Bolenie 2009
#461 OFFLINE
Napisano 12 czerwiec 2009 - 08:33
Trudno bedzie komus przebic te przynete a kolegom ktorzy twierdza ze to nic specjalnego proponuje zeby pokazali self-made patenty na bolenia. Na zlocie widzialem juz pierwsze wariacje na temat RH .
#462 OFFLINE
Napisano 12 czerwiec 2009 - 08:47
Panowie a ja myśle ze RH10 jest taka sama przyneta jak inne... i jest jeszcze duzo takich przynet lecz nie wykonywanych na duza skale.. przykładów moge podać co najmniej kilka.. : woblery PG, boleniówki Karola Chmielewskiego , Darka Mleczki i jeszcze kilku ludzi w Polsce.. a nie ukrywajmy nagonka na Rh jest na tym portalu dosć duza.. i mysle ze nikt mnie za moment nie zlinczuje , ale takie jest zdanie młodego skromnego chłopczyka który od czasu do czasu łowi bolenie..
PS.Plusem a zarazem i minusem RH jest jego ogolno dostepność...
Tyle odemnie w kwestji idealna boleniowa przynęta.
gumy RH to kolejny krok w celu zminimalizowania pustych okresów albo wykluczania tzw. martwych momentów kiedy ryba nie bierze np na woblery bądź wahadła to nie jest tak ze ma łowić wszystko i wszędzie, po prostu jest jedna z układanek łowienia boleni.
#463 OFFLINE
Napisano 12 czerwiec 2009 - 08:59
Co do RH to mam wyrobione własne zdanie i pozostawię je dla siebie ...powiem jedno,jest to przynęta która sprawdziła się już na wszystkich większych Polskich rzekach,dobry produkt nie wymaga ogólnoświatowej reklamy .
#464 OFFLINE
Napisano 12 czerwiec 2009 - 18:22
#465 OFFLINE
Napisano 12 czerwiec 2009 - 20:42
Ps. Gratulacje bolków sprzed tego OT, fajne rybki
#466 Guest__*
Napisano 12 czerwiec 2009 - 22:17
pozdro
#467 OFFLINE
Napisano 13 czerwiec 2009 - 05:25
#468 OFFLINE
Napisano 13 czerwiec 2009 - 09:28
pozdrawiam
W
#469 OFFLINE
Napisano 13 czerwiec 2009 - 11:24
Dokładnie na Rożnowie gdzie w tamtym roku bolenie wygrały ze mną z wielkim hukiem.
Chcę sprawdzić je w trolingu oraz z ręki, bo mam wrażenie że będą się nadawały na ten zbiornik ze względu na wielką populację dużej uklei.
#470 OFFLINE
Napisano 14 czerwiec 2009 - 13:53
Pierwszy tegoroczny z dzisiaj jeziorowy boleń złowiony podczas mistrzostw w kole wędkarskim, ma 69,5cm wrócił oczywiście do wody
Załączone pliki
#471 OFFLINE
Napisano 14 czerwiec 2009 - 15:32
#472 OFFLINE
Napisano 14 czerwiec 2009 - 19:51
#473 OFFLINE
Napisano 14 czerwiec 2009 - 21:56
Jest to średniej wielkości zbiornik o prawie wszędzie identycznej glębokości 1,8 - 2m. Bolka jest tam dużo. Łowiłem tam tylko kilka razy na zawodach, ale zawsze bolenie polujące na powierzchni i kilka z nich zostało złowionych w trakcie zawodów. Zawsze miały >60cm.
#474 OFFLINE
Napisano 15 czerwiec 2009 - 14:39
Powinszowac i bolka, i kola wedkarskiego nietlukacego ryb na zawodach. Rozumiem bowiem, ze te dwa emotikony to niekontrolowana radosc z zawodów na zywej rybie a nie usmiech sardoniczny...Pierwszy tegoroczny z dzisiaj jeziorowy boleń złowiony podczas mistrzostw w kole wędkarskim, ma 69,5cm wrócił oczywiście do wody
#475 OFFLINE
Napisano 15 czerwiec 2009 - 15:14
#476 OFFLINE
Napisano 16 czerwiec 2009 - 09:03
#477 OFFLINE
Napisano 16 czerwiec 2009 - 09:11
Mogę prosić o wrzucenie jakiegoś linka z fotką wabika RH, na temat którego tyle się rozwodzicie, a ja, profan jeden, nawet nie wiem, co to takiego? Czy on jest sprzedawany w jakichś sklepach, czy tylko w grę wchodzi dystrybucja koleżeńska?
Zapukaj tutaj : http://www.jerkbait.pl/forum/index.php?t=usrinfo&id=158& amp;
#478 OFFLINE
Napisano 16 czerwiec 2009 - 15:54
Proszę o radę. Jakiej średnicy/wytrzymałości plecionkę polecacie do połowu boleni? Ja używam power pro z europejskimi oznaczeniami 0,13mm/8kg. Do niedawna wydawało mi się że łowię mocną linką, ale moją wątpliwość wzbudziła opinia zasłyszana na ostatnim zlocie nad Bugiem (sorry, ale nie pamiętam już kto mi to powiedział), że zaczynać zabawę można od plecionki 10lb, ale jeszcze lepsza jest wersja 15lb, tak na wszelki wypadek gdyby wział boleń życiówka. Pod poniższym linkiem sprawdziłem sobie porównanie amerykańskich i europejskich oznaczeń i wyszło na to że ja łowię plecionką 8lb. Z kolei 10 i 15lb to odpowiednio 0,15 i 0,19 mm.
http://www.aspius.pl/index.php?option=com_virtuemart&pag e=shop.browse&category_id=5&Itemid=1&vmcchk=1&am p;Itemid=1
Co o tym sądzicie? Czy ta tabela jest prawidłowa? Jeśli tak, to czy Waszym zdaniem na prawdę mogę zastosować mocniejszą linkę bez straty dla liczby brań? Czy ktoś może potwierdzić, że wersja 0,15mm ma bardziej okrągły przekrój niż 0,13?
Żeby nie był zupełny off topic zamelduję, że w długi weekend złapałem 5 boleni - 4 w swoim ulubionym miejscu w Bugu i jednego na Wiśle. Powoli się rozkręcam, tyle że rozmiarówka jeszcze nie ta, maks 60cm.
Pozdrawiam,
Traq
#479 OFFLINE
Napisano 16 czerwiec 2009 - 16:31
Cześć,
Proszę o radę. Jakiej średnicy/wytrzymałości plecionkę polecacie do połowu boleni? Ja używam power pro z europejskimi oznaczeniami 0,13mm/8kg. Do niedawna wydawało mi się że łowię mocną linką, ale moją wątpliwość wzbudziła opinia zasłyszana na ostatnim zlocie nad Bugiem (sorry, ale nie pamiętam już kto mi to powiedział), że zaczynać zabawę można od plecionki 10lb, ale jeszcze lepsza jest wersja 15lb, tak na wszelki wypadek gdyby wział boleń życiówka. Pod poniższym linkiem sprawdziłem sobie porównanie amerykańskich i europejskich oznaczeń i wyszło na to że ja łowię plecionką 8lb. Z kolei 10 i 15lb to odpowiednio 0,15 i 0,19 mm.
http://www.aspius.pl/index.php?option=com_virtuemart&pag e=shop.browse&category_id=5&Itemid=1&vmcchk=1&am p;am p;am p;am p;am p;am p;Itemid=1
Co o tym sądzicie? Czy ta tabela jest prawidłowa? Jeśli tak, to czy Waszym zdaniem na prawdę mogę zastosować mocniejszą linkę bez straty dla liczby brań? Czy ktoś może potwierdzić, że wersja 0,15mm ma bardziej okrągły przekrój niż 0,13?
Żeby nie był zupełny off topic zamelduję, że w długi weekend złapałem 5 boleni - 4 w swoim ulubionym miejscu w Bugu i jednego na Wiśle. Powoli się rozkręcam, tyle że rozmiarówka jeszcze nie ta, maks 60cm.
Pozdrawiam,
Traq
Na pewno podałeś dobre przeliczniki? PP 0.10 ma 5kg wytrzymałości czyli 11lb. 15lb będzie miała 6.80kg i to jest pewnie 0.13. Takie plecionki w zupełności wystarczą do połowu boleni, z grubszymi bym nie ryzykował. Mogą płoszyć bolki, a poza tym rzuty będą krótsze. Ja z powodzeniem używałem PP 0.10 tylko trzeba uważać na końcówkę plecionki i co łowienie odciąć z 15cm.
#480 OFFLINE
Napisano 16 czerwiec 2009 - 16:43
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych