Skocz do zawarto艣ci

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj si臋 lub Zarejestruj by otrzyma膰 pe艂en dost臋p do naszego forum.

Zdj臋cie
TECH

ZDOBIENIE W臉DEK - Wyplatanki

tech-rb omotka nici wyplatanka

• Zaloguj si臋, aby doda膰 odpowied藕
238 odpowiedzi w tym temacie

#121 OFFLINE   Tomek.M

Tomek.M

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3721 post贸w
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imi臋:Tomek

Napisano 25 luty 2008 - 12:13

Szczeg贸lnie 艂uska z suma :mellow:

#122 OFFLINE   Janusz Wa艂aszewski

Janusz Wa艂aszewski

Zaawansowany

• Zbanowani
  • PipPipPip
  • 4473 post贸w
  • LokalizacjaGrzybowo - Ko艂obrzeg

Napisano 27 luty 2008 - 12:28

No jak ma by膰 unikalna i tylko Twoja, to ja bym sobie pr贸bk臋
nasienia zala艂, nawet testy DNA potwierdz膮 unikaln膮 zgodno艣膰
z w艂a艣cicielem. To tak troch臋 dla 偶artu, jakby co. :lol:
Pozdro Jachu

#123 OFFLINE   patu

patu

Ekspert

• TEAM JERKBAIT
  • PipPipPipPip
  • 6984 post贸w
  • Lokalizacjaokolice Szczecina
  • Imi臋:Patryk
  • Nazwisko:S.

Napisano 27 luty 2008 - 14:10

No jak ma by膰 unikalna i tylko Twoja, to ja bym sobie pr贸bk臋
nasienia zala艂, nawet testy DNA potwierdz膮 unikaln膮 zgodno艣膰
z w艂a艣cicielem. To tak troch臋 dla 偶artu, jakby co. :lol:
Pozdro Jachu

heheheheheheh :lol: :lol: :lol:

#124 OFFLINE   patu

patu

Ekspert

• TEAM JERKBAIT
  • PipPipPipPip
  • 6984 post贸w
  • Lokalizacjaokolice Szczecina
  • Imi臋:Patryk
  • Nazwisko:S.

Napisano 27 luty 2008 - 14:14

Bezel, a wybra艂e艣 wogle blank pod budow臋 kija, czy zaczynasz od ozd贸b :lol: :lol: :mellow: ... bo odnosze jakie艣 dziwne wra偶enie 偶e nie wiesz co co ci kaman :lol: :lol:

#125 OFFLINE   Bezel

Bezel

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 405 post贸w
  • LokalizacjaKatowice

Napisano 27 luty 2008 - 17:40

Blanki wybrane i kije sie robi膮 <_<

#126 OFFLINE   kamil

kamil

Forumowicz

• Forumowicze
  • PipPip
  • 76 post贸w
  • Lokalizacjaszprotawa

Napisano 09 lipiec 2008 - 16:11

Witam , czy podczas budowy kija kierujecie sie r贸wnie偶 jego wygl膮dem ? a mo偶e nie zwracacie na to uwagi? .Jak dla mnie wygl膮d w臋dki jest na drugim miejscy za parametrami kija.
A jak to jest u was?

#127 OFFLINE   Suchy498

Suchy498

Forumowicz

• Forumowicze
  • PipPip
  • 235 post贸w
  • Lokalizacja*********

Napisano 09 lipiec 2008 - 16:36

Ja teraz sobie b臋d臋 poma艂u sk艂ada艂 kijka i kieruje si臋 na 1 miejscu jego parametrami a na drugim wygl膮dem po艂膮czony z komfortem u偶ytkowanmia oczywi艣cie <_<

#128 OFFLINE   Friko

Friko

SUM

• Super moderatorzy
  • 18684 post贸w
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 09 lipiec 2008 - 17:09

Czyta艂em niedawno wywiad z za艂o偶ycielem firmy Thomas & Thomas, s艂yn膮cej z bardzo eleganckich much贸wek. Wypowiedzia艂 si臋 mniej wi臋cej w tym stylu, 偶e w臋dka okre艣lonej (wysokiej) klasy powinna by膰 wyko艅czona elegancko, 偶eby podkre艣li膰 jej walory u偶ytkowe.
My艣l臋 偶e to jest tak jak z posi艂kiem, mo偶na go zje艣膰 z papierowej tacki, a mo偶na przy nakrytym stole. To co jemy si臋 nie zmieni, ale smakowa膰 b臋dzie inaczej.

#129 OFFLINE   @slider@

@slider@

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2730 post贸w

Napisano 09 lipiec 2008 - 17:27

Takie samo zdanie co do wyg艂adu w臋dzisk mam jak @Friko.

Pozdrawiam
Slider

#130 OFFLINE   kamil

kamil

Forumowicz

• Forumowicze
  • PipPip
  • 76 post贸w
  • Lokalizacjaszprotawa

Napisano 09 lipiec 2008 - 17:41

Dzi臋ki za odpowied藕 Friko .
W moich okolicach ludzie gdy kupuj膮 w臋dk臋 to mo偶e by膰 ona niewyobra偶alnie 藕le zbudowana ale je艣li jest 艂adniejsza od kija kuzyna czy s膮siada to jest to kij idealny:D .
Jak dla mnie w臋dka musi mie膰 akcje tak膮 jak膮 potrzebuje do tego blank o ma艂ej 艣rednicy,jedno stopkowe przelotki,ciemne omotki i jak najlepszej jako艣ci korek, gdy kij spe艂nia moje oczekiwania ale blank nie jest ma艂ej 艣rednicy to taka w臋dka odpada pomimo to 偶e spe艂nia wszystkie inne warunki.

#131 OFFLINE   szpiegu

szpiegu

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2534 post贸w
  • Lokalizacjadziki zach贸d :)

Napisano 09 lipiec 2008 - 18:19

@kamil

doskonale sobie zdaje spraw臋 ze s膮 gusta i gu艣ciki i 偶e ka偶dy z nas ma swoje gusta ale wyt艂umacz mi to dlaczego 艣rednica blanku (za du偶a grubo艣膰)dyskwalifikuje taki kij

#132 OFFLINE   maniak

maniak

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1128 post贸w
  • LokalizacjaPomorskie
  • Imi臋:Maciej

Napisano 09 lipiec 2008 - 18:41

Nie wiem co powiedzie膰, ale mam podobne zdanie do @kamila, nie lubi臋 grubo艣ciennych blank贸w, cho膰 jak wiadomo ma si臋 liczy膰 akcja,trwa艂o艣膰,przydatno艣膰 dlatego te偶 zakupi艂em HM80 Silver Demona, poniewa偶 strasznie przypad艂 mi do gustu.Racja, ma on bardzo smuk艂y blank,80mln PSI sprawia, 偶e jest spr臋偶ysty, ale nie mo偶na pomin膮膰 w nim jego walor贸w u偶ytkowych.
Ka偶dy z osobna ma swoje warto艣ci, kt贸rymi si臋 kieruje i niech tak pozostanie.

#133 OFFLINE   Friko

Friko

SUM

• Super moderatorzy
  • 18684 post贸w
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 09 lipiec 2008 - 18:42

To jest oczywiscie bardzo maczo pisa膰 偶e wygl膮d nie ma znaczenia i licz膮 si臋 tylko walory u偶ytkowe B) a ja -przewrotnie - chcia艂bym zwr贸ci膰 uwag臋 na inny aspekt: ot贸偶 z mojej praktyki wynika, 偶e cz臋sto sprawdza si臋 zasada 偶e jak co艣 wygl膮da 偶le, to jest z艂e. 艁atwo to unaoczni膰 na przyk艂adzie omotek - ja s膮 spaprane, za du偶e, niechlujne, z naciekami - to obni偶aj膮 r贸wnie偶 warto艣膰 u偶ytkow膮 w臋dziska B)

My艣l臋 偶e ta dyskusja jest bardzo subiektywna i trudno z niej b臋dzie wysnu膰 wnioski natury og贸lnej, bo o gustach jak wiadomo si臋 nie dyskutuje.

Chyba 偶e wniosek taki: dobra w臋dka to 艂adna w臋dka (odwrotnie nie zawsze) - pod tym ka偶dy chyba si臋 podpisze ? :lol:

ps. w kwestii grubosci scianki blanku: tu raczej panuje zgodna opinia, 偶e chroni ona do pewnego stopnia blank przed urazami mechanicznymi. Wysokiej klasy blanki, jak np. seria XLS firmy Composite Developments maja naprawde relatywnie grube scianki, ale sa przy tym bardzo lekkie, z powodu wysokiej jakosci materialow i technologii u偶ytej do produkcji.

#134 OFFLINE   kamil

kamil

Forumowicz

• Forumowicze
  • PipPip
  • 76 post贸w
  • Lokalizacjaszprotawa

Napisano 09 lipiec 2008 - 19:13

@szpiegu

Gdy trzymam kij o grubym blanku to czuje tak jak by by艂 mniej por臋czny , a z kijem o cienkim blanku jest w艂a艣nie odwrotnie ,wtedy kij daje mi tak jakby wi臋ksz膮 por臋czno艣膰 na 艂owisku podczas rzutu gum膮 jak i podczas holu ryby.Jest to hmm mo偶e takie zauroczenie w臋dkami muchowymi kt贸re to zazwyczaj posiadaj膮 cienkie blanki.Dodam 偶e w wielkim stopniu zwracam uwag臋 na grubo艣膰 blanku przez kij Dragon HM80 Easy Rider(2,60-2,75m 7g-25g)kt贸rym mia艂em okazje pomacha膰 .

#135 OFFLINE   krzysiek

krzysiek

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 6198 post贸w
  • Imi臋:Krzysztof

Napisano 09 lipiec 2008 - 19:20

A ja powiem tak: jak w臋dka jest 艂adnie wykonana, to jest to przewa偶nie wykonanie porz膮dne i trwa艂e. A to podnosi walory u偶ytkowe (subiektywnie - bo si臋 podoba - i obiektywnie).

#136 OFFLINE   maniak

maniak

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1128 post贸w
  • LokalizacjaPomorskie
  • Imi臋:Maciej

Napisano 09 lipiec 2008 - 20:09

Dodam 偶e w wielkim stopniu zwracam uwag臋 na grubo艣膰 blanku przez kij Dragon HM80 Easy Rider(2,60-2,75m 7g-25g)kt贸rym mia艂em okazje pomacha膰 .

Zgadza si臋, HM80 maj膮 smuk艂e blanki, takie jakie lubi臋.
Gdy 艂owie lekko np. okonie,klenie,jazie to takie smuk艂y blank jak najbardziej mi pasuj臋 bo wtedy czuj臋 t膮 lekko艣膰, natomiast gdy 艂owie ci臋偶szym sprz臋tem grubo艣膰 blanku nie ma dla mnie tak du偶ego znaczenia.

#137 OFFLINE   kamil

kamil

Forumowicz

• Forumowicze
  • PipPip
  • 76 post贸w
  • Lokalizacjaszprotawa

Napisano 09 lipiec 2008 - 21:34

@maniak

W艂a艣nie o to mi chodzi , ja u偶ywam wabik贸w do max 15-18g i s膮 to przewa偶nie gumy , szukam kijka a mo偶e zbuduje w艂asny(oczywi艣cie nie sam :mellow:) o takich w艂a艣ciwo艣ciach jak wspomniane HM-y.Przysz艂y kij ma s艂u偶y膰 do 艂owienia gumami do max 18g(do 7cm + g艂贸wka), ze wzgl臋du na w臋dkowanie z brzegu kij musi mie膰 do 2,90m i p艂ynnym ugi臋ciu a偶 do dolnej cz臋艣ci blanku, nie za mocny bo ryby jakie b臋d臋 kusi膰 nie przekraczaj膮 6kg. W zwi膮zku z moim przysz艂ym kijem mam pytanie czy znacie jakie艣 blanki o takich parametrach?? i w jakich s膮 cenach?(cenna kija ma nie przekroczy膰 ceny HM-a).

#138 OFFLINE   Friko

Friko

SUM

• Super moderatorzy
  • 18684 post贸w
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 09 lipiec 2008 - 21:41

moze zalozysz nowy watek? Bo to chyba nie za bardzo pasuje do tematu.

#139 OFFLINE   kamil

kamil

Forumowicz

• Forumowicze
  • PipPip
  • 76 post贸w
  • Lokalizacjaszprotawa

Napisano 09 lipiec 2008 - 22:05

ok sorki.Mo偶na ten ju偶 zamkn膮膰
Dzi臋ki za odp

#140 OFFLINE   BartekP

BartekP

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 435 post贸w
  • LokalizacjaSulej贸wek

Napisano 10 lipiec 2008 - 10:14

A dla mnie wygl膮d idzie w parze czy trio z funkcjonalno艣ci膮 oraz charakterystyk膮 danej w臋dki. Poczucie estetyczno艣膰i oraz wra偶liwo艣膰 sensoryczna jest spraw膮 indywidualn膮 dla ka偶dego. Jako ma艂y ch艂opak by艂em zafascynowany wyrabianiem mieczy samurajskich. Pe艂en podziwu czyta艂em o mozolnym procesie tworzenia bia艂ej broni. Ogladane na zdjeciach miecze zapiera艂y dech w piersiach. By艂y nie tylko funkcjonaln膮 broni膮 ale r贸wnie偶 dzie艂em sztuki, wizyt贸wk膮 zbrojmistrza...Kiedy spotka艂em si臋 z rodbuildingiem wspomnienia o偶y艂y a ja odnalaz艂em analogie miedzy tworzeniem mieczy i budowaniem w臋dek. Buduj膮c w臋dk臋 chcia艂bym aby mia艂a dusz臋, charakter oraz aby cieszy艂a oko. Obecnie na wielu japo艅skich targach da si臋 zauwa偶y膰 ekspozycje na kt贸rych w towarzystwie pi臋knych w臋d臋k le偶膮 sobie bogato zdobione katany. Wiec chyba nie tylko ja znalaz艂em podobie艅stwo <_<

R贸wnie偶 z jednym lub wi臋ksz膮 ilo艣ci膮 s艂贸w kluczowych: tech, tech-rb, omotka, nici, wyplatanka

U偶ytkownicy przegl膮daj膮cy ten temat: 0

0 u偶ytkownik贸w, 0 go艣ci, 0 anonimowych