Rękojeści rezonansowe i transmisja drgań
#361 OFFLINE
Napisano 29 listopad 2011 - 16:57
Nie zadawaj pytań na które znasz odpowiedź .
#362 ONLINE
Napisano 29 listopad 2011 - 17:02
Bujo TY dobrze wiesz jakie są np. lepsze i gorsze blanki muchowe, pstrągowe itp. .
Kiedyś było ATC, później NFC teraz ptaszysko Proste, jasne i logiczne, jak zawsze oczywiście Fuji Sic titanium i korek flor a jak chce się pójść totalnie na maxa to Daiwa Carbon Guide, 30% lżejsze od Fuji titanium i pewnie ze dwa razy droższe
Bujo
Załączone pliki
#363 OFFLINE
Napisano 29 listopad 2011 - 19:05
Bujo TY dobrze wiesz jakie są np. lepsze i gorsze blanki muchowe, pstrągowe itp. .
[/quote]
Kiedyś było ATC, później NFC teraz ptaszysko Proste, jasne i logiczne, jak zawsze oczywiście Fuji Sic titanium i korek flor a jak chce się pójść totalnie na maxa to Daiwa Carbon Guide, 30% lżejsze od Fuji titanium i pewnie ze dwa razy droższe
Bujo
[/quote]
Uu takich nie mam,masz może na zbyciu kilka
?
Co do samego rezonansu, mam\miałem kilka patyków w ten sposób zrobiony i w jednych łapę urywało w innych szału nie było i wcale nie były to blanki z niskiego modułu. W jednym kiju różnica była ewidentna między trzymaniem za goły blank (powyżej fore) a za uchwyt z rezonatorem. Oczywiście na korzyść rezonansu, niestety o innych kijach już tak jednoznacznie tego powiedzieć nie mogę. Według mnie nie jest to takie proste, jak niektórzy to przedstawiają, inaczej wystarczyło by użyć noża i usunąć kawałek korka\pianki tam gdzie trzymamy
#364 OFFLINE
Napisano 29 listopad 2011 - 20:28
#365 OFFLINE
Napisano 29 listopad 2011 - 20:52
#366 OFFLINE
Napisano 29 listopad 2011 - 21:15
#367 OFFLINE
Napisano 30 listopad 2011 - 08:11
Ja też nie mam zamiaru się mądrzyć ale po mojemu wolę zainwestować w lepszy blank jak w rezonans, ale to moje prywatne zdanie i wcale nie znaczy, że mam rację.Jakoś tak po mojemu nie mam wiary we wszelakie rezonansy czy wzmacniacze brań a i owszem czuję różnicę między dobrym a kiepskim blankiem.
[/quote]
A jaki to lepszy blank? I tu się dopiero zaczyna problem przy jakim rękojeści rezonansowe to dopiero pikuś.
Pisałem wiele razy na forum- jakim cudem wędka jerkowa, 32 lbs pozwala czuć brania okoni jako je......e???
[/quote]
Nie wiem, nie używałem ani rezonansu ani lepszych blanków, ale może ten lepszy to boronowy? Przynajmniej Krzysztof Zieliński tak opisuje swoją ofertę blanków boronowych Restaffine... Jeśli są osoby, które używały i jednego i drugiego mogłyby powiedzieć więcej... Sam jestem bardzo ciekawy spostrzeżeń... Co lepsze? Grafit+rezonans czy boron ?
#368 OFFLINE
Napisano 30 listopad 2011 - 14:53
wędki mogą opisać chyba drgania harmoniczne. Prezentacja przynęty i niektóre brania powodują małe drgania szczytówki. Drżenie odbywa się blisko położenia równowagi stałej. Okres drgań jest mały. Szczytówka powinna mieć dwa stopnie swobody, tj. ugięcie i skręt. Najprościej rezonować drgania układu zbudowanego z materiałów sprężystych.
Pewno można otrzymać przybliżone rozwiązanie powyższego i zastosować do budowy rere.
Pewno też niektórzy koledzy po kiju mają już wytyczne do budowy wędki. Inni wykorzystują koniunkturę i niewiedzę klientów, inni tworzą cyberśmietnisko.
Pozdrawiam
#369 ONLINE
Napisano 30 listopad 2011 - 22:23
Nie lekceważę , ani tez postponuję jego doniosłości , bo to jednak poszukiwanie nowej jakości i ciekawa próba pójścia do przodu z konstrukcją gripów i wędek . Tyle że wyraźnie sam czas ograniczył status rezonansu do roli wybrzmiewającej powoli technicznej ciekawostki .
Dlatego nieubłaganą , sekciarską konsekwencję naszych kolegów w utrzymaniu rygoru ścisłej reglamentacji , spokojnie możemy dołożyć do równie intrygującej tajemnicy sposobu dziergania równie powalających swoją mistyką , rombów na swetrach
Cha , cha ..
#370 OFFLINE
Napisano 30 listopad 2011 - 22:58
Pozdrawiam
Grzesiek
#371 ONLINE
Napisano 30 listopad 2011 - 23:14
#372 OFFLINE
Napisano 01 grudzień 2011 - 09:52
Chyba sobie kupię jakiś kij z IM-999, albo XT-100000 ...
Pzdr,
Fatso
#373 ONLINE
Napisano 01 grudzień 2011 - 10:52
To zabawne jak dwie osoby, z czego jedna ma dostęp do 100% japan rezonansów, a druga nigdy nie trzymająca w ręce wędki z rezonansem, mogą w tym wątku doskonale się rozumieć
Pozdrawiam
Grzesiek
Zadziwiające jest to, że napisałeś w tym wątku 4 posty gdy nawet nie trzymałeś takiej wędki w reku
#374 ONLINE
Napisano 01 grudzień 2011 - 10:53
Oczywiście mogę być tylko subiektywnie warunkowany , ale dwa rezo ! 100% japan ! mojego znajomego od sprzętowych wypasów miałem w ręku nad wodą . Mam wrażenie , a może i pewność , że nie tyle intensywniej , ile raczej odmiennie odbierałem sygnały .
Nie lekceważę , ani tez postponuję jego doniosłości , bo to jednak poszukiwanie nowej jakości i ciekawa próba pójścia do przodu z konstrukcją gripów i wędek . Tyle że wyraźnie sam czas ograniczył status rezonansu do roli wybrzmiewającej powoli technicznej ciekawostki .
Dlatego nieubłaganą , sekciarską konsekwencję naszych kolegów w utrzymaniu rygoru ścisłej reglamentacji , spokojnie możemy dołożyć do równie intrygującej tajemnicy sposobu dziergania równie powalających swoją mistyką , rombów na swetrach
Cha , cha ..
Za wielkie ręce masz i tyle, Megabassy są robione pod malutkie japońskie raczki, ot i cały problem
#375 OFFLINE
Napisano 01 grudzień 2011 - 12:37
Być może chodzi tu o zjawisko dudnienia?
Też o tym myślałem, tylko co jest drugim źródłem drgań? Pozatym, to ta sama historia, co rezonansem. Tak jak nie kupuje historii z pudłem rezonansowym w kiju tak samo jest z dudnieniemm. Za małe pudło, zamknięte, drganie gasnące w ułamku sekundy itp.
#376 OFFLINE
Napisano 01 grudzień 2011 - 13:10
To zabawne jak dwie osoby, z czego jedna ma dostęp do 100% japan rezonansów, a druga nigdy nie trzymająca w ręce wędki z rezonansem, mogą w tym wątku doskonale się rozumieć
Pozdrawiam
Grzesiek
[/quote]
Zadziwiające jest to, że napisałeś w tym wątku 4 posty gdy nawet nie trzymałeś takiej wędki w reku
[/quote]
Bujo, coś źle napisałem w tym wątku? Przecież wszystkie cztery wpisy są na temat! Może ostatni wpis jest trochę OT, ale nie bardziej niż pisanie o malutkich azjatyckich rączkach, czy inne koleżeńskie uwagi jakie tu padły... oczywiście jeśli fakt, że nie miałem rezonansu o tym przesądza, mogę na prośbę moderatora nie zabierać więcej głosu..
@Krzysiek - ja to sobie wyobraziłem tak, że w tej malutkiej tubie powstaje jakiś tam rezonans, nawet nieodczuwalny dla zmysłów, ale dudnienie następuje właśnie przez nałożenie tej częstotliwość na tą, która płynie bezpośrednio z blanku. Zaznaczam, że to była tylko spontaniczna myśl, nie poparta zamówieniami z FISHING CENTER ani posiadaniem Magabassa...
#377 OFFLINE
Napisano 01 grudzień 2011 - 13:27
#378 OFFLINE
Napisano 01 grudzień 2011 - 13:51
Pozdrawiam
Grzesiek
#379 OFFLINE
Napisano 01 grudzień 2011 - 13:58
Tak dla rozluźnienia...
Wy tu prowadzicie jakieś dywagacje fortepianowe a przecież Dragon prawdę Wam powie. Oni w swoich rękojeściach z Resonance System pokazują wyraźnie jak wzmacniają podwójnie pierwotny sygnał brania
http://www.firmadragon.pl/index.php/oferta/wdziska/wdziska-d ragon/guide-select
#380 OFFLINE
Napisano 01 grudzień 2011 - 14:22
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: tech, tech-rb, rezonans, dolnik, rękojeść
TECH
Hand made →
Rodbuilding (budowa wędek) →
Przelotki węglowe Daiwa AGS?Napisany przez Mekamil , 12 wrz 2023 |
|
|
||
TECH
Hand made →
Modyfikacja wędki dwuskładowej na sześcioskładową.Napisany przez OskarEL , 07 sty 2023 |
|
|
||
TECH
Hand made →
Rodbuilding a prawoNapisany przez Wojtek Zwolski , 16 gru 2022 |
|
|
||
TECH
Hand made →
Przeróbka spinningu na castingNapisany przez zayl990 , 03 lut 2012 |
|
|
||
TECH
Hand made →
Przelotka szczytowa o wiekszej średnicyNapisany przez Bolesław , 12 lis 2021 tech-rb, przelotki |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 4
0 użytkowników, 4 gości, 0 anonimowych