Goretex w butach na kilka lat?! Chyba nieużywanych ! Bardzo Cię poniosła wena
Witam.
Nie, nie poniosła. Butów z membranami używam od 33 lat, odkąd za niemal wszystkie pieniadze z osiemnastki kupiłem sobie pierwszą parę (Alpinus Frontera - marzenie każdego ówczesnego nastolatka łażacego po górach, dostępne na nastoletnią kieszeń z racjie tego że podeszwa była zwykła a nie vibram).
Potem tak się złożyło że mogłem używać buty służbowe w sortach mundurowych, uzupełnianych raz na jakiś czas. To były buty bardzo dobrej jakości i drogie - normalnie nie mógł bym sobie na nie pozwolić.
Jedne z moich dogorywających właśnie butów z goretexem, Chirucca - modelu już nie pamietam, ale przeżyły np. moje starej daty Meindle. którym radę dały w jakieś cztery lata ... jeżyny, mają 23 lata. Niestety od trzech sezonów mi przemakają, znaczy się że membrana działała równe 20 lat.
Używałem je codziennie jeszcze do pracy w lesie, potem już tylko do normalnego chodzenia od jesieni do wiosny, wymieniając tylko wkładki. Ale to wyjątkowo trwałe buty były - moje pierwsze na vibramie.
Nawet myśłałem żeby dać je do renowacji i wymiany podeszw (są firmy które doprowadzają buty turystyczne do stan niemalże nówka), ale przeważyło to że padła membrana właśnie.
W sumie to nie miałem ich dużo rapem kilka par prze całe życie ... bo i nie miałem większej potrzeby ... Alpinus, Chiruca, Scarpa, Meindl, HiMountain - zarówno wysokie jak i niskie.
Z mojej obserwacji wynika że w butach membrana działa dużo dłużej niż w każdej odzieży wierzchniej, która jest narażona na promieniowanie słoneczne i wieczne składanie i gniecenie po torbach oraz niewątpliwie dużo częstsze pranie.
Zdaję sobie sprawę że pewnie dzisiejsze buty już mnie nie będą niosły kolejne 20 lat ... ale napewno będzie to dużo lepsza inwestycja niż tyle samo kosztujące buty do brodzenia, które nigdy w życiu by tyle nie ksztowały gdyby nie przedrostek "muchowe" i "do brodzenia" ...
Życzę każdemu żeby jego obecne Freestony czy Yukony wytrzymaly jak najdłużej ... dłużej nawet niż 3 sezony ... ( żarcik taki ... )
Pozdrawiam.