Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie
TECH

Pytania początkującego rodbuildera

tech-rb rodbuilding

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
615 odpowiedzi w tym temacie

#201 OFFLINE   ark70

ark70

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 1165 postów
  • LokalizacjaStarogard Gdański
  • Imię:Artur

Napisano 05 czerwiec 2014 - 13:50

Minimy jak najbardziej pasują do #5 -kombinacja  match i V-ek zda egzamin na 5 ,oskórowanie blanku tez nie zaszkodzi, a wręcz przeciwnie ,do kleniwego kija  piankę bym sobie darował, w zasadzie brak racjonalnych przeciwskazań ale....korek lżejszy i jakoś tak bardziej klasyką czuć.

A jeśli jeszcze  blank ma akcję fast to zarąbisty kijek sobie wystrugasz.

#202 OFFLINE   PocoLoco

PocoLoco

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1306 postów
  • LokalizacjaM
  • Imię:M
  • Nazwisko:K

Napisano 05 czerwiec 2014 - 17:52

Wlasnie zeskrobalem lakier naniosłem czarny pigment i pomalowałem bezbarwnym ......choć blank odzysku nie przetrzymal skonczyl w 3 kawałkach {blank o cienkich sciankach } zbieranie lakieru trochę go oslabilo i pekl w 1/3  ,nie ma zlego co by na dobre nie wyszlo polaczylem na złamaniu jak wklejanke i obciolem nadmiar na dole wyszedł kij ok.210 cm o ciekawej cv oceniam na 3-8g w akcji szybki , pod obciarzeniem ulegly jak wyschnie jutro wstawie foty :)

#203 OFFLINE   TomekSudety

TomekSudety

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1035 postów
  • LokalizacjaSudety / Kotlina Kłodzka
  • Imię:Tomek

Napisano 20 sierpień 2014 - 20:25

Robiłem muchy, robiłem woblerki przyszedł czas na budowę kija.

Nie chcę zaczynać tworzyć masówki, ale chciałbym łowić pstrągi kijem zbudowanym przeze mnie.

Chciałbym prosić o pomoc w kilku kwestiach.

1.Jakie kleje, lakiery, potrzebne są do sklejenia tych wszystkich farforclów ;-) (uchwyt, omotki itp.)

2. Czy poradzę sobie z domowymi narzędziami typu "młotek, imadło" ? ;) :P

3. Co jest potrzebne oprócz blanku, przelotek, rękojeści, uchwytu i nici na omotki ? ;)

Jeżeli ktoś będzie chciał mnie na wstępie zniechęcić, to lepiej teraz niż później po zakupie gadżetów :D

#204 OFFLINE   kogut

kogut

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1611 postów
  • Lokalizacjaczęstochowa

Napisano 20 sierpień 2014 - 20:32

W dziale ARTYKUŁY są bodajże 4 części o budowaniu wędek od AdoZ :)

#205 OFFLINE   Manniek66

Manniek66

Manniek66

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2343 postów
  • LokalizacjaSzczecin
  • Imię:Bartosz

Napisano 20 sierpień 2014 - 21:00

1. Klej do rękojeści - do klejenia plastrów korka klej do drewna klasy D4

klej do sklepania całej rękojeści tj. korek, uchwyt, ringi ozdobne - są różne, najlepej jakaś żywca typu epidan 5 z odpowiednim utwardzaczem 

klej do omotek - a w zasadzie nie klej a lakier, ja używałem rodpro od Roberta z BRC i mogę polecić 

2. Jak masz minimum smykałki do majsterkowania to bez problemu 

3. Dużo kasy na kolejne projekty bo strasznie wciąga to ;) Czas też jest niezbędny...a oprócz tego przydałaby się suszarka do omotek z silnikiem wolnoobrotowym oraz "ściskacz" do rękojeści :)

Użytkownik Manniek66 edytował ten post 20 sierpień 2014 - 21:01

#206 OFFLINE   Tu nie ma ryb.

Tu nie ma ryb.

Zaawansowany

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPip
  • 1200 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Łukasz

Napisano 20 sierpień 2014 - 21:53

wiertarka , pilniki , papier scierny , stół/biurko ....

#207 OFFLINE   TomekSudety

TomekSudety

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1035 postów

Napisano 21 sierpień 2014 - 06:31

wiertarka , pilniki , papier scierny , stół/biurko ....

a ten papier ścierny to do czego ? :(

#208 OFFLINE   Dąbek 111

Dąbek 111

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2657 postów

Napisano 21 sierpień 2014 - 06:53

Wszystko co potrzebujesz masz w sklepie np. u Roberta BRC

http://www.sklep.brc...-szczytowych/13

lakier do omotek, na tą chwilę najlepszy jakiego używałem.Wystarczy na trening i 3 wędki.

http://www.sklep.brc...rzykawkach-/608

Klej do montażu rekojeści ,na początek 40min.zdążysz z korektami w razie W

http://www.sklep.brc...-min.-120ml/690

Do klejenia plastrów korka

http://www.sklep.brc...-40min120ml/696

niezbędnik podczas omotkowania

http://www.sklep.brc...i-do-omotek/265

reszta to pędzelki,kubeczki (plastikowe kieliszki )do rozrabiania lakieru.

Suszarkę zbudujesz sam ,na bazie np tego silniczka : SP 12 na 230 W. Ok 30zł

http://www.discotech...rzekładnią.html

#209 OFFLINE   TomekSudety

TomekSudety

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1035 postów

Napisano 21 sierpień 2014 - 08:32

Dąbek111 dzięki.

A lakier do blanku ?

Klej do plastrów korka na razie nie będzie mi potrzebny, założe gotową rękojeść, myślę o piance Eva.

A ta suszara to potrzebna jest ? Bez niej się nie obędzie ?

Jeżeli czas suszenie ma wydłuż się nawet do 2 miesięcy to spoko, chciałbym na budwę kija przeznaczyć całą zimę , czas na to mam ;-) .

Użytkownik Sandacz23 edytował ten post 21 sierpień 2014 - 08:46

#210 OFFLINE   Fatso

Fatso

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2683 postów
  • LokalizacjaWarszawa, Choszczówka
  • Imię:Michał

Napisano 21 sierpień 2014 - 10:41

Po lakierowaniu kij musi się obracać/być obracany, żeby lakier nie spłynął w dół omotki. Obracać można ręcznie, albo z pomocą owej "suszarki". Ponieważ musi to trwać kilka godzin, to wygodniej suszarką. Dopóki lakier nie stwardnieje ostatecznie, musisz bardzo uważać, żeby niczym go nie dotykać (palcami włącznie). Takie schnięcie/twardnienie trwa kilka dni (2-4), przy czym bezpieczniej dać mu kilka dni dłużej, niż nawet jeden dzień za mało.

#211 OFFLINE   Jozin

Jozin

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 607 postów
  • LokalizacjaWędkarska Pustynia

Napisano 25 grudzień 2014 - 22:21

Witajcie, naszła mnie myśl żeby nauczyć się samemu zbroić wędki. Chciałbym żebyście mi pomogli w wyborze komponentów i udzielili wskazówek podczas budowy. Do zbudowania mam dwa typy, do wiosny chciałem kupić wędkę do UL spinningu na wzdręgi, płocie itd itp co prawda znalazłem już swój typ do kupna ale chciałbym zbudować właśnie albo taką wędkę albo sandaczową na rzekę. Nie wiem od której lepiej zacząć. Oczywiście chciałbym na początek wybrać jakiś tańszy blank. Więc czekan na rady i sugestie. Pozdrawiam

#212 OFFLINE   pazurak

pazurak

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 39 postów

Napisano 25 grudzień 2014 - 22:46

Napisz do pracowni, a najlepiej kilku, to polecą Ci odpowiedni blank, natomiast jak zbudować wędkę chyba wszystko zostało napisane na forum. Jak będziesz miał jakieś konkretne pytania, to na pewno ktoś Ci pomoże.

#213 OFFLINE   Jozin

Jozin

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 607 postów

Napisano 25 grudzień 2014 - 22:50

Na pewno na forum są ludzie którzy mogą mi pomóc w wyborze blanku i obejdzie się bez pisania do pracowni. Nie wiem którą wędkę będzie mi łatwiej na początek zrobić czy sandaczową powiedzmy okolice 10-40g czy UL poniżej 10g.

#214 OFFLINE   Friko

Friko

SUM

• Super moderatorzy
  • 18684 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 25 grudzień 2014 - 23:26

Prościej będzie zacząć od cięższych konstrukcji - więcej wybaczają, bezpieczniej też zniosą np. poprawianie omotek itp. Co do szczegółów to na stronie głowniej masz w dziale Artykuły zakładkę "Rodbuilding" a w niej kilka - kilkanaście artykułów tratujących m. in. o narzędziach itp. 

Są też wątki autorskie ("galeria") na forum w dziale Rodbuilding.

Na początek możesz poćwiczyć na jakiejś starej / połamanej wędce którą juz masz, może jakaś przeróbka - wiele osób tak zaczyna. Jak chcesz koniecznie kupować blank i komponenty to weź coś niedrogiego - przyzwoity blank w pracowni kupisz już za ok 200 zł ( Batson Revelation, MHX, Composite Developments Orca),  do tego jakieś przelotki Fuji Hardloy albo Batson Forecast,  uchwyt, pianka na rękojeść i możesz się bawić.

#215 OFFLINE   Jozin

Jozin

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 607 postów

Napisano 25 grudzień 2014 - 23:33

To poleć jakiś konkretny blank na sandacza w gramaturze około jak napisałem, i dalej będę myśleć.

#216 OFFLINE   Friko

Friko

SUM

• Super moderatorzy
  • 18684 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 25 grudzień 2014 - 23:45

blanki MHX:

MB783-MHX Graphite 1 1,98 7-21 10-17 Fast Med/H 210,00.- -jeżeli z tego zakresu 10-40 gr będziesz łowił bliżej tych 10gr
MB784-MHX Graphite 1 1,98 9-28 12-20 Fast Heavy 230,00.- jeżeli z tego zakresu 10-40 gr będziesz łowił bliżej tych 40gr

przelotki Fuji:

Numer   BYLG (Hardloy)
08L       - 5,00.- 1szt
12        .- 6,00.-  1szt
25        - 12,00.- 1szt

Numer    BLG (Hardloy)
5,5       - 8,00.- 2 szt
6          - 8,00.- 1szt
7          - 8,00.- 1szt

Numer     BFAT (Alconite)
6-2,2   - 19,00.- 1szt

pianki Batson Forecast na rękojeść:

BR10-500 dł. 250mm (10") średnica wewnętrzna 12,7mm  16,00.- 1szt
EVASG155A-300 dł. 57mm (2,25")   6,00.- 1szt
EVA BC20 6,00.- 1szt

uchwyt Fuji:

DPS M18   28,00  1 szt

Nici i  lakiery do przelotek, klej do uchwytu i rekojesci - ok 50 zł

Ceny orientacyjne, na podstawie cennika online jedej z pracowni w kraju. Jak łatwo policzyć koszt wszystkiego do budowy wędki nie powinien przekroczyć 400 zł - i sa to wszystko markowe komponenty (Blank MHX, przelotki i uchwyt Fuji, pianka Batson Forecast) mogące dać wędkę o bardzo dobrych właściwościach użytkowych.

• pietrus, Jack__Daniels i platynowłosy lubią to

#217 OFFLINE   markir

markir

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 274 postów
  • LokalizacjaSzczecin
  • Imię:Mariusz
  • Nazwisko:K.

Napisano 26 grudzień 2014 - 00:24

Może zacznij jednak od gruntownej przeróbki jakiegoś starszego wędziska. Do wiosny masz trochę czasu. Wbrew pozorom jest trochę wiedzy ogólnej i czynności manualnych do opanowania. Zaoszczędzi Ci to nerwów i pieniędzy przy budowie już tych docelowych wędzisk.

• Friko lubi to

#218 OFFLINE   Jozin

Jozin

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 607 postów

Napisano 26 grudzień 2014 - 07:25

Friko, dzięki za posunięcie mi komponentów. Tylko czy na sandacza będzie to dobra akcja? Oglądałem wczoraj jakiś bank batsona o podobnej garniturze, muszę się dziś dokładniej im przyjrzeć. No i 198cm to strasznie krótko jak na łowienie z brzegu na Warcie.
markir, też i mogę spróbować tak, ale manualnie nie jestem jakąś lamą, pracuje na stolarni a tam takie manualne umiejętności są potrzebne ;)

U kogo najlepiej kupić blank?

Użytkownik adrionn911 edytował ten post 26 grudzień 2014 - 10:22

#219 OFFLINE   Friko

Friko

SUM

• Super moderatorzy
  • 18684 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 26 grudzień 2014 - 13:01

Te MHX to kije na łódkę. Do łowienie z brzegu coś dłuższego musisz mieć. Z tanich dobrych blanków to model ORCA firmy Composite Developmnets, długość 2,45m lub 2,75 m. Są w tej długości modele do cięższego łowienia opisane 10-35 gr:

ORKA

Blank                 części Długość (m) CW (gramy) Linka (lb) Akcja Moc Cena blanku

CDORK-802MH     2       2,45          10-35           10-20         Fast Med/H   240,00.-

CDORK-902MH     2       2,75           10-35          10-30         Fast Heavy    280,00.-

Komponent w zasadzie zostaja te same, do modelu 245 cm wystarczy że dokupisz 1-2 przelotki Hardloy BLG 5.5 więcej.  Przelotkę szczytową BFAT 6 musisz dopasować tak żeby średnica tulejki pasowała do szczytówki, pewnie będzie to 2mm ale najlepiej będzie jak zapytasz w miejscu w którym będziesz kupował  blank.

#220 OFFLINE   "Paweł"

"Paweł"

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1599 postów
  • LokalizacjaTam gdzie nie biorą :)
  • Imię:Pawel
  • Nazwisko:S

Napisano 26 grudzień 2014 - 14:19

Chyba najważniejszą rzeczą jest wybor blanku na początek.  Nie-  lakierowanego balnku :) On chyba najwiecej wybacza blędów w  lakierze itp. Teoretycznie mozna go zbroić w nieskończoność :) 

To taka moja dobra rada na nowy rok :) 

PzdrP.

Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: tech, tech-rb, rodbuilding

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych