SPACING (ROZMIESZCZENIE I DOBÓR PRZELOTEK)
#161 OFFLINE
Napisano 04 listopad 2009 - 19:05
Tak jak napisał Sławek - teoria mówi tyle, że średnica przelotki jest skorelowana ze srednica szpuli kołowrotka. Również uwazam ze przy plecionkach ma to mniejsze uzasadnienie niz przy zylce.
#162 OFFLINE
Napisano 04 listopad 2009 - 19:55
Zdaje sobie sprawe, ze temat jest skomplikowany, wiem ze zapewne bedzie trzeba isc na pewien kompomis, jednak jak napisales niech on bedzie swiadomy - dlatego chcem zrozumeic pewne mechanizmy rzadzace ukladem pierwszej przeloteki na blanku.
Jesli juz bede mogl swiadomie wybrac kompromis, chce wycisnac z niego optimum mozliwosci w moim odczuciu.
#163 ONLINE
Napisano 04 listopad 2009 - 20:41
Zatem wyglada na to, ze im dalej owa przelotka sie znajduje (patrzac od kolowrotka) tym znaczenie jej rozmiaru maleje.
Jak bardzo rozmiar pierwszej przelotki determinuje to co sie potem bedzie dzialo ? mam na mysli kolejne przelotki (ich rozmiary).
Czy zalozenie 30 wymaga kolejnej 20, czy po 25 bedzie szla 16 ? w ktoryms momencie to moze miec znaczenie na to jak dany kij bedzie pracowal.
Umowmy sie ze rozmawiamy o kiju mocy medium...
Pozdrawiam
Guzu
#164 OFFLINE
Napisano 04 listopad 2009 - 21:05
Nie pamiętam skąd ściągnąłem obrazek, a i te robaczki nic mi nie mówią ale mam go zapisanego jako 'stożek fuji'.
Śledzę dyskusję uważnie
Załączone pliki
#165 OFFLINE
Napisano 05 listopad 2009 - 00:17
Friko, prosze wytlumacz dlaczego nizsza stopka pozwoli lepiej wykorzystac moc blanku ?? (zakladajac, ze chcem przelotki na tytanach, ktory jest mocniejszy 3 a moze nawet 4 razy od stali)
W kwesti małego sprostowania - wytrzymałość stopu tytanu może i jest większa, tylko pytanie w której płaszczyźnie i na co. W zastosowaniach wędkarskich wytrzymałość stali jest całkwicie wystarczająca. O tym jak to z tą wytrzymałością bywa, wiedzą niektórzy użytkownicy mających tendencję do przyginania przelotek TATSG. Natomiast niska waga jest w niektórych sytuacjach niekwestionowaną zaleta.
Pozdrawiam
Paweł
#166 OFFLINE
Napisano 05 listopad 2009 - 11:12
Takie proste to to nie jest. Zbytnie odsunięcie przelotki wejściowej od kołowrotka może spowodować, że linka schodząca ze szpuli będzie miała kontakt z blankiem - a to znacznie skraca długość rzutu. No i oczywista oczywistość: spowoduje to gorsze wykorzystanie mocy blanku, która zwykle tkwi właśnie w dolniku.Zatem wyglada na to, ze im dalej owa przelotka sie znajduje (patrzac od kolowrotka) tym znaczenie jej rozmiaru maleje.
Pozdrawiam
#167 ONLINE
Napisano 05 listopad 2009 - 11:15
Wydaje mi sie ze rowniez zbyt bliskie umieszczenie pierwszej przelotki, i zwiazane z tym rozmieszczenie drugiej, moze ograniczac osiagane odleglosci rzutowe.
Wracam do drugiej czesci mojego pytania :
Czy jak wejsciowa 25 to nastepna bedzie 16 ? Wiem ze potem to juz zalezy mocno od blanku.
Ale chyba te 2 pierwsze to ida wedle schematu...
Guzu
#168 OFFLINE
Napisano 06 listopad 2009 - 03:14
Wytrzymałość materiału, z którego zrobiona jest ramka przelotki, nie determinuje w zaden sposób wykorzystania mocy dolnika, chodzi o to ze niższa przelotka będzie szybciej, to znaczy przy mniejszym obciążeniu, wyginać blank. Kiedy dasz ją za wysoką, to linka, poprzez obręcz przelotki nie będzie ciągnąć dolnika do dołu, a blank będzie pracował na krótszym odcinku, czyli zupełnie nieprawidłowo.
Ja, jak zbroje blank to mocuję linkę do ośki kołowrotka a następnie mocuję do blanku w miejscu gdzie teoretycznie oś stożka ma przecinać blank, prawie zawsze za czwartą przelotką, wtedy linka ma się opierać o krawędz dolną obręczy przelotki wlotowej, zresztą o dalsze przelotki tak samo. Jeśli oś stożka przecina blank za piątą to na niej linka nie opiera się o krewędz ringu, chyba ze górną, dopuszczam przy tym jeden punkt przegięcia na pierwszej lub drugiej przelotce, potem robie drobne korekty wyginam kij, próbuje tak i siak i zawsze jestem mniej lub bardziej niezadowolony, aż nagle wszysko się ułoży i jest ok. Tyle moja teoria, a praktyka płata różne figle.
Zamieszczony schemat nijak się ma do praktyki o czym zbrojąc kij się przekonasz, moim skromnym zdaniem to może być idealne zbrojenie kija rzutowygo a nie użytkowego.
Można używać różnych systemów np 30-20-12, 30-16-10, 25-16-12, 25-16-10 i inne wariacje, zależy to od tego m.in. jaki długi ma być stożek, jaka długa wędka , jaka szeroka jest szpula, jak daleko od kołowrotka ma być pierwsza przelotka,czy chcemy nią bardzej wzmocnić dolnik czy nie, jak wysoka jest stopka kołowrotka. Temat - rzeka, zawsze mi to zabiera najwięcej czasu przy budowie wędki.
Pozdrawiam. Klosskuba.
#169 OFFLINE
Napisano 02 grudzień 2009 - 18:46
Zamowilem dwa blanki st croix 2S66ULF Premier i 5S60MF Elite.
Kupilem takze komponenty do zbrojenia blankow i jestem w trakcie tworzenia wrapping maszyny:) Zaczynam moja przygode z rodbuildingiem - zero doswiadczenia. Zwracam sie do Was o pomoc w wyborze rozmiaru i rozmieszczenia przelotek. Planuje zastosowac sic concept lecz nie w tytanowych ramkach.
Do blanku 2S66ULF bede stosowal kolowrotek serii 2000.
Wielka pomoca jest dla mnie artykuł:
Sławek Oppeln Bronikowski – St.Croix SCII 2S66ULF
http://www.jerkbait.pl/?p=225
Autor przedstawil rodzaj i wielkosc przelotek lecz nie ma informacji na temat ich rozmieszczenia.
Co do blanku 5S60MF, zamieszcze kolowrotek 2500/3000.
Nie mam niestety mozliwosci skopiowania rozmiszczen przelotek z seryjnie produkowanych kijow wiec pojawia sie problem.
Moze ktos z Was Ma kij na ow blanku i przytoczy potrzebne szczegoly.
Prosze o Wasze porady... ja tym czasem oddaje sie dalszej lekturze jerkbait.pl
#170 OFFLINE
Napisano 02 grudzień 2009 - 22:15
Pamiętaj, że to nie są sztywne ramy. Przed mocowaniem przelotek na stałe przyklej je taśmą w miejscach podanych w tabelach, przykręć kołowrotek, przewlecz linkę i sprawdź, czy siły na blanku dobrze się rozkładają. Ogólna zasada jest taka, że linka powinna się układać możliwie podobnie do ugięcia blanku. W razie potrzeb oczywiście możesz przesunąć którąś/któreś przelotki.
#171 OFFLINE
Napisano 02 grudzień 2009 - 22:50
Top FST 6 i dalej 6-6-7-8-10-16-25 . W cm 11,5-13-15-16-17-19-22 ..
6'0 Elite
Top 6 i dalej 6-7-8-10-16-25 . W cm 12-13,5-15-17-19-22 ..
To jest schematyczny , firmowy NC , jednak dobrze przymierzyć na scotch przelotki i korekty uskutecznić , bo rozmaicie gną i pracują blanki .
#172 OFFLINE
Napisano 05 grudzień 2009 - 19:44
#173 OFFLINE
Napisano 05 grudzień 2009 - 20:26
#174 OFFLINE
Napisano 05 grudzień 2009 - 20:36
#175 OFFLINE
Napisano 05 grudzień 2009 - 20:44
#176 OFFLINE
Napisano 05 grudzień 2009 - 21:02
#177 OFFLINE
Napisano 05 grudzień 2009 - 22:47
http://www.jerkbait.pl/forum/index.php?t=msg&th=1602& ;prevloaded=1&&start=0
Również w artykułach w zakładce 'rodbuilding' na stronie głównej uważny czytelnik doszuka się spacingów.
To tak żeby wyrobić sobie wstępną orientację. Reszta to już zabawa z konkretnym blankiem szkoda tu iść na skróty żeby nie tracić przyjemności
#178 OFFLINE
Napisano 06 grudzień 2009 - 10:46
#179 OFFLINE
Napisano 06 grudzień 2009 - 16:06
#180 OFFLINE
Napisano 07 grudzień 2009 - 08:17
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: tech, tech-rb, spacing, przelotki
TECH
Hand made →
Rodbuilding (budowa wędek) →
Przelotki węglowe Daiwa AGS?Napisany przez Mekamil , 12 wrz 2023 |
|
|
||
TECH
Hand made →
Modyfikacja wędki dwuskładowej na sześcioskładową.Napisany przez OskarEL , 07 sty 2023 |
|
|
||
TECH
Hand made →
Rodbuilding a prawoNapisany przez Wojtek Zwolski , 16 gru 2022 |
|
|
||
TECH
Hand made →
Przeróbka spinningu na castingNapisany przez zayl990 , 03 lut 2012 |
|
|
||
TECH
Hand made →
Przelotka szczytowa o wiekszej średnicyNapisany przez Bolesław , 12 lis 2021 tech-rb, przelotki |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych