Możecie polecić jakieś okulary z rozjaśniającymi (bursztynowymi?) szkłami? Z jak najlepszą polaryzacją no i cenowo do około 300 zł. Mile widziane dodatkowe boczne osłonki na oczy.
#521 OFFLINE
Napisano 30 marzec 2014 - 00:18
#522 OFFLINE
Napisano 09 kwiecień 2014 - 17:22
Panowie a czy któryś z Was używa lub miał styczność z okularami Maui Jim Sailfish? Przeczytałem kilka wątków o okularach polaryzacyjnych na tym forum ale tego modelu nie widziałem. Firma Maui Jim za to zbiera same pozytywne opinie. Bardzo spodobał mi się design tych okularów, szczególnie wstawki z rybami No i zza wielkiej wody da się ściągnąć za około 530 zeta biorąc pod uwagę czarny scenariusz z opłatami celnymi... To i tak o połowę taniej niż chcą za nie w Polsce (a w grę wchodzą jeszcze opcje bez opłat - wtedy wychodzi jakieś 430 a jak się ma kogoś kto przywiezie to bez przesyłki około 360).
http://www.ebay.pl/i...=item35d300e54a
Dla porównania cena u nas:
http://www.optykawor...-03-156118.html
Użytkownik coma edytował ten post 09 kwiecień 2014 - 17:36
#523 OFFLINE
Napisano 10 kwiecień 2014 - 09:25
Panowie, czy ktoś z wadą wzroku tu zagląda? Znalazłem w sieci okulary polaryzacyjne noszone jednocześnie z normalnymi okularami korekcyjnymi i jest to coś takiego firmy Vistana:
Czy ktoś z Was stosował taki patent? czy nie jest to za duże obciążenie na nosie i jak wygląda ergonomia takiego rozwiązania?
Dzięki za info, ew sugestie co polecacie z korekcją [to co chciałem kupić firmy Arctica będzie dopiero na koniec kwietnia i nie zdążę w nich zrobić szkieł korekcyjnych aby na majówkę zabrać]
#524 OFFLINE
Napisano 10 kwiecień 2014 - 09:48
Różne propozycje w tym i podobnych wątkach padały.
Ale chyba najwygodniejsze, najbardziej ekonomiczne i najprostsze rozwiązanie jest jedno- soczewki kontaktowe. O ile przy Twojej wadzie możesz je zastosować. Jak nie chodzisz w nich na co dzień(ja się przestawiłem zupełnie na kontakty), to na ryby kupujesz egzemplarze jednodniowe, a do tego dowolne(pasujące Tobie, a Twoim okularom korekcyjnym) polaroidy i widzisz wszędzie taaaaaakie ryby!!
Pozdrówka
Kamil
#525 OFFLINE
Napisano 11 kwiecień 2014 - 10:01
Dzięki. Tak jest trochę tematów, przebrnąłem przez wszystkie i najlepsza opcja to operacja [drogo] lub sportowe okulary polaryzacyjne z korekcją w tym samym szkle, natomiast ceny dobrych marek kosmiczne, mam ofertę na Maui Jim - 1,8kzł, Oakley 1,5kzł... Kontakty odpadają bo mam dodatkowo astygmatyzm i z dostępnych soczewek torycznych jednodniowych nic mi nie pasuje - generalnie jeszcze nie trafiłem na kontakty, których po godzinie/dwóch nie miałbym dość... albo nie trafiłem na dobrego kontaktologa, który potrafił by dobrać soczewki a nie wciskał jednej firmy jaką chce promować...
Kupię na szybko Cocoons Clip-Ons i będę odkładał na operację. Do tej pory używałem okularów Arctica ale razem z samochodem mi je skradziono....
Pozdr
Marcin
#526 OFFLINE
Napisano 11 kwiecień 2014 - 15:38
Właśnie przesiadłem się z tych:
http://allegro.pl/br...4048286053.html
na te:
http://smithoptics.e...Riverside/view/
Wrażenia.
Obawiałem, się że skoro są szklane będą ciężkie, że będę je czuł na nosie (nie mam wady wzroku, nie jestem przyzwyczajony do okularów). Nie potrzebnie. Noski i za uszami leżą idealnie. Wizualnie wydaję się wąskie i że będzie słońce "bokami wlatywało" jednak po przyciśnięciu do nosa "kryją" w 100%.
Przychylam się w 100% do zdań kolegów, że najlepszy sprzęt to taki, o którym się zapomina nad wodą. Zapomniałem o nich po 5 minutach.
Polaryzacja... działa. Nie wiem nie znam się na tym, przy zakładaniu na zmianę smith`ów i browningów nie powiedziałbym, że jest niebo do ziemi. Obraz w smithach jest jakby czystszy, ale nie założę się, że bym rozpoznał różnicę jakby mi kto kazał w ciemno wybierać.
Kolor szkieł. Po przejściu kilku ciemniejszych wybieram zdecydowanie żółte. Noszę je kiedy jest słońce i kiedy nie ma. Przywykłem. Wolę jasne. Zwłaszcza, że często zostaję nad rzeką do zmroku, a wówczas dłużej mogę mieć na nosie jasne.
Smith tu jest lepszy, są żółte, ale nie tak mocno jak browningi. Lepiej się sprawdziły w pełnym słońcu.
Ponoć te smithy są fotochromatyczne. Byłem wczoraj na pstrągach w od 8:00 do 14:00. Pełne słońce non stop pewnie nie miały szans pokazać, albo ja nie umiem tego zauważyć.
W ostanich sezonach mocno badalem temat.
Byly Lesathy Shimano, byly Wiley X, byly Smithy Stronghold.
Teraz mam takie Riverside z zoltymi szklami (za namowa dobrych Kolegow) i za wszystkie pozostale razem wziete bym ich nie zamienil.
- Analityk85 lubi to
#527 OFFLINE
Napisano 11 kwiecień 2014 - 16:01
#528 OFFLINE
Napisano 11 kwiecień 2014 - 16:11
#529 OFFLINE
Napisano 12 kwiecień 2014 - 09:32
Jeżeli chodzi o LIW LEWANTY to nie wiem jak z jakością, ale z taka obsługą klienta furory na rynku nie zrobią. Dwa tygodnie temu wysłałem mila z pytaniem, gdzie można kupić i jakie są ceny modeli z katalogu ..... do dzisiaj brak jakiejkolwiek odpowiedzi .... pisałem na maila działu handlowego. Widać nie zależy im na sprzedaży
J.
#530 OFFLINE
Napisano 12 kwiecień 2014 - 15:17
Ktoś z kolegów może zna jakieś opinie na temat tych patrzałek? http://allegro.pl/po...4146341265.html
#531 ONLINE
Napisano 12 kwiecień 2014 - 18:09
Jeżeli chodzi o LIW LEWANTY to nie wiem jak z jakością, ale z taka obsługą klienta furory na rynku nie zrobią. Dwa tygodnie temu wysłałem mila z pytaniem, gdzie można kupić i jakie są ceny modeli z katalogu ..... do dzisiaj brak jakiejkolwiek odpowiedzi .... pisałem na maila działu handlowego. Widać nie zależy im na sprzedaży
J.
Może spróbuj tu: Sebastian Szczawiński- sklep@sezonnaleszcza.pl
Całkiem rzeczowy Sprzedawca z Allegro
#532 OFFLINE
Napisano 12 kwiecień 2014 - 19:52
Dziękuję, teraz znam już ceny ale głównie chodziło mi o sklepy stacjonarne, gdzie bedę mógł okulary przymierzyć ...... taki staromodny jestem.
J.
#533 OFFLINE
Napisano 30 kwiecień 2014 - 06:54
Panowie dzisiaj na ibood okulary polaryzacyjne Smith Optics w bardzo dobrej cenie 169,95 zł + 29,95 zł przesyłka. Normalna ich cena to około 111 funtów brytyjskich. Promocja ważna tylko dziś.
Model Ridgeway w poniższych godzinach dostępne następujące kolory soczewek:
- Wersja R81EE (do 10:00) - soczewki szare
- Wersja AOZ PX od 10:00 do 17:00 - soczewki szaro zielone
- Wersja TRF AY od 17:00 do 00:00 - soczewki brązowe
link z pełnym opisem tutaj: http://www.ibood.com...h-beauty-pl/pl/
Sam chyba zaczekam do 17 i kupię wersję z brązowymi soczewkami
#534 OFFLINE
Napisano 30 kwiecień 2014 - 06:55
Panowie dzisiaj na ibood okulary polaryzacyjne Smith Optics w bardzo dobrej cenie 169,95 zł + 29,95 zł przesyłka. Normalna ich cena to około 111 funtów brytyjskich. Promocja ważna tylko dziś.
Model Ridgeway w poniższych godzinach dostępne następujące kolory soczewek:
- Wersja R81EE (do 10:00) - soczewki szare
- Wersja AOZ PX od 10:00 do 17:00 - soczewki szaro zielone
- Wersja TRF AY od 17:00 do 00:00 - soczewki brązowe
link z pełnym opisem tutaj: http://www.ibood.com...h-beauty-pl/pl/
Sam chyba zaczekam do 17 i kupię wersję z brązowymi soczewkami
#535 OFFLINE
Napisano 02 maj 2014 - 07:05
Arctica S116. po porównaniu z używanymi do tej pory Flying Fisherman, wypadają lepiej pod względem wykonania (mimo, iż to chińszczyzna), polaryzacji i wygody. dodatkowym atutem jest fotochrom. nie wiem tylko czy każdemu będą pasować. na moją małą głowę są OK.
Użytkownik StCroix edytował ten post 05 maj 2014 - 16:12
#536 OFFLINE
Napisano 02 maj 2014 - 08:08
Panowie a czy Wam z okularów Solano schodzi powłoka lakiernicza z oprawek?i robią się klejące?mam cztery pary i w każdych to samo.
#537 OFFLINE
Napisano 02 maj 2014 - 08:14
U mnie nic takiego się nie dzieje, mam inne zastrzeżenia ale powłoka ok
PS. A nie spryskujesz się jakimś środkiem przeciw komarom np. typu Repel 55 lub inne mocniejsze środki? Podobno mogą wchodzić rekację z tworzywami sztucznymi...
#538 OFFLINE
Napisano 02 maj 2014 - 08:35
Na komary mam jeszcze coś mocniejszego repel 98,11% deet ale na 1000procent to nie od tego(po prostu chyba od potu) zresztą koledze dzieje się to samo a żadnych środków na komary nie używa bo Go po prostu nie gryzą!
I myślałem nad zakupem tych okularów.
http://www.fishing-m...175-k13916.html
Użytkownik sw.RP edytował ten post 02 maj 2014 - 08:41
#539 OFFLINE
Napisano 02 maj 2014 - 08:46
W obu przypadkach miałem tak że patrząc w stronę nosa obraz nieco był rozmazany (dość irytujące), [...].
Zwierzu, bo jak się zeza robi to się zawsze trochę obraz zamazuje .
Ja kupuję zwykle taniacze z Auchana/Carrefoura. Jest parę takich dostaw "polaroidów" w sezonie wiosenno - letnim, okulary w linii klasycznej, aviatory, pseudo RayBany itp. mi paszą bo nie lubię tych o wyglądzie sportowym. A no i działają oczywiście
#540 OFFLINE
Napisano 02 maj 2014 - 11:52
Panowie a czy Wam z okularów Solano schodzi powłoka lakiernicza z oprawek?i robią się klejące?mam cztery pary i w każdych to samo.
Tak to przypadłość okularów tej firmy. Było o tym parę razy na forum (tym albo na forsie nie pamiętam).
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: okulary
Sprzęt wędkarski →
Odzież wędkarska →
Okulary LeechNapisany przez adasio , 22 lis 2018 okulary |
|
|
||
Sprzęt wędkarski →
Odzież wędkarska →
Okulary Smith OpticsNapisany przez Wędkarz87 , 15 sty 2015 okulary |
|
|