Podpinam się pod zapytanie i choć odbiega ono nieco od tematyki forum, tak dotyczy tematyki rodbuildingu. Mianowicie chodzi o zbrojenie wędki surfcastingowej z uchwytem pod kołowrotek ze stałą szpulą - taką betoniarką rozmiaru 8000. O tyle jest to podobne do spiningu czy castingu, że także istotna jest odległość, na jaką można posłać przynętę, przy czym w surfcastingu odległości rzędu 100 metrów nie robią wrażenia. Posiadam wędki podobne do tych: Grauvell Vertix Inspire LC-MT 420 4.20m, 100-200gr, a problem dotyczy niewielkich średnic największych przelotek . Jeśli uważnie czytałem forum, to w doborze przelotek istotny jest także rozmiar kołowrotka: im większa średnica spuli, tym większa powinna być średnica zwłaszcza pierwszej przelotki, aby zsuwające się ze szpuli kołowrotka zwoje nie klinowały się przet tą pierwszą przelotką, a surfie kołowrotki są naprawdę duże. Aktulanie samym ciężarkiem osiągam odległości rzędu 130 metrów prostym rzutem znad głowy, ale wydaje mi się, że poza zastosowaniem lepszych technik rzutowych (np. OTG) warto by było zwiększyć rozmiar pierwszych od kołowrotka przelotek. W moich wędkach ich średnica nie przekracza 20 mm, większe mam w prawie dwa razy krótszym spiningu. Nie mogę jednak znaleźć przelotek w dużych rozmiarach do zbrojenia wędek surfcastingowych. Wędeczki mam zbrojone na przelotkach o symbolu: LCAG (jak te ze strony http://www.fujitackle.eu), problem tylko w tym, że nie występują w większym rozmiarze niż 20 mm. Czy znacie może producenta produkującego podobne przelotki (przystosowane do łowienia w słonej wodzie, o dość dużym rozstawie stopek), ale w większych rozmiarach? Ewentualnie jakimi rodzajami przelotek można zastąpić te pierwsze, aby poprawić parametry rzutowe no i nie przezbarajać całej wędki? A może powinienem zacząć od pytania: czy dla poprawy parametrów rzutowych wystarczy wymienić tylko np. dwie przelotki od strony kołowrotka na przelotki o większych średnicach?
Mamy kolege na forum, ktory buduje karpiowki, moze mial okazje testowac sety przelotek do dalekich rzutow. Pewnie warto by bylo sie go zapytac
http://jerkbait.pl/t...uer-custom-rods