#101 OFFLINE
Napisano 21 kwiecień 2012 - 12:42
#102 OFFLINE
Napisano 21 kwiecień 2012 - 13:17
Zresztą na stronie internetowje pracowni do której link dostałeś są tabele z blankami & komponentami to sobie możesz posurfować
#103 OFFLINE
Napisano 21 kwiecień 2012 - 21:59
Na zdjęciu wyważam mojego Dropshota , i skromny warsztacik który będzie rozbudowywany. Przemyślenia koncepcje już są
Małżonka się cieszy bo od 20 lat nie sprzątana piwnica błyszczy i pachnie czystością Za pół roku się zdziwi
Załączone pliki
- radmac5 lubi to
#104 OFFLINE
Napisano 22 kwiecień 2012 - 09:10
mrWhite7: trening na sucho jak mówisz też już mam przećwiczony bo starą wędkę starałem się odświeżyć, a taki warsztacik to chyba będę musiał sam sobie zbudować ale to chyba nie będzie jakimś wyzwaniem:)
#105 OFFLINE
Napisano 22 kwiecień 2012 - 12:48
#106 OFFLINE
Napisano 24 kwiecień 2012 - 07:35
Co do przesyłki, do niemiec - najlepiej, najtaniej i bez problemowo jak chodzi o długość www.kurjerzy.pl
Ja mieszkam w Dusseldorf i przesyłka z polski 1,80m w 3 dni ok 150zł
#107 OFFLINE
Napisano 24 kwiecień 2012 - 11:09
Raczej chciałem otrzymać poradę jakie przelotki sprawdzą się w stożku , bo chciałbym go uzbroić w 30,20,16,i choker 12 ale wychodzi na sucho że bez 25tki się nie obędzie więc stożek na 30,25,20,16, miałem nadzieję że ktoś już zbroił 10 stopowy kij tymi przelotkami, ale niestety chyba nie są one jeszcze tak popularne
#108 OFFLINE
Napisano 25 kwiecień 2012 - 00:36
wychodzi na sucho że bez 25tki się nie obędzie więc stożek na 30,25,20,16
Jeżeli mam się odnieść do samej rozmiarówki - odradzam. Widziałem kij tak uzbrojony: to był jakiś estetyczny i funkcjonalny koszmar. Na finezyjnym blanku zrobiono żałosną pałę. Wyjaśnij mi, proszę, co jest nie tak ze stożkiem 30, 20, 12? Widziałem i stożki 30, 16 - trochę bardziej gaszą linkę na drugiej przelotce, co nieco ogranicza dalekosiężność - ale też działają (umożliwiają szybkie zejście na małe, a więc lekkie przelotki).
#109 OFFLINE
Napisano 25 kwiecień 2012 - 06:45
30,16,12,10 a w ostateczności 30,20,12,10 potem tunel z jedną 8 reszta 7 +8 szczyt lub 8 i reszta 6 ze szczytem też 6 . Stożek z tylko z dwóch lub trzech przelotek ograniczy znacznie długość rzutu ale skłaniam się bardzo do zamontowania jako Chokera przelotki nr 10 i zrezygnowania z 30 w wersji dwu stopkowej a tylko zastosować oplot Domenic Federico na tej przelotce. Zobaczymy jak wyjdzie to w praniu czyli na blanku a potem na testach. Dlatego zapytałem czy ktoś już zbroił 10 stopowy kij na tych przelotkach.
#110 OFFLINE
Napisano 25 kwiecień 2012 - 07:03
Stożek z tylko z dwóch lub trzech przelotek ograniczy znacznie długość rzutu
Sprawdzałeś? Jeżeli nie, to sprawdź – na najbardziej typowych przynętach i na przynętach z dolnego zakresu cw. Np. ja mam na sandaczówce typowy stożek - 30,20,12,8 - i kij katapultuje główkę 25g-28g z 3” gumą na taką odległość, że ledwie widzę przynętę, jak wpada do wody. Jest krótki (2,02 bodajże), a w dodatku chciałem wzmocnić dolnik, więc pierwsza przelotka jest relatywnie blisko kołowrotka, dlatego zastosowałem ramkę Y. Blue Rapidy przeważnie mają mocny i sztywny dolnik (choć akurat tego 10’ nie znam) i tu spokojnie 30 można odsunąć dość daleko od szpuli, zatem robić na lżejszej od Y ramce LV. Potem szybko zejść z rozmiarówką, żeby nie przeciążać szczytówki. I nie chodzi tu o zwiotczenie blanku, a wyważenie wędziska. Dlatego nie zarzynabym tej wędki siódemkami i ósemką na szczycie, i – o ile nie ma to być kij na trocie – poleciał do końca „elkami” nr 6 i tip-topem w takim samym rozmiarze. Jeżeli będziesz dawał nadwymiarowe ringi pogorszysz w ten sposób balans, co w tak długim kiju ma niebagatelne znaczenie. Efekt będzie taki, że albo kij będzie „leciał na pysk”, albo będziesz musiał zrobić długaśną rękojeść.
„Czołowi rodbuilderzy w Polsce” pewnie chcą dobrze, ale – jak my wszyscy, ja też – mają swoje preferencje, koncepcje, jedynie słuszne rozwiązania i fobie. Idź sobie zatem na pole (najlepiej z kolegą) pomachaj i sprawdź, jakie przełożenie na osiągane odległości mają różne stożki. Jaki wpływ ma zbrojenie na wyważenie – możesz sprawdzić nawet w domu.
Powodzenia!
k
#111 OFFLINE
Napisano 25 kwiecień 2012 - 08:31
#112 OFFLINE
Napisano 25 kwiecień 2012 - 09:10
Pozdro
Rafał
#113 OFFLINE
Napisano 25 kwiecień 2012 - 12:51
#114 OFFLINE
Napisano 25 kwiecień 2012 - 13:16
Czytałem opracowania że pierw trzeba wyznaczyć Chokera i jest to średnica zewnętrzna szpuli x liczba 27 ale w tym wypadku Choker wyjdzie gdzie indziej. Swoją drogą podziwiałem prace Krzyśka , aż dech zapiera , przecudowne kijki. Gratulacje !
#115 OFFLINE
Napisano 25 kwiecień 2012 - 13:21
Nie sugeruj się tak bardzo teorią, zobacz jak wędka się gnie - i tak pewnie będziesz musiał zrobić małe korekty. Stożek staraj się zrobić możliwie najbardziej współśrodkowo – mówię o ringach – wtedy będzie chyba najbardziej neutralny – najmniej tłumił. Przy takim odstawieniu trzydziestki szpula powinna +/- celować w światło pierwszej przelotki – sprawdź sam
#116 OFFLINE
Napisano 26 kwiecień 2012 - 19:50
Osobiscie wyznaczam chokera pi*drzwi zeby pierwszy stozek mial nachylenie okolo 4 stopni od srodka szpuli do wedki. Wyglada na to ze wychodza mi zupelnie inne liczby niz x27[...]Czytałem opracowania że pierw trzeba wyznaczyć Chokera i jest to średnica zewnętrzna szpuli x liczba 27 [...]
#117 OFFLINE
Napisano 26 kwiecień 2012 - 20:14
#118 OFFLINE
Napisano 16 sierpień 2012 - 21:59
Mam taki 3m kijek jakiejs niemieckiej firmy (inter fish excellent pro 180 na nim pisze) o calkiem slusznym C.W. (180g) generalnie sztywna bestia. Docelowo trolingowo sumowy
Uzywalem go kilka razy nad solanka z kutra i mu sie przelotka szczytowa zepsula - teraz jest jakas kicha kupiona w pobliskim wedkarskim. do tego rozlazlo sie mocowanie kolowrotka.
Kij jest 2 skladem.
I pytanie czy da sie z niego zrobic powiedzmy 4 sklada?
I czy taka przerobka - O ile uchwyt kolowrotka i przelotke bym wymienil sam to juz stravelowanie pewnie mnie przeskoczy. ma jakikolwiek sens finansowy? czy lepiej sobie kupic jakiegos gotowego travela (penna powerstix albo uglysticka 30 lub 50 lbs powinienem wyrwaz za mniej jak 100 jurkow z dostawa do domu tak samo beastmastera 50-100g bo tylko taki w travelu wystepuje z kijow mocnych).
w zasadzie to chyba sam sobie odpowiedzialem, ale a noz taka przerobka jest w miare latwa?
#119 OFFLINE
Napisano 17 sierpień 2012 - 07:21
Raczej celuj w gotowce.
#120 OFFLINE
Napisano 17 sierpień 2012 - 07:30
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: tech, tech-rb, rodbuilding
TECH
Hand made →
Rodbuilding (budowa wędek) →
Przelotki węglowe Daiwa AGS?Napisany przez Mekamil , 12 wrz 2023 |
|
|
||
Hand made →
KanonNapisany przez Sławek Oppeln Bronikowski , 05 lut 2023 rodbuilding |
|
|
||
TECH
Hand made →
Modyfikacja wędki dwuskładowej na sześcioskładową.Napisany przez OskarEL , 07 sty 2023 |
|
|
||
TECH
Hand made →
Rodbuilding a prawoNapisany przez Wojtek Zwolski , 16 gru 2022 |
|
|
||
TECH
Hand made →