Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie
TECH

Rękojeści rezonansowe i transmisja drgań

tech-rb rezonans dolnik rękojeść

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
535 odpowiedzi w tym temacie

#461 OFFLINE   Paweł84

Paweł84

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 72 postów

Napisano 05 grudzień 2011 - 18:45

To jest St.Croix Z serii 3 o ile pamiętam zrobiony na pierścieniach rezonansowych a nie na podklejony papierem.

#462 OFFLINE   Paweł84

Paweł84

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 72 postów

Napisano 05 grudzień 2011 - 18:46

Bo jeśli chcesz, powiększyć tą pustkę, mieć ją np. za uchwytem, to musisz ją z czegoś zrobić. :D

Dokładnie :D

#463 OFFLINE   Maynard

Maynard

Cast Spinn C&R

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1912 postów
  • LokalizacjaPoznań

Napisano 05 grudzień 2011 - 19:03

No cóż, zablokowana rozmowa szła w kierunku teoretycznego rozgryzania zjawiska, które odpowiada za efekt odczuwalny w rękojeści rezonansowej, a połączona i wyedytowana dyskusja dzieli jedynie na wierzących w rezonans i niewierzących... Czy cel został osiągnięty? Słusznym jest podpierać swoje racje doświadczeniami i tylko tacy użytkownicy powinni opowiadać się za i przeciw (sorry @fish28 - tak uważam, ale!), ale luźne rozważania i pytanie innych kolegów o ich prywatne zdanie, potwierdzone praktyką lub nie, nie jest chyba naganne?!? Ja nie oczekiwałem od nikogo ani gotowych rozwiązań, ani nie formułowałem jakichkolwiek wniosków na temat działania lub niedziałania rezonansu, ponieważ jeszcze tego nie doświadczyłem. Stąd moje dociekanie, wobec chęci poznania tego zjawiska bez rozpruwania dostępnych rozwiązań jako zaczyn do własnych prób.
Czy Koledzy na forum nie mogą sobie teoretycznie dywagować? Bo przyjmując taki tok rozumowania, tylko regularnie wklejający tu duże ryby, mają prawo do dyskusji o wędkowaniu... Jeśli pytam Kolegę, co myśli na jakiś temat, to nie ma znaczenia czy Redaktor lub Moderator już przez to przechodził, ani czy ma rezonansy i czy mu wspaniale służą. Bo nie o tym była tamta ukrócona, zupełnie spokojna, koleżeńska i bez herezji prowadzona wymiana zdań. Ostatnio po podaniu znajomym wybornej w mojej ocenie pizzy, usłyszałem półżartem komplement: pycha, prawie jak kupna!. Panowie, smacznego!

#464 OFFLINE   fish28

fish28

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2677 postów
  • Imię:Darek

Napisano 05 grudzień 2011 - 19:16

Panowie, dajcie spokój - jedźcie na ryby <_<
Jutro powinienem dostać przesyłkę z CD na rezonansie. W środę przetestuję go na sandaczach i opiszę swoje odczucia

Patu masz racje ja w tym wątku nie napisze już nic do czasu jak nie sprawdze tego na sobie i wtedy będe miał może troche więcej do powiedzenia :D Puki co zamykam buzie na kłódkę i jestem ciekaw wyniku testów :D

#465 OFFLINE   peresada

peresada

Tug is the Drug....

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2326 postów
  • LokalizacjaBow River

Napisano 05 grudzień 2011 - 19:59

witam!
miałem trzy takie kije. z japonii, z pracowni i z dragona.
jedyne co mi utkwiło w pamięci to to że te kije były cięższe,
niż te zbrojone tradycyjnie. te kije które miałem, czułością nie przewyższały kijów zbrojonych tradycyjnie. taka moja subiektywna ocena. osobiście wolę jednak tradycyjnie zbrojonego sc4 czy sc5, chociaż być może nie umiem się wsłuchać w ten rezonans. sam nie wiem. należy dodać że nie miałem okazji łowić tego rodzaju kijami sandaczy, jigowałem jedynie za szczupakiem i w oceanie.
pozdrówka

#466 OFFLINE   krzychun

krzychun

Giełda rulez

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2196 postów
  • LokalizacjaWieluń
  • Imię:Krzysiek

Napisano 05 grudzień 2011 - 20:35

Z góry przepraszam za OT.
@Paweł84, Ty w Polsce te kije składasz? Na Polski rynek?
Min. 3000 w 7 lat to licząc 350 dni pracy w roku daje ~1,3 kija na dzień. To jest taki zbyt w Polsce (doliczając kije z pozostałych pracowni)? A może składasz dla Dragona HM-y? Oni też mają chyba rezonans w tych wędkach (o ile te HM-y są składane w Polsce, bo nie wiem)?

#467 OFFLINE   Paweł84

Paweł84

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 72 postów

Napisano 06 grudzień 2011 - 16:59

Trafiłeś Kolego. Owszem robię HM-y, jestem na etacie zbrojmistrza w Dragonie. Wszystkie HM-y robione są w Polsce. Z racji tego że produkcja kształtuje się na około właśnie takim poziomie jest nas trzech w pracy. Mamy podzielone zadania co pozwala osiągnąć większą powtarzalność i precyzję przy wykonywaniu poszczególnych czynności, wiadono że specjalizacja w tym pomaga. Ja zajmuję się centrowaniem blanków, nawijaniem omotek i ich lakierowaniem. Choć bez problemu jestem w stanie wykonać każdą wędkę od a do z. No i chcąc nie chcąc tyle kijów mi się mniej więcej nazbierało. Prócz Polski sprzedawane są i za granice do państw ościennych takich jak Czechy, Szwecja, Norwegia.

#468 OFFLINE   Sławek Oppeln Bronikowski

Sławek Oppeln Bronikowski

Zaawansowany

• Bloggerzy
  • PipPipPip
  • 4976 postów
  • LokalizacjaŁódż
  • Imię:Sławek
  • Nazwisko:Oppeln Bronikowski

Napisano 06 grudzień 2011 - 21:16

Czyli witamy bratnią duszę , jako przedstawiciela Dragona na przyjaznym jak zwykle pokładzie J.pl . Skręcę jednak w bok od głównego tematu z wrodzonej ciekawości i zagadnę dobrze zorientowanego , etatowego pracownika firmy , czyli ciebie Paweł :D
Czemu jak dotąd nie można kupić gołego dragonowskiego blanku , tak jak zazwyczaj się je kupuje . Większość znanych , markowych firm nie dyskryminuje w żaden sposób , ani też ogranicza możliwości wyboru użytkowników . Bo katalog , jak to katalog , niewiele konkretów przynosi , za to dużo efektownej narracji .
Jeśli oczywiście nie jesteś związany jakąś tajemnicą , albo zakazem ..

#469 OFFLINE   ictus

ictus

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1610 postów
  • LokalizacjaWawa
  • Imię:Paweł
  • Nazwisko:W.

Napisano 06 grudzień 2011 - 23:52

Co do testów blanków z rezonansem to można to łatwo wykonać. Może ktoś z Wawy ma niżej wymienione blanki bez rezonansu:

Batson XMB 783
CD XLS BLRXLS2108M

Porównamy je nad wodą z moimi z rezonansem i sprawa będzie jaśniejsza :D

#470 OFFLINE   pablom

pablom

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2024 postów
  • LokalizacjaSulejówek

Napisano 07 grudzień 2011 - 05:54

Czyli witamy bratnią duszę , jako przedstawiciela Dragona na przyjaznym jak zwykle pokładzie J.pl . Skręcę jednak w bok od głównego tematu z wrodzonej ciekawości i zagadnę dobrze zorientowanego , etatowego pracownika firmy , czyli ciebie Paweł :D
Czemu jak dotąd nie można kupić gołego dragonowskiego blanku , tak jak zazwyczaj się je kupuje . Większość znanych , markowych firm nie dyskryminuje w żaden sposób , ani też ogranicza możliwości wyboru użytkowników . Bo katalog , jak to katalog , niewiele konkretów przynosi , za to dużo efektownej narracji .
Jeśli oczywiście nie jesteś związany jakąś tajemnicą , albo zakazem ..

Pewnie z tego samego powodu co niemożność zakupu blanków hardy'ego. Ten ostatni tłumaczy to tym że blank uzbrojony poza firmą to już nie hardy
:unsure:

#471 OFFLINE   Jozi

Jozi

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 9666 postów
  • LokalizacjaBieszczady
  • Imię:Józek

Napisano 07 grudzień 2011 - 06:40

Dobre :lol: :lol: :lol:

#472 OFFLINE   Taps

Taps

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1190 postów
  • LokalizacjaKraina Wiecznych Łowów
  • Imię:Michał
  • Nazwisko:Osiński

Napisano 07 grudzień 2011 - 10:38

Sławek-zapytaj o to dyrektora z Dragona.On decyduje o strategii firmy.Adres email bez problemu znajdziesz jak Ci na odpowiedzi zależy.

Jak już wyczytałem Hardy nie sprzedaje blanków,ale takze Winston z tego także zrezygnował(choć na 100% nie jestem pewny,bo już tematyka wedek,blanków,zbrojenia mnie coraz mniej interesuje)
więc nie jest to niczym nowym i dziwnym.

Był kiedyś moment ,że blanki można było kupić.I to po bardzo korzystnych cenach.Chodzi tu o wedki HM 62,czarne i niebieskie.

Paweł jak pisał jest na etacie zbrojmistrzem w Dragonie.Zajął on tam moje miejsce,a ja zajmuje sie teraz zupełnie czym innym.

Na temat wędek niechętnie się udzielam,bo tu na forum niestety są osoby które z krytyki Dragona mają nizłą pożywkę.

No i jest także liczne grono osób,które w teorii uzbroiły więcej wedek niż w praktyce ja i Paweł razem wzięci :lol:

#473 OFFLINE   pitt

pitt

Jadę na ryby ... na zawsze

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 9353 postów

Napisano 07 grudzień 2011 - 10:41

obecnie duzo firm nie sprzedaje juz blankow :unsure:

#474 OFFLINE   ictus

ictus

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1610 postów
  • LokalizacjaWawa
  • Imię:Paweł
  • Nazwisko:W.

Napisano 07 grudzień 2011 - 16:20

Np.: ten cholerny GLoomis nie sprzedaje blanków i nici z uzbrojenia NRX-a w rezonans :(

#475 OFFLINE   Jozi

Jozi

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 9666 postów
  • LokalizacjaBieszczady
  • Imię:Józek

Napisano 07 grudzień 2011 - 16:23

Chyba w tym loomisie rezonans doprowadził by do rozstrojenia wędkarza :lol: :lol:.

#476 OFFLINE   Sławek Oppeln Bronikowski

Sławek Oppeln Bronikowski

Zaawansowany

• Bloggerzy
  • PipPipPip
  • 4976 postów
  • LokalizacjaŁódż
  • Imię:Sławek
  • Nazwisko:Oppeln Bronikowski

Napisano 07 grudzień 2011 - 18:24

Pierwszy z brzegu , byle jaki , ale bardzo hardy kontrargument ;)
http://www.guidesnbl...roduct_list/245
Tapsie , jest niewiele miejsc w sieci gdzie w miarę obiektywnie tudzież z ludźmi lepiej albo gorzej wprowadzonymi w temat , można sobie wymienić rozmaite poglądy na uprawiany coraz szerzej i śmielej rodbuilding . Jest zauważalny prócz mody , także autentyczny głód wiedzy . I nieuniknione są głosy które można odczytać jako napastliwe względem niektórych marek . Sam tu mogę być zresztą przykładem takiego właśnie artykułowania osobistych opinii :blush:
O ile z innymi markami wiedza jest dość oczywista , pełna i przekonywująca , to z Dragonem jest dość nietypowa sprawa , bo usytuował się w jakiejś takiej dziwnej niszy pojęciowej , z takim mało konkretnym wizażem . Z jednej strony reklamowe hasła , no i naturalnie ceny , zwiastują światowy top i ewidentnego lidera , a z drugiej strony trwa wyścig na moduły z takim choćby Robinsonem , który w licytacji notabene prowadzi :D
Czy firma pretendująca do roli krajowego hegemona , podobnie jak np; Phenix , St Croix czy MHX , nie może postawić po tylu latach rynkowego funkcjonowania na jawność , otwartość i dobrą komunikację ?

#477 OFFLINE   krzychun

krzychun

Giełda rulez

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2196 postów
  • LokalizacjaWieluń
  • Imię:Krzysiek

Napisano 07 grudzień 2011 - 18:49

Pewnie nie może, bo gdy napisze ile tych np. psi mają HM, to co mieli by napisać przy niższych seriach... prawdę? Będzie okrutna. Pozostawią obecne informację przy niższych seriach, to ludzie pomyślą, że są one lepsze niż HM (gdy przy nich napiszą prawdę).

@Paweł84
W HM-ach montują identyczne RR jak w serii TD?
Skoro pokazują w katalogach szkic wraz jakimiś falami, to chyba nie jest tajemnicą zasada działania. Skoro m. in. je montujesz, to chyba wiesz na jakiej zasadzie działają. W którymś tam programie TV I. Matuszewski wyśmiał to, z tego co pamiętam. Miał rację?

#478 OFFLINE   pablom

pablom

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2024 postów
  • LokalizacjaSulejówek

Napisano 07 grudzień 2011 - 19:12

Pierwszy z brzegu , byle jaki , ale bardzo hardy kontrargument ;)
http://www.guidesnbl...roduct_list/245
Tapsie , jest niewiele miejsc w sieci gdzie w miarę obiektywnie tudzież z ludźmi lepiej albo gorzej wprowadzonymi w temat , można sobie wymienić rozmaite poglądy na uprawiany coraz szerzej i śmielej rodbuilding . Jest zauważalny prócz mody , także autentyczny głód wiedzy . I nieuniknione są głosy które można odczytać jako napastliwe względem niektórych marek . Sam tu mogę być zresztą przykładem takiego właśnie artykułowania osobistych opinii :blush:
O ile z innymi markami wiedza jest dość oczywista , pełna i przekonywująca , to z Dragonem jest dość nietypowa sprawa , bo usytuował się w jakiejś takiej dziwnej niszy pojęciowej , z takim mało konkretnym wizażem . Z jednej strony reklamowe hasła , no i naturalnie ceny , zwiastują światowy top i ewidentnego lidera , a z drugiej strony trwa wyścig na moduły z takim choćby Robinsonem , który w licytacji notabene prowadzi :D
Czy firma pretendująca do roli krajowego hegemona , podobnie jak np; Phenix , St Croix czy MHX , nie może postawić po tylu latach rynkowego funkcjonowania na jawność , otwartość i dobrą komunikację ?

:huh: :huh: :huh: :huh: to jest to sprzeczne z oficjalną linią firmy albo ktoś wyprzedaje stare zapasy.

Co do Dragona to mi osobiście nie podobają się dwie rzeczy, mowa rzecz jasna o HM. Raz to mi się osobiście nie podobają, tak jak np. nowe St.Croix. Dwa to zabawa w głuchy telefon. Kiedyś chciałem sobie zamówić takie cacko i musiałem się z firmą porozumiewać za pomocą sprzedawcy w sklepie. Nie wiem jak jest teraz, ale przypuszczam że podobnie i mam nieodparte wrażenie że taka zabawa baaaaaardzo często skutkuje niezadowoleniem klienta. Ja wolę mieć pewność że zostanę dobrze zrozumiany.

#479 OFFLINE   Taps

Taps

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1190 postów
  • LokalizacjaKraina Wiecznych Łowów
  • Imię:Michał
  • Nazwisko:Osiński

Napisano 07 grudzień 2011 - 20:47

Pablom
Zadzwoń do Normarku i kup wędkę.Tam to dopiero usłyszysz głuchy telefon.
Dragon nie jest sklepem.

#480 OFFLINE   pitt

pitt

Jadę na ryby ... na zawsze

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 9353 postów

Napisano 07 grudzień 2011 - 20:51

widac ucza sie od najlepszych w tej dziedzinie ... od megabassa :lol:

Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: tech, tech-rb, rezonans, dolnik, rękojeść

Użytkownicy przeglądający ten temat: 7

0 użytkowników, 7 gości, 0 anonimowych