Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie
BLANKI

Blanki Suzuki

blank suzuki

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
805 odpowiedzi w tym temacie

#641 OFFLINE   madmatt

madmatt

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 529 postów
  • LokalizacjaHarrogate
  • Imię:Mateusz

Napisano 06 listopad 2019 - 15:16

pytanie dotyczy łowienia z prądem i nie w dużej rzece... problemem przy łowieniu pod prąd jest opór stawiany przez przynętę - jesli wobler ma mały ster to bez problemów nawet 10-tka... 

4lb bez problemu poradzi sobie z wyrzutem do 10g na średnie odległości... przeciążona, mocno ugieta wędka sprawia, że zacięcie jest mało komfortowe - ale łowic się da... jak założysz żyłkę to wyjmiesz nawet 50+ z zakrzaczonych miejscówek - ryba wychodzi do powierzchni i młynkuje, raczej nie spada... na plecionce już solidnie walczy, ale niestety jest sporo spadów... żeby wykorzystać moc blanku przelotka wejściowa powinna być blisko kołowrotka, robi się niestety załamanie linki na wejściu... jakoś nie stwierdziłem spadku zasięgu rzutów:)

Rozumiem. Moje spostrzezenie bylo ogolne i raczej odnosilo sie generalnie do parametrow uzytkowych kija sugerowanych przez producenta blanku. Moje Suzuki zbudowalem z mysla o lowieniu okoni na miekkie przynety do masy calkowitej ok.5g (czyli gorna granica wskazana przez producenta) - i tu kij spisuje sie znakomicie. Nie wyobrazam sobie natomiast, ze przeladowuje ten blank do 200% normy - szkoda wedki  :)

• drag lubi to

#642 OFFLINE   skalek-77

skalek-77

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 2334 postów
  • Imię:Rafał

Napisano 07 listopad 2019 - 10:36

Aktualnie czekam na kijek na blanki 601 6lb i będzie on przeznaczony dokładnie pod takie łowienie o jakim piszecie: wobki do 7cm prowadzone pod prąd i z prądem, twitch, ogólnie wobki od 3 do 8 gram. 

I to będzie strzał w 10. :good:

#643 OFFLINE   vako

vako

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1430 postów
  • LokalizacjaLoża Szyderców
  • Imię:Mariusz

Napisano 07 listopad 2019 - 13:59

szykują się nowości na 2020:

https://www.facebook...?type=3

#644 OFFLINE   czarny1

czarny1

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 950 postów
  • LokalizacjaLanckorona/Przemyśl
  • Imię:Michał

Napisano 07 listopad 2019 - 18:26

Rozumiem. Moje spostrzezenie bylo ogolne i raczej odnosilo sie generalnie do parametrow uzytkowych kija sugerowanych przez producenta blanku. Moje Suzuki zbudowalem z mysla o lowieniu okoni na miekkie przynety do masy calkowitej ok.5g (czyli gorna granica wskazana przez producenta) - i tu kij spisuje sie znakomicie. Nie wyobrazam sobie natomiast, ze przeladowuje ten blank do 200% normy - szkoda wedki  :)

zwykle łowię woblerkami 8,5cm i ok. 5g, ale jak nic nie bierze to przerzucam wszystko co jest w pudełku... również te większe... też byłem zaskoczony, kijek naprawdę bezproblemowo rzuca 10g woblerem... w małej pstrągowej rzeczce da się na niego lowić... z drugiej strony przy prowadzeniu w poprzek mocnego nurtu w większej rzece był za słaby do agresywnego woblerka o długości 4,5cm:)

te wędki mają bardzo duży zapas mocy, na 100% można holować przy zblokowanym hamulcu na dobrej jakości żyłce 0,20 - wędka wytrzyma jej zerwanie, oczywiście jeśli jest prawidłowo uzbrojona...

ps. miałem w spinie, teraz uzywam drugiej zbrojonej pod multika:) oba blanki w zasadzie identyczne, mimo kilku lat odstępu w zakupie...

ps2. 6lb będzie na pstragą chyba lepsza:) zwłaszcza przy łowieniu pod prąd:)

• madmatt lubi to

#645 OFFLINE   drag

drag

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1654 postów
  • LokalizacjaPolska
  • Imię:Andrzej

Napisano 08 listopad 2019 - 12:17

Jak najbardziej rozumiem podejście,też nie lubię przeciążać kijów.Aczkolwiek jeśli chodzi o Suzi 4lb 681 PRO,to moim zdaniem te górne 5g.trzeba spokojnie potraktować jako ciężar główki czy czebu i spokojnie dołożyć 3" gumki.Ja zacząłem od smuklaków typu Keitech ES,pózniej zakładałem nawet tłustsze 3"gumy do 4,5g.obciążenia.Natomiast co do wobków to mam wrażene że twitche z małym sterem jak najbardziej.Coś z większym sterem pracującego agresywniej sprawi że szczyt już klęknie,zwłaszcza przy naporze jakiegoś nurtu.

• madmatt lubi to

#646 OFFLINE   nyny

nyny

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1395 postów
  • LokalizacjaKraina Wiecznych Łowów
  • Imię:Przemek

Napisano 08 listopad 2019 - 18:01

Co to będzie za blank s-2101-3lb-682 (rxf) , jest na tym zalinkowanym zdjęciu.

Zaintrygowało mnie to 3lb w środku, bo jeśli dobrze rozumuje to.....

Wie coś może ktoś ?

#647 OFFLINE   rafal_LBN

rafal_LBN

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 128 postów
  • LokalizacjaAmsterdam / Lublin

Napisano 29 grudzień 2019 - 11:00

Siema jaki blank polecicie pod grubsze oksy ew lekki sandacz który by ogarniał do 14g+ wąskie gumy do 10cm? Koniecznie jednosklad i dł 213cm

#648 OFFLINE   Werem

Werem

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 639 postów
  • LokalizacjaHajnówka
  • Imię:Jerzy

Napisano 29 grudzień 2019 - 11:05

Siema jaki blank polecicie pod grubsze oksy ew lekki sandacz który by ogarniał do 14g+ wąskie gumy do 10cm? Koniecznie jednosklad i dł 213cm

https://sklep.brc.co...czesciowe-/1357

Przyjrzyj się tym blankom. U Skałka jest sporo realizacji, więc warto tam zajrzeć i poczytać opisy.

• Astral lubi to

#649 OFFLINE   Astral

Astral

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 184 postów

Napisano 29 grudzień 2019 - 17:42

Panowie rxxf 18lb ile górą komfortowo obskoczy - chodzi o większe gumy na lekkich główkach. W twitchu 11-13cm równie dobrze sobie poradzi czy słabsza siostra lepsza?

Użytkownik Astral edytował ten post 29 grudzień 2019 - 17:43

#650 OFFLINE   Krab

Krab

Zaawansowany

• PATRON
  • PipPipPip
  • 719 postów
  • Lokalizacjanad Drwęcą
  • Imię:Krzysztof
  • Nazwisko:Bartosiak

Napisano 29 grudzień 2019 - 19:54

Panowie rxxf 18lb ile górą komfortowo obskoczy - chodzi o większe gumy na lekkich główkach. W twitchu 11-13cm równie dobrze sobie poradzi czy słabsza siostra lepsza?

35g daje radę z guma typu Keitech 4-5”

Słabszy da radę twitchom 11-13. Mocniejszy obsłuży za to Kanatę

#651 OFFLINE   Niedzielny

Niedzielny

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3780 postów

Napisano 01 luty 2020 - 20:14

Ponownie wraca wybór lekkiego kijka pod pstrągi. Moim głównym „narzędziem” jest 10lb Lamiglas G1000 ale szukam czegoś pod lzejsze łowienie. Przynęty to woblery typowe pod twitcha, przeważnie 4-6cm (Megabass X-70 to już sporadycznie), gumki ES2-3”, worm, little spider na główkach 2-3g, obrotówka 1, max 2. Łowienie w 99% przynetami sprowadzanymi z prądem, stad opór znacznie mniejszy.

Celuje w kij o dlugosci max 6’0” i koniecznie 2-skład. Moc 6lb, ew 8lb.

Czy Suzuki RXF-4lb-602 będzie dobrym pomysłem? Czy celować jednak w RXF-6lb-602? Wolałbym coś odrobine krótszego ale nie idzie takiego znaleźć.

Użytkownik Żbiku edytował ten post 01 luty 2020 - 20:17

• popper lubi to

#652 OFFLINE   czarny1

czarny1

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 950 postów
  • LokalizacjaLanckorona/Przemyśl
  • Imię:Michał

Napisano 01 luty 2020 - 22:36

4lb spokojnie poradzi sobie z woblerami i gumami... nie łowiłem na obrotówki, ale dwójki raczej na pewno nie pociągnie, zwłaszcza pod prąd...

#653 OFFLINE   adriano

adriano

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 595 postów
  • LokalizacjaŚwiebodzin
  • Imię:Adrian

Napisano 01 luty 2020 - 22:52

Z prądem pociągnie bez problemu.
Blaszka blaszcze nie równa ale Aszychminki,Piotra Lipca blaszki nr.2 bez wysiłku.Tylko że ja mam wersję 1PC a to dwa kawałki zawsze się trochę różnią.
W gumach to 4g z wąska 3" max komfortu.
Przełowiłem tymi kijkami trzy sezony i dalej jestem w 4lb zakochany :)

#654 OFFLINE   jajakub

jajakub

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1032 postów
  • LokalizacjaLublin

Napisano 03 marzec 2020 - 20:40

Witam.
Czy ktoś może porównywał blanki suzuki rxf-3lb-762 pro i "zwykły"
Chodzi o odczucia w łowieniu, nie o tabelkowe różnice.
Konkretnie chodzi o obsługę mikrowobków czyli tzw nielotów.

#655 OFFLINE   skalek-77

skalek-77

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 2334 postów

Napisano 04 marzec 2020 - 17:13

Pro w porównaniu do standard odczuwalnie szybszy. Reszta dokładnie to samo. To są te same blanki tylko pro jest nieszlifowany i nielakierowany a standard  po oszlifowaniu ma położona warstwę lakieru. I przez to ( dodatkowe 3-4g lakieru) jest trochę wolniejszy.

• Mateo1989, chlodnica i Robert91 lubią to

#656 OFFLINE   jajakub

jajakub

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1032 postów
  • LokalizacjaLublin

Napisano 04 marzec 2020 - 21:52

Ok
Dzięki

#657 OFFLINE   horac

horac

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 295 postów

Napisano 02 lipiec 2020 - 18:09

Lowie suzuki 4lb od 3 sezonow.. co roku mnie ten kij zaskakuje. Obecnie wyjezdzaja na niego sandacze do 50cm :D Nie zebym tak lowil.. po prostu uwziely sie na 5g+keitech 2.5 cala i sposob prowadzenia daleki od sandaczowego mocnego podbijania :D Ten kij jest niesamowity. Po paru takich przylowach zmieniam na Justace 662M ale.. zeby sandacze wcinal to naprawde pod wrazeniem jestem bo to dosc miekki blank w pracy

#658 OFFLINE   Michuspinn

Michuspinn

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 17 postów

Napisano 30 lipiec 2020 - 09:33

Witam chłopaki, orientuję się ktoś odnośnie blanku RXF-20LB-701 14-41cw 16-26lb do ilu gram faktycznie ogarnie przynęty? Kolega ma do 11g pod casta i rzuca spokojnie przynętami 20g. 

#659 OFFLINE   maniak

maniak

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1128 postów
  • LokalizacjaPomorskie
  • Imię:Maciej

Napisano 30 lipiec 2020 - 09:41

Witam chłopaki, orientuję się ktoś odnośnie blanku RXF-20LB-701 14-41cw 16-26lb do ilu gram faktycznie ogarnie przynęty? Kolega ma do 11g pod casta i rzuca spokojnie przynętami 20g. 

Blanki RXF-20LB-xxx pociągną górą ciut więcej, tak łącznej masy 50-55 gram.

Użytkownik maniak edytował ten post 30 lipiec 2020 - 10:29

• Michuspinn lubi to

#660 OFFLINE   MarCinFin

MarCinFin

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 846 postów
  • LokalizacjaTurku (FIN)
  • Imię:Marcin

Napisano 02 sierpień 2020 - 21:51

Potwierdzam 55gr ogarnia bez problemu, pomyśl nad wersją 2.4 m (802)

Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka

Użytkownik MarCinFin edytował ten post 02 sierpień 2020 - 21:54

Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: BLANKI, blank, suzuki

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych