Rodbuilderzy prezentują – wędki pstrągowe - nowy artykuł
#21 OFFLINE
Napisano 13 marzec 2008 - 18:53
#22 OFFLINE
Napisano 13 marzec 2008 - 18:58
#23 ONLINE
Napisano 13 marzec 2008 - 19:07
W momencie zakupu widzę kijaszek i czuję jego pracę.
Mam świadomość co kupuję i co z tym zrobię nad wodą.
Zanim podjąłem decyzję o kupnie danego modelu szukałem info o produkcie lub starałem się dotrzeć do kogoś kto ma i użytkuje spina. Tak było do tej pory...
Przeczytawszy tekst i zobaczywszy fotki jak również wcześniej czytając posty na Forum o składanych kijach na zamówienie pod gusta zlecającego, mam zamiar uzbroić się w cierpliwość i zamówić dla siebie coś, co w moim odczuciu jest kijem pstrągowo-lipieniowo-kleniowo-uniwersałem.
Od 2,8 - 3 METRY do góra 15 gram. ZASKOCZENIE...?
Każdy ma jakieś upodobania i preferencje...
Zobaczymy co z tego wyjdzie.
Pozdrawiam
#24 OFFLINE
Napisano 13 marzec 2008 - 19:31
Nie mam wielkiego doświadczenia w poławianiu kropków, ale widzę że podobnie sobie wyobrażam wędki pstrągowe.
Krótka - do wydłubywania pstrążków z krzaków na małych rzeczkach - tj. 7 stóp do 14g i o mocy do 10 lbs oraz 8'6 do 21g i do 15 lbs na poważne pstrągi z większych cieków.
#25 OFFLINE
Napisano 13 marzec 2008 - 19:32
#26 OFFLINE
Napisano 13 marzec 2008 - 19:40
#27 OFFLINE
Napisano 13 marzec 2008 - 19:43
bardzo się cieszę że kolejny odcinek z cyklu się podoba mam nadzieję że zdopinguje to chłopaków do pisania!
@Thymallus
to bardzo miłe Andrzeju, ale odbierając gratulację czuję się nieswojo, bo jeżeli mi czegoś można gratulować to tylko pomysłu na ten cykl. Reszta gratulacji należy się naszym Użytkownikom-rodbuilderom, którzy chcą w tej formie dzielić się z innymi jerkbaitowiczami swoją wiedzą, pasją i doświadczeniem
@MGOR
nie
-----------
No dobra, a teraz tochę merytorycznie, bo jest trochę ciekawych rzeczy napisanych które oprócz ochów i achów warte byłby rozwinięcia.
Jeżeli można to mam dwie prośby do Łukasza Masiaka:
Wymieniłeś zestaw przelotek do zbrojenia klasycznego - a jaki zestaw przelotek służy do zbrojenia spiralnego w Twoim przykładzie? Piszesz że dajesz 1 przelotkę mniej a różnica w wadze wynosi 38% - no, to nie mówimy o wadze jednej przelotki jak mniemam, tylko o innej rozmiarówce całego zestawu?Zestaw 8 przelotek alconite fuji ułożony klasycznie bez przelotki szczytowej waży 3,185 g (blang 12 10 , 8-blag 77,666 ) przy zestawie do zbrojenia spiralnego waży(7 przelotek) 1,987 g –jest lżejszy o prawie 38 %
Pozdrawiam
#28 OFFLINE
Napisano 13 marzec 2008 - 19:46
Poprosiłem Daniela by na zlot nad Kwisą przywiózł mi nie gotową wędkę, tylko blank z przyklejonymi taśmą samoprzylepną przelotkami a uchwyt by był po prostu założony na blank. Można by było jeszcze pokusić się o wyważenie. W ten sposób można mniej więcej stwierdzić to, co sprawdzisz w sklepie. Reszta to w większości kosmetyka.Jestem zwolennikiem fabrycznych kijów uznanych firm.
W momencie zakupu widzę kijaszek i czuję jego pracę.
Mam świadomość co kupuję i co z tym zrobię nad wodą.
(...)
Pozdrawiam
#29 OFFLINE
Napisano 13 marzec 2008 - 20:17
Piękna to ścieżka, ale stety w jedną stronę...żadne shimano lub hm 1500 nie dorówna tylko intermediate modulus od jednego z kilku Magików
Użytkownicy pacifica napiszcie coś o tym cudzie. W zasadzie się już zdecydowałem, ale chętnie poczytam
Pzdr
#30 OFFLINE
Napisano 13 marzec 2008 - 20:49
Dużo by o tym pisać ale właśnie spiralne rozmieszczenie przelotek eliminuje skręcanie blanku. Odpowiednia rozmiarówka i rozłożenie przelotek sprawia ,że siły działają bardzo równomiernie na blank . Zbrojenie spiralne powstało głównie z myślą o bardzo mocnych wędziskach , gdzie bardzo ważne jest aby walczyć tylko z dużą rybą , a nie również z wędziskiem. Ma jednak ono sporo zalet w innych typach blanków.
PS. Zbudowaliśmy kilkadziesiąt castingów w ten sposób –nie licząc modeli testowych-nie było reklamacji.
Friko
Layup to proces laminowania blanku przy użyciu innego materiału oplotu lub innych technologii . Sprawia ,że blank generuje więcej mocy jest lżejszy i czulszy-jak dokładnie przebiega ten proces i przy użyciu jakich materiałów wie tylko producent. ATCIII+ to nasz roboczy opis podkreślający stopień zaawansowania technologicznego blanku.
Jak słusznie zauważyłeś masa o 38% nie może być zredukowana przez brak jednej przelotki. Nie podam rozmiarówki , gdyż jest to efekt bardzo ciężkiej pracy mojej i Grzegorza. W każdym razie –nie teraz .Cały system zbrojenia spiralnego to materiał na bardzo obszerny artykuł .Wymaga zupełnie innego spojrzenia na blank . Podanie rozmiarówki jest tylko jednym z elementów układanki . Jak możesz zauważyć masę podałem w stosunku do rozstawu 8 przelotek + szczyt ,a blank dł .60 jest bardzo często zbrojony w 9 wtedy różnica była by dużo większa. Ostatnio zbudowaliśmy sporo dłuższych castów 7-8 stóp wyszły w tym systemie potwornie dynamiczne, czułe i rzutne.
Łukasz
#31 OFFLINE
Napisano 13 marzec 2008 - 21:21
Ale mam pytanie do rod-builderów:
Odwiedziłem taką stronkę:
http://www.travelrod...549/5523288.htm
i zainteresowały mnie warunki, które oferuje Wasz amerykański kolega. Czy pracujecie w podobny sposób, np. robicie wędkę pod kołowrotek? Proszę n ie zwracajcie uwagi, że jest to 3 częściowy travel.
Dziękuję za odpowiedź!
#32 OFFLINE
Napisano 13 marzec 2008 - 21:26
#33 OFFLINE
Napisano 13 marzec 2008 - 22:04
Jezeli to jest ten blank na ktorym jeden z kijow ogladalem podczas wizyty w pracowni, to mysle ze jest to idealna propozycja dla tych ktorzy chcialiby miec kij spinningowy charakterystyka troche przypominajacy wklejanke?ugięcie jest bardziej płynne, z początku, przy małym nacisku bardzo szczytowe, przechodzi równo w głęboki łuk
#34 OFFLINE
Napisano 13 marzec 2008 - 22:17
#35 OFFLINE
Napisano 13 marzec 2008 - 22:27
za każdym razem pytam klientów przy budowie nowej wędki z jakim kołowrotkiem głownie będzie używana
Pozdr
#36 OFFLINE
Napisano 13 marzec 2008 - 22:39
#37 OFFLINE
Napisano 13 marzec 2008 - 22:51
Jesteś bardzo blisko prawdy . I wszystko co opisałeś zawiera te same pytania i problemy które mnie trapiły, kiedy nasza pracownia była zagorzałym przeciwnikiem zbrojenia spiralnego -potem się to zmieniło poprzez inne spojrzenie na ten temat.. . Nigdy nie rozkładam przelotek czy to normalnie , czy spiralnie, aby uwzględniało modelowe ugięcie w jednej płaszczyźnie -myślę że wiele osób by zemdlało jak by zobaczyło jakim próbom podajemy wędziska . Podobnie jestem przeciwnikiem testów rzutowych -ołowianym ciężarkiem , na otwartym terenie. Kijek pstrągowy np. sprawdzamy rzucając z ograniczonego np. krzakami miejsca typową przynętą pstrągową –jak kijek nie spełnia tego zadania to na nic rekordy odległości.
Łukasz
#38 OFFLINE
Napisano 13 marzec 2008 - 23:01
#39 OFFLINE
Napisano 14 marzec 2008 - 13:53
Póki co blanki były, są i będą zginane i skręcane. I trudno.
#40 OFFLINE
Napisano 14 marzec 2008 - 14:02
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: artykuł, pstrąg, blank
Sprzęt wędkarski →
Spinning →
Top 5-ciu woblerów pod pstrąga :)Napisany przez Livers , 13 gru 2023 pstrąg, woblery i 1 więcej |
|
|
||
Hand made →
Lurebuilding (wątki autorskie) →
HM MatrycNapisany przez Matryc , 05 wrz 2023 jaż, kleń, pstrąg, hand made i 1 więcej |
|
|
||
BLANKI
Hand made →
Rodbuilding (budowa wędek) →
Blank na sandacza do łowienia na lekkoNapisany przez DeeMeeD , 10 lis 2022 blank, sandacz na lekko |
|
|
||
BLANKI
Hand made →
MJ Rod BlanksNapisany przez bartosz311287 , 26 paź 2021 blank, mjrodblanks |
|
|
||
BLANKI
Hand made →
Blank do morskiej wędki typu stickbait - prośba o pomocNapisany przez Such a Jerk... , 31 paź 2020 blank, pomoc, morski blank |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 3
0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych