Witam
Czy szanowni koledzy mog膮 mi rozja艣ni膰 spraw臋 po艂o偶enia przelotek, tzn ich rozmieszczenia na blanku? Czy powinny si臋 one znajdowa膰 na cie艅szej czy grubszej cz臋艣ci rurki ? Spotka艂em si臋 z r贸偶nymi opiniami, chcia艂bym wi臋c wyci膮gn膮膰 jakie艣 wnioski na podstawie waszych porad. Pozdrawiam
#1 OFFLINE
Napisano 14 grudzie艅 2007 - 20:32
#2 OFFLINE
Napisano 14 grudzie艅 2007 - 20:58
Pozdrawiam
Remek
#3 OFFLINE
Napisano 14 grudzie艅 2007 - 21:40
#4 OFFLINE
Napisano 14 grudzie艅 2007 - 21:43
Pozdrawiam
#5 OFFLINE
Napisano 14 grudzie艅 2007 - 22:28
Nie zawsze da si臋 ustawi膰 w臋dk臋 tak aby by艂a na miekkim lub twardym,a jednocze艣nie by nie skr臋ca艂a w kt贸r膮艣 ze stron.Jeszcze gorzej jak blank jest sfalowany.
Kto ukr臋ci艂 troche much贸wek wie o czym pisz臋.
- Konrad-Northrods lubi to
#6 OFFLINE
#7 OFFLINE
Napisano 14 grudzie艅 2007 - 22:49
Pozdrawiam
#8 OFFLINE
Napisano 15 grudzie艅 2007 - 18:40
.....Nalezy uwaza膰 tylko by za艂o偶y膰 przelotki po stronie kr臋gos艂upa a nie wygi臋cia szczyt贸wki ( co cz臋sto si臋 zdarza) - bo nie zawsze idzie to w parze...
No w艂a艣nie, jak to jest z tym wygi臋ciem szczyt贸wki ? W bardzo du偶ej cz臋艣ci w臋dek dost臋pnych na polskim rynku wyst臋puje ta w/g mnie wada - nie s膮 od niej wcale wolne produkty markowe - widzia艂em ju偶 krzywe w臋dki uzbrojone na blankach Batsona, Talona, trafia艂y si臋 skrzywione Lamiglasy, o ta艅szej ofercie nie wspomn臋. Jaka jest skala tego zjawiska - czy s膮 to tylko pojedyncze przypadki, czy jednak du偶a cz臋艣膰 blank贸w jest t膮 wad膮 obarczona? A mo偶e ma to miejsce tylko na naszym, polskim rynku ? Czy taki produkt jest nadal produktem pe艂nowarto艣ciowym, czy jest to ju偶 drugi sort sprowadzany przez importera po ni偶szej cenie ?
Pozdrawiam
- Boles艂aw lubi to
#9 OFFLINE
Napisano 15 grudzie艅 2007 - 19:35
Pozdrawiam
#10 OFFLINE
Napisano 15 grudzie艅 2007 - 20:01
dzi臋ki za odpowied偶 - pozdrawiam.
#11 OFFLINE
Napisano 15 grudzie艅 2007 - 20:20
#12 OFFLINE
Napisano 18 grudzie艅 2007 - 22:18
Koledzy, tak po prawdzie, mi bardziej pasuje zamontowa膰 przelotki na grubszej cz臋艣ci, aby niejako zmi臋kczy膰 w臋dzisko. Zda to egzamin ? Czy nie kombinowa膰 tylko zamotowa膰 je po cie艅szej stronie?
Witam, to zale偶y jaki blank chcesz zbroi膰 i do czego ma s艂u偶y膰 gotowa w臋dka. Efekt zmi臋kczenia uzyskasz niezale偶nie od tego w jakiej osi zamontujesz przelotki.
Krzysztof
#13 OFFLINE
Napisano 18 grudzie艅 2007 - 22:23
Krzywa jest zdecydowana wiekszo艣c blank贸w-wynika to podobno z procesu ich wytwarzania, a dok艂adniej z etapu tzw wygrzewania, gdzie z blanku juz jest wyjety stalowy rdze艅 na kr贸ry jest nawijana mata-dobrze wygrzane blanki pono膰 zawsze s膮 lekko krzywe.
Potwierdzeniem tego jest fakt, 偶e czym d艂u偶szy jest pojedynczy segment blanku tym cz臋艣ciej i tym wi臋ksze s膮 te skrzywienia. Znaczenie ma r贸wnie偶 grubo艣膰 艣cianki blanku - czym grubsza tym mniej skrzywie艅.
Krzysztof
#14 OFFLINE
Napisano 19 grudzie艅 2007 - 15:17
Przecie偶 spiralne zbrojenie jest naturaln膮 konsekwencja poszukiwania kr臋gos艂upa przez przelotki ..
#15 OFFLINE
Napisano 19 grudzie艅 2007 - 16:03
呕aden ze mnie fachowiec, ale jak zdarza艂o mi si臋 montowa膰 przelotki na w臋dzisku (raptem kilka razy) to montowa艂em je tak 偶eby w臋dzisko w po艂o偶eniu roboczym- poziomym (trzymane za uchwyt) mia艂o jak najmniejszy zwis, i jak najmniejsze odchylenia na boki, czyli 偶eby by艂o jak najbardziej proste. Kr臋gos艂upa nigdy nie szuka艂em.
Ja tylko tak, po amatorsku znaczy si臋
Pozdrowionka
#16 OFFLINE
Napisano 19 grudzie艅 2007 - 16:04
To chyba jednak zbyt 艣mia艂a teza. Zbrojenie spiralne (w dos艂ownym tego zwrotu znaczeniu) rozmieszczone jest na stosunkowo ma艂ej d艂ugo艣ci blanku i na dodatek w tej partii, gdzie sam kr臋gos艂up jest bardzo mocny. Zdecydowana wi臋kszo艣膰 przelotek przy takim uzbrojeniu i tak jest montowana na kr臋gos艂upie lub po jego stronie przeciwnej.A ja sformu艂uj臋 艣mia艂膮 tez臋 ..呕e te偶 nikt na to nie wpad艂 !?
Przecie偶 spiralne zbrojenie jest naturaln膮 konsekwencja poszukiwania kr臋gos艂upa przez przelotki ..
Krzysztof
#17 OFFLINE
Napisano 19 grudzie艅 2007 - 16:20
#18 OFFLINE
Napisano 19 grudzie艅 2007 - 16:40
Stawianie 艣mia艂ych tez jest motorem post臋pu i rozwoju. Pozwala z innej strony spojrze膰 na temat, kt贸ry wydaje si臋 by膰 rozpracowany. Jestem jak najbardziej za.Teza jest 艣mia艂a i rozrywkowa . Z tym poziomem fantazji niechybnie zrobi臋 karier臋 w bran偶y w臋dkarskiej .
Krzysztof
#19 OFFLINE
Napisano 23 grudzie艅 2007 - 20:24
Mam pytanie w kwestii kr臋gos艂upa blanku (effective spine) a mianowicie s膮 pomocne urz膮dzenia do jego wyznaczania takie jak:
http://www.rodbuildi...rary/spine.html
Czy kto艣 korzysta艂 z tego spine finder'a no i czy jest skuteczny?
Bo w艂asnie planuj臋 takie ustrojstwo zrobic.
Pozdrawiam
ps. mam blank ist 1141f czyli jazio-kleniowy. Cze艣c szczytowa nie jest w lini prostej ma lekkie skrzywienie czy to wada tego blanku? Czy tak mocowac przelotki aby zniwelowa艂y to skrzywienie?
#20 OFFLINE
Napisano 23 grudzie艅 2007 - 20:35
Czy w blanku 2 cz臋艣ciowym, wyznaczamy osobno kr臋gos艂up dla dolnika czy ma to sens? Kiedy dolnik jest np. taki z blanku ist 993 f (pstr膮gowy prawie nie pracuje przy ma艂ym obci膮zeniu). Normalnie nak艂adam szczytow膮 cze艣c na dolnik, ktory nie ma wyznaczonego kr臋gos艂upa i szukam kr臋gos艂up traktuj膮c jak jednocz臋艣ciow膮?
Dzi臋ki za odp. i weso艂ych:)
R贸wnie偶 z jednym lub wi臋ksz膮 ilo艣ci膮 s艂贸w kluczowych: tech, tech-rb, blank, spacing
TECH
Hand made →
Rodbuilding (budowa w臋dek) →
Przelotki w臋glowe Daiwa AGS?Napisany przez Mekamil , 12 wrz 2023 |
|
|
||
TECH
Hand made →
Modyfikacja w臋dki dwusk艂adowej na sze艣ciosk艂adow膮.Napisany przez OskarEL , 07 sty 2023 |
|
|
||
TECH
Hand made →
Rodbuilding a prawoNapisany przez Wojtek Zwolski , 16 gru 2022 |
|
|
||
BLANKI
Hand made →
Blank na sandacza do 艂owienia na lekkoNapisany przez DeeMeeD , 10 lis 2022 blank, sandacz na lekko |
|
|
||
TECH
Hand made →
Przer贸bka spinningu na castingNapisany przez zayl990 , 03 lut 2012 |
|
|
U偶ytkownicy przegl膮daj膮cy ten temat: 0
0 u偶ytkownik贸w, 0 go艣ci, 0 anonimowych