Witam wszystkich bardzo serdecznie.
Jestem nowy na forum dlatego na początku chciałem się przywitać. Forum śledzę od kilku miesięcy i w końcu postanowiłem się zalogować i poprosić Was o pomoc.
Bardzo poważnie przymierzam się do zakupu blanku i komponętów do wykonania pierwszego kija. Bardzo lubie majsterkować, dłubać, przerabiać to myśle że dam sobie radę.
Ma to być ,,lekki’’ kij sandaczowa. Jestem posiadaczem kija wykonanym na blanku MHX P844-2 (do 18 g). Wędka była wykonana przez kogoś w domowej pracowni. Kijek kupiony troszkę na wariata. O jedną przelotkę za mało, za krótka rękojeść (kij strasznie leci do przodu) i takie tam.
No ale blank super ale mogło by być dużo lepiej (może go kiedyś przerobie). Kijem łowi się dobrze w przedziale 12-25 gram. Łowie sandacze z łodzi tylko i wyłącznie na jeziorach. Mam problem zwłaszcza w miesiącach czerwiec, lipiec, grudzień gdy na mojej wodzie sandacze potrzebują przynęty 2-’’ na główce 7-10 gram. Głębokość łowiska na początku sezonu 2-4m późną jesienią 5-6 metrów. Na kiju MHX P844-2 nie mam kontaktu z przynętą. Widzę branie na jaskrawej plecionce ale jak mocno wieje to musze być zdany na szczytówkę lub czucie w dłoni.
Mieszkam w Olsztynie a tu w pobliży żadnej pracowni, najbliższa to w Warszawie. Wyjazd do pracowni to prawie 200 PLN a wolę tą kasę przeznaczyć na komponęty. Dlatego proszę was o pomóc w doborze blanku do lekkiego łowienia sandaczy. Nie chcę żadnych wklejanek.
Blank długości ok. 2 metrów, fajnie by było jakby był w 1 kawałku. A i jeszcze jedno. Będzie to mój pierwszy kij dlatego chcę na niego przeznaczyć ok. 500 PLN(do 300 PLN blank ok. 200 komponety)
Czyli:
Lekki kij sandaczowy (ok. 2 m) do łowienia z łodzi z opadu na głębokości 2-6 m na małe przynęty gumowe na główkach 7-10 (góra 12 gram). MHX lub Baston? P842-2 lub ISB780?
Użytkownik dagu edytował ten post 30 styczeń 2013 - 19:47