Jak wspomniałeś buduje tylko wędki, i to na tych przelotkach które mi odpowiadają, Dla Twojej przyjemności nie musze latać do wagi i udowadniać czegokolwiek.Więc byłoby miło jakbyś sam nabył tytułowe przelotki i pofatygował sie do wagi i przekonał się do ich Ch..owości
Po drugie i najważniejsze ,pokaż ,wykaż kolego gdszie twierdzę ,że wszystko co z Phenixem związane jest najlepsze.To jakiś żart lub nadinterpretecja.Nie ukrywam lubię te blanki i jestem w stanie znależć i zaproponoewać model pasujący pod konkrtne wabie ,wode i rybki dlatego bo mam możliwość realnych oględzin ,a nie dumania z fusófw,czy tabelek..Ale zawsze będą to moje subiektywne opinie.
Więc kolego nie pisz bzdur i nie wkładaj mi w usta gówna którego nie napisałem ,że ten czy inny blank jst do dupy. bo tego nie zrobiłem i nie mam zamiaru.
Nie siedzę w W-wie ,czy Kr-wie i nie znam większosci blanków tam uznawanych za Top w tym czy innym przedziale,choć na temat niektórych za nich mam swoje zdanie
Mam głeboko na jaką przelotkę siadłes,ale jakbyś był łaskaw zbadać temat to mowa jest o przelotkach w ramce Y nie KL ,które są pancerne zarówno w Fuji jak i Esex.
W tym wątku czekam osobiście na faktyczne i realne przykłady z wędkarskiego życia ,te negatywne ,na temat tytulowych przelotek .
Ja zamontowałem ich z 500 i łowię kijami w nie zbrojonymi a Ty miałeś je w ręku
<<...>>
Jeśli chodzi o wagę, to przecież właśnie jest meritum sprawy. Więc nie kłóćmy się bezproduktywnie i po prostu wrzuć co masz. Niech zainteresowani skorzystają o co mocno Ciebie proszę. Poza tym przecież wszystkim chodzi o rzetelne informacje. Prawda?
Poza tym nigdzie nie pisałem że inne blanki, poza Phenixem, uważasz za "do dupy". Jedynie nadmieniłem iż siedząc w Phenixie bardzo mocno je promujesz pomijając inne. Czyli uważasz je za najlepsze wg swego dużego doświadczenia- bez podtekstów. Ale dobra, niech będzie to moja subiektywna interpretacja.
Następna sprawa której widzę że nie zrozumiałeś: wygiąłem przelotką KL-H a nie KL. Więc z natury dość delikatną dedykowaną do patyków max 25lbs zatem nie aż tak ciężko. "Y" jak się uprze można założyć do nawet 35, choć generalnie się przyjmuje iż max to 30lbs. A te 5 czy 10lbs to ogromna różnica, nieprawdaż? Zatem masz już odpowiedź która, "Y" vs "KL-H", jest mocniejsza/wytrzymalsza. Natomiast KLe są faktycznie dużo mocniejsze i różnica pomiędzy nimi jest ogromna. Zresztą sam wiesz będąc tak obytym rodbuilderem-też bez żadnego sarkazmu. I taka przelotka KL-H wytrzymała mimo że bardzo sztywna ale nie pancerna. Nawet sztywniejsza od "Y" . Więc pisanie że cyt:"W razie zachaczenia i zniekształcenia nie pęknie odrazu przy próbie wyprostowania" nie jest prawdą. Zresztą miałem kupę patyków na zwykłych "Y" Alconite i jakoś żadna z nich nie pękła, nie gięła się, nie ustawiała sama z siebie. I taka ma być przelotka. A gnące czy cyt:" po dłuższym użytkowaniu ustawiają się na odpowiednim poziomie." kojarzą mi się tylko z tanimi fabrycznymi patykami.
<<...>>
A dwa, ja tylko zadaję pytania dot. wagi bo jest to bardzo ciekawy temat dla nas "wędkowych dłubaczy" Oraz stwierdzam iż w mojej opinii miękkie ramki nie znamionują dobrej przelotki. Zresztą udowadnia to potężna firma , nie ja, jaką jest Fuji która dąży do ich usztywnienia a nie zmiękczania ramek. Więc wybieram jednak jej doświadczenie a nie Twoje.
Ot co miałem do powiedzenia. Więcej offa już nie będzie.
Pozdrawiam
Użytkownik mario edytował ten post 30 listopad 2014 - 08:21