Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie
TECH

Pytania początkującego rodbuildera

tech-rb rodbuilding

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
615 odpowiedzi w tym temacie

#281 OFFLINE   alfaiomega

alfaiomega

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 78 postów
  • LokalizacjaGalaktyka Andromedy
  • Imię:Marcin

Napisano 13 luty 2015 - 11:35

Nie to zebym nie wiedzial jak to sie robi troche czytalem i ogladalem pare filmow ale jako ze bedzie to moja PIERWSZA wlasnorecznie robiona wedka wolalbym byc pewny ze jest on wyznaczony poprawnie.

Przelotki tez bym od biedy rozłożył na blanku ale czy w sposob odpowiedni dla niego?

#282 OFFLINE   shavt

shavt

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 818 postów
  • LokalizacjaOlsztyn
  • Imię:Bartek

Napisano 13 luty 2015 - 12:02

Jak masz problem z rozmieszczeniem przelotek otwórz sobie katalog fuji z lat 2013-2015 i tam z systemem kr masz masę schematów. Jedne lepsze inne trochę mniej ale spokojnie możesz od tego zacząć ;)

#283 OFFLINE   filser

filser

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1060 postów
  • Lokalizacjamazowsze
  • Imię:Piotr

Napisano 13 luty 2015 - 12:25

Na początek to potrenuj na jakimś starym kiju zdemontuj przelotki , lakier , uchwyt i do zabawy jak ci się z podoba to doczytaj troche i dopiero kup nowe komponenty.

#284 OFFLINE   alfaiomega

alfaiomega

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 78 postów

Napisano 13 luty 2015 - 13:13

Mam starego szklaka mikado wiec bede mial sie na czym uczyc:-)

#285 ONLINE   "Paweł"

"Paweł"

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1599 postów
  • LokalizacjaTam gdzie nie biorą :)
  • Imię:Pawel
  • Nazwisko:S

Napisano 13 luty 2015 - 14:49

Mam starego szklaka mikado wiec bede mial sie na czym uczyc:-)

Bardzo mądrze ....na nim sprawdz jak Ci idzie, jeśli oki to działaj no "dobrym" blanku  :)

Też tak robiłem   :)

PZdr

#286 OFFLINE   alfaiomega

alfaiomega

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 78 postów

Napisano 13 luty 2015 - 19:26

Dzieki za porady panowie udanego weekendu tym nad wodą i tym nie nad wodą;-)

#287 OFFLINE   Hubertus

Hubertus

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 1863 postów
  • LokalizacjaŁódź

Napisano 14 luty 2015 - 07:25

Jak masz problem z rozmieszczeniem przelotek otwórz sobie katalog fuji z lat 2013-2015 i tam z systemem kr masz masę schematów. Jedne lepsze inne trochę mniej ale spokojnie możesz od tego zacząć ;)

Kolega dobrze radzi, proponuje skorzystać ze spacingów fuji dla systemu KR, PB Minima w ramce match są praktycznie tej samej wysokosci co przelotki Fuji, sam zbroje na nich podpierając sie systemem KR

http://www.rodhouse....php?f=16&t=1612

Użytkownik Hubertus edytował ten post 14 luty 2015 - 07:26

#288 OFFLINE   madmatt

madmatt

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 529 postów
  • LokalizacjaHarrogate
  • Imię:Mateusz

Napisano 14 luty 2015 - 22:53

Bardzo interesujacy temat. I to na kilku plaszczyznach ;)
Kolega@kogut ladnie to ujal.. Rozumiem, ze nie kazdy urodzil sie alfa i omega (sic!) ale to nie usprawiedliwia lenistwa. Sam jestem raczkujacym wedkorobem i zdarza sie, ze napotykajac problem, pytam bardziej doswiadczonych w tej materii ale temat chce sobie zrobic wedke, wiec powiedzcie gdzie najlepiej kupic blank z przelotkami i oznaczonym kregoslupem, to troszke..hmmmm.. Czytanie nie boli, przeszukiwanie zasobow forum tez nie. Zycze sukcesow w budowaniu, zycze bezwarunkowego uzaleznienia i wsiakniecia w ten niepowtarzalny klimat. Zycze tez sil w podazaniu wlasna droga, a nie skrotami; oplaci sie dojsc do rozwiazania samemu, chocby dla samej satysfakcji..

Użytkownik madmatt edytował ten post 14 luty 2015 - 23:03

#289 OFFLINE   Dąbek 111

Dąbek 111

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2657 postów

Napisano 14 luty 2015 - 23:28

Bardzo interesujacy temat. I to na kilku plaszczyznach ;)
Kolega@kogut ladnie to ujal.. Rozumiem, ze nie kazdy urodzil sie alfa i omega (sic!) ale to nie usprawiedliwia lenistwa. Sam jestem raczkujacym wedkorobem i zdarza sie, ze napotykajac problem, pytam bardziej doswiadczonych w tej materii ale temat chce sobie zrobic wedke, wiec powiedzcie gdzie najlepiej kupic blank z przelotkami i oznaczonym kregoslupem, to troszke..hmmmm.. Czytanie nie boli, przeszukiwanie zasobow forum tez nie. Zycze sukcesow w budowaniu, zycze bezwarunkowego uzaleznienia i wsiakniecia w ten niepowtarzalny klimat. Zycze tez sil w podazaniu wlasna droga, a nie skrotami; oplaci sie dojsc do rozwiazania samemu, chocby dla samej satysfakcji..

Zgadzam się w 115% :) 

Największa radocha ,jak dojdzie sie do swojej interpretacji projektu.Można i należy eksperymentować z firmowymi spacingami.Można je nawet radykalnie zmieniac i mieć radochę ,że wyszło.

Lepiej jest zamówić kilka przelotek więcej i dojść samemu do pewnych wniosków ,niż prosić o gotowy zestaw i rozstaw :rolleyes:

• skalek-77 lubi to

#290 OFFLINE   Stachu42

Stachu42

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 279 postów
  • LokalizacjaKraków
  • Imię:Stanisław
  • Nazwisko:Gawełda

Napisano 17 luty 2015 - 17:42

widziałem na filmiku ,ze St Croix znaczy miejsca w których powinny byc przelotki,lampa chyba na podczerwień tego już nie mówili

#291 OFFLINE   Jozin

Jozin

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 607 postów
  • LokalizacjaWędkarska Pustynia

Napisano 26 luty 2015 - 21:35

.

Użytkownik adrionn911 edytował ten post 19 marzec 2015 - 17:29

#292 OFFLINE   Jozin

Jozin

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 607 postów

Napisano 19 marzec 2015 - 17:35

Niedawno stałem się posiadaczem spinningu na blanku muchowym w klasie 4/5. Spodobała mi się akcja wędki i koszt budowy :D dlatego postanowiłem zrobić coś budżetowego na blanku muchowym. W tym celu za radą kolegi Hubertusa zakupiłem na allegro wędkę muchową celem jej przerobienia na spinning. Wędka ta jest w klasie 8 dł. 2.90m 4 cz. Już mi się podoba :)

Jej przeznaczeniem będzie połów jazio-kleni, okoni na woblerki i blaszki w rzece Warcie.

Zastanawiam się czy oskrobać ją z lakiery? Ile dać przelotek? 

Użytkownik adrionn911 edytował ten post 19 marzec 2015 - 17:36

#293 OFFLINE   Hubertus

Hubertus

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 1863 postów
  • LokalizacjaŁódź

Napisano 19 marzec 2015 - 19:43

Skrobanka jest konieczna, kijek lepiej wygląda i w przypadku pancernej ilości lakieru poprawia wage kijka i potrafi ciut przyspieszyć.

Co do przelotek to pod kijek w długości 9'6" osobiście bym brał 9-10 przelotek plus top, proponuje kupić wiecej, niż by miało braknąć.

Jakby co to na priv zapraszam i cosik pomogę

#294 OFFLINE   malcz

malcz

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2195 postów
  • Lokalizacjawarszawa
  • Imię:marcin
  • Nazwisko:malczewski

Napisano 19 marzec 2015 - 22:28

Hubertus !!

Wszystkiego najlepszego, 35 to piękny wiek :P

100 lat i jeszcze więcej kijków do zrobienia w 2015 :D

• Hubertus lubi to

#295 OFFLINE   Jozin

Jozin

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 607 postów

Napisano 20 marzec 2015 - 08:22

Skrobanka jest konieczna, kijek lepiej wygląda i w przypadku pancernej ilości lakieru poprawia wage kijka i potrafi ciut przyspieszyć.

Co do przelotek to pod kijek w długości 9'6" osobiście bym brał 9-10 przelotek plus top, proponuje kupić wiecej, niż by miało braknąć.

Jakby co to na priv zapraszam i cosik pomogę

W takim razie czeka mnie sporo skrobania, jak się z tym uporam na pewno zwrócę się o dalszą pomoc ;) Pytanie jeszcze czym najlepiej to oskrobać? Jest kilka metod podanych na forum ale którą wybrać...

#296 OFFLINE   Hubertus

Hubertus

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 1863 postów
  • LokalizacjaŁódź

Napisano 20 marzec 2015 - 09:12

ja używam nożyczek lub nozyka do tapet, później szlifowanie, kończę na papierze 2500, póxniej pasta polerska i po takich zabiegach blank wygląda naprawde fajnie, osobiście nie wcieram lakieru w blank....a no i rada z mojej strony, po szlifowaniu papierem wodnym polecam dużą stertę naczyć do pozmywania, bo pozbycie się grafitu z łap i żałoby spod paznokci jest bardzo upierdliwe :P

#297 OFFLINE   MATIG

MATIG

MK FISHING :)

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 934 postów
  • LokalizacjaMazowsze

Napisano 20 marzec 2015 - 09:24

A to ja z innej mańki się zapytam, trzeba uważać jakoś specjalnie na zdejmowanie starych przelotek czy nie bardzo ? Bo mam starego jaxona ze złamaną szczytówką i mówię dlaczego by go nie oskrobać w całości zdjąć wszystko co jest i tak na razie zostawić, a może w przyszłości się przyda do pierwszych ,,kroków,, w rodbuildingu,  :P

#298 OFFLINE   Hubertus

Hubertus

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 1863 postów
  • LokalizacjaŁódź

Napisano 20 marzec 2015 - 10:10

co do przelotek to delikatnie z wyczuciem, ostry nożyk do i po stopce w kieruku ringu przelotki, bez problemu dasz rade

• MATIG lubi to

#299 OFFLINE   MATIG

MATIG

MK FISHING :)

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 934 postów
  • LokalizacjaMazowsze

Napisano 20 marzec 2015 - 10:20

Dzięki wielkie za odpowiedź ;). Także nożyk muszę sobie załatwić ostrzejszy i będe kombinować.  Gorzej pewnie będzie z dolnikiem, ale tym to się zajme na końcu. 

#300 OFFLINE   Jozin

Jozin

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 607 postów

Napisano 20 marzec 2015 - 13:47

To dziś wieczorem zaczynam od rozbiórki dolnika ;)

Aż szkoda go niszczyć xD

Użytkownik adrionn911 edytował ten post 20 marzec 2015 - 18:02

Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: tech, tech-rb, rodbuilding

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych