Cześć!
Odgrzeję trochę ten wątek. Potrzebuję porady co do wyboru blanku (firma, model, seria, długość itp.). W związku z tym, że w tym sezonie przy odgłosach łamanego włókna węglowego pożegnałem się z kilkoma kijami, na które łowiłem od dawna, stanąłem przed koniecznością uzupełnienia swojego arsenału. Stwierdziłem, że to jest ten moment kiedy chcę i mogę sobie pozwolić na wędkę ręcznie robioną. Postanowiłem zacząć od "kija szczupakowego" (nazwa robocza). Ta wędka będzie mi potrzebna na wiosnę, a poza tym mam najbardziej sprecyzowane czego po niej oczekuję. Więc do rzeczy:
Do czego przeznaczona: (głównie) połów szczupaków,
Przynęty: średnie i duże gumy, obrotówki około nr 4, średnie woblery.
Długość: 2,4-2,7m (nie są to sztywnie ograniczone wymiary)
Ilość składów: 2
Ciężar wyrzutu: około 10-30g (nie jest on sztywno ograniczony), poniżej tego mam wędkę kleniowo-jaziową do 21g o akcji parabolicznej, a powyżej mam mocnego jerk'a o bardzo dużym zakresie: guide select travel jerk 25-100g. Brakuje mi czegoś 'pomiędzy'.
Akcja: raczej med/fast (seryjne wędki, na które do tej pory łowiłem miały x-fast)
Uchwyt: Alps Rapid Graphite Soft Touch
Ugięcie: raczej dążące do paraboli, ale nie krowi ogon.
Przelotki: mam dawce organów diaflex spin set 2,7m (3 składy,w tym dwa ostatnie różne- będzie w czym wybierać).
Kij seryjny który bym kupił od ręki (przemacałem ostatnio trochę) to Diaflex Pike 2,4m.
cena blanku: do około 550zł (jak wyjdzie taniej to więcej zostanie na whisky )
Dodatkowym atrybutem byłoby to gdyby sprawdziła się do średniego opadu. Wiem że niektóre blanki oprócz wyżej wymienionych cech spisują się dobrze na rzece w pogoni za boleniem. Przy wędkach seryjnych raczej nie wierzę w taką uniwersalność, ale może przy lepszych blankach...
Blanki które do tej pory biorę pod uwagę:
1. Composite Developement: CDORK-802MH CDBLORKA2245-1035 (sekcji: 2; długość: 2,45; cw. 10-35g; linka 10-20lb; akcja: fast; moc: med/H)
2. XZOGA SHITENNO SR-G (sekcji: 2; długość: 2,18; cw. 10-30g; linka 6-16lb; akcja: m/fast; moc?: med/H)
3. MATAGI T-Russell Silky SeaBass-M (sekcji: 2; długość: 2,60; cw. 8-28g; linka 8-20lb; akcja: fast; moc: med)
Brałbym Xzogę, ale troszkę boję się długości. Do tej pory najpewniej czułem się z wędkami o długości 2,4m. Po za tym duży chłopiec ze mnie więc i to może robić różnicę).
Koleżanki i Koledzy, co o tym sądzicie i co byście mi doradzili?