#181 OFFLINE
Napisano 06 maj 2014 - 08:28
#182 OFFLINE
Napisano 06 maj 2014 - 08:32
Prawo pierwszego połączenia - bardzo silny motyw emocjonalny , mówią nawet że motyw decydujący dla dalszego rozwoju . Widzę tu sporą szansę na czysto edukacyjny offtop , dlatego zadam klasyczne pytanie , na które mam zamiar uzyskać rzeczowa odpowiedź od entuzjastów CD
Co to właściwie były za blanki ?
Wiemy że były to zajebiste białe kruki , ale ich geneza albo projektancka koncepcja są wciąż bliżej ani szerzej nieznane , tak jak powiedzmy w przypadku Batsonów czy Phenixów , o reszcie stawki nawet nie marudząc , ale przecież nigdzie indziej nie zrobiły takiej furory jak w Polsce ..
Kiedyś to było kiedyś. Minimum materiału do porównania i garstka ludzi, która na tym minimum odważyła się porównania czynić. Potem przyszedł internet wraz z potęgą opiniotwórczą.Tak rodzą się legendy.
#183 OFFLINE
Napisano 06 maj 2014 - 08:35
No dobrze , w Polsce czyli nigdzie i w Rosji
#184 OFFLINE
Napisano 06 maj 2014 - 09:12
Prawo pierwszego połączenia - bardzo silny motyw emocjonalny , mówią nawet że motyw decydujący dla dalszego rozwoju . Widzę tu sporą szansę na czysto edukacyjny offtop , dlatego zadam klasyczne pytanie , na które mam zamiar uzyskać rzeczowa odpowiedź od entuzjastów CD
Co to właściwie były za blanki ?
Wiemy że były to zajebiste białe kruki , ale ich geneza albo projektancka koncepcja są wciąż bliżej ani szerzej nieznane , tak jak powiedzmy w przypadku Batsonów czy Phenixów , o reszcie stawki nawet nie marudząc , ale przecież nigdzie indziej nie zrobiły takiej furory jak w Polsce ..
Bo tylko w Polsze i Rasiji znają się na Talonie i CD .
StCroix to uboczne produkty.
Użytkownik Jozi edytował ten post 06 maj 2014 - 09:14
#185 OFFLINE
Napisano 06 maj 2014 - 16:53
No tak, przecie my tacy zacofani, na niczym sie nie znamy i tak to sobie od rzeczy pierdzielimy głupoty na forum co zreszta jest juz norma.
Slawku, skoro jesteś taki w tym wszystkim obeznany to odpowiedz powinna być oczywista, mam cie na nią nakierowac? Po pierwsze długości blankow po drugie doświadczenie. Jak tak sobie pomyslisz to gdy Johansson wypuszczal CD w IV generacji węgla to na rynku był tylko Loomis 9'6" 8 lbs, nawet wspaniale dla niektórych St Croix dopiero po latach i o zgrozo po Batsonie juz chińskim cos wypuściło, niby szmery bajery, Nano technologie a chiński Batson lżejszy
I proszę cie mocno i serdecznie, nie każ mi łowić z brzegu na Bugu siedmio stopowym kijem bo takim to mogę najwyżej krowy po dupach sieknac.
Niesamowicie cenisz sobie własne upodobania ale jednocześnie innych pietnujesz. Gdzie tu sens i logika?
Bujo
#186 OFFLINE
Napisano 06 maj 2014 - 17:41
Miałem tylko nadzieję na jakieś weryfikowalne fakty , a może nawet prawdziwą lawinę informacji od entuzjastów .. Joint ventures , know how i forsa były na poczatku amerykańskie - to jeszcze pamiętam , a poza tym .. ciemność ..
#187 OFFLINE
Napisano 06 maj 2014 - 18:25
Widzę że zaczynamy się doktoryzować????
#188 OFFLINE
Napisano 06 maj 2014 - 18:33
Miałem tylko nadzieję na jakieś weryfikowalne fakty , a może nawet prawdziwą lawinę informacji od entuzjastów .. Joint ventures , know how i forsa były na poczatku amerykańskie - to jeszcze pamiętam , a poza tym .. ciemność ..
Dlaczego za każdym razem kazesz mi pisać elaboraty gdzie innym wystarczy napisać " bo tak". Na prawdę chcesz koniecznie wiedzieć co według mnie jest wyjątkowego w blankach Taiaha według mnie?
Zaś do technologi, tak była ale w blankach muchowych dla wiadomo kogo, ze wspomnę słowo " helix" .
Użytkownik Bujo edytował ten post 06 maj 2014 - 18:34
#189 OFFLINE
Napisano 06 maj 2014 - 18:41
Dlaczego za każdym razem kazesz mi pisać elaboraty gdzie innym wystarczy napisać " bo tak". Na prawdę chcesz koniecznie wiedzieć co według mnie jest wyjątkowego w blankach Taiaha według mnie?
Zaś do technologi, tak była ale w blankach muchowych dla wiadomo kogo, ze wspomnę słowo " helix" .
Ja piszę krótko, miałem StCroix i jak dla mnie to takie kije nijakie- poprostu kołkowate, a CD mi poprostu"leży".Pracuje przyzwoicie pod plecionką, szczupak nie ciska się na nim jak wsza na powrózku.
Takie zwięzłe tłumaczenie, Michał jak chcesz to pisz elaborat .
Użytkownik Jozi edytował ten post 06 maj 2014 - 18:43
#190 OFFLINE
Napisano 06 maj 2014 - 18:53
Ja powiem krócej :"Mam na ich punkcie pierdolca i na pewno nie z powodu nazwy " -
(nie dotyczy to oczywiście wszystkich modeli) oraz to że niech sobie kto tam mówi co chce na ich temat!!!
Użytkownik miramar69 edytował ten post 06 maj 2014 - 18:58
- Kuba Standera lubi to
#191 OFFLINE
Napisano 06 maj 2014 - 18:55
Ja powiem krócej :"Mam na ich punkcie pierdolca i na pewno nie z powodu nazwy" oraz to że niech sobie kto tam mówi co chce!!!
Ale to żaden racjonalny argument .Może inaczej"bo je k... lubię ".
- Kuba Standera i miramar69 lubią to
#192 OFFLINE
Napisano 06 maj 2014 - 19:01
Jozi wyjołeś mi to z UST
#193 OFFLINE
Napisano 06 maj 2014 - 19:13
Jozi wyjołeś mi to z UST
#194 OFFLINE
Napisano 06 maj 2014 - 19:43
Dla świętego spokoju - nie pytam , a i wy nie mówcie ..
#195 OFFLINE
Napisano 06 maj 2014 - 20:03
Ja przestaje już szukać ,bo nie muszę - poprostu go mam.
THE END z mojej strony.
DZIEKI PANOWIE .
#196 OFFLINE
Napisano 06 maj 2014 - 20:40
Z producentem blanków jest po trosze jak z producentem np. telefonów. Każdy z nas ( chyba ), a na pewno ja, jest przywiązany do jakiejś konkretnej firmy, której przez kilka lat zdążył zaufać. Wydaję mi się też, że wśród bogatej oferty danego producenta można wybrać dla siebie coś "pasującego" pod każdą metodę i rybę, tylko z tym "pasowaniem" jest z reguły tak, że jeden lubi ogórki, a drugi ogrodnika córki i doradzanie blanku na forum, przez telefon czy maila jest o kant dupy rozbić. Trzeba dotknąć, pomachać, a najlepiej porzucać nad wodą, że nie wspomnę już o holu. W przeciwnym wypadku często kończy się to nietrafionym zakupem i wizytą na giełdzie.
Odnośnie CD, miałem okazję kilka razy porzucać trociówką na blanku BR w długości blisko 3 metry ( niestety już dokładnie nie pamiętam jaki konkretnie to był model ) i poprowadzić kilka różnych przynęt w nurcie. Osobiście nie zrobił na mnie wrażenia, po prostu mi "nie leżał" choć nie mogę powiedzieć, że są to złe blanki/wędki. Faktem jest więc, że wędka przez wielu zachwalana, która prawie że nie spotkała się ze złą opinią pośród użytkowników w tym wątku okazałaby się dla mnie nie trafionym zakupem.
- popper lubi to
#197 OFFLINE
Napisano 06 maj 2014 - 21:24
Takie gdybania to serio są mocno ryzykowne dla potencjalnego kupca.Nic nie zastąpi pomacania w realu bo 20 powie, że xxx są super szybkie i sztywne a 21, że są zbyt wolne i spolegliwe...Kolejna sprawa to rozmowa o jakiejś marce a nie daj Boże serii wędek - ta sama seria 17 lb w różnych długościach daje nam zupełnie inną wędkę o zupełnie różnych właściwościach.
#198 OFFLINE
Napisano 06 maj 2014 - 21:24
Jozi wyjołeś mi to z UST
Ostroznie z takimi stwierdzeniami jesli mowa o kijach
#199 OFFLINE
Napisano 06 maj 2014 - 21:35
Kolega MEME już pewnie kończy kijek budować albo ktoś mu kończy budować a tu zawierucha
Może jakaś muzyka relaksacyjna, zimne piwko, masaż żonki czy jak kto woli kochanki .. i na koniec to co ma Janek Ziobro napisane na nartach !!!
pozdrawiam i połamania kija ..jakiego? Niech każdy łamie taki jaki jego zdaniem łamie się najlepiej
Użytkownik Sandre edytował ten post 06 maj 2014 - 21:46
- Karol Krause lubi to
#200 OFFLINE
Napisano 07 maj 2014 - 05:45
Kolega MEME już pewnie kończy kijek budować albo ktoś mu kończy budować a tu zawierucha
Może jakaś muzyka relaksacyjna, zimne piwko, masaż żonki czy jak kto woli kochanki .. i na koniec to co ma Janek Ziobro napisane na nartach !!!
pozdrawiam i połamania kija ..jakiego? Niech każdy łamie taki jaki jego zdaniem łamie się najlepiej
A bo nie jeszcze nie zaczalem - mam male dylematy i czekam na pomacanie przez Rafala blanku Matagi seebas
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: blank, uniwersał, boleń, kleń
Hand made →
Lurebuilding (wątki autorskie) →
HM MatrycNapisany przez Matryc , 05 wrz 2023 jaż, kleń, pstrąg, hand made i 1 więcej |
|
|
||
BLANKI
Hand made →
Rodbuilding (budowa wędek) →
Blank na sandacza do łowienia na lekkoNapisany przez DeeMeeD , 10 lis 2022 blank, sandacz na lekko |
|
|
||
BLANKI
Hand made →
MJ Rod BlanksNapisany przez bartosz311287 , 26 paź 2021 blank, mjrodblanks |
|
|
||
BLANKI
Hand made →
Blank do morskiej wędki typu stickbait - prośba o pomocNapisany przez Such a Jerk... , 31 paź 2020 blank, pomoc, morski blank |
|
|
||
Hand made →
Blanki karpiowe TAC z takle24.de.Napisany przez MarcinZ , 05 paź 2019 blank, karp, tac |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych