Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Wędka na klenie - jazie, jaki blank wybrać?

jaź kleń

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
939 odpowiedzi w tym temacie

#101 OFFLINE   Zulus

Zulus

Zaawansowany

• Forumowicze
  • PipPipPip
  • 625 postów
  • LokalizacjaGórzyca

Napisano 14 wrzesień 2009 - 11:03

A łowiłeś nim?

Ja model HS9000-2 z GL3 testuję od jakis 3 tygodni, w tym czasie wyjąłem ok 20-30 okoni w granicach 30-40cm, urwałem parę szczupaków z czego największy w okolicach 80-90 poszedł z żyłką :unsure:

Moim zdaniem to dosyć specyficzny blank jak na hot-shot, ma w sobie cos z blanku crankbaitowego, i niektórzy rodbuilderzy tak go określają wbrew opisowi producenta. Na sandacza może byc mimo wszystko trochę za słaby, bo moc się uruchamia nisko w dolniku. Kij gnie sie w 1/2 długosci pod stosunkowo niewielkim obciązenie, nieźle trzyma rybę. szczytóweczka 4.5 ostrawa, na mniejsze okonki może być zbyt ostrawa - zwłaszcza przy plecionce. Ale na ryby średnich rozmiarów, przy żyłce jak dotąd uważam będzie jak znalazł. Ciekawy będzie pod małego woblerka właśnie.

Chętnie posłucham opinii użytkowników z dłuższym stażem. W końcu HS9000-2 obrósł pewną legendą :D

Tak, mialem okazje nim porzucac. Kolega ma go zrobionego wlasnie do lzejszego lowienia sandaczy i gdy jigowalem nim pod plecionka gumami na glowkach do 12 a nawet 14g to wydawal sie byc bardzo ostrym i szybkim blankiem. Z tym, ze to byl blank z wegla IMX a nie GL3. Pozdrawiam :D .

#102 OFFLINE   Friko

Friko

SUM

• Super moderatorzy
  • 18684 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 14 wrzesień 2009 - 13:03

Z tym, ze to byl blank z wegla IMX a nie GL3

Hmm... to ciekawe, bo wydawało mi się że model HS 9000-2 jest dostępny wyłącznie w graficie GL3. I że jest to jedyny dwuczęściowy HS tej długości G-Loomisa. HS 9000 z IMX to jednoczęściówka. Czyli blank nie dość że z innego materiału, to o innej budowie

#103 OFFLINE   Zulus

Zulus

Zaawansowany

• Forumowicze
  • PipPipPip
  • 625 postów
  • LokalizacjaGórzyca

Napisano 14 wrzesień 2009 - 13:39

[quote]
Z tym, ze to byl blank z wegla IMX a nie GL3
[/quote]

Hmm... to ciekawe, bo wydawało mi się że model HS 9000-2 jest dostępny wyłącznie w graficie GL3. I że jest to jedyny dwuczęściowy HS tej długości G-Loomisa. HS 9000 z IMX to jednoczęściówka. Czyli blank nie dość że z innego materiału, to o innej budowie
[/quote]
Tak, to fakt to byla jednoczesciowka ;)

#104 OFFLINE   Wojtasz

Wojtasz

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 365 postów
  • LokalizacjaRzeszów
  • Imię:Wojciech
  • Nazwisko:Szary

Napisano 10 styczeń 2010 - 16:46

Witam. Mam zamiar zrobic sobie kolejną wedkę w pracowni.Wcześniej pisałem podobnego posta ale w końcu zamówiłem mocniejszy blank. Teraz czas na coś całkeim lekkiego. Ma to być kijek spinningowy o długości od 250 do max 275. Wędka ma służyć do połowu na małe woblerki 2-6 cm, gumki na główkach max 7 plus mała gumka i obrotówki 00-2. Ryby jakie chce łowić na ten kijek to klenie, okonie jak równiez czasem zdaży się brzana i boleń. Moje łowiska to przede wszystkim średniej wielkości rzeki jak Wisłok i San. Chciałbym aby kijek był dość sztywny czyli szybki, ale ustepliwy pod cieżarem tzn aby podczas prowadzenia przynęty szczytówka była bardzo czuła i dość sztywna, a podczas większego obciążenia wedka ładnie pracowała i nie gubiła ryb takich jak np kleń. Powinna się odpowiednio ładować i daleko posyłać wabiki o ciężarze od około 2 do 8 max10 gr. Bawiłem się kidyś kijkiem St.Croix AVS90Mlf2 i bardzo mi się ta wędka podobała, aczkolwiek obawiam się czy nie będzie za mocna do takich zastosowań i jak będzie radzić sobie z malutkimi przynętami.Na rynku jest bardzo dużo znakomitych producentów ale wybór jest niesamowicie trudny. Mam nadzieję, że doświadczeni koledzy pomogą w wyborze blanku i tutaj również zwracam się do osób którzy mają duże doświadczenie w budowie wędek. Chciałbym aby kijek zmieścił się w kwocie 1000zł. Pozdrawiam Wojtasz

#105 OFFLINE   matusiak

matusiak

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1415 postów
  • Lokalizacjakielce

Napisano 10 styczeń 2010 - 17:20

Witam doradził bym ci blank CD z seri XLS bo jest szybki lekki i wiele zniesie ja łowie nim na Wisle ryby które wymieniłeś ale nie wiem czy zmieścisz się w 1000zl bo szkoda go zbroić w byle co

#106 OFFLINE   Wojtasz

Wojtasz

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 365 postów
  • LokalizacjaRzeszów

Napisano 10 styczeń 2010 - 17:24

W byle co tzn??? Chaiłbym aby kijek był bardzo lekki. Koledzy pewnie napiszą ,że tylko fuji w tytanie :-// a alconity plus sic na szczycie nie będzie??? Jaki jest koszt uzbrojenia odpowiednio alconitów, sic-ów i przelotek w ramce tytanowej na kij o śrdeniej długości 270???

Matusiak - jaki konkretnie posiadasz blank i w co ubrany?? i jaka jest akcje tego kijka??

#107 OFFLINE   matusiak

matusiak

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1415 postów
  • Lokalizacjakielce

Napisano 10 styczeń 2010 - 18:41

Mam 2 sztuki CD o tych samych parametrach bo są swietne 2,13m i 2,40m 3-14g akcja X/fast ale dłuższy ma głębsze ugięcie uzbroiłem je w alconite z dzielona rękojeścią z korka burl i skrócony uchwyt 16 ,tym 2,40 lowie klenie jazie bolek brzana ,2,13 jest pod pstragi ale jak łowię z plywadla to stosuje go również na Wislane kleniojazie

#108 OFFLINE   Fatso

Fatso

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2683 postów
  • LokalizacjaWarszawa, Choszczówka
  • Imię:Michał

Napisano 11 styczeń 2010 - 08:24

Jeszcze nie miałem i nie łowiłem, ale machałem na sucho, spodobało mi się wielce i będę sobie zbroić kij na blanku Talona 86MHXF2. Przy czym jeszcze nie zdecydowałem, czy VI+, czy ITM. Jeśli wybrać VI+ i machnąć mu Alconity, to w tysiaku zmieścisz się. Ot, propozycja do rozważenia. Aha! Najlżejszy, to ten Talon nie jest, ale (na sucho) sympatyczny ci on.
Pzdr,
Fatso

#109 OFFLINE   Gumofilc

Gumofilc

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 6193 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 11 styczeń 2010 - 08:59

@Fatso, taki Talon w wersji 9' powienien niezle pasowac do lowienia troci bo ma juz 20LB.
Warto tez cos takiego miec bo Swiat sie na kleniach nie konczy...

Wracajac do lzejszego kija o ktory pyta @Wojtasz...zapominajac o takich cudach, ze i na obrotke 00 i na sporego woblera...niezmiennie od jakiegos czasu jako uniwersal polecam Talona 9'MF2 (wersja IM6+), ktory jest opisany do 21g ale ma delikatna szzcytowke.
Mylisz sie, nie wszyscy beda polecac tytany :D. Ja np. jestem sceptykiem takich konstr. wedek, ktore nawet przy nieduzej mocy zachowuja sie jak struna. I z racji ceny niekoniecznie musz byc owe tytany.
Do tego kija , o ktorym mowie wystarcza zwykle hardloye, ewentualnie alconity, byle na szzcyt dac kilka typu L.
Nie rzna one zylki (byle Fuji najlepiej) i nie widze koniecznosci zeby brnac w drozsze.

Jest jeszzce podobny kij ale dla Ciebie chyba za dlugi - 2,9m - Lamiglas CP.
Nie wiem, jakie tam sa brzany, gdzie lowisz ale bardzo lekki kij spowoduje klopoty z nimi, jezeli beda wieksze.

Gumo

#110 OFFLINE   Fatso

Fatso

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2683 postów

Napisano 11 styczeń 2010 - 09:01

Gupi jezdem Embarassed
MLXF, a nie MHXF
Po...ło mi się Embarassed
Pzdr,
Fatso

#111 OFFLINE   Gumofilc

Gumofilc

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 6193 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 11 styczeń 2010 - 09:29

Problemu nie ma...tu nie egzamin a wspolnymi silami do czegos sie dojdzie...

A ten nie za bardzo okoniowy ten ML z kolei? Konkretnie tego nie pamietam szczegolowo ale raczej duza czesc tych Talonow to sa kije niezbyt szybkie...

Gumo

#112 OFFLINE   Fatso

Fatso

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2683 postów

Napisano 11 styczeń 2010 - 09:56

Rakieta, to nie jest, ale i nie ospały miś Koala na eukaliptusowym haju, a akcja raczej w stronę szczytu przesunięta i naprawdę fajny jest (na sucho). Za parę miesięcy sam się przekonam na mokro. Co do St.Croix - nie wiem, dawno w łapie nie miałem i nie pamiętam, choć na papierze jest OK. Natomiast jeśli ma być bardzo lekki, to może jakiś CD. No i jeszcze Zatoka Pacyfiku . Fakt - tu bazuję wyłącznie na wiedzy przeczytanej. Chociaż ... miałem Batsona IST993F. Ponoć wielce zbliżony do tych Pacyficów. Z tym, że dla mnie zdecydowanie za sztywny. Może ten Pacific Bay Tradition?
Pzdr,
Fatso

#113 OFFLINE   Tomek TJ

Tomek TJ

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 925 postów
  • LokalizacjaSosnowiec
  • Imię:Tomasz
  • Nazwisko:J

Napisano 11 styczeń 2010 - 10:49

Tak jak pisał Matusiak obejrzyj XLS-a z CD.Ja mam w długości 2,75m do 14gr ubrany jest w alconity plus sic na szczycie.Super kijek.

#114 OFFLINE   Wojtasz

Wojtasz

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 365 postów
  • LokalizacjaRzeszów

Napisano 11 styczeń 2010 - 17:00

Nie wiem dlaczego ale mam straszną ochotę na tego XLS-a z CD. Tylko nie mam raczej możliwości pomacania tego kijka a nawet innego np jakiegoś talona. A może ktoś coś napisze o St.croix avs90mlf2. Jak mialem go w ręce użekł mie. Może ktoś z okolic Łodzi albo Rzeszowa ma podobne wędki. Chętnie bym zobaczył i pomacał :wacko: :wacko:

#115 OFFLINE   Wojtasz

Wojtasz

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 365 postów
  • LokalizacjaRzeszów

Napisano 11 styczeń 2010 - 17:32

i jeszcze jedno. Kijek musi byc baardzo czuły. Idealnie przekazywać wszystko na rękę B)

#116 OFFLINE   popper

popper

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 9559 postów
  • LokalizacjaDolny Śląsk
  • Imię:Waldek

Napisano 11 styczeń 2010 - 17:39

upss

#117 OFFLINE   Wojtasz

Wojtasz

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 365 postów
  • LokalizacjaRzeszów

Napisano 11 styczeń 2010 - 20:20

upss tzn??? :o :mellow:

#118 OFFLINE   Wojtasz

Wojtasz

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 365 postów
  • LokalizacjaRzeszów

Napisano 12 styczeń 2010 - 16:47

Oj coś ciężko na odpowiedź na temat St.Croixa :( :( na 99% jestem juz zdecydowany na tego XLS-a z CD do 14 gr tylko jeszcze zastanawiam sie co do długości, czy 240 czy 270 :unsure: :unsure: . Myślę ,że jeśli chodzi o zasięg na jaki będe mógł posłać lekkie wabiki to przewage ma 270. Osobiście wole troszkę krutsze kijki i z tąd jeszcze niepewność miedzy długością a dokładnie czy te 270 będzie dużo bardziej dalekosiężne???? ;) Napiszcie proszę jeszcze jak jest z czułością wędki na tych blankach??? Czy opłaca się robić rezonans????? :unsure:

#119 OFFLINE   Tomek TJ

Tomek TJ

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 925 postów
  • LokalizacjaSosnowiec
  • Imię:Tomasz
  • Nazwisko:J

Napisano 12 styczeń 2010 - 18:17

San i Wisłok to duze rzeki.Bierz 2,7m ja łowię w wakacje na Sanie i nawet 3m był by też OK.Rezonans Ci nie bedzie potrzebny,wyczujesz każde branie,uderzenie o kamień itp.

#120 OFFLINE   Marvin

Marvin

mogul

• Bloggerzy
  • PipPipPip
  • 1047 postów
  • LokalizacjaLempäälä

Napisano 12 styczeń 2010 - 18:53

San między Sanokiem a Przemyślem, nad którym bywam, nie dość, że jest duży, to jeszcze bywa płytki. Najchętniej używam spinningów 2,9 m: długi kij pomaga przeprowadzić przynętę przez płyciznę, przeskoczyć obrotówką wystający kamień i takie tam; kiedy stoi się po pas w wodzie - nawet i to 2,9 wydaje mi się czasem za mało.

Łowię i Avidem MLF, o którym wspomniałeś, ale właśnie 9'6: raczej nie jest idealnym wyborem do obrotówek 00 i gumek na 2 g główkach; już nieco cięższe przynęty ciska jednak znakomicie, i jest w zasadzie dość wszechstronny. Nad XLS-em może mieć przewagę w odległości rzutów i przy holu delikatnie zahaczonych ryb, ale nie będzie zapewne tak szybki i czuły, pewnie gorzej też będzie się sprawował przy najlżejszych przynętach, szczególnie gumowych.

Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: jaź, kleń

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych