Hmmm i ja sie skłaniam ku tej opcji Kolego Jacku a była by szansa na jakieś "macanko" oczywiście mowa o kiju Nie ukrywam że bardzo by mi to pomoglo dokonać wlaściwego wyboru ...
Użytkownik pablo208 edytował ten post 26 kwiecień 2015 - 17:49
Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.
Napisano 26 kwiecień 2015 - 17:48
Hmmm i ja sie skłaniam ku tej opcji Kolego Jacku a była by szansa na jakieś "macanko" oczywiście mowa o kiju Nie ukrywam że bardzo by mi to pomoglo dokonać wlaściwego wyboru ...
Użytkownik pablo208 edytował ten post 26 kwiecień 2015 - 17:49
Napisano 26 kwiecień 2015 - 21:32
SP962XUL ma bardzo zbliżony do FXa realny komfort obsługi w dolnym c/w ,natomiast bije go na łeb w górnym,gdzie 4cm wobek z większym sterem nie kładzie szczytówki,szczególnie w nurcie.Co do jigowania to na Wisełce testowałem 5-10g +5cm i było bardzo komfortowo..
Szczyt SP nadzwyczaj wyraźnie pokazuje jak i przekazuje do łapy drgania najmniejszych drobiących wobków.
W razie przyłowu jest moc na konkretnego polka czy innego zębacza.
FX bardziej na leniwy nurt czy wodę stojącą.Coć na Wiśle nawet w szybkim nurcie radzi sobie spokojnie z najmniejszymi cukierkami ,szczególnie smużakami.
Przy gumkach komfort kończy się przy 7g+5cm na wodzie stojącej
Napisano 27 kwiecień 2015 - 18:16
Rafał a jak z mocą tego Sp ? Mocniejszy w dole niż np fx 862-2 ?
Napisano 27 kwiecień 2015 - 18:25
Mocniejszy wyraźnie ,ale gnie się pięknie
Napisano 27 kwiecień 2015 - 18:34
No więc wybór jest prosty
Napisano 17 maj 2015 - 08:17
Panowie, może podzielicie się swoimi odczuciami na temat SP 722 L? Rafał @Dąbek111, porównywał ten blank do Matagi SS L w swoim wątku, z tego co wiem jest on dość popularny. Może ktoś chce sie podzielić na forum?
Napisano 17 maj 2015 - 17:55
Ja odczucia mam bardziej niż pozytywne.Blank mocno uniwersalny ,pod okonia na średnio i ciężej, pod sandałka na lekko max 15g ołowiu, pod szczupłego również. Blank szybki bardzo sprężysty o akcji szczytowej ale płynnie przechodzi ugięcie niżej pod narastającym oporem. Nie ma żadnych przesztywnień w ugięciu, nawet na łączeniu co nie jest często spotykanym zjawiskiem. Blank smukły z bardzo cienką szczytówką ( jakieś 1,2-1,3mm).
Jest to jeden z najbardziej ulubionych kijków jakie mam, a parę ich mam .Polecam z pełną odpowiedzialnością
Napisano 17 maj 2015 - 18:35
Rafał, a jak z czułością tego blanku? Mam Elitkę 8,6 12lb i jestem pod wrażeniem jak "pokazuje" na szczytówce, to co dzieje sie z przynętą. Niestety do opadu jest za długi dla mnie.
Napisano 17 maj 2015 - 18:49
Witam
mam pytanko czy ma któryś z kolegow wedke na blanku phenixa m 1 MX72H.
Może i po herbacie, ale posiadam kijek na owym blanku. 50 gr daje radę(można w razie potrzeby trochę przeciążyć) a zaczyna się już gdzieś od 10-12. Bardzo szybki i czuły o dobrej transmisji, pod obciążeniem wchodzi w pełniejsze ugięcie, ale żeby to sprawić potrzeba nie lada zwierza
U mnie głównie do orania w ciężkim opadingu, ale i szczupakowe swimbaitowanie ogarnia. Dobry również wybór jeśli ktoś szuka zasięgu.
Użytkownik Tomek88 edytował ten post 17 maj 2015 - 18:52
Napisano 17 maj 2015 - 19:39
Rafał, a jak z czułością tego blanku? Mam Elitkę 8,6 12lb i jestem pod wrażeniem jak "pokazuje" na szczytówce, to co dzieje sie z przynętą. Niestety do opadu jest za długi dla mnie.
Czułość jest na bardzo wysokim poziomie.W porównaniu do M1 w jednym kawałku SP są wyraźnie bardziej czułe.
Napisano 17 maj 2015 - 20:07
Czy gdzieś dostępne jest zestawienie/ceny tych blanków? Szukam serii SP na stronie Rodmas i znaleźć nie mogę. Mam M1 w jednym kawałku i złego słowa powiedzieć nie mogę. Tym bardziej stwierdzenie:
Czułość jest na bardzo wysokim poziomie.W porównaniu do M1 w jednym kawałku SP są wyraźnie bardziej czułe.
daje mi do myślenia.
pozdrawiam
Napisano 17 maj 2015 - 20:11
Proszę
http://wedki.pl/cont...27-m1-nanotubes
Użytkownik pawello edytował ten post 17 maj 2015 - 20:12
Napisano 17 maj 2015 - 20:23
Dzięki.
Widać szukałem nie tam gdzie trzeba.
Mam MX S72L w cascie czy Waszym zdaniem zmiana na SP 722L faktycznie poszerzy zakres stosowanych gramatur przy zachowaniu czułości i ciętości?
Napisano 18 maj 2015 - 14:10
Łowiłem castem na MXS72L,micha cieszyła się cało czas.Rzuty łatwe bezwysiłkowe ,bardzo celny.Wersja dwuskładowa minimalnie szybsza mimo subtelniejszej szczytówki,raczej zasługa usztywnienia blanku na złączu,choć nie może być mowy o jakimkolwiek przesztywnieniu,bo blank gnie się płynnie.
Czu dwuskład czulszy? bo ja wiem,podobno materiał ten sam.Teraz łowię spinem na SP722L, więc jakies porównanie mam.Ta wyższa czułośc dwuskładu daczej wynika z innych parametrów niż materiał,,jak wspomniałem jest ciut szybszy i subtelniejszy w szczycie,więc może stąd.
Co do MX72H, to Tomek88 trafnie go opisał.dodam tylko ,że kijek po wzięciu do łapy robi wrażenie normalnej sandaczówki,ale to konkret badyl ,pod duże przynęty i duże ryby.
Napisano 18 maj 2015 - 18:15
Po analizie moich potrzeb oraz recenzji obydwu Rafałów i kilku opini na priv, spośród dwóch blanków: Matagi Super Shore L oraz Phenix M1 SP 722 L wybrałem "ptaszora". Oto kilka argumentów przemawiających za tym kijem:
- długość 2,18 jednak będzie bardziej poręczna przy jigowaniu pomimo tego że łowię tylko z brzegu (główek)
- M1 pomimo że jest szybkim, sprężystym blankiem bardziej odpowiada pod moje łowienie czyli głównie szczupaki, większe okonie, rzadziej sandacze
- raz od wielkiego święta kijek może posłużyć jako kijek pstrągowy
Dziękuję Panowie
Napisano 18 maj 2015 - 18:26
.............. Zawsze też może trafić na giełdę
Napisano 18 maj 2015 - 18:35
Oczywiście, jest nawet duże tego prawdopodobieństwo . Wszak lobby Phenixowe jest dość przekonywujące.
Użytkownik pawello edytował ten post 18 maj 2015 - 18:45
Napisano 19 maj 2015 - 19:48
A co mi tam,- napiszę o tym
Z tym materiałem użytym do budowy blanków z serii M-1 a w szczególności z nano-rurkami jest pewien problem w postrzeganiu blanków czy gotowych już wędek.
Zarówno blanki jak i wędki na nich zbudowane są wyraźnie sztywniejsze od swoich odpowiedników bez nano-rurek.
Sztywność ta do tej pory znana jedynie z kijów z dodatkiem włókien boronowych wzdłużnych daje poczucie znacznie większej mocy, jednak bije na głowę 'borony" pod względem lekkosci.
Im krótszy kij tym rozjazd pomiędzy oczekiwaniem wynikającym z wcześniejszych doświadczeń a realiami jest większy. Dotyczy to oczywiście tzw pierwszych wrażeń, bo jak się toto weźmie nad wodę i połowi w sensie coś złowi to już wiadomo o co chodzi.
Opisy cw na 4 znanych mi modelach z tej serii kijach są bardzo poprawne a we wszystkich przypadkach z wyjątkiem kija 7"2' 10lb można komfortowo zejść poniżej dolnego cw i wyżej także...
Jeśli się wyraziłem mało precyzyjnie to powiem jak krowie na miedzy:
- jeśli ktoś myśli, że tzw "najnowsza technologia" załatwi za niego swoje niedobory techniczne a dodatkowo da kij okoniowo-sumowy itd to jak zwykle jest w błędzie
- dla zwolenników feniksa w tytanach także mam złe wiadomości,- te znane mi blanki znacznie lepiej robią robotę bez tytanów niż z nimi
PS
To są tylko moje subiektywne odczucia
Napisano 29 październik 2015 - 16:28
Byłbym bardzo wdzięczny za kilka spostrzeżeń spoza fotela czyli znad wody...
Myślę tu o zakresie obsługiwanych przynęt (różnego rodzaju) a przede wszystkim o zachowaniu się pod rybą.
Może nawet chciało by sie komuś wstawić fotki ugięcia? Eh chyba rozmarzyłem się
Napisano 29 październik 2015 - 16:33
...widze że w dalszym ciągu kolega poszukuje
BLANKI
Hand made →
Rodbuilding (budowa wędek) →
blank do lekkiego łowienia sandaczaNapisany przez FrenchRodbuilder , 02 paź 2024 |
|
|
||
BLANKI
Hand made →
Blank pod pstrągi o długości 2.40 - 2.60 cm. Cw. 4-20 Gram. Głównie łowie na woblery.Napisany przez Livers , 02 paź 2023 batson suzuki, fishingart |
|
|
||
BLANKI
Hand made →
Zlecę naprawę dolnika muchówkiNapisany przez Adrian Tałocha , 11 kwi 2023 |
|
|
||
BLANKI
Hand made →
Blank na sandacza do łowienia na lekkoNapisany przez DeeMeeD , 10 lis 2022 blank, sandacz na lekko |
|
|
||
BLANKI
Hand made →
Blanki do łowienia na wormyNapisany przez 19john92 , 21 gru 2021 |
|
|
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych