Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie
TECH

Rękojeści rezonansowe i transmisja drgań

tech-rb rezonans dolnik rękojeść

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
535 odpowiedzi w tym temacie

#441 OFFLINE   mifek

mifek

SUM

• +Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 11308 postów
  • LokalizacjaWioska Z Tramwajami
  • Imię:Rafał
  • Nazwisko:...znane...

Napisano 05 grudzień 2011 - 08:47

a mnie to zastanawia jedna rzecz. czemu przy wiekszosci dyskusji jedna ze stron niemal zawsze chce przekonac do swoich racji i nawrocenia druga strone, zamiast po prostu przyjac do wiadomosci ze ktos ma takie a nie inne zdanie i tyle... po prostu. kazdy moze miec swoje zdanie i jesli mu z nim dobrze to pacyfikowanie kogos tylko dlatego ze sie z nami nie zgadza jest co najmniej dziwne...

co do kijow z RR. mialem w reku kilka sztuk. najdluzej polowilem testową pstrągówką ktora mialem z FC oraz megabass jabberwock. zarowno w jednym jak i w drugim przypadku na pewno bylo cos czuc. jednak w tym drugim przypadku - JABBERWOCK, to co docieralo do mnie spod tafli wody na dystansie kilkudziesieciu metrow przeszlo moje najsmielsze oczekiwania. nie twierdze ze pstragowka na IP byla gorsza. prawdopodobnie szlo o to ze przy sadnaczowaniu do ktorego wykorzystywalem jabberwocka rezonans mial lepsza okazje pokazac na co go stac... ot i tyle...

#442 OFFLINE   Bujo

Bujo

Zaawansowany

• Bloggerzy
  • PipPipPip
  • 4491 postów

Napisano 05 grudzień 2011 - 08:51

[quote]
Widać że się znasz jak cholera. Ile wędęk miałeś w ręku? Ile rozebrałeś? Ile przerobileś? Następny mistrz teorii się znalazł. Ja Kolego mam spore doświadczenie w tej dziedzinie i wiem co mówię. Dzwon przenosi drgania po uderzeniu i rezonuje dając dzwięk. Gdyby nie był zrobiony z odpowiednio przenoszącego drgań materiału byłby głuchy. Tak jest i z transmisją drgań w wędziskach.
[/quote]

Kolego nie jestem żadnym mistrzem teorii powiedziałem tylko co myśle o RR.Nie tylko ja mam takie zdanie na ten temat oczywiście moge się mylić i pewnie tak jest ale po to jest forum żeby wysłuchać obu stron bo jeśli nie to po co ten wątek.Trzeba zrobić tak żeby wypowiadali się tylko ci którzy będą to chwalić bo prawda jest tylko jedna i jedyna.Wędek miałem sporo ale z pracowni tylko jedną nie zmienia to jednak faktu że rodbuilding mnie bardzo interesuje właśnie dzięki J.pl.Ale widze że człowiek tutaj musi pisać chyba tylko to co ludzie chcieli by usłyszeć.Wielu ludzi z małym doświadczeniem pewnie nie chce się odzywać na te tematy bo zaraz zostaje zmieszany z błotem.To forum jest dla wszystkich którzy kochają wędkarstwo i wszystko z nim związane nieważne czy profesjonalista czy amator każdy może sięwypowiedzieć.Takie jednak siadanie na kogoś tylko dlatego że ma inne zdanie niż inni nie jest w porządku.Nie znasz mnie kolego ale w trzech zdaniach zmieszałeś mnie z błotem bo zrobiłem tylko jeden kijek a nie 20 bo nie każdy ma taką możliwość.Następnym razem grubo zastanowie się nim coś napisze bo prawda jest tylko jedna i jedyna ale nie na tym to powinno polegać.

Pozdrawiam
fish28
[/quote]

Wydaje mi się, ze nie do końca rozumiesz co inni piszą do ciebie. Gdybyś łowił takimi wędkami i miał złe doświadczenia nie było by problemu, każdy by to zaakceptował jako Twoje zdanie. Nikt przecież nie namawia cie do robienia takiej wędki, nie mówi, ze to jedyna i słuszna droga. Ciesze się, ze rod building poznałeś dzięki naszemu portalowi.

Bujo

#443 OFFLINE   fish28

fish28

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2677 postów
  • Imię:Darek

Napisano 05 grudzień 2011 - 09:18

Panowie jeśli w przyszłym roku uda mi się wrucić za granice to po przyjeżdzie do kraju pierwsze co zrobie to zamówie w FC dwa identyczne kije na rezonansie i bez.Specjalnie po to żeby sprawdzić czy to działa na 100% a nie żeby mi się wydawało.Jeśli mi się to uda to zrobie test nad wodą a wyniki testu zamieszcze w tym wątku.Jeśli będzie odczuwalna różnica to przyznam się do błędu i przeproszę wszystkich z którymi się spierałem ale puki co nadal podtrzymuje swoje zdanie ;)

#444 OFFLINE   Sławek Oppeln Bronikowski

Sławek Oppeln Bronikowski

Zaawansowany

• Bloggerzy
  • PipPipPip
  • 4976 postów
  • LokalizacjaŁódż
  • Imię:Sławek
  • Nazwisko:Oppeln Bronikowski

Napisano 05 grudzień 2011 - 09:24

Postronnie i jak zwylke pieniaczo sobie kombinuję , że dobrze dla ogółu jest wówczas kiedy zabawa nie odbywa się na wytyczonym z góry boisku , a wszyscy zawodnicy sędziowie , arbitrzy i bileterzy , nie są z tej samej drużyny . A jakoś tak niechcący i samoistnie skręca w tę stronę :D

#445 OFFLINE   pepe_79

pepe_79

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 671 postów
  • LokalizacjaBełchatów
  • Imię:Paweł

Napisano 05 grudzień 2011 - 09:37

Panowie jeśli w przyszłym roku uda mi się wrucić za granice to po przyjeżdzie do kraju pierwsze co zrobie to zamówie w FC dwa identyczne kije na rezonansie i bez.Specjalnie po to żeby sprawdzić czy to działa na 100% a nie żeby mi się wydawało.Jeśli mi się to uda to zrobie test nad wodą a wyniki testu zamieszcze w tym wątku.Jeśli będzie odczuwalna różnica to przyznam się do błędu i przeproszę wszystkich z którymi się spierałem ale puki co nadal podtrzymuje swoje zdanie ;)

Najlepiej poproś aby obydwie wędki miały identyczny design rękojeści abyś nie był w stanie naocznie odróżnić, która jest która

#446 OFFLINE   fish28

fish28

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2677 postów

Napisano 05 grudzień 2011 - 09:47

Dokładnie tak samo pomyślałem jedna z rezonansem a druga z imitacją rezonansu i jeszcze opaske na oczy na wszelki wypadek.Będe chciał coś na okonia z mhx bo na sandacza w dwóch kawałkach to chyba będzie problem z rezonansem.Rezonans montuje się do 13mm z tego co pamiętam chyba że się myle to mnie poprawcie a nie mieszajcie z błotem ;)
Edit chyba jednak się takie znajdą :D

#447 OFFLINE   Paweł84

Paweł84

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 72 postów

Napisano 05 grudzień 2011 - 17:48

Owszem każdy ma prawo powiedzieć co osobiście sądzi o tym temacie i nikomu nie bronię takiego typy wypowiedzi, ale gdy widzę że za wszelką cenę niektórzy próbują forsować swoje poglądy nie mając nawet jednego egzemplażu takiego kija w reku i wiedze swą opierają o to co wyczytali w internecie i na własnych gdybaniach i domysłach podwarzając tym zdanie ludzu którzy wiedzą co mówią bo nie zrobili jednej ani dwudziestu wędek (bo to żadne doświadczenie) a tysiące kijów za spore pieniądze. Widzisz Kolego więc że ludzie tacy jak ja na tym forum chcą się podzielić swoim doświadczeniem a stoi za mną nie 20 a około 4000 wykonanych własnymi rękami wędzisk plus nie znana mi ilość przeróbek wędzisk z najwyższych półek sklepowych.. Gdybym się nie orientował w temacie nie odzywałbym się i co najwyżej zadawał pytania co do tego tematu licząc że ktoś kompetentny udzieli mi rzeczowej odpowiedzi. Tego typu działanie forum jest fachowym kompendium wiedzy. Nie znajdziesz mnie w dziale Castingu bo łowiłem tego typu kołowrotkiem zbyt małą ilośc razy żeby się wypowiadać dając porady i forsować swoje zdanie w tej materii. Dlatego czytając wypowiedzi w stylu nie miałem w ręku ale i tak wiem swoje - ręce mi opadają. Widzisz, z tego tematu dzieki takim dziwnym dywagacją zrobił sie spory esej gdzie ciężko będzie się doszukać treściwej i rzetejlej wiedzy. Ale mniejsza o większość. Widzę że to bezcelowe co bym tu napisał bo zawsze znajdzie się ktoś kto spróbuje to podważyć czesto nie mając o tym większego pojęcia :D To takie polskie :D

#448 OFFLINE   Paweł84

Paweł84

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 72 postów

Napisano 05 grudzień 2011 - 17:58

[quote]
[/quote]

Najlepiej poproś aby obydwie wędki miały identyczny design rękojeści abyś nie był w stanie naocznie odróżnić, która jest która
[/quote]

I o tym właśnie mówię Koledzy! Ja osobiście miałem nie jeden, nie kilka a a kilkadziesiąt modeli wędzisk W wykonaniu - jedna z RR a druga BEZ RR. Wszystkie pozostałe elementy kija były identyczne. I mówię Wam drodzy niedowiarkowie że i ja byłem na poczatku sceptyczny gdy wprowadzaliśmy RR do produkcji ale nie trwało to długo. Rezonans poprawia czucie bez dwucz zdań. Drugą sprawą jest że nie zawsze jest to równy procentowo zysk na odczuwaniu bodźców dochodzących do dłoni, innymi słowy różne wędki różnie zyskują na dodaniu RR. Ale nikt mi nie powie że nie ma różnicy między uchwytem podklejonym papierem do tearzy a dobrze dopasowanymi pierścieniami rezonansowymi opartumi bezpośrednio na blanku wędziska.

#449 OFFLINE   fish28

fish28

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2677 postów

Napisano 05 grudzień 2011 - 18:09

Widze że kolega bardzo skromny a kije robi chyba szybciej niż fabryka 15.10 pisze że zrobił ponad 3000 a teraz już prawie 4000 to niezłą średnią masz kolego na miesiąc :unsure: Jednak na forum wrzuciłeś tylko dwa kije dlaczego?Piszesz również że na początku też do RR podchodziłeś sceptycznie i ja właśnie tak samo mam zmienie zdanie jak przekonam się że to działa.

#450 OFFLINE   Paweł84

Paweł84

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 72 postów

Napisano 05 grudzień 2011 - 18:10

http://www.jerkbait.pl/forum/index.php?t=msg&goto=263687 & Tu widać jak wygląda uchwyt z pierścieniami rezonansowymi przy demontażu.

#451 OFFLINE   Paweł84

Paweł84

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 72 postów

Napisano 05 grudzień 2011 - 18:19

Chłopie, pracuje 7 lat przy tym, za dużo tego zrobiłem, nie wiem ile dokładnie, będziesz się czepiać 1000 w tą czy w tamtą. Robię ok od 400 do 700 kijów rocznie. Jeśli tym czego sie czepisz próbujesz podważyć to co mówię na temat RR to gratuluję :D

#452 OFFLINE   fish28

fish28

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2677 postów

Napisano 05 grudzień 2011 - 18:21

przecież RR powinna być osadzona na rurze rezonansowej a tutaj widać że są dwa pierścienie a po środku pianka to co to za rezonans :unsure:

#453 OFFLINE   Krzysiek_W

Krzysiek_W

-

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3558 postów

Napisano 05 grudzień 2011 - 18:23

przecież RR powinna być osadzona na rurze rezonansowej a tutaj widać że są dwa pierścienie a po środku pianka to co to za rezonans :unsure:

A uchwyt to nie rura? Przecież na uchwycie trzymasz dłoń. Rure możesz założyć za uchwytem, ewentualnie przed.

#454 OFFLINE   Paweł84

Paweł84

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 72 postów

Napisano 05 grudzień 2011 - 18:27

Wrzuciłem dwa kije bo akurat konstrukcja Xzogi mnie bardzo zaciekawiła. Zrobiłem tyle kijów że nie jaram się już jak małe dziecko następnym.. Robię a firma sprzedaje. Praca jak każda inna, owszem daje radośc ale też stała się moją codziennością. Jakby piekarz miał fotografować swoje bułki :D Jeśli ktoś chce zasięgnąć rady postaram się powiedzieć co myśle na dany temat jeśli będę posiadać wiedzę w tym temacie, tyle. Chcesz zdjęć? Katalog mogę Ci przesłać bo na komputerze mam zaledwie kilka.

#455 OFFLINE   fish28

fish28

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2677 postów

Napisano 05 grudzień 2011 - 18:28

[quote]
[/quote]

A uchwyt to nie rura? Przecież na uchwycie trzymasz dłoń. Rure możesz założyć za uchwytem, ewentualnie przed.
[/quote]

Tak tylko zauważ że tam nie ma żadnej rury

#456 OFFLINE   Paweł84

Paweł84

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 72 postów

Napisano 05 grudzień 2011 - 18:30

Przepraszam, gdzie widzisz piankę pod uchwytem?

#457 OFFLINE   Krzysiek_W

Krzysiek_W

-

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3558 postów

Napisano 05 grudzień 2011 - 18:31

Tak tylko zauważ że tam nie ma żadnej rury

@fish, uchwyt jest rurą, tubą, cylindrem z wydrążonym środkiem.

#458 OFFLINE   fish28

fish28

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2677 postów

Napisano 05 grudzień 2011 - 18:36

ok to w takim razie po co stosuje się rure woven graphite
czy to nie jest rozpruty team dragon z rezonansem

#459 OFFLINE   patu

patu

Ekspert

• TEAM JERKBAIT
  • PipPipPipPip
  • 6984 postów
  • Lokalizacjaokolice Szczecina
  • Imię:Patryk
  • Nazwisko:S.

Napisano 05 grudzień 2011 - 18:43

Panowie, dajcie spokój - jedźcie na ryby <_<
Jutro powinienem dostać przesyłkę z CD na rezonansie. W środę przetestuję go na sandaczach i opiszę swoje odczucia

#460 OFFLINE   Krzysiek_W

Krzysiek_W

-

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3558 postów

Napisano 05 grudzień 2011 - 18:43

Bo jeśli chcesz, powiększyć tą pustkę, mieć ją np. za uchwytem, to musisz ją z czegoś zrobić. :D

Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: tech, tech-rb, rezonans, dolnik, rękojeść

Użytkownicy przeglądający ten temat: 5

0 użytkowników, 5 gości, 0 anonimowych