Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

FishingArt - producent blanków / pracownia rodbuildingowa

blanki pracownia fishing art blank

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2998 odpowiedzi w tym temacie

#1161 OFFLINE   Krzysiek_W

Krzysiek_W

-

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3558 postów

Napisano 14 luty 2014 - 13:48

Bo jeśli rzeczywiście ten korek nie ma porów (normalne zdjęcia, z odpowiednim zbliżeniem wiele by wyjaśniły  ;) ), to trzeba sobie te krążki cierpliwie zbierać. W każdej partii, prawdziwego flora znajdzie kilka się takich, ale nigdy nie ma tak że są same bez porów. To niestety trwa, chyba że ktoś ma uczciwe źródło , które powie: " Tak, mam takie plastry za taką i taką cenę". 

Użytkownik Krzysiek_W edytował ten post 14 luty 2014 - 13:48

#1162 OFFLINE   krzysiek

krzysiek

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 6198 postów
  • Imię:Krzysztof

Napisano 14 luty 2014 - 14:10

:)

Ja rozróżniam dwa rodzaje korków: takie świeżo wyjęte z folii/pudełka etc. i takie które przeszlifowałem. Wśród tych pierwszych jest dużo "przyzwoitych", "nadzwyczajnych", "ekstra", "premium", etc. Producenci bielą je, szpachlują, zapylają, etc. Po obróbce wygląda to trochę inaczej.

Selekcjonowanie plastrów nie daje 100% gwarancji, bo jeżeli korek ma grubość np. 1/2" to nigdy nie wiesz, co ma wewnątrz. Choćby przekrój był nie wiem jak idealny.

#1163 OFFLINE   Maciek_7

Maciek_7

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1320 postów

Napisano 14 luty 2014 - 14:12

Andrzeju, tak, to ten rodzynek! :D Takich walcow do Pana Krzysztofa przychodzi doslownie kilka w ciagu roku.

Użytkownik Maciek_7 edytował ten post 14 luty 2014 - 14:14

#1164 OFFLINE   Krzysiek_W

Krzysiek_W

-

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3558 postów

Napisano 14 luty 2014 - 14:22

:)

Ja rozróżniam dwa rodzaje korków: takie świeżo wyjęte z folii/pudełka etc. i takie które przeszlifowałem. Wśród tych pierwszych jest dużo "przyzwoitych", "nadzwyczajnych", "ekstra", "premium", etc. Producenci bielą je, szpachlują, zapylają, etc. Po obróbce wygląda to trochę inaczej.

Selekcjonowanie plastrów nie daje 100% gwarancji, bo jeżeli korek ma grubość np. 1/2" to nigdy nie wiesz, co ma wewnątrz. Choćby przekrój był nie wiem jak idealny.

Jasne, że nie ma gwarancji 100%. Za to jeśli dysponujesz krążkami, które po obu stronach są "czyste" to masz prawdopodobieństwo tak duże jak 1 minus % porów krótszych niż 12mm, czyli bardzo duże. Generalnie, wyobrażam sobie że w pracowni która przerzuca rocznie ileś kartonów korka jest w ogóle mowa o tym, że da się w ogóle skompletować takie rękojeści. Bo normalny śmiertelnik musiałby zbierać sobie bardzo długo. Rękojeści z folii to oszustwo, często są wzbogacone o jasny pył z korka, bardzo dobra biała szpachla etc. Jak się robi samemu wszystko wychodzi po nałożeniu corkseala. Dlatego stosowanie go nie musi być tak popularne. :)  

#1165 OFFLINE   mrWhite7

mrWhite7

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2266 postów
  • LokalizacjaHamburg
  • Imię:Artur
  • Nazwisko:Bielecki

Napisano 14 luty 2014 - 14:56

Jasne, że nie ma gwarancji 100%. Za to jeśli dysponujesz krążkami, które po obu stronach są "czyste" to masz prawdopodobieństwo tak duże jak 1 minus % porów krótszych niż 12mm, czyli bardzo duże. Generalnie, wyobrażam sobie że w pracowni która przerzuca rocznie ileś kartonów korka jest w ogóle mowa o tym, że da się w ogóle skompletować takie rękojeści. Bo normalny śmiertelnik musiałby zbierać sobie bardzo długo. Rękojeści z folii to oszustwo, często są wzbogacone o jasny pył z korka, bardzo dobra biała szpachla etc. Jak się robi samemu wszystko wychodzi po nałożeniu corkseala. Dlatego stosowanie go nie musi być tak popularne. :)  

Właśnie dlatego niektórzy sortują i sklejają plastry 6 mm aby uniknąć wielu niespodzianek,  jest jeszcze kilka tricków powodującym skuteczne zamknięcie porów wewnątrz korka na kilka miesięcy , takim jednym trickiem  podzielił się mój kolega , tricku nie zdradzę bo może być użyty w celach że tak powiem nie najbardziej uczciwych ale są takowe takowe sposoby że korek wygląda anielsko a po paru miesiącach ...ZONK. Rozmawiałem z panem Zielińskim na temat tego niesamowitego korka w wędce Andrzeja i owszem jest to korek specialnie selekcjonowany i plastry są sklejane w walce o przekroju 25 mm tak aby wybrać te najlepsze z najlepszych ,towar drogi i dlatego wzbudza podziw , tak jak wykonanie całej wędki , po prostu ta wędka jest wspaniała .

#1166 OFFLINE   Marcys1973

Marcys1973

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 134 postów
  • LokalizacjaJozefow nad Swidrem

Napisano 14 luty 2014 - 14:57

Od dłuższego czasu chciałem zbudować muchówkę pod szczupaka, sandacza. Poprzednia firmowa SAGE Xi3 to porażka pod względem rękojeści korkowej. Po sezonie sprzedałem koledze z forum jemu takie szczegóły nie przeszkadzają a kij był bardzo szczęśliwy, łowił ryby mnie i jemu obecnie. Poszukiwania blanku trwały dosyć długo finalnie zdecydowałem się na polski + dodatki. Od dłuższego czasu miałem odłożony korek u Krzyśka, zasugerował mi tylko, że nigdy takiego nie miałem a trochę kijów zrobiłem. W dniu kiedy pojechałem do Krakowa po odbiór nie przypuszczałem, że trafi mi się taka gratka. Nie wiem czy to jest jeden z "trzech" które zasugerowałeś. Dla mnie jest LUX MALYNA i niech tak zostanie. Kij wyszedł super jak na moje potrzeby, mam już skompletowany cały zestaw i czekam wolnej chwili by sprawdzić możliwości rzutowe. Gdybyś przypadkiem dowiedział się czy mój grip to ten z wspomnianych "trzech", nie mów mi tego. Kij ma łowić a tak mógłby trafić do szklanej gabloty... ;)

Pozdrawiam

Andrzej  :D

Andrzej, machniom? ;)  Ja Ci tego CTS'a 10" #8 (tego blizej Ciebie na fotce) a Ty mi Ventusa? Kijek znasz, podobał Ci się kiedyś, parametry prawie takie same, z pod ręki tego samego zbrojmistrza ...

Załączone pliki

• Andrzej Stanek lubi to

#1167 OFFLINE   krzysiek

krzysiek

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 6198 postów

Napisano 14 luty 2014 - 15:12

Corkseal prawdę Ci powie. Realna szansa na korek bez syfu to selekcjonowanie plastrów 1/4" - jak pisze mrWhite...

Z tego co widzę, plastry są krótkie (prawdopodobnie 1/4" lub mniej), pory są liczne, ale płytkie, prawdopodobnie odbarwiane (są b. jasne). Przeciągniecie corkselaem spowodowałoby, że ten korek nie wyglądałby ani w połowie tak dobrze :) Cały myk polega na tym, że pory mają kolor zbliżony do korka. Nie zmienia to faktu, że to rękojeść b. wysokiej jakości.

O ile mnie wzrok nie myli szpachlę też widać, zatem easy, Panowie, bez niepotrzebnej ekscytacji ;)

Użytkownik krzysiek edytował ten post 14 luty 2014 - 16:05

#1168 OFFLINE   Guzu

Guzu

(G)uzurpator

• PATRON
  • PipPipPipPipPip
  • 14849 postów
  • LokalizacjaOwczarnia, PL
  • Imię:Daniel

Napisano 14 luty 2014 - 17:03

Corkseal prawdę Ci powie. Realna szansa na korek bez syfu to selekcjonowanie plastrów 1/4" - jak pisze mrWhite...

Z tego co widzę, plastry są krótkie (prawdopodobnie 1/4" lub mniej), pory są liczne, ale płytkie, prawdopodobnie odbarwiane (są b. jasne). Przeciągniecie corkselaem spowodowałoby, że ten korek nie wyglądałby ani w połowie tak dobrze :) Cały myk polega na tym, że pory mają kolor zbliżony do korka. Nie zmienia to faktu, że to rękojeść b. wysokiej jakości.

O ile mnie wzrok nie myli szpachlę też widać, zatem easy, Panowie, bez niepotrzebnej ekscytacji ;)

Bardzo dobra wędka to za malo.
Doskonale narzędzie do wędkowania to tez za mało.
Poprzeczka idzie coraz bardziej w gore.
Limitu nie ma.
Ego i kieszenie czekają na więcej i więcej.
Inny aspekt oceni każdy przed swoim ekranem:
Klienci biorą korek najwyższej jakości po to by się dowiedzieć ze został przebrany i tw najlepsze czekają dla Kolegow.
Jest elitarnie i coraz bardziej wedkarsko ;)

#1169 OFFLINE   krzysiek

krzysiek

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 6198 postów

Napisano 14 luty 2014 - 17:23

Eeee tam ;)

Dobre korki są trwałe, a proste wędziska są estetyczne. "Wspaniałe" wędzisko jak widać nie trudno zrobić. Wystarczy wziąć dobry materiał i nie dać się ponieść fantazji w fazie projektu. A wykonanie... cóż, każdy orze, jak może.

Idę, wytoczę sobie walec z flora ;)

Użytkownik krzysiek edytował ten post 14 luty 2014 - 17:26

#1170 OFFLINE   Marvin

Marvin

mogul

• Bloggerzy
  • PipPipPip
  • 1047 postów
  • LokalizacjaLempäälä

Napisano 14 luty 2014 - 17:32

(...)

Idę, wytoczę sobie walec z flora ;)

Wyjątkowo zgrabny eufemizm :D

#1171 OFFLINE   krzysiek

krzysiek

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 6198 postów

Napisano 14 luty 2014 - 17:34

...w otoczeniu wielu błyszczących lakierem i strzelistych kijów...

#1172 ONLINE   Andrzej Stanek

Andrzej Stanek

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4087 postów
  • LokalizacjaŚLĄSK

Napisano 14 luty 2014 - 17:40

Bardzo dobra wędka to za malo.
Doskonale narzędzie do wędkowania to tez za mało.
Poprzeczka idzie coraz bardziej w gore.
Limitu nie ma.
Ego i kieszenie czekają na więcej i więcej.
Inny aspekt oceni każdy przed swoim ekranem:
Klienci biorą korek najwyższej jakości po to by się dowiedzieć ze został przebrany i tw najlepsze czekają dla Kolegow.
Jest elitarnie i coraz bardziej wedkarsko ;)

Daniel niby tak... Ale po co kupować Merca, można Polo poganiać, to samo z Brendy a czy nasz bimber jest gorszy... ;) A teraz do "krytykantów" - podeślijcie któryś swoje "prace", wsadzę to pod obiektyw, Pana z pracowni też zapraszam jak widzę po cichu kibicuje głosy rozdając...  ;) No to co tam jeszcze wynajdziecie by mi kija obrzydzić... :D

#1173 ONLINE   Andrzej Stanek

Andrzej Stanek

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4087 postów
  • LokalizacjaŚLĄSK

Napisano 14 luty 2014 - 17:43

Andrzej, machniom? ;)  Ja Ci tego CTS'a 10" #8 (tego blizej Ciebie na fotce) a Ty mi Ventusa? Kijek znasz, podobał Ci się kiedyś, parametry prawie takie same, z pod ręki tego samego zbrojmistrza ...

Marcin nie ma opcji jeszcze teraz po tych wpisach. Po "kiju" będą mnie poznawać... ;)  :D

• popper i Marcys1973 lubią to

#1174 OFFLINE   krzysiek

krzysiek

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 6198 postów

Napisano 14 luty 2014 - 17:55

Jak już pisałem, dobre korki są trwałe, a proste wędziska estetyczne.

Nie zamierzam Ci niczego obrzydzać. Ale spójrz: pisząc, że na korku nie ma grama szpachli, a potem wstawiając zdjęcie, na którym widać co innego, sam wywołujesz do tablicy :)

Wiem, że mój poziom intelektualny pozostawia wiele do życzenia, ale kilkadziesiąt kijów złożyłem - choć nie kilkaset, czy kilka tysięcy, a przez moje ręce przeszło kilkadziesiąt walców korka i kilkaset plastrów, w tym flora - choć nie kilka tysięcy i wierz mi - wiem, jak wygląda "żywy" korek :) Nie krytykuję, stwierdzam, co widzę. Zdjęć nie wstawiam, nie mam parcia na szkło i nie uprawiam marketingu ani na konto własne, ani cudze. Staram się być obiektywny.

BTW - wczoraj miałem w rękach Blaasa 10lb 10' F i 6lb 10' XF. Ten pierwszy - poprawny, dość harmonijny, umiarkowanie szybki. Ale 6lb... noooo, Panie! W tej długości kosa, ugięcie prawie idealne, duża dynamika i elastyczność. Na sucho - bardzo, bardzo ciekawy. Duuużo lżejszy, poręczniejszy i bardziej dynamiczny niż Batson RX7 8lb w podobnej długości (moim zdaniem niedoszacowany ten RX7).

Za to propozycja "firmowego" zbrojenia FA (rozmiarówka, typ przelotek) dla obu kijków i sapcing dla 10lb - jak dla mnie dość kontrowersyjna :) Ale tak już musi być ;)

Użytkownik krzysiek edytował ten post 14 luty 2014 - 18:12

• mdziam_78 i grzegorz88 lubią to

#1175 ONLINE   Andrzej Stanek

Andrzej Stanek

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4087 postów
  • LokalizacjaŚLĄSK

Napisano 14 luty 2014 - 18:11

Na fotce zero pracy plamkowania na korku - 100% korek oryginał. Dopiero pod obiektywem i dużym powiększeniem widać w szczelinach minimalne zatarcia w realu przed nosem niewidoczne...

Tutaj jest duże zdjęcie: http://www.andrzejstanek.pl/post/43

W ImageShack mam nie wykupiony abonament więc zero na tą chwilę wklejania fotek o dużej rozdzielczości, na dniach zmienię to...

Ostatnia fotka dla tych co szukają ideału...  ;)  :D

Jak Kolega by doczytał to wyraźnie napisałem... Kij odebrałem mocno podekscytowany, wpis zrobiłem zaraz po powrocie z Krakowa. Dopiero potem na szybko robiłem foty naprędce stawiając studio. Nie znam się na budowie kijów, nie będę komentował tego co napisałeś łącznie z "marketingiem". Jak policzysz moje wpisy w wątku Fishingart za wiele ich nie ma. Propozycja co do fotek aktualna... ;)

PS

Co do parcia na szkło - jedni robią to fotami inni klepiąc w klawiaturę, tylko czym by to forum było gdyby wszyscy milczeli... Obiektywizm rzecz względna...

#1176 OFFLINE   krzysiek

krzysiek

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 6198 postów

Napisano 14 luty 2014 - 18:21

Propozycja co do fotek aktualna... ;)

Nie skorzystam. Pojedynku na pięści Joego Głodomora z kotem Huple'a - nie będzie ;) Po co udowadniać, kto ma większego? Przyjmuję arbitralnie, że jest to Krzysiek Zieliński.

BTW - kilkukrotnie w ciągu ostatnich kilku tygodni rozmawiałem z różnymi osobami nt. atmosfery w niniejszym dziale. Otóż wyraziłem zdanie, że komentowanie inne niż w duchu "och", "ach", "jejku" i "gratki" jest niecelowe i niezdrowe - choćby było najbardziej merytoryczne. Język mnie dziś zaświerzbił i proszę... Bo po co ludzie wstawiają zdjęcia? Żeby podzielić się z innymi swoją wielką radością! I - jeżeli o mnie chodzi - niech tak zostanie :)

Użytkownik krzysiek edytował ten post 14 luty 2014 - 19:17

#1177 ONLINE   Andrzej Stanek

Andrzej Stanek

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4087 postów
  • LokalizacjaŚLĄSK

Napisano 14 luty 2014 - 20:38

Zauważ tylko, że ten wątek tworzą forumowicze, właściciel pracowni zabrał głos kilka razy jako odpowiedź na kalumnie które paru wypisywało... Wątek ma ponad sto tysięcy wejść przy bardzo dużej ilości wpisów, +50 zakładek. Sądzisz, że jest to sterowane, marketing...? A może spontaniczna reakcja zadowolonych Użytkowników. Nie pamiętasz co miesiąc dwa temu wypisywali niektórzy oponenci o FA (produkcja Chiny i takie tam), dalej judzą w myśl konstruktywnej krytyki gdzie merytorycznych uwag jest zero a beletrystyki po pachy. Nie mój biznes, ja robię pass...

I kto by pomyślał, że korek do gripa wywoła tyle emocji. Prawie, że polityka od której stronię z daleka...

• Karol Krause, czocho, krystiano1981r i 1 inna osoba lubią to

#1178 OFFLINE   krzysiek

krzysiek

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 6198 postów

Napisano 14 luty 2014 - 21:13

Muchówka jest bardzo estetyczna.

Korek jest wysokiej jakości, choć nie wolny od drobnych wad.

Producenci i rodbuilderzy „majstrują” przy korku, znanym mi wyjątkiem jest Grochola (pozdrawiam!)

Blaas XF 6lb 10’ na sucho sprawia wrażenie przemyślanego, dopracowanego i udanego blanku.

Zdjęć nie wstawię, bo to nie konkurs piękności, poza tym nie mam szans, bo mogę co najwyżej pstryknąć fotę telefonem ;)

Wstawianie zdjęć ukazujących niewątpliwą jakość usług pracowni to spontaniczna reklama i temu m.in. służy ten wątek :)

Andrzej, piję Twoje zdrowie jajecznym ulepkiem, rodem z Trentino :) Cheers!

#1179 ONLINE   Andrzej Stanek

Andrzej Stanek

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4087 postów
  • LokalizacjaŚLĄSK

Napisano 14 luty 2014 - 21:20

Nie mam tak zacnego trunku pod ręką, pozwolisz, że uczynię to naszą krajową...

Na Zdrowie!  ;)  :D

#1180 OFFLINE   Tomy

Tomy

SUM

• +Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 15991 postów

Napisano 14 luty 2014 - 21:40

Nietuzinkowy wykonawca,wędka i nabywca.Wszystko w temacie. 

Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: blanki, pracownia, fishing art, blank

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych