Radzę nieco ostrożniej dobierać słowa naturalnie myśląc o tej ''całej Polsce''
Pozdrawiam
Najczesciej w tej gdzie Wilki chasaja
Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.
Napisano 21 styczeń 2015 - 22:20
Pozdrawiam
Najczesciej w tej gdzie Wilki chasaja
Napisano 21 styczeń 2015 - 22:24
Należało by jeszcze zaznaczyć co oznacza krzywy blank. Odchył od osi 1mm,3mm,5 a może 20mm.
Powiem szczerze ,że widziałem już mnóstwo blanków a w tym takich na prawdę idealnie prostych było może ze dwa.
Kupując blank ,czy kijek z pracowni należy wiedzieć czego się spodziewać. Najlepiej przejrzeć kilkadziesiąt blanków i to różnych producentów i wtedy można sobie wyrobić opinię czy blank jest prosty czy nie. O ile oczywiście jest taka możliwość.
Napisano 21 styczeń 2015 - 22:42
Przewrotnie zapytam, czy odchył od idealnej prostoty wpływa w jakikolwiek sposób na wartości użytkowe blanku (łowienie ryb)? Przewrotnie, ponieważ ogromną większość wędek mam z pracowni, chociaż i sam robiłem i fabryczne mam. Może nawet kiedyś zdarzyło mi się sprawdzić, czy blank jest idealnie prosty, nie pamiętam.
Tutaj dochodzimy do tego o co chciałem zapytać. Do czego służy wędka? Jeżeli kiedyś takie pytanie padło to przepraszam. JB przeglądam relatywnie niedawno i niesystematycznie.
Użytkownik Mari edytował ten post 21 styczeń 2015 - 22:42
Napisano 21 styczeń 2015 - 22:52
Witam! Poniewaz ogladalem kilka krzywych blankow (zarowno szczytowki jak i dolniki) oferowanych przez znanych dystrybutorow, chcialbym sie dowiedziec, czy to norma, czy mialem takiego pecha? Ciekaw jestem jakie koledzy forumowicze maja w tym wzgledzie doswiadczenia.
Ale oglądałeś gdzie,w sklepie wędkarskim?,Zapewne nie ,może na targach wękarskich?Też wątpię,tam jadą wszystkie proste
Pewnie w którejś z pracowni,ale kilku producentów i tyle krzywych, że sprawa zasługuje na wątek.Notabene temat niejednokrotnie poruszany,bardziej okazjonalnie.
A może jedna z pracowni przysyła Ci celowo same krzywe i to różnych marek.
W/g mnie wątek powstał albo w celu wywołania kolejnej gównoburzy ,albo na skutek zbyt wyidealizowanego obrazu tzw, wędek ręcznie robionych, mającego niewiele wspólnego z rzeczywistościa.
Sklepowe wędki zdjęte z półki prawie w 100% wszystkie proste, ale na etepie półproduktu czyt.blank Zonk.
Obejrzałem kilkaset blankówi i szczerze,nie natknąłem się na idealny No może kilka prawie prostych się trafiło. I nie jest to wynikiem partactwa ,ale zwyczajny efekt stosowanej technologii.
Zdarzyło się mieć w łapie totalnego zakrętasa ,który do rąk klienta trafić nie powinien i zapewne nie trafił, ale talkie rzeczy liczone raczej w promilach, ma na koncie każda firma.
Więc tym bardziej zaskakujące są Twoje doświadczenia w tej materii.No chyba ,że jesteś pracownikiem Dragona i składaczem HM-ów ,mającym styczność z samymi idealnymi
Użytkownik Dąbek 111 edytował ten post 21 styczeń 2015 - 22:56
Napisano 21 styczeń 2015 - 23:02
Właściwie wszystkie blanki są w jakimś stopniu krzywe. Osobiście nie toleruję blanków pokręconych w różne strony. Trudno to sensownie skorygować zbrojeniem.
Tylko w pracowni wybierzesz ten naprawdę prosty.
Napisano 21 styczeń 2015 - 23:09
Pozdrawiam
Bo Ty tego nie miałeś,a chciałbyś mieć?
Użytkownik Tomasz.B edytował ten post 21 styczeń 2015 - 23:09
Napisano 21 styczeń 2015 - 23:14
Nie jestem fanem Dragona, ani HM-ow, ot sobie jeden kupilem na probe i choc nie jest zly to nie powala, a napisalem o nim tylko dlatego, ze ktos napisal, ze wszystkie krzywe. Blanki widzialem w pracowni, nie chce robic antyreklamy, wiec nie wymienie w ktorej, chyba, ze na priv-a. Przypadek to nie byl, bo trafily sie 3 pod rzad w roznych gramaturach, moze to polityka firmy obliczona w amatora? (nie chce wymieniac tez serii, bo orientuje sie z ktorej stajni padlo pytanie) Nie chce wywolywac burzy, ani robic nikomu antyreklamy, ot bylem zainteresowany, chcialem kupic i w ostatniej chwili dalem sobie na wstrzymanie, a ze dalej chce, pytam, czy to normalne w blankach rodbiuldingowych? bo jesli tak to albo kupie krzywy, bo innych nie ma, albo postawie na fabryczny uznajac, ze nie warto wydawac gory pieniedzy na towar watpliwej jakosci.
Napisano 21 styczeń 2015 - 23:22
Jeszcze odnosnie gowno-burzy, to tak jak bym slyszal blacharza specjalizujacego sie w naprawie samochodow tzw rozbitkow - przykryc szpachla i niech bokiem jezdzi. Po tonie odpowiedzi wnosze, ze kolaga dystrybutor, bo kazdy prawy rzemieslnik i rodbuilder pewnie byl by zainteresowany by pracowac i oferowac swoim klijentom towar najwyzszej jakosci.
Napisano 21 styczeń 2015 - 23:25
I w fabrycznych ciężko znaleźć prosty blank choć po ostrej selekcji, nie pisząc o ideale. Lecz czy to "towar wątpliwej jakości"? Wątpię...
Napisano 21 styczeń 2015 - 23:29
A czemu borony nie chca byc proste ?
Napisano 21 styczeń 2015 - 23:35
Pytanie padło z komputera osobistego. .W stajni mozesz wybrać ogiera lub klacz,najlepiej osobiście,bo przez neta można kupić z trzema nogami
Więc jest dokładnie jak myślałem
W celu zaoszczędzenia sobie ,niepotrzebnych bóli głowy ,na Twoim miejscu zdecydowałbym się na seryjną produkcję.
A tak na marginesie,kolega chciał zamówić wędkę w tej pracowni,czy kupić sam blank i ją sam zmontować?
Napisano 21 styczeń 2015 - 23:35
Też chciał bym wiedzieć Danielu. No i mieć idealnie prostego Vegterka. Jednak z drugiej strony przy łowieniu mi to nie przeszkadza a badyl baja
Napisano 21 styczeń 2015 - 23:40
Jeszcze odnosnie gowno-burzy, to tak jak bym slyszal blacharza specjalizujacego sie w naprawie samochodow tzw rozbitkow - przykryc szpachla i niech bokiem jezdzi. Po tonie odpowiedzi wnosze, ze kolaga dystrybutor, bo kazdy prawy rzemieslnik i rodbuilder pewnie byl by zainteresowany by pracowac i oferowac swoim klijentom towar najwyzszej jakosci.
Kolega dystrybutor ,nie ma pecha i bierze te proste.Chyba że dla siebie te krzywe,ale prosuję z nadzieją wyprostowania na wilczym grzbiecie
Napisano 22 styczeń 2015 - 07:39
Kolega dystrybutor ,nie ma pecha i bierze te proste.Chyba że dla siebie te krzywe,ale prosuję z nadzieją wyprostowania na wilczym grzbiecie
Rafał, wilk w naszej ojczyźnie objęty jest ścisłą ochroną, nie dręczmy więc biednego zwierza.
Prostujmy blanki tak jak nas uczono na sztachetach w płocie, sposób stary i sprawdzony.
Napisano 22 styczeń 2015 - 08:09
A widział ktoś kiedyś - że tak powiem - "niekrzywy" blank? Bo ja chyba nie. Przy zakupie blanku najczęściej wybieram ten jedyny z kilku, a chyba nie mam w moim arsenale żadnego ideału. Jednakże kilka rzeczy dyskwalifikuje (dla mnie) blank:
- krzywe złącze,
- klikające złącze (po cholerę mam poprawiać fabrykę),
- skręcona w spiralę szczytówka,
- dolnik "wędrujący" co kilka cm - raz w prawo, raz w lewo,
- szczytówka której krzywizna nie pokrywa się z krzywizną ugięcia,
- odchylenie szczytówki, które przekracza pewną subiektywną granicę.
Punkt 2 może skutkować awarią, jeżeli się el. nie spasuje.
Pozostałe kwestie mogą, ale nie muszą być konsekwencją problemu technologicznego. Czy mogą w przyszłości doprowadzić do uszkodzenia blanku? Wątpię. Pewnie tylko w nielicznych przypadkach. Znacznie większym problemem jest nierównomierna grubość ścianek, albo bąble powietrza w strukturze blanku.
Niewielkie skrzywienia są jak najbardziej normalne, szczególnie w najlżejszych i dłuższych blankach. Dla mnie przy wyborze decydują kwestie estetyczne i uciążliwość zbrojenia krzywulców.
Napisano 22 styczeń 2015 - 08:14
Użytkownik yglo edytował ten post 22 styczeń 2015 - 08:16
Napisano 22 styczeń 2015 - 08:19
Druga strona wypowiedzi i żadna pracownia nie wypowiedziała sie w tej kwestii. Oni chyba powinni najlepiej wiedzieć co jest powodem "krzywych" blanków. Spotkałem wiele krzywych lekko lub bardziej których osobiście bym nie kupił i jesli jest wybór kilku z danego modelu wybieram zawsze te bardziej proste,ot co. Ponoć (tak słyszałem) ze im blank z lepszego materiału tym bardziej podatny na krzywiznę. Prawda to?
Napisano 22 styczeń 2015 - 08:24
a ja miałem prosty blank, dosłownie jak strzała, 5S70MHF, aż się miło patrzyło , do dziś żałuję, że odsprzedałem
ale widziałem np. St.Croix z odejściem szczytu (tak 1/3 blanku) po 10-13mm i to już rodziło u mnie konflikt wewnętrzny
widziałem dostawę Phenixa TX (4szt) w której każdy blank był pokręcony po spirali, nie strasznie, tak 5mm, ale raz w jedną raz w drugą
taka technologia, tak ma być, a co mnie to obchodzi, to niech zmienią technologię, albo lepiej pilnują Chińczyków
ja takiego blanku nie wezmę, a szkoda
Napisano 22 styczeń 2015 - 08:40
Podobno wysokie moduły mają przy wygrzewaniu większą tendencję do wykrzywiania się niż niskie. Ewidentnie jest to także powiązane ze średnicą blanku i długością. Ale na to wszystko nakłada się kontrola jakości. Bo jeżeli długie 10lb RX8, czy XLS 9'0 15lb może być relatywnie proste, to dlaczego 7,0 17lb MHX-a ma byś skręcone jak korkociąg?
Napisano 22 styczeń 2015 - 08:44
Podobno wysokie moduły mają przy wygrzewaniu większą tendencję do wykrzywiania się niż niskie. Ewidentnie jest to także powiązane ze średnicą blanku i długością. Ale na to wszystko nakłada się kontrola jakości. Bo jeżeli długie 10lb RX8, czy XLS 9'0 15lb może być relatywnie proste, to dlaczego 7,0 17lb MHX-a ma byś skręcone jak korkociąg?
Krzysku,
Doskonale znasz odpowiedz na postawione pytanie
Blankow nie sprzedaje ich prostota, funkcjonalnosc czy stopien dopasowania do ZDEFINIOWANYCH potrzeb uzytkownika.
Sprzedaje agresywny marketing, moda, umowy z pracowniami itd itp.
Hand made →
Rodbuilding (budowa wędek) →
KanonNapisany przez Sławek Oppeln Bronikowski , 05 lut 2023 rodbuilding |
|
|
||
BLANKI
Hand made →
Blank na sandacza do łowienia na lekkoNapisany przez DeeMeeD , 10 lis 2022 blank, sandacz na lekko |
|
|
||
BLANKI
Hand made →
MJ Rod BlanksNapisany przez bartosz311287 , 26 paź 2021 blank, mjrodblanks |
|
|
||
BLANKI
Hand made →
Blank do morskiej wędki typu stickbait - prośba o pomocNapisany przez Such a Jerk... , 31 paź 2020 blank, pomoc, morski blank |
|
|
||
Hand made →
Blanki karpiowe TAC z takle24.de.Napisany przez MarcinZ , 05 paź 2019 blank, karp, tac |
|
|
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych