#281 OFFLINE
Napisano 13 luty 2015 - 11:35
Przelotki tez bym od biedy rozłożył na blanku ale czy w sposob odpowiedni dla niego?
#282 OFFLINE
Napisano 13 luty 2015 - 12:02
Jak masz problem z rozmieszczeniem przelotek otwórz sobie katalog fuji z lat 2013-2015 i tam z systemem kr masz masę schematów. Jedne lepsze inne trochę mniej ale spokojnie możesz od tego zacząć
#283 ONLINE
Napisano 13 luty 2015 - 12:25
#284 OFFLINE
Napisano 13 luty 2015 - 13:13
#285 OFFLINE
Napisano 13 luty 2015 - 14:49
Mam starego szklaka mikado wiec bede mial sie na czym uczyc:-)
Bardzo mądrze ....na nim sprawdz jak Ci idzie, jeśli oki to działaj no "dobrym" blanku
Też tak robiłem
PZdr
#286 OFFLINE
Napisano 13 luty 2015 - 19:26
#287 OFFLINE
Napisano 14 luty 2015 - 07:25
Jak masz problem z rozmieszczeniem przelotek otwórz sobie katalog fuji z lat 2013-2015 i tam z systemem kr masz masę schematów. Jedne lepsze inne trochę mniej ale spokojnie możesz od tego zacząć
Kolega dobrze radzi, proponuje skorzystać ze spacingów fuji dla systemu KR, PB Minima w ramce match są praktycznie tej samej wysokosci co przelotki Fuji, sam zbroje na nich podpierając sie systemem KR
http://www.rodhouse....php?f=16&t=1612
Użytkownik Hubertus edytował ten post 14 luty 2015 - 07:26
#288 OFFLINE
Napisano 14 luty 2015 - 22:53
Kolega@kogut ladnie to ujal.. Rozumiem, ze nie kazdy urodzil sie alfa i omega (sic!) ale to nie usprawiedliwia lenistwa. Sam jestem raczkujacym wedkorobem i zdarza sie, ze napotykajac problem, pytam bardziej doswiadczonych w tej materii ale temat chce sobie zrobic wedke, wiec powiedzcie gdzie najlepiej kupic blank z przelotkami i oznaczonym kregoslupem, to troszke..hmmmm.. Czytanie nie boli, przeszukiwanie zasobow forum tez nie. Zycze sukcesow w budowaniu, zycze bezwarunkowego uzaleznienia i wsiakniecia w ten niepowtarzalny klimat. Zycze tez sil w podazaniu wlasna droga, a nie skrotami; oplaci sie dojsc do rozwiazania samemu, chocby dla samej satysfakcji..
Użytkownik madmatt edytował ten post 14 luty 2015 - 23:03
#289 OFFLINE
Napisano 14 luty 2015 - 23:28
Bardzo interesujacy temat. I to na kilku plaszczyznach
Kolega@kogut ladnie to ujal.. Rozumiem, ze nie kazdy urodzil sie alfa i omega (sic!) ale to nie usprawiedliwia lenistwa. Sam jestem raczkujacym wedkorobem i zdarza sie, ze napotykajac problem, pytam bardziej doswiadczonych w tej materii ale temat chce sobie zrobic wedke, wiec powiedzcie gdzie najlepiej kupic blank z przelotkami i oznaczonym kregoslupem, to troszke..hmmmm.. Czytanie nie boli, przeszukiwanie zasobow forum tez nie. Zycze sukcesow w budowaniu, zycze bezwarunkowego uzaleznienia i wsiakniecia w ten niepowtarzalny klimat. Zycze tez sil w podazaniu wlasna droga, a nie skrotami; oplaci sie dojsc do rozwiazania samemu, chocby dla samej satysfakcji..
Zgadzam się w 115%
Największa radocha ,jak dojdzie sie do swojej interpretacji projektu.Można i należy eksperymentować z firmowymi spacingami.Można je nawet radykalnie zmieniac i mieć radochę ,że wyszło.
Lepiej jest zamówić kilka przelotek więcej i dojść samemu do pewnych wniosków ,niż prosić o gotowy zestaw i rozstaw
- skalek-77 lubi to
#290 OFFLINE
Napisano 17 luty 2015 - 17:42
widziałem na filmiku ,ze St Croix znaczy miejsca w których powinny byc przelotki,lampa chyba na podczerwień tego już nie mówili
#291 OFFLINE
Napisano 26 luty 2015 - 21:35
.
Użytkownik adrionn911 edytował ten post 19 marzec 2015 - 17:29
#292 OFFLINE
Napisano 19 marzec 2015 - 17:35
Niedawno stałem się posiadaczem spinningu na blanku muchowym w klasie 4/5. Spodobała mi się akcja wędki i koszt budowy dlatego postanowiłem zrobić coś budżetowego na blanku muchowym. W tym celu za radą kolegi Hubertusa zakupiłem na allegro wędkę muchową celem jej przerobienia na spinning. Wędka ta jest w klasie 8 dł. 2.90m 4 cz. Już mi się podoba
Jej przeznaczeniem będzie połów jazio-kleni, okoni na woblerki i blaszki w rzece Warcie.
Zastanawiam się czy oskrobać ją z lakiery? Ile dać przelotek?
Użytkownik adrionn911 edytował ten post 19 marzec 2015 - 17:36
#293 OFFLINE
Napisano 19 marzec 2015 - 19:43
Skrobanka jest konieczna, kijek lepiej wygląda i w przypadku pancernej ilości lakieru poprawia wage kijka i potrafi ciut przyspieszyć.
Co do przelotek to pod kijek w długości 9'6" osobiście bym brał 9-10 przelotek plus top, proponuje kupić wiecej, niż by miało braknąć.
Jakby co to na priv zapraszam i cosik pomogę
#294 OFFLINE
Napisano 19 marzec 2015 - 22:28
Hubertus !!
Wszystkiego najlepszego, 35 to piękny wiek
100 lat i jeszcze więcej kijków do zrobienia w 2015
- Hubertus lubi to
#295 OFFLINE
Napisano 20 marzec 2015 - 08:22
Skrobanka jest konieczna, kijek lepiej wygląda i w przypadku pancernej ilości lakieru poprawia wage kijka i potrafi ciut przyspieszyć.
Co do przelotek to pod kijek w długości 9'6" osobiście bym brał 9-10 przelotek plus top, proponuje kupić wiecej, niż by miało braknąć.
Jakby co to na priv zapraszam i cosik pomogę
W takim razie czeka mnie sporo skrobania, jak się z tym uporam na pewno zwrócę się o dalszą pomoc Pytanie jeszcze czym najlepiej to oskrobać? Jest kilka metod podanych na forum ale którą wybrać...
#296 OFFLINE
Napisano 20 marzec 2015 - 09:12
ja używam nożyczek lub nozyka do tapet, później szlifowanie, kończę na papierze 2500, póxniej pasta polerska i po takich zabiegach blank wygląda naprawde fajnie, osobiście nie wcieram lakieru w blank....a no i rada z mojej strony, po szlifowaniu papierem wodnym polecam dużą stertę naczyć do pozmywania, bo pozbycie się grafitu z łap i żałoby spod paznokci jest bardzo upierdliwe
#297 OFFLINE
Napisano 20 marzec 2015 - 09:24
A to ja z innej mańki się zapytam, trzeba uważać jakoś specjalnie na zdejmowanie starych przelotek czy nie bardzo ? Bo mam starego jaxona ze złamaną szczytówką i mówię dlaczego by go nie oskrobać w całości zdjąć wszystko co jest i tak na razie zostawić, a może w przyszłości się przyda do pierwszych ,,kroków,, w rodbuildingu,
#298 OFFLINE
Napisano 20 marzec 2015 - 10:10
co do przelotek to delikatnie z wyczuciem, ostry nożyk do i po stopce w kieruku ringu przelotki, bez problemu dasz rade
- MATIG lubi to
#299 OFFLINE
Napisano 20 marzec 2015 - 10:20
Dzięki wielkie za odpowiedź . Także nożyk muszę sobie załatwić ostrzejszy i będe kombinować. Gorzej pewnie będzie z dolnikiem, ale tym to się zajme na końcu.
#300 OFFLINE
Napisano 20 marzec 2015 - 13:47
To dziś wieczorem zaczynam od rozbiórki dolnika
Aż szkoda go niszczyć xD
Użytkownik adrionn911 edytował ten post 20 marzec 2015 - 18:02
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: tech, tech-rb, rodbuilding
TECH
Hand made →
Rodbuilding (budowa wędek) →
Przelotki węglowe Daiwa AGS?Napisany przez Mekamil , 12 wrz 2023 |
|
|
||
Hand made →
KanonNapisany przez Sławek Oppeln Bronikowski , 05 lut 2023 rodbuilding |
|
|
||
TECH
Hand made →
Modyfikacja wędki dwuskładowej na sześcioskładową.Napisany przez OskarEL , 07 sty 2023 |
|
|
||
TECH
Hand made →
Rodbuilding a prawoNapisany przez Wojtek Zwolski , 16 gru 2022 |
|
|
||
TECH
Hand made →