Napisz w sekrecie priv jaka jest cena
#741 OFFLINE
Napisano 13 czerwiec 2016 - 08:14
#742 OFFLINE
Napisano 05 lipiec 2016 - 15:34
Miał już ktoś może styczność z tymi nowymi blankami Black Chrome ?
#743 OFFLINE
Napisano 05 lipiec 2016 - 18:57
Miał już ktoś może styczność z tymi nowymi blankami Black Chrome ?
Mam styczność od jakichś trzech godzin z blankiem BCX88MH a więc 17 lb c.w 8-35 g i na sucho to blank wymiata Piekielnie szybki ,smukły ,szczytowe ugięcie ale pracujący pod sporym obciążeniem .Porównywałem z St.Croix Legend Elite i Phenix jest szybszy ,bardziej szczytowy i szybciej będzie generował potężną siłę przy zacięciu bardziej ze szczytu .Podobny w konstrukcji do Matagi Sea Bass ale z bardziej sztywną szczytówką i myślę że też ma około 20 lb a nie opisane 17 lb , zresztą łowisko zweryfikuje wszystko .Moim skromnym zdaniem to jest mega blank pod gumę. Opisany jako S&S ale to coś pomiędzy S&S a Hot Shotem chociaż dość sztywny aczkolwiek delikatny szczyt ( identyczny jak Legend Elite )będzie dobrze prowadził wszelkiego rodzaju główki . Różnica między Elitką jest taka że Elitka gnie się raczej przy jednostajnym przyroście siły a przy Phenixie po 80-90cm sekcji szczytowej jest odczuwalny gwałtowny skok w przyroście siły ,to znaczy że trzeba tej siły włożyć o wiele więcej aby blank dalej płynnie pracował .Ugięcie jest bardzo harmonijne i sądzę że kij będzie lepiej "ciął" i pięknie amortyzował walkę większych sztuk , ale jak już wspomniałem łowisko wszystko zweryfikuje .Na razie czekam na komponenty i wrażenia z testów opiszę .Przyznam że konstrukcja powala i stosunek ceny do walorów jest zadziwiający na korzyść użytkownika ! Oceniam go bardzo wysoko i mam nadzieję że się nie zawiodę i aż zadziwia stosunkowo niska cena blanku !
- Jozi, Lepton, gulf i 4 innych osób lubią to
#744 OFFLINE
Napisano 06 lipiec 2016 - 11:11
Witam
Jak wygląda porównanie do M1 86 MH Phenixa i jak oceniasz samą jakość wykonania blanku tego Black Chrome do wymienianego już Matagi super Sea Bass.............symetryczność ścianek , powłokę zewnętrzną ,
balans , symetrię , ....czy inne walory ...?
pozdrawiam
Maciej
#745 OFFLINE
Napisano 06 lipiec 2016 - 11:36
Wykonanie Phenixa jest bardzo staranne i perfekcyjne ,blank jest lekko chropowaty ale nie widać struktury mat grafitowych ,jedynie przy złączu jest dokładnie szlifowany i lakierowany. Powłoka zewnętrzna lekko matowa o ciemno grafitowym kolorze ,ostatnie 30 cm dolnika starannie lakierowane i naklejone są nalepki ( na kręgosłupie blanku) więc jak ktoś chce to wykorzystać, to da się to zrobić . Zresztą nie wiem jak w innych blankach ale u mnie nalepki znajdują się dokładnie na kręgosłupie i wykorzystam jedną "Black Chome". Blank Matagi jest cały szlifowany i lakierowany na połysk a Phenix nie jest .Kwestia gustu kto co woli ale sądzę że Phenix jest bardziej estetyczny niż Matagi .Ścianki są jednostajnej grubości , bardzo symetryczne ,o umiarkowanej grubości ( nie za dużo mięska ale i nie za mało) czuć "moc" i nie ma tego wrażenia suchości jak u TX oraz nie jest tak soczysty jak Elitka .Waga blanku w porównaniu do prawie identycznego St.Croix LE 17 lb 8'6" ft jest prawie ta sama 74 g vs 76 g ale Phenix jest 4 cm dłuższy i deczko mocniejszy, aczkolwiek zdecydowanie smuklejszy i lepiej zbalansowany od Elitki i o niebo lepiej od Matagi który w tym towarzystwie przegrywa zdecydowanie . Z tych trzech blanków to BC Phenixa sprawia najlepsze wrażenie . Już zacząłem pierwsze prace (na razie zrobiłem projekt i skleiłem korki) i jak się Łukasz zlituje i wyśle mi obiecany uchwyt to napiszę dużo więcej jak się będzie kijek sprawował w dość wymagających warunkach.
Użytkownik mrWhite7 edytował ten post 06 lipiec 2016 - 11:38
- Lepton, gulf, Remicki i 3 innych osób lubią to
#746 OFFLINE
Napisano 08 lipiec 2016 - 02:01
Czysty przypadek, ze masz naklejki na kregosłupie. W patyku co ja posiadam sa z boku.
#747 OFFLINE
Napisano 08 lipiec 2016 - 07:24
Naklejki już zdjąłem , trochę te hologramy rażą ,zastąpię swoimi lub opiszę ręcznie . Porównanie do M1 jest chyba takie że w M1 nie ma takiego przyrostu siły jak w Chome .Miałem w ręku M1 Arka (@Rheinangler) kilka minut i za bardzo się nie przyjrzałem ale uderzyło mnie to że M1 był bardzo podobny do St.Croix LE o tej samej mocy i długości .BC jest jednak bardziej szczytowy i szybszy i ma ten niesamowity przyrost siły po 80-90 cm a dalej gnie się płynnie ale potrzebny jest większy power jak w St.Croix .Oj będzie się działo
#748 OFFLINE
Napisano 08 lipiec 2016 - 09:28
witam
Dzięki za komentarz ja widziałem( machałem ) ten kij już uzbrojony niestety w dzielonej rękojeści osobiście nie lubię tego rozwiązania . Dzięki temu była dość niska waga 156 g , niezbyt dobry balans przy pełnej myślę byłoby lepiej .
Zgadzam się z pierwszymi Twoimi uwagami tak na sucho szybki kij , z dużym przyrostem mocy tak ca od 70-90 cm od szczytu . Ugięcie przesunięte nieco do szczytu w porównaniu do mojej M1 / 17 LBS /8'6' .ale też z tych "pełniejszych '
jest od niej smuklejszy i tutaj mam znak zapytania przy łowieniu 24-28 g plus guma czy ta budowa da pełny komfort przy tym opisanym jego max wyrzutu 30-35 g . Wypada tylko czekać na Twoje opinie po testach....
pozdrawiam
Maciej
#749 OFFLINE
Napisano 08 lipiec 2016 - 10:21
Myślę że ze względu na szczytówkę (moc identyczna jak 17 lb St.Croix) podbicie z nadgarstka główek 30 g - 32 g będzie już utrudnione ale z główkami 24-28g kij da sobie doskonale radę .Łowiąc główką 30 g + guma chyba rozsądniej będzie podbijać z korby co nie jest trudne a prąd wody i tak zrobi swoje czyli bardzo pomoże .Na stojącej wodzie raczej nie wyobrażam sobie takich ciężarów w warunkach polskich czy też niemieckich .Łowię często w porcie ,gdzie woda niemal stoi i łowienie na 8-12 m główką 14-18 g w zupełności wystarczy a sporą wagę kładzie się na moc zacięcia i w tym aspekcie ten nowy BC może być hitem.
#750 OFFLINE
Napisano 08 lipiec 2016 - 22:11
Artur, miałeś styczność z blankiem BCX82ML CW 7-21G MOC 5-14LB DŁ 8’2″(249 CM) ? Jak on się ma użytkowo do blanku PST 894 8-12lb cw 8-21 ?
#751 OFFLINE
Napisano 09 lipiec 2016 - 06:37
Niestety tego blanku jeszcze nie miałem ,ale myślę o tym aby coś sobie sprawić do łowienia boleni z łodzi i chyba się dam namówić samemu sobie PST 894 ma bardzo dziwne kwadratowe ugięcie ,to są całkowicie inne konstrukcje jak BC
#752 OFFLINE
Napisano 09 lipiec 2016 - 08:00
Czy oprócz tych 4 modeli BC, które już są będą jeszcze inne z tej serii ?
#753 OFFLINE
Napisano 09 lipiec 2016 - 11:33
Mogę się oczywiście mylić ale podbijanie z nadgarstka 30g ołowiu z gumą na tak 'długim' kiju jest dla mnie wynikiem nieprzemyślanego zakupu jeśli stanowi to dużą część użytkowania takiego zestawu a z kolei chwilowe agresywne szarpanie raczej nie nadwyręży nawet wątłych nadgarstków...
#754 OFFLINE
Napisano 09 lipiec 2016 - 12:39
Różnie ludzie łowią Arku i różne mają wyobrażenie dotyczące "podbijania", dlatego ciężko określić granice blanku .Kiedyś widziałem na Martwej Wiśle w okolicach Sobieszewa faceta na łódce który robił letniego szarpaka gumą .Dosłownie wyrywał gumę na jakieś dwa metry z taką energią że aż dech zapierało .Nawet łowienie pilkerem jest mniej energetyczne Nie bardzo wiem jak skończyło się takie podbijanie ale potencjalny sandacz musiałby mieś sporą szybkość aby zaatakować taką przynętę . Wolę zdecydowanie oszczędniej operować kijem i też czasami coś się uwiesi a że przyzwyczaiłem się to robić "z nadgarstka" więc trzeba włożyć nieco więcej siły jak łowiąc wędką podpartą pod łokciem. Zresztą wędka podparta pod łokciem jest bardziej "elektryczna"i lepiej przenosi drgania i powoli chcę się przestawić .
#755 OFFLINE
Napisano 10 lipiec 2016 - 16:47
Black Chome 17 lb 8'8" ft ugięcie
- Friko i Robas lubią to
#756 OFFLINE
Napisano 10 lipiec 2016 - 21:32
Różnie ludzie łowią Arku i różne mają wyobrażenie dotyczące "podbijania", dlatego ciężko określić granice blanku .Kiedyś widziałem na Martwej Wiśle w okolicach Sobieszewa faceta na łódce który robił letniego szarpaka gumą .Dosłownie wyrywał gumę na jakieś dwa metry z taką energią że aż dech zapierało .Nawet łowienie pilkerem jest mniej energetyczne Nie bardzo wiem jak skończyło się takie podbijanie ale potencjalny sandacz musiałby mieś sporą szybkość aby zaatakować taką przynętę . Wolę zdecydowanie oszczędniej operować kijem i też czasami coś się uwiesi a że przyzwyczaiłem się to robić "z nadgarstka" więc trzeba włożyć nieco więcej siły jak łowiąc wędką podpartą pod łokciem. Zresztą wędka podparta pod łokciem jest bardziej "elektryczna"i lepiej przenosi drgania i powoli chcę się przestawić .
Moja uwaga Artur nie była personalna,- takie tam ogólne myślenie
#757 OFFLINE
Napisano 26 wrzesień 2016 - 18:47
Mało informacji w sieci, zapracowany do nieprzytomności Łukasz, który mimo to skrobną kilka słów na ich temat tylko pobudziło moją ciekawość stąd pytanko,- miął ktoś już ktoś w ręce nowe blanki Phenix'a?
#758 OFFLINE
Napisano 26 wrzesień 2016 - 19:30
Wg mnie to dosc trafny opis jesli chodzi o gramatury samej glowki. Realnie 3g główka +4-5cm operuje sie bardzo przyjemnie i komfortowo. Gora 10g + 3" to takie max wg mnie.
Duzo jeszcze o nim nie opowiem, bo dopiero 2 razy był nad woda ale bardzo przyjemny blank, o ciekawym ugięciu. Dobry do podbicia i skakania przynęta.
Użytkownik Żbiku edytował ten post 26 wrzesień 2016 - 19:39
#759 OFFLINE
Napisano 26 wrzesień 2016 - 19:34
#760 OFFLINE
Napisano 26 wrzesień 2016 - 20:07
Arek, czy również chodzi o blanki Black Chrome?
Nie,- BC 9"2' 14lb mam już dobrze obłowionego i przygotowuję na koniec października mały tekst o nim w porównaniu z innymi dwoma blankami o zbliżonej mocy (15lb)
Wędka na tym blanku jest ,- no właśnie - specyficzna, nie posiadająca w znanych mi konstrukcjach odpowiednika
Są miejsca i metody w których jest po prostu niezastąpiona, jako uniwersał,- hmmm trzeba się jej nauczyć na 100% nie jest to wędka dla każdego kto potrzebuje kija o tych parametrach...
- Friko lubi to
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: pracownia
AUTORSKI
Hand made →
Rodbuilding (budowa wędek) →
Wojtka poj...Napisany przez gończy , 12 lut 2017 cage rods, autorski-rb, pracownia |
|
|
||
Hand made →
Pracownia Dragon - Design FishingNapisany przez Taps , 05 paź 2016 dragon, pracownia, rodbuilding |
|
|
||
|
Hand made →
Mazur RodsNapisany przez spinning-team , 24 wrz 2015 pracownia |
|
|
|
Hand made →
Zagraniczne pracownie wędkarskieNapisany przez Manniek66 , 23 sty 2015 pracownia |
|
|
||
AUTORSKI
Hand made →
Hauer Custom RodsNapisany przez andrzej525 , 25 lis 2014 autorski-rb, pracownia |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 4
0 użytkowników, 4 gości, 0 anonimowych