Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

X edycja - WYPRZEDAŻ GARAŻOWA - 2025
Po raz dziesiąty spotkamy się na wyprzedaży garażowej - 5 kwietnia 2025 r (startujemy o godz. 10:00 a kończymy o 15:00). Dla publiczności (osób kupujących) wejście będzie jak zawsze bezpłatne i bez żadnych ograniczeń. Ostatni garaż był jednym z najbardziej udanych jeśli chodzi o ilość kupujących a na X jubileuszowym planujemy podbić rekord frekwencyjny!
Rezerwacja stolików dla sprzedających -> Wyprzedaż garażowa - rezerwacja stolików

Zdjęcie
TECH

Rękojeści rezonansowe i transmisja drgań

tech-rb rezonans dolnik rękojeść

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
535 odpowiedzi w tym temacie

#201 OFFLINE   cezorator

cezorator

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 950 postów
  • LokalizacjaSosnowiec
  • Imię:Cezary
  • Nazwisko:Pacocha

Napisano 05 kwiecień 2007 - 20:38

Czarku gdzie byłeś jak Cie nie było :D ..

Jak mnie nie było to myślałem o rybach :D :D
oraz chroniłem przyrodę ojczystą. :D
A wracając do tematu to uważam, że materialna wartość sprzętu do jakości poławianych ryb ma się tak jak wartośc baterii łazienkowej do jakości wody nią płynącej. Resztę dopowiedz sobie sam :D :D :D
Ważniejsze jest to gdzie łowisz i jak łowisz, niż to na co łowisz.
To taka moja przyziemna filozofia.
Dlatego czekam na Twoją ocenę tych wszystkich absorbujących finansowo nowości.

#202 OFFLINE   tomek_w

tomek_w

Zaawansowany

• Forumowicze
  • PipPipPip
  • 508 postów

Napisano 05 kwiecień 2007 - 20:51

Czarku znasz moje podejście do sprzetu ... teraz sie okaze czy miałem racje czy nie ... może sie myliłem? Sprawdze , jestem ciekawy..

#203 OFFLINE   Sławek

Sławek

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2720 postów
  • LokalizacjaPolska północna :)

Napisano 06 kwiecień 2007 - 05:22

Czarku znasz moje podejście do sprzetu ... teraz sie okaze czy miałem racje czy nie ... może sie myliłem? Sprawdze , jestem ciekawy..

Dodam tylko od siebie, że ja musiałem się trochę nauczyć słuchania rezonansu :D. Ciekawe czy tak będzie w każdym kijku. Miłego słuchania i dobrego... odbioru :D

#204 OFFLINE   Seeb

Seeb

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 156 postów
  • LokalizacjaBiała Podlaska

Napisano 06 kwiecień 2007 - 08:00

[quote]
Jestem ciekaw na ile ocenisz przydatność rozonansu w łowieniu karpiowatych drapieżników na małe wobki. Ciekawe.. Wiem ze jaziki lubią obwąchiwać woblerka :D
[/quote]

i to jest racja...

@seeb... łowienie nie składa się z samego brania , często łowię na niewielkich rzeczkach , łowiąc ostrozne ryby wypuszczam daleko wobler , musze to robić nie cienkiej żyłce , często nie widze gdzie dokładnie się znajduje przyneta ze względu na załamanie żyłki nurtu itp.. ale po drganiach woblera potrafię ocenić w jak silnym nurcie sie znajduje przyneta a tym samym potrafię ją zlokalizowac nawet z dużej odległości ... dziwne co? Oczywiście wymogi te spełnia mało woblerów w sumie jedyne to te co robi A.Lipiński ... Hornety też są niezle , ale nie na moich łowiskach mają zbyt agresywną prace i walą mocno zawsze i wszedzie ... Własnie do takiego prowadzenia jak opisałem chce znaleźc głowne zastosowanie nowej rekojeści i jestem niezmiernie ciekawy czy będzie lepiej , oczywiście test nie będzie obiektywny , poniewaz łowie na Canadiany , a teraz bede miał talona ... ale jeśli efekt bedzie , to przyjme załozenie ze to sprawa blanku i rękojeści...i bede zadowolony..
[/quote]

@Tomku...ja wcale nie napisałem,że łowienie składa się tylko z brania.Zasugerowałem tylko,że w/g mnie rezonans będzie bardziej pomocny przy łowieniu na gumy z opadu(przynajmniej dla mnie)ponieważ przy tej metodzie jakby najczęściej tracimy kontakt z przynętą.Napisałem również,że różnica w czuciu przynęty
jest zauważalna tak więc powinienes byc zadowolony :D .Tylko nie wiem
czy spószczając wobler(o drobnej pracy) na dużą odległość,łowiąc żyłką dostrzeżesz znaczącą różnice.A to,że jak napisałeś potrafisz zlokalizować przynęte z dużej odległości to raczej dla spiningisty z większym stażem nie jest aż tak dziwne :D,a wręcz każdy powinien to wiedzieć(i pewnie wie) :D . Z tego co zauważyłem rezonans
najbardziej daje się wyczuć przy wszelkiego rodzaju gwałtowniejszych stuknięciach,puknięciach.

Pozdr.Seba

#205 OFFLINE   pablom

pablom

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2024 postów
  • LokalizacjaSulejówek

Napisano 06 kwiecień 2007 - 17:54

Z moich (i nie tylko) obserwacji wynika że długie kije bardziej przenoszą drgania niż krótkie, ma to prawdopodobnie związek z większymi drganiami blanku, które wzmacnia resonance grip.

Tomku zapewne będziesz zadowolony.

#206 OFFLINE   Seeb

Seeb

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 156 postów

Napisano 06 kwiecień 2007 - 20:37

@Pablom
Czy robiłeś już test porównawczy na temat odległość przynęty,a jej czucie,przy coraz większej odległości przynęty od wędkarza?(ja ten test przeprowadziłem na niewielkiej rzece o średnim ale równym uciągu,a przynętą był 3cm wobek o drobnejakcji,prowadzony na żyłce).Pewnie każdy pomyśli,że to logiczne:im dalej przynęta tym mniej ją czuć :huh:.Oczywiście to prawda.Ja zauważyłem natomiast(nie wiem czy słusznie),że przy pewnej odległości(NAGLE!bez płynnego przejścia) przestaje czuć wobka w ręku(drganie rezonansu),a zaczynam go czuć jak przy klasycznej wędce jako większy lub mniejszy ciężar....Ale łowiącszybko w poprzek nurtu lub też z prądem wszelkie stuknięcia przynęty o przeszkodę czuje się wyśmienicie :mellow:.Tak więc z uporem maniaka będe twierdził,że resonance grip jest bardziej pomocny przy agresywnych(szybkich) technikach łowienia(mam tu na mśli techniki jigowe).Osobiście łowie delikatną wędką do 10g ale jestem przekonany,że mocniejsze(szczegulnie sztywniejsze) kijki i jeszcze do tego uzbrojone w plecionkę na pewno spełnią Wasze oczekiwania co do Resonance Grip :unsure:

Pozdr.Seba

#207 OFFLINE   pablom

pablom

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2024 postów
  • LokalizacjaSulejówek

Napisano 07 kwiecień 2007 - 07:47

Seeb, wypuszczałem woblery tak jak mówisz, robiłem już różne doświadczenia z tym kijem, nie zawsze bezpieczne dla samej wędki- łowiłem trzymając za sam blank i za uchwyt, inne są odczucia łowiąc w wodzie stojącej lub leniwie płynącej a co inne go w rzece o niemal górskim charakterze. Nie mam pojęcia jakim kijem łowisz? Co do jigowania to zgoda ma to zastosowanie ale i tak podtrzymuje wypowiedz z poprzedniego postu

#208 OFFLINE   Seeb

Seeb

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 156 postów

Napisano 10 kwiecień 2007 - 20:18

@Pablom,łowie kijaszkiem zbudowanym na Batsonie(RX7) 2.75m,cw do 10g.Swoje spostrzeżenia przekazałem na naprawde bardzo pobieżnych próbach,ale w/g mnie obiektywnych :D

Pozdr.Seba

#209 OFFLINE   pablom

pablom

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2024 postów
  • LokalizacjaSulejówek

Napisano 14 kwiecień 2007 - 17:47

Kije mamy więc niemal identyczne (mój 2,9 reszta bez zmian ) ja tego zgaśnięcia drgań nie zauważyłem, ale może za mało wypuzczam przynęte. Jak sprawdze to dam znać.

#210 OFFLINE   pitt

pitt

Jadę na ryby ... na zawsze

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 9353 postów

Napisano 17 kwiecień 2007 - 19:30

ja dzisiaj moj rezonans ochrzcilem, dwa malotenie zebate, jeden na roacha a drugi na fin-s, to moje pierwsze w nowym sezonie

wedka sprawuje sie swietnie, kiedy lowie na agresywnie pracujace woblery rezonans nie jest az tak skuteczny, poniewaz praca wabika i tak jest swietnie wyczuwalna
natomiast lowiac softjerkami mialem kupe frajdy i mnostwo nowych odczuc, jak juz ktos wczesniej napisal, reznonasu nalezy sie nauczyc 'sluchac'

#211 OFFLINE   tomek_w

tomek_w

Zaawansowany

• Forumowicze
  • PipPipPip
  • 508 postów

Napisano 30 kwiecień 2007 - 20:32

... I Jak to mówią tylko krowa nie zmienia zdania, zawsze byłem antysprzętowy , dziś po raz pierwszy wyszedłem nad wodę z moim rezonansem zbudowanym na talonie ... Pierwsze wnioski, lowilem na zylke 0,16 jak zwykle na kleniach , to co odczułem na wedce zdarzylo mi sie po raz drugi w życiu , pierwszy raz był dawno temu jak założyłem pierwsza plecionkę ... myśle , że to wystarczy za całe opisy ... Ten typ rekojęsci ma jednak jedna wade jej masa jest wyraźnie odczuwalna przy lekkim kiju jaki mam 7-14g .. ale załatwiłem to sprytnie zakładając lekki kołowrotek i teraz jest ok...

Remek te 50kb to przegięcie ...

Załączone pliki

#212 OFFLINE   remek

remek

Administrator

• Administratorzy
  • 26625 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Remek

Napisano 30 kwiecień 2007 - 22:06

Cześć Tomku,
No to pięknie. Ja też przetestowałem dokładnie swoją wędkeczkę. Teraz jestem pewien - działa. Fantastycznie się jigguje taką wędką na Bobrze. Słychać każde stuknięcie w kamień.

Pozdrawiam
Remek

#213 OFFLINE   jerzy

jerzy

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3201 postów

Napisano 30 kwiecień 2007 - 22:21

Cześć Tomku,
No to pięknie. Ja też przetestowałem dokładnie swoją wędkeczkę. Teraz jestem pewien - działa. Fantastycznie się jigguje taką wędką na Bobrze. Słychać każde stuknięcie w kamień.

Pozdrawiam
Remek

Zgodnie z teorią postępu jestem ciekawy co bedzie następnym etapem. Już widze dziwnie ubranych gosci nad wybetonowanymi stawami z wedkami w stylu japan style i sluchawkami podłaczonymi do dolnika, gdzie oprocz rezonansu bedzie tez wbudowany mikroprocesorowy wzmacniacz. Mam tez nadzieję, ze nie dozyję tych czasow.
A tak powaznie to o ilości docierających do nas informacji decyduje w 90% porządny blank. Reszta wydaje mi sie mniej istotna. podejrzewam, ze ten Talon w rękach Tomka Wojdy sam w sobie doskonale transmituje drgania nawet na cieniutkiej żylce.
pozd JW :D

#214 OFFLINE   tomek_w

tomek_w

Zaawansowany

• Forumowicze
  • PipPipPip
  • 508 postów

Napisano 01 maj 2007 - 06:14

Jerzy pewnie miałbyś racje , gdyby nie jedno ale ... miałem w rekach ogromne ilości kijków , wielu marek , łowiłem na dziesiątki jesli nie setki róznych wedzisk , i mam troszke rozeznania to że nie pamietam jak dany kij sie nazywal nie znaczy ze nie pamietam jak sie zachowywal nad woda ... Ja tez myslalem ze to tylko moda i to nic nie daje i rzeczywiscie przy blankach batsona ktore sa mulowate pewnie niewiele to pomaga , ale dobry blank plus ten dziwny patent daje naprawde rewelacyjne efekty ... nigdy nie sadzilem ze napisze takiego posta <_< ...

#215 OFFLINE   Sławek

Sławek

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2720 postów
  • LokalizacjaPolska północna :)

Napisano 01 maj 2007 - 07:06

[quote]
Cześć Tomku,

Pozdrawiam
Remek
[/quote]

Zgodnie z teorią postępu jestem ciekawy co bedzie następnym etapem. Już widze dziwnie ubranych gosci nad wybetonowanymi stawami z wedkami w stylu japan style i sluchawkami podłaczonymi do dolnika, gdzie oprocz rezonansu bedzie tez wbudowany mikroprocesorowy wzmacniacz. Mam tez nadzieję, ze nie dozyję tych czasow.
A tak powaznie to o ilości docierających do nas informacji decyduje w 90% porządny blank. Reszta wydaje mi sie mniej istotna. podejrzewam, ze ten Talon w rękach Tomka Wojdy sam w sobie doskonale transmituje drgania nawet na cieniutkiej żylce.
[/quote]
Jerzy na początku dyskusji doszedłem do podobnych wniosków, które przekazałem (nie pamiętam tylko czy na ogólnym, czy na privie), z tą różnicą, że wzmacniacz miał na celu wzmocnienie drgań by były lepiej odczuwalne w ręku :D
Pozdrawiam i życzę wszystkim dobrej zabawy w futurystykę, bo można wtedy wpaść na naprawdę przełomowe pomysły :D

#216 OFFLINE   bassy

bassy

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1950 postów
  • LokalizacjaLublin

Napisano 01 maj 2007 - 07:46

Tomku możesz rozwinać watek mułowatości batsonów ? B)

#217 OFFLINE   jerzy

jerzy

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3201 postów

Napisano 01 maj 2007 - 08:53

witam Panow :mellow:
wcześniej nie zabierałem głosu w tej dyskusji bom się tymi nowymi cudami nie pasjonował. Jednak jak widze na otwartym forum, ze Tomek_W :huh: wypowiada sie w superlatywach o nowinkach technicznych to chyba mam prawo czuc sie bardziej ośmielony. Prawda jest tez taka, że raz jedyny w zyciu mogłem sprawdzić kij z rezonansem w praktyce i porównac go z klasycznie zmontowanym castem. Efekt był taki, ze mój Avid przekazywał do łapy więcej puknięc i stuknięć niz batson z tubą. Uznałem wówczas, że mnie takie urzadzenie jest nie potrzebne. Jednak jest jeszcze jeden aspekt w tej sprawie. Łowiący castingiem z natury bedą czuli wiecej informacji w dłoniach bo o tym decyduje w dużej mierze budowa kija castowego i sam multiplikator. Jednak ci co łowią wyłacznie spinningiem mają inny punkt odniesienia. Moze w takiej sytuacji subiektywne odczucia są poprostu większe między spinningiem z rezonansem a takim bez.

#218 OFFLINE   bassy

bassy

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1950 postów
  • LokalizacjaLublin

Napisano 01 maj 2007 - 11:03

Robi się coraz ciekawiej ;) . Ja z kolei uzuskałem od konstruktorów będacych uczestnikami tego forum informacje, że rezonans, zwłaszcza w wydaniu sandaczowym , czyli jigowo - opadowym dopiero rozkwita w spinningu, bo większa częsć dłoni przylega do uchwytu.
Przypomnę że mam do testowania ISB 781 własnie Batsona i nie będę miał możliwości porównania z innymi blankami, natomiast łowiłem nim na razie 1 raz, wycisnąłem okonka 15cm :D, na paprocha na troku. Kij ten zapracuje ładnie od 5 gram. Prawdziwy chrzest dopiero w czerwcu na sandaczykach..........

#219 OFFLINE   pitt

pitt

Jadę na ryby ... na zawsze

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 9353 postów

Napisano 01 maj 2007 - 16:44

ja bede mogl wiecej napisac dopiero za jakis miesiac, jutro lub pojutrze spodziewam sie kolowrotka, jak juz bede mial combo to zabieram sie (od weekendu) za szczupaki

o samej wedce, z rezonansem, moge napisac tylko kilka slow: batson rx7, 17 lb, 3/4 oz, 2.3 m, lekkie zbrojenie w jednostopkowe fuji alconite, jakosciowo swietny kijek o bardzo starannym wykonaniu (irek dziekuje bardzo), wedka nie ekstermalnie szybka ale bardzo harmoniczna, spacing dobrze dobrany, podkresla i wspomaga moc blanku, bede go uzywal do lowienia woblerami (tu mi rezonans nie jest potrzebny) i na soft jerki (tym razem ciesze sie, ze mam rezonans)

a reszte czas pokaze :D

#220 OFFLINE   tomek_w

tomek_w

Zaawansowany

• Forumowicze
  • PipPipPip
  • 508 postów

Napisano 01 maj 2007 - 19:21

Efekt był taki, ze mój Avid przekazywał do łapy więcej puknięc i stuknięć niz batson z tubą.

Jerzy bo pewnie tak było , Avid to już niezły blank , natomiast zachwyt nad batsonem mnie dziwi ... sam mam dwa kije na tym blanku , jeden to kolek do jerków więc nie musi za wiele przekazywac , z drugim jest wiekszy problem bo to cięzki kij na rzeke ... Ale mniejsza z tym, da sie nimi lowic , ale jestem daleki od zachwytu i w sumie poza wytrzymałością mechaniczną blanku nie widze w nich nic co by mi kazało wybrać własnie je , zreszta jesli kije na batsonach mieszcza sie w 500zl na gotowo , to ile kosztuje blank? 150-200zł ? dla nas , u eksportera kosztuje pewnie nie wiecej niz 50zl , a moze jeszcze mniej ... za tyle nie zje sie obiadu w knajpie ... nie neguje tego ,że sie na nie nie da lowic , oczywiscie sie da i bedzie to lowienie bardzo przyjemne , i efektywne ... bo to zalezy od wedkarza , natomiast sam kij nie bedzie sie wiele róznil od chrustu(nie moje okreslenie) , bedzie mial jedynie lepiej rozmieszczone przelotki i lepszej jakosci , ladniejszy uchwyt i tyle ... Wiec Koledzy łowimy chrustem i pastwimy sie nad nim zarazem , przewrotne te nasze wypowiedzi ... Podumuje , dobry kij od strony technicznej nie bedzie według mnie batsonem , ale radości z wędkowania nie załatwimy sobie dobrym sprzetem...
Więc łowmy czym kto chce byle dawało to nam przyjemnośc ...

Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: tech, tech-rb, rezonans, dolnik, rękojeść

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych