Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Uniwersalna szczupakowka - okolo 2.7m, cw do 35g

blank szczupak

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
160 odpowiedzi w tym temacie

#101 OFFLINE   SilesianPerch

SilesianPerch

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 172 postów
  • LokalizacjaŚląsk
  • Imię:Zbyszek

Napisano 22 listopad 2014 - 15:50

sprawdź sobie Konger Paladiny, bardzo zacne kijki ;)

#102 OFFLINE   Tomek88

Tomek88

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3209 postów
  • LokalizacjaGrójec
  • Imię:Tomasz
  • Nazwisko:Zienkiewicz

Napisano 01 październik 2015 - 05:50

Witam
Mnie doradzono, i takie sobie zbudowałem w FC
Talon 70 MHF2 VI+.
Jeszcze nie miałem możliwości go sprawdzić, ale myślę że do celu podanego będzie ok.

pozdrawiam
Darek

Jak z perspektywy czasu sprawuje bądź sprawował się ten talon?

#103 OFFLINE   darsio

darsio

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 231 postów
  • LokalizacjaŁódź
  • Imię:Darek

Napisano 01 październik 2015 - 08:04

Jak z perspektywy czasu sprawuje bądź sprawował się ten talon?

Jest ok, jeśli mogą być blanki w jednym kawałku polecam Phenix x10, x11

#104 OFFLINE   universo SpinWorld

universo SpinWorld

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 190 postów
  • LokalizacjaRadom

Napisano 01 październik 2015 - 18:59

Zastanów się także nad St1025 do 42 gr z mhx-a u mnie w galeri jest filmik,ktoś wstawił jak go testowałem mimo że szczupakówka to widać jak na sandaczach sobie radzi...

http://jerkbait.pl/t...building/page-2

#105 OFFLINE   Tomek88

Tomek88

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3209 postów
  • LokalizacjaGrójec
  • Imię:Tomasz
  • Nazwisko:Zienkiewicz

Napisano 01 październik 2015 - 19:31

Jest ok, jeśli mogą być blanki w jednym kawałku polecam Phenix x10, x11

A coś więcej o tym talonie 70 MHF2 VI+? Ile daje radę nim rzucić i poprowadzić, jak wchodzi w ugięcie, jak zachowuje się pod sdr'ami? Jakieś wrażenia od siebie z obsługi po przerzuconych nim rybkach? :)

#106 OFFLINE   darsio

darsio

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 231 postów
  • LokalizacjaŁódź

Napisano 02 październik 2015 - 09:42

A coś więcej o tym talonie 70 MHF2 VI+? Ile daje radę nim rzucić i poprowadzić, jak wchodzi w ugięcie, jak zachowuje się pod sdr'ami? Jakieś wrażenia od siebie z obsługi po przerzuconych nim rybkach? :)

Do 50g, w ugięcie wchodzi łatwo, płynnie i ładnie 

zależy jakie sdr, trochę szczytówka się ugina, czucie ok

nie gubi ryb, przyjemny kijek w starym stylu dużo"mięska"

w moim odczuciu kijek do różnych przynęt, raczej nie do gum

• Tomek88 lubi to

#107 OFFLINE   Darek K

Darek K

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 388 postów
  • LokalizacjaŁódź

Napisano 06 styczeń 2016 - 13:30

Chyba, wpadłem na dobre :)

Ledwo zmontowałem pierwszą wędeczkę (muchówkę), to już myślę o następnych.

Tym razem padło na spinning (łowię powiedzmy ok. 75-80% czasy na muchę, 24-19 % na spina, 1% to inne metody :D ).

Założenia są takie:

- docelowe ryby: szczupak, boleń, ew. sandacz

- minimum 2 składy (ew. 3), długość ok. 2,7 m do maks. 2,85 m

- przynęty - głównie woblery (takie powiedzmy do 11-12 cm), wahadła (typu Alga 0, 1 i Gnom 0, 1), obrotówki (od Mepps Aglia nr 3 w górę), ewentualnie jakiś kogut (powiedzmy 5-15 g),

- miejsca połowu - gdzie się da i gdzie będzie czas pojechać :D

- budżet - chciałbym aby sam blank kosztował do 500-600 zł (no maks sześćset parę :D ) - nie chcę za dużo inwestować, ponieważ główną metodą jest mucha (a już myślę o kolejnej wędce do strimka).

Trochę poprzeglądałem forum i sklepu i jestem niewiele mądrzejszy :angry:

Myślę, że ciężar wyrzutowy powinien oscylować w granicach 5-25 g, moc i tu zaczynają się schody. Czy do 15 lb wystarczy?

Czy może w ogóle inne długości brać pod uwagę? Ze względów transportowych i możliwości przetrzymania blanki jednoczęściowe odpadają.

W oczy wpadły mi blanki Fishing Art (tym bardziej, że kupowałem u Krzysztofa Zielińskiego blank pod szklaczka i z obsługi i rad jestem zadowolony):

Blaas F   SLF9015-2   9'0”   8-15lb   8-28g  390 zł (tylko czy 8 g to nie za duża dolna granica, jak na np. Meepsy 3 1/4 oz)

lub wersja nano SLF9015-2N  9'0”  8-15lb  8-28g  435 PLN

Hers   SLR9017-2  9'0”   8-17lb   7-30g  720 zł (tu cena na starcie już trochę ponad budżet - trzeba by dłużej poczekać :angry: )

Blaas XF nano  SLXF9015-2N  9'0”   8-15lb   7-28g   660 zł

Blaas slim nano   SLS9015-2N  9'0”   8-15lb  5-25g  685 zł

lub  SLS9020-2N  9'0”  10-20lb  8-32g   695 zł (te ostatnie ceny też już mocno ciągną budżet do góry, bo jeszcze jakieś lakierowanie lub kolor, gdybym chiał i tu też te 8g)

Jeśli ktoś miał do czynienia z tymi blankami, to chętnie posłucham opinii.

Są jeszcze Vegter Boron nano,a le tu już cny grubo ponad 1000 zł.

Czy ewentualnie inne blanki możecie polecić (w założonym :D budżecie - do 500-600 PLN)?

Ewentualnie, jeśli moje założenia co do długości i cw są błędne to proszę o wskazówki.

Z góry dzięki za wszelkie rady.

Użytkownik Darek K edytował ten post 06 styczeń 2016 - 13:45

#108 OFFLINE   woblerek48

woblerek48

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1178 postów
  • LokalizacjaBiała Podlaska

Napisano 06 styczeń 2016 - 14:17

masz na pw

• karpiu08 lubi to

#109 OFFLINE   Darek K

Darek K

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 388 postów
  • LokalizacjaŁódź

Napisano 06 styczeń 2016 - 16:47

Dzięki, przeczytałem.

Znalazłem jeszcze blank Talon 90MXF2 (7-28 g) lub 90MF2 (7-21 g), które w dodatku mają super wygląd. Użytkowników prosiłbym o opinie.

#110 OFFLINE   janusz_

janusz_

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 10 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 06 styczeń 2016 - 17:42

Używam 9"MXF2 od wielu lat. Jestem bardzo zadowolony. Możesz nim rzucać dużo ciężej ale i przy 10 gramach jest świetny. Jak weźmiesz Talona, dobrze uzbroisz to nie będziesz chciał nic innego.

• Maciek Rożniata lubi to

#111 OFFLINE   Darek K

Darek K

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 388 postów
  • LokalizacjaŁódź

Napisano 06 styczeń 2016 - 17:59

Dzięki za opinię.

A jak się rzuca w dolnym zakresie, np. obrotówkami 7g?

#112 OFFLINE   albercik2

albercik2

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 692 postów
  • LokalizacjaChotylow
  • Imię:albercik
  • Nazwisko:przemyslaw

Napisano 06 styczeń 2016 - 19:23

Poszukał bym blanku TFO TiCrX 12wt i będziesz zadowolony.

#113 OFFLINE   pietrus

pietrus

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 582 postów
  • LokalizacjaStalowa Wola

Napisano 06 styczeń 2016 - 20:34

Tak ,teraz każdy doradzi Tobie blank który im leży w łapie a Ty nadal będzie miał mętlik w głowie. Doradzam wizytę w pracowni i machnięcie kilkoma blankami.

• Apioo lubi to

#114 OFFLINE   janusz_

janusz_

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 10 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 07 styczeń 2016 - 12:01

Dzięki za opinię.

A jak się rzuca w dolnym zakresie, np. obrotówkami 7g?

Kij jest specyfikowany od 10.5g. Łowię nim czasem z opadu na rzece ale moja dolna waga to 10g, niżej do blaszek nr 0 używam  dopalacza kila gram- tak lubię. Kij ma kilkanaście cm cienkiego na końcu, potem zaczyna się moc. Kij jest szybki. Nie da się go złamać przy rzucie ani rybie.Możesz go obejrzeć czasem u Irka M.

Użytkownik janusz_ edytował ten post 07 styczeń 2016 - 12:02

#115 OFFLINE   Simon123

Simon123

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 105 postów
  • LokalizacjaCzęstochowa
  • Imię:Mateusz
  • Nazwisko:Szymański

Napisano 07 styczeń 2016 - 14:20

Witam podpinam się pod temat bo też jestem na etapie budowania pierwszej wędki.Również pod bolenia i szczupaka czasem sandacza ,łowię głównie na warcie czasem na odrze.Prznęty to woblerki o niezbyt intensywnej pracy ok.10cm i gumy 10-13cm +główki 7g-20g.Mam 450-500zł na blank.Zastanawiam się nad tymi trzema 1.Composite developments Orka 275cm do 25g 20lb 2.CD blue rapid 275cm do 28g 17lb Nowa Zelandia ale bez gwar. 3.Batson RX7 275 do 28g 17lb. Kóry byłby lepszy dodam że lubię dość szybkie kije ale ugięcie powino być raczej środkowe.Zastanawiam się też w jakie przelotki go ubrać , myślałem nad fuji alconite KL_KT czy zwykłe V

#116 OFFLINE   Darek K

Darek K

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 388 postów
  • LokalizacjaŁódź

Napisano 07 styczeń 2016 - 21:26

Kij jest specyfikowany od 10.5g.

W specyfikacjach, podawanych na stronach, jest od 7 g. Czy 10 g było jakoś ustalane realnie? Bo od 10 g są blanki MHXF.

#117 OFFLINE   Krzysiek Rogalski

Krzysiek Rogalski

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 865 postów
  • LokalizacjaMiędzyzdroje

Napisano 08 styczeń 2016 - 21:19

Witam podpinam się pod temat bo też jestem na etapie budowania pierwszej wędki.Również pod bolenia i szczupaka czasem sandacza ,łowię głównie na warcie czasem na odrze.Prznęty to woblerki o niezbyt intensywnej pracy ok.10cm i gumy 10-13cm +główki 7g-20g.Mam 450-500zł na blank.Zastanawiam się nad tymi trzema 1.Composite developments Orka 275cm do 25g 20lb 2.CD blue rapid 275cm do 28g 17lb Nowa Zelandia ale bez gwar. 3.Batson RX7 275 do 28g 17lb. Kóry byłby lepszy dodam że lubię dość szybkie kije ale ugięcie powino być raczej środkowe.Zastanawiam się też w jakie przelotki go ubrać , myślałem nad fuji alconite KL_KT czy zwykłe V

Spośród trzech wyżej wymienionych blankiem najwyższej klasy jest Blue Rapid. Używam go do mieszania wody w Bałtyku, czasem służy mi też do łowienia sandaczy z brzegu, radzi sobie z główkami od kilkunastu do 30 g plus czterocalowa guma. Ciężej nie próbowałem. Jeśli chodzi o woblery, to kij zaczyna ożywać przy prowadzeniu w nurcie wobków o wyraźnej pracy i wielkości od 5 cm, ze smukłymi sandaczowymi 10 centymetrowymi też dobrze daje sobie radę. Kilka ładnych lat temu, gdy zamawiałem kij na morską troć, jeden z najlepszych wówczas fachowców od budowy wędek do tej właśnie metody, w konfrontacji wymienionych tu Batsona RX7 z Blue Rapidem zdecydowanie polecił mi ten drugi jako jeden z najbardziej rekomendowanych blanków do tego rodzaju zastosowań. Zatem blank ten siłą rzeczy spełnia wymagania stawiane wędce boleniowej. Sandacze też dają się nim zaciąć i z niego nie spadają. Dodatkowo blank spełnia wymaganie kija szybkiego, ale o głębszym ugięciu pod konkretną rybą. A brak gwarancji?... Jeśli nie złamie się podczas zbrojenia i w czasie kilku pierwszych rzutów to znaczy, że chyba jest OK.

• popper lubi to

#118 OFFLINE   Fatso

Fatso

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2693 postów
  • LokalizacjaWarszawa, Choszczówka
  • Imię:Michał

Napisano 08 styczeń 2016 - 21:55

Chyba, wpadłem na dobre :)

Ledwo zmontowałem pierwszą wędeczkę (muchówkę), to już myślę o następnych.

Tym razem padło na spinning (łowię powiedzmy ok. 75-80% czasy na muchę, 24-19 % na spina, 1% to inne metody :D ).

Założenia są takie:

- docelowe ryby: szczupak, boleń, ew. sandacz

- minimum 2 składy (ew. 3), długość ok. 2,7 m do maks. 2,85 m

- przynęty - głównie woblery (takie powiedzmy do 11-12 cm), wahadła (typu Alga 0, 1 i Gnom 0, 1), obrotówki (od Mepps Aglia nr 3 w górę), ewentualnie jakiś kogut (powiedzmy 5-15 g),

- miejsca połowu - gdzie się da i gdzie będzie czas pojechać :D

- budżet - chciałbym aby sam blank kosztował do 500-600 zł (no maks sześćset parę :D ) - nie chcę za dużo inwestować, ponieważ główną metodą jest mucha (a już myślę o kolejnej wędce do strimka).

Trochę poprzeglądałem forum i sklepu i jestem niewiele mądrzejszy :angry:

Myślę, że ciężar wyrzutowy powinien oscylować w granicach 5-25 g, moc i tu zaczynają się schody. Czy do 15 lb wystarczy?

Czy może w ogóle inne długości brać pod uwagę? Ze względów transportowych i możliwości przetrzymania blanki jednoczęściowe odpadają.

W oczy wpadły mi blanki Fishing Art (tym bardziej, że kupowałem u Krzysztofa Zielińskiego blank pod szklaczka i z obsługi i rad jestem zadowolony):

Blaas F   SLF9015-2   9'0”   8-15lb   8-28g  390 zł (tylko czy 8 g to nie za duża dolna granica, jak na np. Meepsy 3 1/4 oz)

lub wersja nano SLF9015-2N  9'0”  8-15lb  8-28g  435 PLN

Hers   SLR9017-2  9'0”   8-17lb   7-30g  720 zł (tu cena na starcie już trochę ponad budżet - trzeba by dłużej poczekać :angry: )

Blaas XF nano  SLXF9015-2N  9'0”   8-15lb   7-28g   660 zł

Blaas slim nano   SLS9015-2N  9'0”   8-15lb  5-25g  685 zł

lub  SLS9020-2N  9'0”  10-20lb  8-32g   695 zł (te ostatnie ceny też już mocno ciągną budżet do góry, bo jeszcze jakieś lakierowanie lub kolor, gdybym chiał i tu też te 8g)

Jeśli ktoś miał do czynienia z tymi blankami, to chętnie posłucham opinii.

Są jeszcze Vegter Boron nano,a le tu już cny grubo ponad 1000 zł.

Czy ewentualnie inne blanki możecie polecić (w założonym :D budżecie - do 500-600 PLN)?

Ewentualnie, jeśli moje założenia co do długości i cw są błędne to proszę o wskazówki.

Z góry dzięki za wszelkie rady.

A jest taki zwykły, szary Batson IST1084F. Mnogość przynęt obsłuży a i banku nie rozbije  :)​ 

#119 OFFLINE   beton007

beton007

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 471 postów
  • LokalizacjaBielsk
  • Imię:Andrzej

Napisano 08 styczeń 2016 - 22:45

Polecam CD 862 M :-)

• Hubertus lubi to

#120 OFFLINE   Darek K

Darek K

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 388 postów
  • LokalizacjaŁódź

Napisano 08 styczeń 2016 - 23:05

Dzięki za rady.

Te blanki Batsona też przeglądałem, ale wolałbym trochę mniejszy minimalny cw niż 10 g.

Co do CD - cw wyrzutowy właśnie taki, o jaki mi chodzi, ale wolałbym trochę dłuższy kij i nie wiem, jak z gwarancją.

Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: blank, szczupak

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych