Po co aceton? Tusz zmywa się wodą.
Podrzuć jakiś przykład opisu napisany na kartce. Zrób sobie ramkę o szerokości 7-8mm jak ja zrobiłem i napisz to co ma być na blanku. Zobaczymy czy rzeczywiście jest tak jak piszesz. Wiem że na kartce ołówkiem czy długopisem jest prościej ale zobaczymy jak (i czy) bazgrolisz. Na blanku trzeba wolniej, stalówką delikatnie i bez nacisku. Poprobuj pisać litery nie zawijane a robione kreskami (coś jak ten mój). Zawijane naprawdę jest zrobić trudno na bardzo wąskim blanku. Może dla mnie ale pisze jak jest w tej chwili. @skalek robi podobie patrząc na jego opisy. Zaszaleć w sumie można z pierwszymi (dużymi) literami.
Opiszę tu pare zasad jakie ja sobie postawiłem aby opis miał jakość. Może za wysoką ale cholera tak mam, mimo że podobnie jak i tobie mnie się moje nie podobają.
Wiec do rzeczy:
- "ramka"
Ramka to coś co tworzy miejsce w którym znajduje się opis. Rozmieszczony symetrycznie z każdej strony od jej brzegów. Jeżeli ręka pisząca nie potrafi zmieścić się w tej wyobrażonej sobie ramce, to niestety musimy sobie ja zrobić. Ja z taśmy. Ważna rzeczą jest żeby opis nie wychodził za bardzo w górę czy w dół po obwodzie blanku. Tak jest trudniej pisać i utrzymać wszystko w linii. Zauważyłem u najlepiej piszących zbrojmistrzów z JB że piszą bardzo małe literki i to jest dobry sposób żeby wszystko było w linii i symetrycznie. Ja np. grubość blanku miałem 7.8mm wiec odjąłem sobie od obwodu 7mm i w tych 7mm miałem wsadzić opis. Zrobiłem naklejkę z taśmy o szerokości 17mm i nakleiłem zakrywając blank tak jak mi pasowało.
- symetryczność.
Opis musi być tyle samo od krawędzi "ramki" z każdej strony, zwłaszcza od jej boków ograniczających początek i koniec opisu.
Litery muszą być pisane od siebie w miarę w tej samej odległości oraz posiadać tę sama wielkość. U mnie (w tych opisach) nie do końca tak jest.
- grubość opisu.
Każdy chciałby żeby był jak najdelikatniejszy ale do takiego czegoś trzeba mieć chyba wysokiej jakości specjalną stalówkę lub kombinować czymś innym. Na to nie mam rady. Za mało doświadczenia mam. W sumie prawie żadnego.
Teraz napiszę jeszcze jak widzę sposoby opisywania blanku. Zaznaczam że jest to wyłącznie moje spostrzeżenie.
Najłatwiej jest opisywać po prawej stronie blanku. Dlaczego? Dlatego że każdy wyraz/cyfrę/symbol który zrobimy i jest, mamy już gotowy. Każdy brzydki po nim bez problemu zmazujemy i poprawiamy. Gdy piszemy po lewej stronie blanku idziemy z opisem w stronę omotki hook keeper'a i w stronę ograniczającej opis "ramki". Jeżeli za duże litery zrobisz, za duże odstępy to opis się nie zmieści w ramce i musisz go całego zmazać. Ileż razy to robiłem.
Dlatego pisząc po prawej jest łatwiej bo piszesz, poprawiasz, piszesz, poprawiasz i kończysz gdzie wyjdzie. Później decor z omotki i finito.
Pisząc po lewej (czyli w stronę hook keeper) musisz mieć podkładkę/wzornik (ściągę) jaką ja sobie zrobiłem żeby nie zabrakło miejsca w "ramce". Ten sposób opisywania jakby nie patrzył jest trudny. Chyba że ktoś ma pewną rękę i robi to za pierwszym machnięciem.
Naklejki-sprawa jasna i prosta. Kleisz gdzie i jak chcesz. O tym żeby opis nie raził po oczach pisałem wcześniej wiec trzeba zawsze przemyśleć gdzie i jak go wsadzić. "Małe" opisy jest łatwiej. Kolorami też dobrze jest kombinować żeby kolorystycznie pasowały do całości. Biały w sumie najbardziej "razi" po oczach dlatego najlepiej jak jest najcieńszy jak się da.
Tak to wszystko widzę. W sumie wolałbym żeby ci najlepsi napisali "jak to się robi".
---------
Użytkownik trout master edytował ten post 20 luty 2021 - 21:27