Skocz do zawarto艣ci

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj si臋 lub Zarejestruj by otrzyma膰 pe艂en dost臋p do naszego forum.

Zdj臋cie
TECH

Wyznaczanie kr臋gos艂upu blanku

tech-rb blank spacing

• Zaloguj si臋, aby doda膰 odpowied藕
53 odpowiedzi w tym temacie

#1 OFFLINE   MefistoFishing

MefistoFishing

Zaawansowany

• Gie艂da komercyjna
  • PipPipPip
  • 2161 post贸w
  • LokalizacjaStasz贸w

Napisano 14 grudzie艅 2007 - 20:32

Witam
Czy szanowni koledzy mog膮 mi rozja艣ni膰 spraw臋 po艂o偶enia przelotek, tzn ich rozmieszczenia na blanku? Czy powinny si臋 one znajdowa膰 na cie艅szej czy grubszej cz臋艣ci rurki ? Spotka艂em si臋 z r贸偶nymi opiniami, chcia艂bym wi臋c wyci膮gn膮膰 jakie艣 wnioski na podstawie waszych porad. Pozdrawiam

#2 OFFLINE   remek

remek

Administrator

• Administratorzy
  • 26625 post贸w
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imi臋:Remek

Napisano 14 grudzie艅 2007 - 20:58

Ja mam dwie r贸偶ne w臋dki z r贸偶nych firm i maj膮 odwrotnie montowane przelotki w stosunku do kr臋gos艂upa.

Pozdrawiam
Remek

#3 OFFLINE   S艂awek Oppeln Bronikowski

S艂awek Oppeln Bronikowski

Zaawansowany

• Bloggerzy
  • PipPipPip
  • 4967 post贸w
  • Lokalizacja艁贸d偶
  • Imi臋:S艂awek
  • Nazwisko:Oppeln Bronikowski

Napisano 14 grudzie艅 2007 - 21:40

Wg starszych regu艂 np. Flex Coata , pod kr臋gos艂upem spinning guide , casting wierzchem . Niekt贸rzy , ca艂kiem liczni twierdz膮 偶e g贸r膮..

#4 OFFLINE   radeqs

radeqs

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 834 post贸w
  • LokalizacjaRuda 艢l膮ska
  • Imi臋:Konrad

Napisano 14 grudzie艅 2007 - 21:43

Bo w przypadku spinningu maj膮 by膰 z jednej strony, a w przypadku castingu z drugiej. Ale szczeg贸艂y wyjawi膮 m膮drzejsi.

Pozdrawiam

#5 OFFLINE   Taps

Taps

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1190 post贸w
  • LokalizacjaKraina Wiecznych 艁ow贸w
  • Imi臋:Micha艂
  • Nazwisko:Osi艅ski

Napisano 14 grudzie艅 2007 - 22:28

Jeszcze jest trzecia grupa w臋dkarzy,kt贸rzy chc膮 mie膰 w臋dk臋 prost膮. :lol:
Nie zawsze da si臋 ustawi膰 w臋dk臋 tak aby by艂a na miekkim lub twardym,a jednocze艣nie by nie skr臋ca艂a w kt贸r膮艣 ze stron.Jeszcze gorzej jak blank jest sfalowany.
Kto ukr臋ci艂 troche much贸wek wie o czym pisz臋.
  • Konrad-Northrods lubi to

#6 OFFLINE   golsyl

golsyl

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 719 post贸w
  • LokalizacjaStockholm
  • Imi臋:Micha艂

Napisano 14 grudzie艅 2007 - 22:47

A ja polecam ten artykulik :mellow:
http://www.wedki.pl/.../Kregoslup.html

#7 OFFLINE   danielXR

danielXR

Forumowicz

• Forumowicze
  • PipPip
  • 374 post贸w
  • LokalizacjaSzczecin

Napisano 14 grudzie艅 2007 - 22:49

Wg mnie nie ma jednej s艂usznej recepty, w zalezno艣ci od konkretnego blanku zak艂adam przelotki z twardej lub mi臋kkiej strony. Np w kijach morskich, sumowych i innych poddawanych bardzo duzym obci膮偶eniom staram si臋 zak艂ada膰 przelotki tak by pracowa艂 po mi臋kkiej stronie i nie nastapi艂o ryzyko przekrecania blanku. W delikatnych kijach robi臋 to juz po jednej lub drugiej stronie, w zale偶no艣ci od konkretnej w臋dki i tego co chc臋 osi膮gn膮c. Nalezy uwaza膰 tylko by za艂o偶y膰 przelotki po stronie kr臋gos艂upa a nie wygi臋cia szczyt贸wki ( co cz臋sto si臋 zdarza) - bo nie zawsze idzie to w parze...

Pozdrawiam

#8 OFFLINE   falgmar

falgmar

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 276 post贸w
  • LokalizacjaW艂oc艂awek

Napisano 15 grudzie艅 2007 - 18:40

.....Nalezy uwaza膰 tylko by za艂o偶y膰 przelotki po stronie kr臋gos艂upa a nie wygi臋cia szczyt贸wki ( co cz臋sto si臋 zdarza) - bo nie zawsze idzie to w parze...

No w艂a艣nie, jak to jest z tym wygi臋ciem szczyt贸wki ? W bardzo du偶ej cz臋艣ci w臋dek dost臋pnych na polskim rynku wyst臋puje ta w/g mnie wada - nie s膮 od niej wcale wolne produkty markowe - widzia艂em ju偶 krzywe w臋dki uzbrojone na blankach Batsona, Talona, trafia艂y si臋 skrzywione Lamiglasy, o ta艅szej ofercie nie wspomn臋. Jaka jest skala tego zjawiska - czy s膮 to tylko pojedyncze przypadki, czy jednak du偶a cz臋艣膰 blank贸w jest t膮 wad膮 obarczona? A mo偶e ma to miejsce tylko na naszym, polskim rynku ? Czy taki produkt jest nadal produktem pe艂nowarto艣ciowym, czy jest to ju偶 drugi sort sprowadzany przez importera po ni偶szej cenie ?
Pozdrawiam
  • Boles艂aw lubi to

#9 OFFLINE   danielXR

danielXR

Forumowicz

• Forumowicze
  • PipPip
  • 374 post贸w
  • LokalizacjaSzczecin

Napisano 15 grudzie艅 2007 - 19:35

Krzywa jest zdecydowana wiekszo艣c blank贸w-wynika to podobno z procesu ich wytwarzania, a dok艂adniej z etapu tzw wygrzewania, gdzie z blanku juz jest wyjety stalowy rdze艅 na kr贸ry jest nawijana mata-dobrze wygrzane blanki pono膰 zawsze s膮 lekko krzywe. W ten spos贸b wygi臋cia szczyt贸wki znajdziemy w ka偶dej praktycznie firmie wytwarzaj膮cej blanki, nie jest to bynajmniej ich wada, nie os艂abia to w 偶aden spos贸b wedki i nie nie nalezy tego przypisywa膰 absolutnie do drugiego gatunku, kombinatoryki importer贸w czy sprzeda偶y stock贸w. Wg mnie je艣li to skrzywienie nie jest wyjatkowo duze i do tego pokrywa si臋 z kr臋gos艂upem to uzytkownik na og贸艂 tego nawet nie zauwazy na gotowej w臋dce. Gorzej jest jesli jaka艣 niesolidna firma zamiast znale偶膰 kr臋gos艂up zak艂ada przelotki tak by zniwelowa膰 wygi臋cie, w贸wczas dostajemy do r臋ki teoretycznie prost膮 w臋dk臋- i tylko prost膮 niesety. Tu widoczna jest zaleta rodbuildingu gdzie takie rzeczy nie powinny miec absolutnie miejsca. A lekkie nawet odchylenie szczyt贸wki w bok mi osobiscie nie przeszkadza, cho膰 idea艂em by艂y by super proste blanki.

Pozdrawiam

#10 OFFLINE   falgmar

falgmar

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 276 post贸w
  • LokalizacjaW艂oc艂awek

Napisano 15 grudzie艅 2007 - 20:01

My艣l臋 , 偶e jest to racjonalna opinia i nie mo偶na si臋 z ni膮 nie zgodzi膰, z drugiej strony wydaj膮c spor膮 sumk臋 na w臋dk臋 chcia艂oby si臋 mie膰 j膮 prost膮, bez skrzywie艅... :unsure:
dzi臋ki za odpowied偶 - pozdrawiam.

#11 OFFLINE   MefistoFishing

MefistoFishing

Zaawansowany

• Gie艂da komercyjna
  • PipPipPip
  • 2161 post贸w
  • LokalizacjaStasz贸w

Napisano 15 grudzie艅 2007 - 20:20

Koledzy, tak po prawdzie, mi bardziej pasuje zamontowa膰 przelotki na grubszej cz臋艣ci, aby niejako zmi臋kczy膰 w臋dzisko. Zda to egzamin ? Czy nie kombinowa膰 tylko zamotowa膰 je po cie艅szej stronie?

#12 OFFLINE   Krzysztof Zieli艅ski

Krzysztof Zieli艅ski

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 26 post贸w

Napisano 18 grudzie艅 2007 - 22:18

Koledzy, tak po prawdzie, mi bardziej pasuje zamontowa膰 przelotki na grubszej cz臋艣ci, aby niejako zmi臋kczy膰 w臋dzisko. Zda to egzamin ? Czy nie kombinowa膰 tylko zamotowa膰 je po cie艅szej stronie?

Witam, to zale偶y jaki blank chcesz zbroi膰 i do czego ma s艂u偶y膰 gotowa w臋dka. Efekt zmi臋kczenia uzyskasz niezale偶nie od tego w jakiej osi zamontujesz przelotki.
Krzysztof

#13 OFFLINE   Krzysztof Zieli艅ski

Krzysztof Zieli艅ski

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 26 post贸w

Napisano 18 grudzie艅 2007 - 22:23

Krzywa jest zdecydowana wiekszo艣c blank贸w-wynika to podobno z procesu ich wytwarzania, a dok艂adniej z etapu tzw wygrzewania, gdzie z blanku juz jest wyjety stalowy rdze艅 na kr贸ry jest nawijana mata-dobrze wygrzane blanki pono膰 zawsze s膮 lekko krzywe.

Potwierdzeniem tego jest fakt, 偶e czym d艂u偶szy jest pojedynczy segment blanku tym cz臋艣ciej i tym wi臋ksze s膮 te skrzywienia. Znaczenie ma r贸wnie偶 grubo艣膰 艣cianki blanku - czym grubsza tym mniej skrzywie艅.
Krzysztof

#14 OFFLINE   S艂awek Oppeln Bronikowski

Zaawansowany

• Bloggerzy
  • PipPipPip
  • 4967 post贸w
  • Lokalizacja艁贸d偶

Napisano 19 grudzie艅 2007 - 15:17

A ja sformu艂uj臋 艣mia艂膮 tez臋 ..呕e te偶 nikt na to nie wpad艂 !?
Przecie偶 spiralne zbrojenie jest naturaln膮 konsekwencja poszukiwania kr臋gos艂upa przez przelotki ..

#15 OFFLINE   Herman

Herman

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 542 post贸w
  • LokalizacjaW艂odawa

Napisano 19 grudzie艅 2007 - 16:03

Cze艣膰.
呕aden ze mnie fachowiec, ale jak zdarza艂o mi si臋 montowa膰 przelotki na w臋dzisku (raptem kilka razy) to montowa艂em je tak 偶eby w臋dzisko w po艂o偶eniu roboczym- poziomym (trzymane za uchwyt) mia艂o jak najmniejszy zwis, i jak najmniejsze odchylenia na boki, czyli 偶eby by艂o jak najbardziej proste. Kr臋gos艂upa nigdy nie szuka艂em.
Ja tylko tak, po amatorsku znaczy si臋 Embarassed
Pozdrowionka :D

#16 OFFLINE   Krzysztof Zieli艅ski

Krzysztof Zieli艅ski

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 26 post贸w

Napisano 19 grudzie艅 2007 - 16:04

A ja sformu艂uj臋 艣mia艂膮 tez臋 ..呕e te偶 nikt na to nie wpad艂 !?
Przecie偶 spiralne zbrojenie jest naturaln膮 konsekwencja poszukiwania kr臋gos艂upa przez przelotki ..

To chyba jednak zbyt 艣mia艂a teza. Zbrojenie spiralne (w dos艂ownym tego zwrotu znaczeniu) rozmieszczone jest na stosunkowo ma艂ej d艂ugo艣ci blanku i na dodatek w tej partii, gdzie sam kr臋gos艂up jest bardzo mocny. Zdecydowana wi臋kszo艣膰 przelotek przy takim uzbrojeniu i tak jest montowana na kr臋gos艂upie lub po jego stronie przeciwnej.
Krzysztof

#17 OFFLINE   S艂awek Oppeln Bronikowski

Zaawansowany

• Bloggerzy
  • PipPipPip
  • 4967 post贸w
  • Lokalizacja艁贸d偶

Napisano 19 grudzie艅 2007 - 16:20

Teza jest 艣mia艂a i rozrywkowa . Z tym poziomem fantazji niechybnie zrobi臋 karier臋 w bran偶y w臋dkarskiej .

#18 OFFLINE   Krzysztof Zieli艅ski

Krzysztof Zieli艅ski

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 26 post贸w

Napisano 19 grudzie艅 2007 - 16:40

Teza jest 艣mia艂a i rozrywkowa . Z tym poziomem fantazji niechybnie zrobi臋 karier臋 w bran偶y w臋dkarskiej .

Stawianie 艣mia艂ych tez jest motorem post臋pu i rozwoju. Pozwala z innej strony spojrze膰 na temat, kt贸ry wydaje si臋 by膰 rozpracowany. Jestem jak najbardziej za.
Krzysztof

#19 OFFLINE   wobler29

wobler29

Nowy

• Forumowicze
  • Pip
  • 3 post贸w

Napisano 23 grudzie艅 2007 - 20:24

Witam!
Mam pytanie w kwestii kr臋gos艂upa blanku (effective spine) a mianowicie s膮 pomocne urz膮dzenia do jego wyznaczania takie jak:
http://www.rodbuildi...rary/spine.html
Czy kto艣 korzysta艂 z tego spine finder'a no i czy jest skuteczny?
Bo w艂asnie planuj臋 takie ustrojstwo zrobic.
Pozdrawiam
ps. mam blank ist 1141f czyli jazio-kleniowy. Cze艣c szczytowa nie jest w lini prostej ma lekkie skrzywienie czy to wada tego blanku? Czy tak mocowac przelotki aby zniwelowa艂y to skrzywienie?

#20 OFFLINE   wobler29

wobler29

Nowy

• Forumowicze
  • Pip
  • 3 post贸w

Napisano 23 grudzie艅 2007 - 20:35

Jeszcze jedno pytanie mi sie nasune艂o.
Czy w blanku 2 cz臋艣ciowym, wyznaczamy osobno kr臋gos艂up dla dolnika czy ma to sens? Kiedy dolnik jest np. taki z blanku ist 993 f (pstr膮gowy prawie nie pracuje przy ma艂ym obci膮zeniu). Normalnie nak艂adam szczytow膮 cze艣c na dolnik, ktory nie ma wyznaczonego kr臋gos艂upa i szukam kr臋gos艂up traktuj膮c jak jednocz臋艣ciow膮?
Dzi臋ki za odp. i weso艂ych:)

R贸wnie偶 z jednym lub wi臋ksz膮 ilo艣ci膮 s艂贸w kluczowych: tech, tech-rb, blank, spacing

U偶ytkownicy przegl膮daj膮cy ten temat: 0

0 u偶ytkownik贸w, 0 go艣ci, 0 anonimowych