rezonans do lowienia woblerami nadaje sie mniej niz srednio i tym podobne rozwazania to, wedlug mnie, bledna droga ... natomiast lowienie na przynety gumowe, w pionie, na robactwo montowane na przeroznych rigach to jest wlasnie domena rekojesci rezonansowych i do takich technik nadaje sie najlepiejAnalizowałem ostatnio po rozmowie z Bujo ma dar przekonywania kupno wędki na rezonasie ,ale doszłem do wniosku że za czuły kij do łowienia na rzekę nie może być byle jakę trącenie woblera o uwad i tniemy i znów mordęga z odczepianiem. Wędkę trzeba polubić musi przykleić się do rąk to wtenczas i rezonans nie jest potrzebny.
Rękojeści rezonansowe i transmisja drgań
#501 OFFLINE
Napisano 12 grudzień 2011 - 18:25
#502 OFFLINE
Napisano 13 grudzień 2011 - 13:44
#503 OFFLINE
Napisano 14 grudzień 2011 - 18:06
#504 OFFLINE
Napisano 14 grudzień 2011 - 21:19
#505 OFFLINE
Napisano 15 grudzień 2011 - 08:54
Pare postów wyżej napisałem że nie zabiore głosu do czasu jak nie połowie z rezonansem.Jednak wczoraj listonosz przyniósł mi Loomisa hs1021-2 wykonany na rezonansie przez naszego kolege @woblerwz.Niestety nie miałem okazji na razie wyprubować go nad wodą.Wcześniej mówiłem też że czucie nie powinno się wydawać tylko albo czuć albo nie.Ja jednak powiem że przy różnych testach w domu wydaje mi się że to czucie jest takie wyrazniejsze,ostrzejsze.Nie wiem czy to jest zasługa blanku czy tzw.efekt placebo.Pewnie takie testy w domu nie wiele mają wspólnego z zachowaniem kija nad wodą ale coś mi się zdaje że nie miałem racji pisząć wyżej o RR.Niebawem zdam relacje jak to działa w praktyce
#506 OFFLINE
Napisano 15 grudzień 2011 - 13:15
Poniżej zamieszczam fotki kija.
Załączone pliki
#507 OFFLINE
Napisano 15 grudzień 2011 - 13:25
#508 OFFLINE
Napisano 15 grudzień 2011 - 13:32
#509 OFFLINE
Napisano 15 grudzień 2011 - 14:30
Właśnie wróciłem z nad wody i musze powiedzieć że myliłem się w 100%.Według mojego odczucia to naprawde działa Nie złowiłem co prawda nic ale bardzo wyraznie było czuć jak przynęta odbijała się od ryb.Czucie dna było także wyraziste tzn.takie bardziej ostre ale tylko w miejscach twardszych.Natomiast miękkiego dna nie czułem dobrze ale tylko dlatego że rzucałem przynętami dość lekkimi.Nie testowałem kija z różnymi ciężarami przynęt bo nie miałem zbytnio czasu.Ale z całą pewnością moge powiedzieć że jakiekolwiek puknięcie w przynęte czuć naprawde bardzo wyraznie.Rękojeść na całej długości osadzona jest na rurze z lotniczego aluminium.Na rurze zamiast korka osadzone są takie wstawki z grafitowych rur.Za zgodą kolegi Wojtka zamieszczam fotke rękojeści.Chciałbym również z tego miejsca bardzo podziękować Wijtkowi za bezinteresowną pomoc On wie za co i polecić go jako dobrego klienta do interesów.
Poniżej zamieszczam fotki kija.
I tak to niewierny Tomasz uwierzył w rezonansy jak je zobaczył
#510 OFFLINE
Napisano 15 grudzień 2011 - 14:34
#511 OFFLINE
Napisano 15 grudzień 2011 - 17:24
Jak wcześniej wspomniałem w wątku może nie pisząc o własnym wyrobie a o drodze do efektu jest to efekt prób na identycznych blankach. Testowane było wswzystko po kolei począwszy od wyboru yworzywa na tuleje pod el. rezonansowe, sposób podparcia, umieszczenie rezonatorów jak też ich wielkość objętość. Kilka osób miało ten kij w rękach, porównywany był z innymi kijami wykonywanymi na rezonansie zarówno moimi jak też i kolegów. Jak to się robi? Drogę do efektu w skrócie opisałem, gotowej recepty nie będzie. W okresie zimy zostaną dopracowane pewne szczegóły stylistyczne i to rozwiązanie powinno być dostępne.
#512 OFFLINE
Napisano 16 grudzień 2011 - 05:26
Pozdrawiam
#513 OFFLINE
Napisano 16 grudzień 2011 - 08:14
#514 OFFLINE
Napisano 16 grudzień 2011 - 09:49
Materiały pochodzą z lotnictwa, nie ma nic co jest dostępne w sklepach w kraju czy poza,
A to aluminium wie, że jest lotnicze ? A zupełenie poważnie, jaki to stop, że nie jest dostępny w PL i poza ?
#515 OFFLINE
Napisano 16 grudzień 2011 - 10:14
Skoro nie w PL ani poza to gdzie? Są jeszcze jakiś inne miejsca?jaki to stop, że nie jest dostępny w PL i poza ?
#516 OFFLINE
Napisano 16 grudzień 2011 - 10:47
Dyć sa inne wymiary ... 4, 5, 6 itede, itepe.
Z miedzywymiarowym pozdrowieniem ...
Fatso
#517 OFFLINE
Napisano 16 grudzień 2011 - 11:15
Pozdrawiam
Grzesiek
#518 OFFLINE
Napisano 16 grudzień 2011 - 13:57
#519 OFFLINE
Napisano 16 grudzień 2011 - 15:03
#520 OFFLINE
Napisano 16 grudzień 2011 - 22:09
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: tech, tech-rb, rezonans, dolnik, rękojeść
TECH
Hand made →
Rodbuilding (budowa wędek) →
Przelotki węglowe Daiwa AGS?Napisany przez Mekamil , 12 wrz 2023 |
|
|
||
TECH
Hand made →
Modyfikacja wędki dwuskładowej na sześcioskładową.Napisany przez OskarEL , 07 sty 2023 |
|
|
||
TECH
Hand made →
Rodbuilding a prawoNapisany przez Wojtek Zwolski , 16 gru 2022 |
|
|
||
TECH
Hand made →
Przeróbka spinningu na castingNapisany przez zayl990 , 03 lut 2012 |
|
|
||
TECH
Hand made →
Przelotka szczytowa o wiekszej średnicyNapisany przez Bolesław , 12 lis 2021 tech-rb, przelotki |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych