Myślę,że przegląd możliwości zbrojenia kolega już ma.Mój wyskok z ołowiem miał na celu ostrzec budowniczego przed zabiegiem często wykorzystywanym przy budowie długich wędek.
Miłej zabawy
Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.
Napisano 05 październik 2014 - 22:56
Myślę,że przegląd możliwości zbrojenia kolega już ma.Mój wyskok z ołowiem miał na celu ostrzec budowniczego przed zabiegiem często wykorzystywanym przy budowie długich wędek.
Miłej zabawy
Napisano 05 październik 2014 - 23:11
OK, moje " nie kaman",choć dokładnie było na odwrót ,mogło wyglądać na nieco agresywne,ale nie taki był zamysł,stąd niepotrzebna krótka przepychanka.
Ja jestem za ,aby próbujący sił w RB, zmierzyli się z wyzwaniem i doszli do pewnych wniosków empirycznie.Nie chodzi tu o uczenie się na własnych błędach,bo lepiej na cudzych,ale o potwierdzenie pewnych "prawd objawionych",lub raczej o przekonaniu się,że czasem lepiej pójść inną ,nową drogą
Napisano 06 październik 2014 - 10:13
Witam,
Wedki CD to mimo wszystko dosc specyficzne konstrukcje i wbrew pozorom bardzo latwo jest w nich cos spierdzielic. Jesli ma byc uzbrojenie jak najlzejsze to zalozyc alconite w ramce y zaczynajac jak sie komu podoba ( rozpietosc miedzy 20 a 30 czyli przedzial jerkbaitowy) ale te wszystkie ciekawostki rodbuildingowe koniec koncow musza sie sprawdzic nad woda i wtedy bywa juz roznie ( mialem w rekach CD na 20 i istna porazka byla). Zadac trzeba sobie pierwsze i podstawowe pytanie: do czego wedka ma sluzyc, w jakich warunkach mamy nia lowic. Przykladowo jesli to burtowe sandacze na gume to co by nie zalozyc i tak gdzies tam sobie poleci, z reguly wystarczajaco dlugo. Problem z takim uzbrojeniem CD jak z tytulu watku jest taki, iz otrzymamy baaaardzo wyspecjalizowane narzedzie do okreslonej metody polowu w dodatku od razu musimy przyjac, ze lowimy tylko na plecionki i w momencie gdy robi sie juz ciut zimno i trzeba zalozyc grubawa zylke to siedzimy w domu i przegladamy jerkbaita, to samo robimy gdy w zimnych warunkach chcemy sprobowac swoich sil z trociami czy lososiami bo te wszelakie mikro przelotki zamarzna zanim oddamy drugi rzut.
Kolejnym aspektem jest rozpietosc stosowanych przynet co nawet w warunkach duzej nizinnej rzeki ma znaczenie. lekko uzbrojona szczytowka w tych wedkach podwyzsza tylko minimalny c/w i wszelkie lekkie sandaczowe woblery nie beda chcialy nam za bardzo latac, analogiczna sytuacja bedzie miala miejsce we wszelkich lososiowatych polowach. Ze swojego doswiadczenia z konstrukcjami CD wiem tez, ze za sztywna szczytowka powoduje odbijanie sie lekko bioracych ryb.
Zbrojac blizniacza konstrukcje, ciut wolniejsza nie mialem zadnych dylematow: Fuji Alconite K, 30 start, pozniej cos tam cos tam i na koniec duze przelotki. Dziala super, sprawdzone na rybach
Odnosnie wywazenia takich wedek: mozna dac te wszelkie mielone i ciezkie jak blanki Phenixa korki, mozna dawac dlugi dolnik, mozna i olow jak komus pasuje zas najlepiej nauczyc sie trzymac wedke za foregrip i kwestie wywazenia schodza na plan dalszy
Pozdrawiam,
Bujo
Napisano 06 październik 2014 - 11:15
Rozpocznij 30 i daj koniecznie dwie przelotki na dolniku , reszta jak napisał Bujo zgodnie z potrzebą kierując się łowiskiem, przynętami i sposobem łowienia.
Napisano 06 październik 2014 - 11:27
Będę zbroił blank 20lb ,ale trochę krótszy,bo 8'6" i chcąc połączyć moc i wytrzymalość przelotek z w miarę lekkim ich zestawem zastosuję przelotki KL .
Czyli jednostopkowe ale w mocnej ramce 25--16--10 --7--i KT 5 do końca.. Mam akurat taki set Fuji w srebrnej ramce z demontażu St.C. Możesz popytać o nie u Żbika,lub na forum kolegów z Łodzi. Jakbym ich nie posiadał użyłbym Esexów z Rodmasu w ramce KL i KT z pierścieniami sic w atrakcyjnej cenie.
W swojej wedce mozesz trochę wydłużyć stożek 25--16--10--8--6 -dalej 5-ki KT.
Zbrojenie pewne ,mocne i relatywnie lekkie.
Rafał, 25--16--10--8--6 KL?
Użytkownik Maciek_7 edytował ten post 06 październik 2014 - 11:43
Napisano 06 październik 2014 - 11:43
Y25, Y12, Y8L, L6 lub LV6, L5,5 do końca ew., L5 - jak na lato pod plecionkę
Napisano 06 październik 2014 - 11:51
Układ Y nie bedzie za delikatne Krzysiu ?
Napisano 06 październik 2014 - 11:59
Kij i tak przy standardowych obciążeniach zapracuje szczytem, a przy dużych szczyt pociągnie dolnik...
Przyklej przelotki na taśmę i spróbuj obciążyć tak, żeby plecionka oderwała któregokolwiek igreka Możesz też popatrzeć, na ile one pracują (odkształcają się) w trakcie obciążania.
A jak zrobisz taki szybki stożek, to na szczytówce będziesz miał same malutkie przelotki. Do tego odpowiednio długa, lekka rękojeść i kij się będzie fajnie balansował zachowując dużą dynamikę, która jest typowa dla tej konstrukcji.
Napisano 06 październik 2014 - 17:04
Niby blank szczytowy szybki , ale dolnik pod dużym obciążeniem pracuję wyraznie...więc jedna przelotka czy dwie na dolniku ?? (chodzi o uklad Y)
Napisano 06 październik 2014 - 17:24
Na obecną chwilkę za "lodówą" mam 6 kijków o długości 3,20m (wcześniej było więcej i różnych producentów) wszystkie poza jednym to CD i każdy ma 2 przelotki na dolniku. Zbrojone przez ludzi z większym doświadczeniem z różnych rejonów PL (było ich chyba 7) ale i obecnie teraz osobiście. Aby w pełni wykorzystać takie blanki stawiam na 2 przelotki na dolniku. .
Nie popełnij błędu z za krótkim dolnikiem a dokładniej reargripem, o tym wspomniał wyżej Krzysiek , coby nie leciało to na pysk jak seryjnie zbrojone np.: ST.CROIX
Użytkownik miramar69 edytował ten post 06 październik 2014 - 17:50
Napisano 06 październik 2014 - 18:06
Spoko rozumiem i bardzo dziekuje za podpowiedzi ...
Napisano 07 październik 2014 - 07:35
Niby blank szczytowy szybki , ale dolnik pod dużym obciążeniem pracuję wyraznie...więc jedna przelotka czy dwie na dolniku ?? (chodzi o uklad Y)
Zdecydowanie 2 i musi tak być, jeżeli pierwsza będzie odległa od uchwytu o 60+, a druga od pierwszej 30+. Jeżeli przesadzisz z poniższymi odległościami to plecionka przy rzucie może mocno bić w blank, ew. nie wykorzystasz w pełni mocy drzemiącej w dolniku, sztucznie go zmiękczysz.
Napisano 07 październik 2014 - 20:15
Napisano 08 październik 2014 - 12:14
Ja poszedlem w klasyke przelotki K pierwsza dwustopow ( dwie na dolniku) , stożek wydłużony , wejściowa 25 tunel duży na 6tkach by obnizyć troche minimalne cw i przy okazji
Wydaje mi sie ze te blanki są troszeczke mocniejsze niz wynikało by to z opisu , przynajmniej re z najnowszej 3 serii .
Napisano 08 październik 2014 - 19:19
Ja się jednak zdecydowałem na przelotki doradzone przez Krzyśka....założyłem i podoba mi się to Jak się sprawdzi w boju zobaczymy ....
Napisano 09 październik 2014 - 07:12
Kurcze i jest problem ...orginany spacing jest następujący mierzone od szczytu ;
11,5.23.35.47.59.73.90.107,5.129.155. A więc 5 pierwszysch przelotek jest zamocowanych dokładnie w odległości 12cm od siebie ? Dodam iż wczesniej był to cast.
Czy takie zagęszczenie przelotek na szczycie było celowe w cascie ?? I tak musi być zbrojąc ten blank ? Czy np taka forma zbrojenia jest typowa pod kije castingowe ? Ktoś wie z kolegów ?
Dodam , że cast miał jedną przelotkę na dolniku ...zapewne taka jest charakterystyka zbrojenia tego pod casta - nie znam się
Aha i pytanie zasadnicze czy przy tej długości powinno byc 10 przelotek plus szczyt (jak było w cascie) czy 11 plus szczyt tez bedzie oki ?
Użytkownik pablo208 edytował ten post 09 październik 2014 - 08:11
Napisano 10 październik 2014 - 11:20
Delikatnie mówiąc - ja bym ten blank w cascie uzbroił zupełnie inaczej
Myślę, że pod korbę 11 a nawet 12 przelotek + tip-top nie będzie niczym nadzwyczajnym, w końcu to 3,20...
Napisano 11 październik 2014 - 11:32
Ufff ubralem w 11 plus szczyt i wyglada to bardzo dobrze ...dzieki Krzysztof
Napisano 14 październik 2014 - 10:17
Witam! Przepraszam Kolegę. ale trochę się podepnę. Zbroję trochę słabszego z rodziny, czyli XLS 3,05 m i 6-25g. Tak sobie wykoncypowałem, że będzie w systemie KR. Pytanie tylko, czy pierwsze będą lepsze zwykłe, czy wysokie KR-H. Pozdrawiam!
Napisano 14 październik 2014 - 10:58
Kije powyżej 3,0 to do zbrojenia jest upierdliwa czynność, zwłaszcza jeśli wie się czego chce . Lepiej kupić więcej przelotek, zakładać je na taśmę i sprawdzić jak współpracuje dany setup. Do skutku, aż trafi się w to czego się oczekiwało. Założenie jednego gotowego zestawu na kij, który ktoś polecił na forum musi się skończyć wszak sukcesem, bez możliwości porównania.
TECH
Hand made →
Rodbuilding (budowa wędek) →
Przelotki węglowe Daiwa AGS?Napisany przez Mekamil , 12 wrz 2023 |
|
|
||
TECH
Hand made →
Modyfikacja wędki dwuskładowej na sześcioskładową.Napisany przez OskarEL , 07 sty 2023 |
|
|
||
TECH
Hand made →
Rodbuilding a prawoNapisany przez Wojtek Zwolski , 16 gru 2022 |
|
|
||
BLANKI
Hand made →
Blank na sandacza do łowienia na lekkoNapisany przez DeeMeeD , 10 lis 2022 blank, sandacz na lekko |
|
|
||
TECH
Hand made →
Przeróbka spinningu na castingNapisany przez zayl990 , 03 lut 2012 |
|
|
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych