przepisów. Dzieje się tak ze względu na fakt, iż są w ustawie o rybactwie śródlądowym wyjątki, które zwalniają z obowiązku przestrzegania wymiarów i okresów ochronnych ryb.
Użytkownik robert2 edytował ten post 18 grudzień 2023 - 19:41
- MaleX lubi to
Użytkownicy przeglądający ten temat: 6
3 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych
-
gutekjelonki, Darek_W, Tommek