Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie
TECH

CD BLRBR2126MH 3,20 - Jak to ubrać.

blank tech-rb cd spacing

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
51 odpowiedzi w tym temacie

#21 OFFLINE   hhary1

hhary1

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 176 postów
  • LokalizacjaWłocławek

Napisano 05 październik 2014 - 22:56

Myślę,że przegląd możliwości zbrojenia kolega już ma.Mój wyskok z ołowiem miał na celu ostrzec budowniczego przed zabiegiem często wykorzystywanym przy budowie długich wędek.

Miłej zabawy 

#22 OFFLINE   Dąbek 111

Dąbek 111

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2657 postów

Napisano 05 październik 2014 - 23:11

OK, moje " nie kaman",choć dokładnie było na odwrót ,mogło wyglądać na nieco agresywne,ale nie taki był zamysł,stąd niepotrzebna krótka przepychanka.

Ja jestem za ,aby próbujący sił w RB, zmierzyli się z wyzwaniem i doszli do pewnych wniosków empirycznie.Nie chodzi tu o uczenie się na własnych błędach,bo lepiej na cudzych,ale o potwierdzenie pewnych "prawd objawionych",lub raczej o przekonaniu się,że czasem lepiej pójść inną ,nową drogą :)

#23 OFFLINE   Bujo

Bujo

Zaawansowany

• Bloggerzy
  • PipPipPip
  • 4485 postów

Napisano 06 październik 2014 - 10:13

Witam,

Wedki CD to mimo wszystko dosc specyficzne konstrukcje i wbrew pozorom bardzo latwo jest w nich cos spierdzielic. Jesli ma byc uzbrojenie jak najlzejsze to zalozyc alconite w ramce y zaczynajac jak sie komu podoba ( rozpietosc miedzy 20 a 30 czyli przedzial jerkbaitowy) ale te wszystkie ciekawostki rodbuildingowe koniec koncow musza sie sprawdzic nad woda i wtedy bywa juz roznie ( mialem w rekach CD na 20 i istna porazka byla). Zadac trzeba sobie pierwsze i podstawowe pytanie: do czego wedka ma sluzyc, w jakich warunkach mamy nia lowic. Przykladowo jesli to burtowe sandacze na gume to co by nie zalozyc i tak gdzies tam sobie poleci, z reguly wystarczajaco dlugo. Problem z takim uzbrojeniem CD jak z tytulu watku jest taki, iz otrzymamy baaaardzo wyspecjalizowane narzedzie do okreslonej metody polowu w dodatku od razu musimy przyjac, ze lowimy tylko na plecionki i w momencie gdy robi sie juz ciut zimno i trzeba zalozyc grubawa zylke to siedzimy w domu i przegladamy jerkbaita, to samo robimy gdy w zimnych warunkach chcemy sprobowac swoich sil z trociami czy lososiami bo te wszelakie mikro przelotki zamarzna zanim oddamy drugi rzut.

Kolejnym aspektem jest rozpietosc stosowanych przynet co nawet w warunkach duzej nizinnej rzeki ma  znaczenie. lekko uzbrojona szczytowka w tych wedkach podwyzsza tylko minimalny c/w i wszelkie lekkie sandaczowe woblery nie beda chcialy nam za bardzo latac, analogiczna sytuacja bedzie miala miejsce we wszelkich lososiowatych polowach. Ze swojego doswiadczenia z konstrukcjami CD wiem tez, ze za sztywna szczytowka powoduje odbijanie sie lekko bioracych ryb.

Zbrojac blizniacza konstrukcje, ciut wolniejsza nie mialem zadnych dylematow: Fuji Alconite K, 30 start, pozniej cos tam cos tam i na koniec duze przelotki. Dziala super, sprawdzone na rybach :) 

Odnosnie wywazenia takich wedek: mozna dac te wszelkie mielone i ciezkie jak blanki Phenixa korki, mozna dawac dlugi dolnik, mozna i olow jak komus pasuje zas najlepiej nauczyc sie trzymac wedke za foregrip i kwestie wywazenia schodza na plan dalszy :)

Pozdrawiam,

Bujo

• Guzu i miramar69 lubią to

#24 OFFLINE   miramar69

miramar69

jadę na ryby i nie będzie mnie trochę , trzeba odpocząć od

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4978 postów
  • LokalizacjaSANDOMIERZ
  • Imię:MARIUSZ

Napisano 06 październik 2014 - 11:15

Rozpocznij 30 i daj koniecznie dwie przelotki na dolniku , reszta jak napisał Bujo zgodnie z potrzebą kierując się łowiskiem, przynętami i sposobem łowienia. ;)

#25 OFFLINE   Maciek_7

Maciek_7

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1321 postów

Napisano 06 październik 2014 - 11:27

Będę zbroił blank 20lb ,ale trochę krótszy,bo 8'6" i chcąc połączyć moc i wytrzymalość przelotek z w miarę lekkim ich zestawem zastosuję przelotki KL .

Czyli jednostopkowe ale w mocnej ramce 25--16--10 --7--i KT 5 do końca.. Mam akurat taki set  Fuji w srebrnej ramce z demontażu St.C. Możesz popytać o nie u Żbika,lub na forum kolegów z Łodzi. Jakbym ich nie posiadał użyłbym Esexów z Rodmasu w ramce KL i KT z pierścieniami sic w atrakcyjnej cenie.

W swojej wedce mozesz trochę wydłużyć stożek 25--16--10--8--6 -dalej 5-ki KT.

Zbrojenie pewne ,mocne i relatywnie lekkie.

Rafał, 25--16--10--8--6 KL?

Użytkownik Maciek_7 edytował ten post 06 październik 2014 - 11:43

#26 OFFLINE   krzysiek

krzysiek

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 6198 postów
  • Imię:Krzysztof

Napisano 06 październik 2014 - 11:43

Y25, Y12, Y8L, L6 lub LV6, L5,5 do końca ew., L5 - jak na lato pod plecionkę

#27 OFFLINE   "Paweł"

"Paweł"

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1600 postów
  • LokalizacjaTam gdzie nie biorą :)
  • Imię:Pawel
  • Nazwisko:S

Napisano 06 październik 2014 - 11:51

Układ Y nie bedzie za delikatne Krzysiu ? 

• Obdarty lubi to

#28 OFFLINE   krzysiek

krzysiek

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 6198 postów

Napisano 06 październik 2014 - 11:59

Kij i tak przy standardowych obciążeniach zapracuje szczytem, a przy dużych szczyt pociągnie dolnik...

Przyklej przelotki na taśmę i spróbuj obciążyć tak, żeby plecionka oderwała któregokolwiek igreka :) Możesz też popatrzeć, na ile one pracują (odkształcają się) w trakcie obciążania.

A jak zrobisz taki szybki stożek, to na szczytówce będziesz miał same malutkie przelotki. Do tego odpowiednio długa, lekka rękojeść i kij się będzie fajnie balansował zachowując dużą dynamikę, która jest typowa dla tej konstrukcji.

#29 OFFLINE   "Paweł"

"Paweł"

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1600 postów

Napisano 06 październik 2014 - 17:04

Niby blank szczytowy szybki , ale dolnik pod dużym obciążeniem pracuję wyraznie...więc jedna przelotka czy dwie na dolniku ?? (chodzi o uklad Y)

#30 OFFLINE   miramar69

miramar69

jadę na ryby i nie będzie mnie trochę , trzeba odpocząć od

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4978 postów
  • LokalizacjaSANDOMIERZ
  • Imię:MARIUSZ

Napisano 06 październik 2014 - 17:24

Na obecną chwilkę za "lodówą" mam 6 kijków o długości 3,20m (wcześniej było więcej i różnych producentów) wszystkie poza jednym to CD i każdy ma 2 przelotki na dolniku. Zbrojone przez ludzi z większym doświadczeniem z różnych rejonów PL (było ich chyba 7) ale i obecnie teraz osobiście. Aby w pełni wykorzystać takie blanki stawiam na 2 przelotki na dolniku. ;).

Nie popełnij błędu z za krótkim dolnikiem a dokładniej reargripem, o tym wspomniał wyżej Krzysiek  ;), coby nie leciało to na pysk jak seryjnie zbrojone np.: ST.CROIX

Użytkownik miramar69 edytował ten post 06 październik 2014 - 17:50

• popper lubi to

#31 OFFLINE   "Paweł"

"Paweł"

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1600 postów

Napisano 06 październik 2014 - 18:06

Spoko rozumiem i bardzo dziekuje za podpowiedzi ...

#32 OFFLINE   krzysiek

krzysiek

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 6198 postów

Napisano 07 październik 2014 - 07:35

Niby blank szczytowy szybki , ale dolnik pod dużym obciążeniem pracuję wyraznie...więc jedna przelotka czy dwie na dolniku ?? (chodzi o uklad Y)

Zdecydowanie 2 i musi tak być, jeżeli pierwsza będzie odległa od uchwytu o 60+, a druga od pierwszej 30+. Jeżeli przesadzisz z poniższymi odległościami to plecionka przy rzucie może mocno bić w blank, ew. nie wykorzystasz w pełni mocy drzemiącej w dolniku, sztucznie go zmiękczysz.

#33 OFFLINE   "Paweł"

"Paweł"

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1600 postów

Napisano 07 październik 2014 - 20:15

Rozumiem ....pozwolę sobie wkleić fotki z ugięcia tego balnku jak tylko dolecą przelotki od Roberta z BRC.

#34 OFFLINE   Tu nie ma ryb.

Tu nie ma ryb.

Zaawansowany

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPip
  • 1200 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Łukasz

Napisano 08 październik 2014 - 12:14

Ja poszedlem w klasyke przelotki K pierwsza dwustopow ( dwie na dolniku) , stożek wydłużony , wejściowa 25 tunel duży na 6tkach by obnizyć  troche minimalne cw i przy okazji

Wydaje mi sie ze te blanki są troszeczke mocniejsze niz wynikało by to z opisu , przynajmniej re z najnowszej  3 serii .

#35 OFFLINE   "Paweł"

"Paweł"

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1600 postów

Napisano 08 październik 2014 - 19:19

Ja się jednak zdecydowałem na przelotki doradzone przez Krzyśka....założyłem i podoba mi się to :) Jak się sprawdzi w boju zobaczymy ....

#36 OFFLINE   "Paweł"

"Paweł"

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1600 postów

Napisano 09 październik 2014 - 07:12

Kurcze i jest problem ...orginany spacing jest następujący mierzone od szczytu ;

11,5.23.35.47.59.73.90.107,5.129.155. A więc 5 pierwszysch przelotek jest zamocowanych dokładnie w odległości 12cm od siebie  ? Dodam iż wczesniej był to cast.

Czy takie zagęszczenie przelotek na szczycie było celowe w cascie  ?? I tak musi być zbrojąc ten blank ? Czy np taka forma zbrojenia jest typowa pod kije castingowe ? Ktoś wie z kolegów ? 

Dodam , że cast miał jedną przelotkę na dolniku ...zapewne taka jest charakterystyka zbrojenia tego pod casta - nie znam się :(

Aha i pytanie zasadnicze czy przy tej długości  powinno byc 10 przelotek plus szczyt (jak było w cascie) czy 11 plus szczyt tez bedzie oki ?

Użytkownik pablo208 edytował ten post 09 październik 2014 - 08:11

#37 OFFLINE   krzysiek

krzysiek

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 6198 postów

Napisano 10 październik 2014 - 11:20

Delikatnie mówiąc - ja bym ten blank w cascie uzbroił zupełnie inaczej ;)

Myślę, że pod korbę 11 a nawet 12 przelotek + tip-top nie będzie niczym nadzwyczajnym, w końcu to 3,20...

#38 OFFLINE   "Paweł"

"Paweł"

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1600 postów

Napisano 11 październik 2014 - 11:32

Ufff ubralem w 11 plus szczyt i wyglada to bardzo dobrze ...dzieki Krzysztof

#39 OFFLINE   pepccio

pepccio

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 203 postów
  • LokalizacjaKonin
  • Imię:Andrzej

Napisano 14 październik 2014 - 10:17

Witam! Przepraszam Kolegę. ale trochę się podepnę. Zbroję trochę słabszego z rodziny, czyli XLS 3,05 m i 6-25g. Tak sobie wykoncypowałem, że będzie w systemie KR. Pytanie tylko, czy pierwsze będą lepsze zwykłe, czy wysokie KR-H. Pozdrawiam!

#40 OFFLINE   Krzysiek_W

Krzysiek_W

-

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3558 postów

Napisano 14 październik 2014 - 10:58

Kije powyżej 3,0 to do zbrojenia jest upierdliwa czynność, zwłaszcza jeśli wie się czego chce . Lepiej kupić więcej przelotek, zakładać je na taśmę i sprawdzić jak współpracuje dany setup. Do skutku, aż trafi się w to czego się oczekiwało. Założenie jednego gotowego zestawu na kij, który ktoś polecił na forum musi się skończyć wszak sukcesem, bez możliwości porównania.  ;)

Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: tech, blank, tech-rb, cd, spacing

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych