i dlatego dziele sie teraz swoja "wiedza"
Wybór spalinowego silnika zaburtowego
#801 OFFLINE
Napisano 17 luty 2018 - 12:18
#802 OFFLINE
Napisano 17 luty 2018 - 14:41
#803 OFFLINE
Napisano 21 luty 2018 - 18:24
Do łupinki 225cm. z rolowaną podłogą która w sumie waży niecałe 25 kg polecacie człowiekowi silnik 5 KM ??? Silnik cięższy niż ponton, a pewnie i tak nie będzie możliwości wykorzystać pełni jego mocy . Gdzie tu sens i logika ? Czy na pewno to jeszcze forum wędkarskie ? , Czasami przeglądając wątki tego działu, to mam wrażenie, że jestem w temacie wyścigów motorowodnych czy innych sportów ekstremalnych. Aby szybciej, aby więcej, aby mocniej.... Żeby rozkręcić manetkę na choćby połowę mocy trzeba będzie na dziobie rozpłaszczyć się jak żaba i manewrować z przedłużką rumpla. Fajnie ? Może i tak , zależy kto i po co wsiada do pontonu. Oczywiście jeśli w najbliższym czasie kolega planuje zakup większego pontonu ze sztywną podłogą, to taki zakup ma pełne uzasadnienie, ale do łupinki 225cm silniczek 2,5 KM . w zupełności wystarczy. Jeśli ktoś zdecydował się na zakup tak małego gumiaczka, to zapewne najbardziej zależało mu na jego wadze i mobilności i chyba te same parametry będą najważniejsze przy wyborze silnika. Przynajmniej ja tak to widzę.
- DanekM i d.daz76 lubią to
#804 OFFLINE
Napisano 21 luty 2018 - 18:54
Do łupinki 225cm. z rolowaną podłogą która w sumie waży niecałe 25 kg polecacie człowiekowi silnik 5 KM ??? Silnik cięższy niż ponton, a pewnie i tak nie będzie możliwości wykorzystać pełni jego mocy . Gdzie tu sens i logika ? Czy na pewno to jeszcze forum wędkarskie ? , Czasami przeglądając wątki tego działu, to mam wrażenie, że jestem w temacie wyścigów motorowodnych czy innych sportów ekstremalnych. Aby szybciej, aby więcej, aby mocniej.... Żeby rozkręcić manetkę na choćby połowę mocy trzeba będzie na dziobie rozpłaszczyć się jak żaba i manewrować z przedłużką rumpla. Fajnie ? Może i tak , zależy kto i po co wsiada do pontonu. Oczywiście jeśli w najbliższym czasie kolega planuje zakup większego pontonu ze sztywną podłogą, to taki zakup ma pełne uzasadnienie, ale do łupinki 225cm silniczek 2,5 KM . w zupełności wystarczy. Jeśli ktoś zdecydował się na zakup tak małego gumiaczka, to zapewne najbardziej zależało mu na jego wadze i mobilności i chyba te same parametry będą najważniejsze przy wyborze silnika. Przynajmniej ja tak to widzę.
Nareszcie ktos rozsadny . Logika wziela gore i nabylem Suzi DF2.5. Silnik wazy ca.13 kg a to dla mnie wazniejsze niz moc. Przyznam szczeze ze dlugo sie wahalem przed zakupem (glownie ze wzgledu na promocyjna cene Toski 5 i mozliwosc ewentualnej odsprzedazy) lecz po obejrzeniu setki filmow zza Buga padlo na Suzi. Wiekszego gumiaka nie planuje a ta lupinka jest tylko uzupelnieniem do lodki ktorej nie ma sensu ciagac po malych jeziorkach.
#805 OFFLINE
Napisano 21 luty 2018 - 19:09
Faktycznie nie spojrzałem na długość pontonu z tego powodu iż rzadko ktoś szuka spaliny do tak małej jednostki.
Tam max. z tego co widzę to 2,5 konika.
Użytkownik godski edytował ten post 21 luty 2018 - 19:15
- d.daz76 lubi to
#806 OFFLINE
Napisano 21 luty 2018 - 19:11
A widzisz.... Bo wszystkie Darki to rozsądne chłopaki Czyli moja rozkmina była trafna. Suzuki 2.5 to przyzwoity silniczek i jest w tej stawce najlżejszy więc na pewno będzie Pan zadowolony Kręgosłup też. Przyjemnego pływania . A tak z ciekawości - ile ta Tośka piątka tak na polskie złocisze ...?
#807 OFFLINE
Napisano 21 luty 2018 - 19:13
Nareszcie ktos rozsadny . Logika wziela gore i nabylem Suzi DF2.5. Silnik wazy ca.13 kg a to dla mnie wazniejsze niz moc. Przyznam szczeze ze dlugo sie wahalem przed zakupem (glownie ze wzgledu na promocyjna cene Toski 5 i mozliwosc ewentualnej odsprzedazy) lecz po obejrzeniu setki filmow zza Buga padlo na Suzi. Wiekszego gumiaka nie planuje a ta lupinka jest tylko uzupelnieniem do lodki ktorej nie ma sensu ciagac po malych jeziorkach.
A widzisz.... Bo wszystkie Darki to rozsądne chłopaki Czyli moja rozkmina była trafna. Suzuki 2.5 to przyzwoity silniczek i jest w tej stawce najlżejszy więc na pewno będzie Pan zadowolony Kręgosłup też. Przyjemnego pływania . A tak z ciekawości - ile ta Tośka piątka tak na polskie złocisze ...?
#808 OFFLINE
Napisano 21 luty 2018 - 20:06
Toska 5 niecale 3000. Toska 2.5 -2100
Moja Suzi 2600.
#809 OFFLINE
Napisano 21 luty 2018 - 20:17
Moja Suzi 2600.
Ale dobre ceny. A Tośka 9,8 ?
#810 OFFLINE
Napisano 21 luty 2018 - 20:27
#811 OFFLINE
Napisano 21 luty 2018 - 20:56
Moja Suzi 2600.
Ulala... Jeśli to nówka sztuka, to natentychmiast chętnie łyknął bym tą tośkę za tą cenę. Do mojego 3m gumiaka w zupełności by mi wystarczyła...
#812 OFFLINE
Napisano 21 luty 2018 - 21:30
dluga stopa 9.8 -ca.10k koron norweskich
krotka 8 ca.11k
Generalnie od 8 hp latwiej trafic w promocji z dluga stope
Użytkownik d.daz76 edytował ten post 21 luty 2018 - 21:32
#813 OFFLINE
Napisano 21 luty 2018 - 21:34
znajomek który smiga do Norwegi to twierdzi ze nie łatwo coś przewiezc bez cła.
w sumie przekracza 2 razy granice.Norwegia-Szwecja, Szwecja-Polska
A i ceny na www.finn.no to tez nie sa niskie
#814 OFFLINE
Napisano 21 luty 2018 - 21:40
Dwa razy w roku jestem w PL i nigdy nie mialem kontroli na granicy NO-SE-PL. W druga strone to i owszem .
Użytkownik d.daz76 edytował ten post 21 luty 2018 - 21:41
#815 OFFLINE
Napisano 21 luty 2018 - 21:47
#816 OFFLINE
Napisano 21 luty 2018 - 21:55
To sa ceny sklepowe w Oslo.Sporo silnikow minus 15-25%,Glownie Tohatsu i Honda
Użytkownik d.daz76 edytował ten post 21 luty 2018 - 21:56
#817 OFFLINE
Napisano 22 luty 2018 - 10:23
Silnik ważył ok 7-10kg. Zbiornik 1.4l nie szło wypalić w 4h. Tak to płynęło pod prąd Odry w 1.5 osoby (to nie max bo żeby płynąć max trzeba trzymać ręką przepustnice a prędkość wzrasta o ok 1km/h)
https://www.instagra.../p/BajekKzB8r3/
- wicher_dziki_koń, d.daz76 i VonJa lubią to
#818 OFFLINE
Napisano 25 luty 2018 - 23:04
#819 OFFLINE
Napisano 28 luty 2018 - 19:42
#820 OFFLINE
Napisano 01 marzec 2018 - 17:48
Koledzy, macie może jakieś opinie o tym sprzedawcy z OLX?
Chcę się wybrać na obejrzenie silników:
Mercury
https://www.olx.pl/o...67-IDseU0Z.html
lub Mariner
https://www.olx.pl/o...html#352af8796d
Mam dość blisko i pojadę z kolegą mechanikiem, niestety nie specjalistą od silników zaburtowych.
Możecie coś również powiedzieć o tych silnikach, czy warto i na co zwrócić uwagę przy zakupie?
Użytkownicy przeglądający ten temat: 3
0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych