Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie
TECH

SPACING (ROZMIESZCZENIE I DOBÓR PRZELOTEK)

tech-rb spacing przelotki

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1765 odpowiedzi w tym temacie

#901 OFFLINE   Del Toro

Del Toro

Ekspert

• Moderatorzy
  • 8027 postów
  • LokalizacjaLondyn, UK

Napisano 12 listopad 2015 - 11:52

Podpinam się pod zapytanie i choć odbiega ono nieco od tematyki forum, tak dotyczy tematyki rodbuildingu. Mianowicie chodzi o zbrojenie wędki surfcastingowej z uchwytem pod kołowrotek ze stałą szpulą - taką betoniarką rozmiaru 8000. O tyle jest to podobne do spiningu czy castingu, że także istotna jest odległość, na jaką można posłać przynętę, przy czym w surfcastingu odległości rzędu 100 metrów nie robią wrażenia. Posiadam wędki podobne do tych: Grauvell Vertix Inspire LC-MT 420 4.20m, 100-200gr, a problem dotyczy niewielkich średnic  największych przelotek . Jeśli uważnie czytałem forum, to w doborze przelotek istotny jest także rozmiar kołowrotka: im większa średnica spuli, tym większa powinna być średnica zwłaszcza pierwszej przelotki, aby zsuwające się ze szpuli kołowrotka zwoje nie klinowały się przet tą pierwszą przelotką, a surfie kołowrotki są naprawdę duże. Aktulanie samym ciężarkiem osiągam odległości rzędu 130 metrów prostym rzutem znad głowy, ale wydaje mi się, że poza zastosowaniem lepszych technik rzutowych (np. OTG) warto by było zwiększyć rozmiar pierwszych od kołowrotka przelotek. W moich wędkach ich średnica nie przekracza 20 mm, większe mam w prawie dwa razy krótszym spiningu. Nie mogę jednak znaleźć przelotek w dużych rozmiarach do zbrojenia wędek surfcastingowych. Wędeczki mam zbrojone na przelotkach o symbolu: LCAG (jak te ze strony http://www.fujitackle.eu), problem tylko w tym, że nie występują w większym rozmiarze niż 20 mm. Czy znacie może producenta produkującego podobne przelotki (przystosowane do łowienia w słonej wodzie, o dość dużym rozstawie stopek), ale w większych rozmiarach? Ewentualnie jakimi rodzajami przelotek można zastąpić te pierwsze, aby poprawić parametry rzutowe no i nie przezbarajać całej wędki? A może powinienem zacząć od pytania: czy dla poprawy parametrów rzutowych wystarczy wymienić tylko np. dwie przelotki od strony kołowrotka na przelotki o większych średnicach?

Mamy kolege na forum, ktory buduje karpiowki, moze mial okazje testowac sety przelotek do dalekich rzutow. Pewnie warto by bylo sie go zapytac :)

http://jerkbait.pl/t...uer-custom-rods

#902 OFFLINE   BadPi

BadPi

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 5 postów

Napisano 12 listopad 2015 - 12:28

Ok. Dziękuję, pytanie poszło

#903 OFFLINE   Darc

Darc

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 79 postów
  • LokalizacjaWarszawa-Wesoła

Napisano 12 listopad 2015 - 12:28

Kij, o którym piszesz uzbrojony jest raczej pod casta.

Wymiana tylko 2 pierwszych przelotek coś pomoże, ale dalekie będzie to od ideału no i będzie pokracznie wyglądało - flądry i inne popękają ze śmiechu;) (bez urazy).

Sugerowałbym po taniości zrobić to na przelotkach KW alconite Fuji poczynając od nr 50 i dalej jak wyjdzie.

Odczujesz znaczącą różnicę.

A tak z innej strony. Czy nie możesz dokupić odpowiedniego kołowrotka castingowego i nauczyć techniki np. pendulum - czy jakoś tak?

pozdrawiam

#904 OFFLINE   BadPi

BadPi

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 5 postów

Napisano 12 listopad 2015 - 12:42

Ano właśnie, tej pokraczności się nieco obawiam. Zauważyłem, że producenci wędek surfcastingowych niezbyt szczególnie manipulują wiekością przelotek dla kiljków pod stałą szpulę i casta, to znaczy w obu przypadkach są w zasadzie takie same, zobacz na ofertę wspomnianego wcześniej Grauvella.

Co do pendulum to fantastyczna technika, ale można ją próbować i ze stałą szpulą. Kołowrotek castingowy - to jak dla mnie kolejne lata nauki, chyba już się nie zdecyduję (nie dlatego, że tak wolno się uczę, tylko czasu brakuje).

#905 OFFLINE   dario69

dario69

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 118 postów
  • LokalizacjaKraków
  • Imię:Dariusz
  • Nazwisko:M.

Napisano 13 listopad 2015 - 11:52

Witam!
Mam taki początek z rozbrojonego połamanego Kongera Equsa. Czy ktoś bardziej niż ja biegły w temacie jest w stanie opisać rozmiarowo i rodzajowo ten secik, oraz wydać opinię na temat sensu zastosowania go przy zbrojeniu niedrogiego okoniowego blanku? Czy przejście z tej przelotki H 32 na kolejną H14 mieści się w jakiś zasadach wygaszania stożka?

Załączone pliki

Użytkownik dario69 edytował ten post 13 listopad 2015 - 12:38

#906 OFFLINE   Paavo

Paavo

Casting Illuminati

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1616 postów
  • LokalizacjaKanta-Hämee - Southern Finland
  • Imię:Paweł

Napisano 13 listopad 2015 - 14:30

W wygaszaniu linki wiekszą rolę spełnia rozmiar ringu przelotki niż jej wysokość.

#907 OFFLINE   Niedzielny

Niedzielny

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3780 postów

Napisano 13 listopad 2015 - 14:49

Najbardziej popularnym setem do takiego kijka, jeśli mowa o przelotkach typu Y, będzie Y25-Y16-Y10. Potem można przejść przez 8YL do samych L-ek.

Chociaż lekki okoniowy blank lepiej uzbroic zapewne w KR lub Minimy ale to już inna bajka, ja w tym za cienki w uszach jestem ;)

#908 OFFLINE   dario69

dario69

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 118 postów
  • LokalizacjaKraków

Napisano 13 listopad 2015 - 16:46

A jesteście w stanie zidentyfikować rozmiarów te przelotki? Szczególnie chodzi mi o tą trzecią z lewej.

#909 OFFLINE   Bander

Bander

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1000 postów
  • LokalizacjaGliwice
  • Imię:Radek

Napisano 13 listopad 2015 - 17:03

weź suwmiarkę i zmierz średnicę zewnętrzną pierścienia....

na oko to chłop w szpitalu umarł....

#910 OFFLINE   dario69

dario69

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 118 postów
  • LokalizacjaKraków

Napisano 13 listopad 2015 - 17:32

OK jutro zmierzę. Sorry za literówki ale piszę w telefonie jadąc autobusem :)

#911 OFFLINE   Niedzielny

Niedzielny

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3780 postów

Napisano 13 listopad 2015 - 17:51

Dla mnie 10 lub 12 (zakładając, że pierwsza z prawej to największa z eLek, czyli 8L ) ;)

podejrzewam, że na zdjęciu jest set Y25-Y16-V10-8L

Użytkownik Żbiku edytował ten post 13 listopad 2015 - 17:52

#912 OFFLINE   dario69

dario69

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 118 postów
  • LokalizacjaKraków

Napisano 14 listopad 2015 - 09:16

Cóż, dzisiaj też nie zmierzę średnicy...
A jeśli diagnoza Żbika okazałaby się trafiona, to czy taki set jest do zastosowania? Próbowalem rozmieszczać przelotki na blanku i uzyskanie efektu tarczy na pierwszych trzech przelotkach wydaje się nie możliwe. No chyba że nie jest to jedyna słuszna droga...

#913 OFFLINE   Paavo

Paavo

Casting Illuminati

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1616 postów
  • LokalizacjaKanta-Hämee - Southern Finland
  • Imię:Paweł

Napisano 14 listopad 2015 - 12:36

Tu masz przykładowy krótki ''stożek'' na przelotkach Y i LV ,rozmiarówka: 20Y-10Y-6LV reszta w L.

Załączony plik  WP_20151114_13_27_37_Pro.jpg   31,83 KB   23 Ilość pobrańZałączony plik  WP_20151114_13_28_57_Pro.jpg   31,44 KB   22 Ilość pobrań

#914 OFFLINE   dario69

dario69

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 118 postów
  • LokalizacjaKraków

Napisano 15 listopad 2015 - 10:16

Największa przelotka- wysokość 49,5 mm , średnica zewnętrzna pierścienia 23,5 mm
kolejna - 33 mm , 14,5 mm
następna LV- 18,5 , 8 mm
ostatnia Lka - 9 mm, 6,5 mm

#915 OFFLINE   mrWhite7

mrWhite7

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2266 postów
  • LokalizacjaHamburg
  • Imię:Artur
  • Nazwisko:Bielecki

Napisano 15 listopad 2015 - 10:36

Największa przelotka- wysokość 49,5 mm , średnica zewnętrzna pierścienia 23,5 mm
kolejna - 33 mm , 14,5 mm
następna LV- 18,5 , 8 mm
ostatnia Lka - 9 mm, 6,5 mm

Chciałem zauważyć że o wielkości przelotki decyduje średnica wewnętrzna pierścienia  więc pomierz je jeszcze raz :)

• woblerwz, Tomasz eS i jacski1 lubią to

#916 OFFLINE   dario69

dario69

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 118 postów
  • LokalizacjaKraków

Napisano 15 listopad 2015 - 16:42

Wewnętrzne średnice od największej- 18mm, 11,5mm, 6mm, 4,5 mm :)

#917 OFFLINE   Tomas81

Tomas81

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 592 postów
  • LokalizacjaToruń
  • Imię:Tomasz
  • Nazwisko:K.

Napisano 15 listopad 2015 - 18:29

Chciałem zauważyć że o wielkości przelotki decyduje średnica wewnętrzna pierścienia  więc pomierz je jeszcze raz :)

Niestety bardzo mylne stwierdzenie. Żeby się nie kłócić czyja racja jest na wierzchu, bo jestem spokojnym człowiekiem i nie lubię zawadiactwa, wrzucam skan średnic wewnętrznych pierścieni dla przelotek Fuji.

Przechwytywanie.JPG

Użytkownik Tomas81 edytował ten post 15 listopad 2015 - 18:31

• Bander lubi to

#918 OFFLINE   mrWhite7

mrWhite7

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2266 postów
  • LokalizacjaHamburg

Napisano 15 listopad 2015 - 18:38

Z tego co wymierzyłeś to masz 25 Y,16 Y, 8V ,6 L 

Po wysokościach masz

Ring Fuji Typ YSG. 25Y ma 51 mm, 16Y ma 34,2 ,8VL ma 14mm,o ,6L ma wys 8 mm

Użytkownik mrWhite7 edytował ten post 15 listopad 2015 - 18:44

#919 OFFLINE   mrWhite7

mrWhite7

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2266 postów
  • LokalizacjaHamburg

Napisano 15 listopad 2015 - 18:52

Niestety bardzo mylne stwierdzenie. Żeby się nie kłócić czyja racja jest na wierzchu, bo jestem spokojnym człowiekiem i nie lubię zawadiactwa, wrzucam skan średnic wewnętrznych pierścieni dla przelotek Fuji.

Przechwytywanie.JPG

Kolego szanowny rodzaju przelotek jest jak ziaren piasku na plaży i aby szybko zorientować się w wielkości przelotki którą chcemy zidentyfikować trzeba jednak wymierzyć średnicę wewnętrzną pierścienia a nie zewnętrzną ( tak jak to napisałem w moim poście !) mierząc tylko wysokość przelotki  możemy wpakować się w przysłowiowe maliny. Zapewniasz że to mylna metoda (mierzenie pierścienia wewnętrznego ) po czym podajesz tabelkę owych wymiarów . Gdzie tu logika ? Zawadiactwo jak piszesz czy też jego brak nie mają tutaj nic wspólnego.

To co podałeś to jest porównanie pierścieni Torzitte do starych SiC i tylko dlatego jest to tak zobrazowane ponieważ pierścienie Torzitte są taką małą rewolucją gdzie przykładowe odpowiedniki w SiCach są o polowę lub też cały rozmiar większe ,w pozostałych firmach są mała różnice między firmami ale mniej więcej można się szybko zorientować z jakim rozmiarem mamy do czynienia i twój spokój też tu nie ma nic do rzeczy

Użytkownik mrWhite7 edytował ten post 15 listopad 2015 - 18:58

#920 ONLINE   markir

markir

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 276 postów
  • LokalizacjaSzczecin
  • Imię:Mariusz
  • Nazwisko:K.

Napisano 15 listopad 2015 - 19:07

Niestety z tych przelotek, które posiadasz nie zrobisz sensownego stożka. Potrzebujesz jeszcze 10Y (przelotka no name od Kongera). Ostatecznie możesz spróbować przegiąc 16Y żeby była niższa.

• dagu lubi to

Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: tech, tech-rb, spacing, przelotki

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych