[quote]
Cześć,
Proszę o radę. Jakiej średnicy/wytrzymałości plecionkę polecacie do połowu boleni? Ja używam power pro z europejskimi oznaczeniami 0,13mm/8kg. Do niedawna wydawało mi się że łowię mocną linką, ale moją wątpliwość wzbudziła opinia zasłyszana na ostatnim zlocie nad Bugiem (sorry, ale nie pamiętam już kto mi to powiedział), że zaczynać zabawę można od plecionki 10lb, ale jeszcze lepsza jest wersja 15lb, tak na wszelki wypadek gdyby wział boleń życiówka. Pod poniższym linkiem sprawdziłem sobie porównanie amerykańskich i europejskich oznaczeń i wyszło na to że ja łowię plecionką 8lb. Z kolei 10 i 15lb to odpowiednio 0,15 i 0,19 mm.
http://www.aspius.pl/index.php?option=com_virtuemart&pag e=shop.browse&category_id=5&Itemid=1&vmcchk=1&am p;am p;am p;am p;am p;am p;am p;Itemid=1
Co o tym sądzicie? Czy ta tabela jest prawidłowa? Jeśli tak, to czy Waszym zdaniem na prawdę mogę zastosować mocniejszą linkę bez straty dla liczby brań? Czy ktoś może potwierdzić, że wersja 0,15mm ma bardziej okrągły przekrój niż 0,13?
Żeby nie był zupełny off topic zamelduję, że w długi weekend złapałem 5 boleni - 4 w swoim ulubionym miejscu w Bugu i jednego na Wiśle. Powoli się rozkręcam, tyle że rozmiarówka jeszcze nie ta, maks 60cm.
Pozdrawiam,
Traq
[/quote]
Na pewno podałeś dobre przeliczniki? PP 0.10 ma 5kg wytrzymałości czyli 11lb. 15lb będzie miała 6.80kg i to jest pewnie 0.13. Takie plecionki w zupełności wystarczą do połowu boleni, z grubszymi bym nie ryzykował. Mogą płoszyć bolki, a poza tym rzuty będą krótsze. Ja z powodzeniem używałem PP 0.10 tylko trzeba uważać na końcówkę plecionki i co łowienie odciąć z 15cm.
[/quote]
Dobrze podał
W Polsce podaje się wytrzymałość liniową w kg, a w innych krajach na węźle w LB (lb test).
PP 0.13 ma właśnie 8 lub 10 lb.
Taki chłyt marketingowy