#41 OFFLINE
Napisano 12 lipiec 2006 - 21:36
PZDR.
TARŁO$
#42 OFFLINE
Napisano 13 lipiec 2006 - 13:34
pozdro.
#43 OFFLINE
Napisano 25 lipiec 2006 - 09:08
Nieoczekiwanie mój urlop uległ skróceniu.
W związku z tym możemy zaczynać zdobić wędkę
Czekam na instrukcję
Pzdr.
Tarło$
#44 OFFLINE
Napisano 26 lipiec 2006 - 17:44
No to zaczynamy. Na początku trzeba rozrysować na blanku podział dekoracji. Wędka leży w poziomie na podpórkach. Element wędki na którym będzie wyplatanka jest pomiędzy podpórkami. Trzeba odmierzyć doległość od górnego korka na zaczep. Teraz na blanku, rysikiem robisz mały krzyżyk. Przytnij początek taśmy malarskiej pod kątem prostym. Przyklej prawy róg taśmy dokładnie w środku przecięcia się linii. Naklej taśmę na blank do momentu, kiedy taśma zajdzie na siebie. Zaznacz miejsce zetknięcia taśmy. Odwiń ją, masz na taśmie zaznaczoną średnicę blanku. Teraz podziel ten odcinek taśmy dokładnie na 4 części i zaznacz to na taśmie. Masz teraz podzieloną średnicę blanku na 4 części. Przyklej taśmę jeszcze raz, dokładnie w tym samym miejscu. Rysikiem zaznacz na blanku punkty które naniosłeś na taśmę. Odklej ją, i przyklej również w miejscu przecięcia się linii pierwszego punktu prawym rogiem, ale wzdłuż blanku. Zaznacz na blanku punkty które są na taśmie. Zrób to trzykrotnie. Otrzymasz odcinek trzykrotnej średnicy blanku podzielonej na 4. Od krzyżyka do ostatniego zaznaczonego punktu poprowadź linię prostą, równoległą do osi blanku. Biorąc pod uwagę ostatni punkt podziel średnicę blanku w tym punkcie dokładnie na 4 i zaznacz to na blanku tak jak poprzednio. Połącz punkty podziału średnicy z obydwu stron. Otrzymasz cztery równoległe do osi blanku linie oddalone od siebie na obwodzie dokładnie o 1/4 średnicy. Teraz obracając blank wokół osi ( przydała by się Wrapping Machine) narysuj linie prostopadłe do blanku, przebiegające dokładnie przez wcześniej zaznaczone punkty. W ten sposób otrzymasz siatkę złożoną z kwadratów o boku równym 1/4 średnicy blanku i długości 3 średnic blanku. Tę operacją musisz przeprowadzić z dużą dokładnością, równą grubości uzywanych nici. Dla pocieszenia powiem, że to najtrudniejsza i najbardziej precyzyjna czynność przy tej dekoracji. Dalej już będzie łatwo.
Pozdrawiam,
Irek
#45 OFFLINE
Napisano 26 lipiec 2006 - 18:35
#46 OFFLINE
Napisano 26 lipiec 2006 - 19:33
Jako że to ja mam być tym królikiem doświadczalnym, jeżeli mogę to proszę o jakieś poglądowe zdjęcia, gdyż też mam mały mętlik po przeczytaniu tego opisu. Jeszcze jedna ważna uwaga ja swoją wyplatankę będę robił pomiędzy korkiem gdyż zrobiłem dwuczęściową rękojeść. Odległość pomiędzy korkami wynosi 15 cm.
Pzdr.
Tomasz Tarłowski-TARŁO$
załączam zdjęcie rękojeści,
Załączone pliki
#47 OFFLINE
Napisano 26 lipiec 2006 - 20:17
No to mamy problem. Jest zdecydowanie za mało miejsca. Nie da rady zrobić dekoracji na tak małym odcinku. Odejmując po min 2 cm na każdym końcu na mocowanie nici, zostaje 11 cm i korek na końcach. Raczej to niewykonalne.
Pozdrawiam,
Irek
#48 OFFLINE
Napisano 26 lipiec 2006 - 20:34
Ja lubię trudne wyzwania i jestem zdeterminowany do wykonania takiej plecionki
Pozdrawiam
Tomasz Tarłowski-TARŁO$
#49 OFFLINE
Napisano 27 lipiec 2006 - 18:33
Nadal jest mało miejsca ale możemy spróbować. Jeżeli instrukcja podana powyżej jest zbyt skomplikowana, zacznijmy jeszcze raz.
Zakładam,że mamy do dyspozycji 17,5 cm. Nie wiem jaka jest śerdnica w tym miejscu więc będziemy to robić doświadczalnie. Rysikiem narysuj na blanku linię prostą, dokładnie wzdłuż blanku. Linie należy rysować tak aby była widoczna, ale żeby była narysowana na werniksie i rysik nie uszkodził struktury blanku. Odmierz od lewej strony 2cm i narysuj małą, pionową kreskę przecinającą tę linię. Weź cienką taśmę malarską, utnij końcówkę taśmy tak, aby początek taśmy był idealnie równy. Odwiń kawałek taśmy z rolki. Przyklej taśmę do blanku tak, aby początek był równo z narysowaną linią a prawy róg taśmy był dokładnie w miejscu zaznaczonego wcześniej punktu. Owiń taśmą blank przez całą średnicę.
Na razie jest wszystko jasne?
Pozdrawiam,
Irek
#50 OFFLINE
Napisano 29 lipiec 2006 - 18:45
Tomek Tarłowski - TARŁO$
Zdjęcia załącze jak się trochę z Panem Irkiem rozwiniemy.
#51 OFFLINE
Napisano 29 lipiec 2006 - 19:09
Pozdrawiam,
Irek
#52 OFFLINE
Napisano 01 sierpień 2006 - 19:17
#53 OFFLINE
Napisano 01 sierpień 2006 - 21:11
Ok możemy lecieć dalej.
Mam pytanie czy na bieżąco robić zdjęcia? Czy chcecie żebym wszystko złożył w całość i skrobnął mały artykuł instruktażowy ze zdjęciami.
Pzdr.
Tarło$
#54 OFFLINE
Napisano 01 sierpień 2006 - 21:26
mysle ze Irkowi też by mogly na bieżąco pomoc w śedzeniu ew niedociągniec... choć moge się mylić
#55 OFFLINE
Napisano 02 sierpień 2006 - 12:22
#56 OFFLINE
Napisano 02 sierpień 2006 - 19:14
Pozdrawiam
#57 OFFLINE
Napisano 02 sierpień 2006 - 19:15
Pozdrawiam
#58 OFFLINE
#59 OFFLINE
Napisano 03 sierpień 2006 - 17:35
Jak przykleiłeś taśmę na narysowanej linii, zaznacz na linii punkty zgodne z punktami na taśmie. Odklej taśmę i przyklej ją ponownie tak, aby początek taśmy był w ostatnim przed chwilą zaznaczonym punkcie. Zaznaczonych punktów musi być parzysta ilość. Teraz napisz mi, jaka została odległość od ostatniego parzystego punktu do korka (prawa strona oczywiście).
Pozdrawiam,
Irek
#60 OFFLINE
Napisano 08 sierpień 2006 - 08:40
Pozdrawiam
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: tech, tech-rb, omotka, nici, wyplatanka
TECH
Hand made →
Rodbuilding (budowa wędek) →
Przelotki węglowe Daiwa AGS?Napisany przez Mekamil , 12 wrz 2023 |
|
|
||
TECH
Hand made →
Modyfikacja wędki dwuskładowej na sześcioskładową.Napisany przez OskarEL , 07 sty 2023 |
|
|
||
TECH
Hand made →
Rodbuilding a prawoNapisany przez Wojtek Zwolski , 16 gru 2022 |
|
|
||
TECH
Hand made →
Przeróbka spinningu na castingNapisany przez zayl990 , 03 lut 2012 |
|
|
||
TECH
Hand made →
Przelotka szczytowa o wiekszej średnicyNapisany przez Bolesław , 12 lis 2021 tech-rb, przelotki |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych