Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie
TECH

Nowe Przelotki Fuji KR ! New Concept System Guide

tech-rb przelotki spacing fuji

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
418 odpowiedzi w tym temacie

#281 OFFLINE   MieczysławS

MieczysławS

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 727 postów
  • LokalizacjaSiedlce

Napisano 17 styczeń 2014 - 21:50

Łowiąc najczęściej na zadeptanych łowiskach, staram się rzucać daleko np. do kolonii racicznic, napływów dalekich wysp, krawędzi śródrzecznych przykos itp. więc każdy metr zasięgu kija, ma dla mnie znaczenie, choć najwygodniej i często najskuteczniej obławiać strefę przybrzeżną, ale gdybym tylko tak łowił sprawą zasięgu rzutu bym się nie interesował w ogóle.

Kolega Artur rzuca jedwabiście miękkim Varivasem, który z pewnością łatwo przejdzie przez najmniejsze przelotki, ja też nim łowię, ale nie na Bugu. Tu używam 15lb. PP z rynku amerykańskiego, która jest wyraźnie grubsza od tej, którą kiedyś kupiłem w kraju, ale jest bardzo mocna, czy ta równie dobrze będzie przechodzić przez tak małe przelotki? Wspomniana PP ma chropowatą powierzchnię i jest bardzo głośna nawet na dużych przelotkach.

Kolega @Tomas81 zbroi ciężej na topie KT6 i też jest zadowolony, nie wiem tylko jakiej plecionki używa, bo może dla głośniejszych, bardziej chropowatych plecionek trzeba odrobinę większych przelotek?

Mam jeszcze pytanie, do wędek o jakiej mocy używacie startowej przelotki wielkości odpowiednio K25H, K20H i K16H. To co proponuje Fuji dobrze znam, mam katalog z ub. roku. Jak się mają Wasze doświadczenia w stosunku do propozycji Fuji?

I jeszcze jedno, odległość przelotki prowadzącej od środka stopki kołowrotka (jest dobra baza pomiarowa ta stopka). 

Kolega Artur dla K25H określa ją na 68cm i ja mu wierzę bo testował to ustawienie (przy Stelli 4000?), a jakie są Wasze doświadczenia w przypadku K20H i K16H. Wiem, że zależy to od średnicy szpuli zastosowanego kołowrotka, ale proszę o konkrety.

Pozdrawiam

#282 OFFLINE   Tomas81

Tomas81

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 592 postów
  • LokalizacjaToruń
  • Imię:Tomasz
  • Nazwisko:K.

Napisano 17 styczeń 2014 - 22:21

Łowiąc najczęściej na zadeptanych łowiskach, staram się rzucać daleko np. do kolonii racicznic, napływów dalekich wysp, krawędzi śródrzecznych przykos itp. więc każdy metr zasięgu kija, ma dla mnie znaczenie, choć najwygodniej i często najskuteczniej obławiać strefę przybrzeżną, ale gdybym tylko tak łowił sprawą zasięgu rzutu bym się nie interesował w ogóle.

Kolega Artur rzuca jedwabiście miękkim Varivasem, który z pewnością łatwo przejdzie przez najmniejsze przelotki, ja też nim łowię, ale nie na Bugu. Tu używam 15lb. PP z rynku amerykańskiego, która jest wyraźnie grubsza od tej, którą kiedyś kupiłem w kraju, ale jest bardzo mocna, czy ta równie dobrze będzie przechodzić przez tak małe przelotki? Wspomniana PP ma chropowatą powierzchnię i jest bardzo głośna nawet na dużych przelotkach.

Kolega @Tomas81 zbroi ciężej na topie KT6 i też jest zadowolony, nie wiem tylko jakiej plecionki używa, bo może dla głośniejszych, bardziej chropowatych plecionek trzeba odrobinę większych przelotek?

Mam jeszcze pytanie, do wędek o jakiej mocy używacie startowej przelotki wielkości odpowiednio K25H, K20H i K16H. To co proponuje Fuji dobrze znam, mam katalog z ub. roku. Jak się mają Wasze doświadczenia w stosunku do propozycji Fuji?

I jeszcze jedno, odległość przelotki prowadzącej od środka stopki kołowrotka (jest dobra baza pomiarowa ta stopka). 

Kolega Artur dla K25H określa ją na 68cm i ja mu wierzę bo testował to ustawienie (przy Stelli 4000?), a jakie są Wasze doświadczenia w przypadku K20H i K16H. Wiem, że zależy to od średnicy szpuli zastosowanego kołowrotka, ale proszę o konkrety.

Pozdrawiam

Jeśli chodzi o zbrojenie mojego MBka, tak "grube" było podyktowane tylko tym że jest to patyk na późną jesień i nie miałem zamiaru bawić się w "kucie lodów" co 5 rzutów. Natomiast pletki są cieniutkie: 0,12 i 0,10 Momoi. Fakt że chropowata jak diabli i chyba jedna z najgłośniejszych. Lecz co by się nie działo, przekrój praktycznie okrągły trzyma cały czas, jest też bardzo cienka. I praktycznie nie chłonie wody, nie pęcznieje.

Pozdrawiam

#283 OFFLINE   mrWhite7

mrWhite7

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2266 postów
  • LokalizacjaHamburg
  • Imię:Artur
  • Nazwisko:Bielecki

Napisano 18 styczeń 2014 - 07:57

Wielkość przelotek w tunel zupełnie nie wpływa na odległość.Mam kij 17lb kończony na KT 4,odległości takie same jak na 6L czy KT5,5.

Natomiast ma wpływ długość stożka .Przy kijach kleniowych i boleniowych stosuję wydłużony na odpowiednikach KR , Minima  od Match 20 do 4V.

Skracam przy krótkich okoniówkach.

Mam na mojej dolnej Wiśle dość spore odległości do pokonania i nawet gdybym stracił 5m na rzucie ,zyskując tym samym na dynamice wędki ,to sprawa jest dla mnie oczywista.

Jedynym ograniczeniem w prmanentnym zmniejszeniu rozmiaru ringów w tunelu ,poza mrozem, jest ewentualny węzeł plećki z FC  

W moim przypadku w castingowym boleniowym badylu węzeł plećki 18lb z FC 0,34 przelatuje gładko przez ringo 4L.Moim zdaniem lepszym rozwiązaniem jest montarz sporo mniejszych przelotek w tunelu ,ale w większej liczbie ,co powoduje lepsze rozłożenie naprężeń na blanku i uniemozliwia ucieczki linki miedzy przelotkami.Tunal prowadzilinke ,której pęd już został nadany a który rozgrywa się na pierwszych 3,4 wlotowych.Cały ten system KR jest ,a raczej był dla mnie jedynie wyznacznikiem kierunku, modyfikuję go w zależności od potrzeb i polecam to innym .Slęczenie nad obliczeniami ,czy rżnięcie gotowców z tabelki ,nie jest jedynym słusznym kierunkiem.

Wolę jednak poślęczeć nad obliczeniami w wtedy mam pewność  że kij będzie prawidłowo  przenosił obciążenia i pracował tak jak ja sobie tego życzę . Po co potem przezbrajać kij ?   :) Oczywiście testuje potem całość i w miarę potrzeb koryguje . Długość stożka kolego Dąbek111 zależy od długości kija a właściwie części roboczej i gatunek poławianych czy spodziewanych ryb nie ma z tym nic wspólnego :) , więc do długiego kija stożek będzie wydłużony do krótkiego krótszy :) , wiąże się to z odległościami pomiędzy pierwszymi przelotkami oraz ich odległość ma znaczenie przy przenoszeniu obciążeń oraz współśrodkowości więc trzeba je obliczyć. Można to zrobić intuicyjne ale efekt może być różny   :).Tabelek Fuji nie stosuję :)

Oczywiście odnoszę się do systemu KR jeżeli chodzi o długości stożków ponieważ temat wątku właśnie ma taki tytuł . Inne systemy różnią się długościami stożków ale o nich tu nie dyskutujemy :)

Użytkownik mrWhite7 edytował ten post 18 styczeń 2014 - 08:10

#284 OFFLINE   pepso

pepso

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 883 postów
  • LokalizacjaŚląsk

Napisano 18 styczeń 2014 - 09:02

Wolę jednak poślęczeć nad obliczeniami ....

....Długość stożka kolego Dąbek111 zależy od długości kija a właściwie części roboczej i gatunek poławianych czy spodziewanych ryb nie ma z tym nic wspólnego :) , więc do długiego kija stożek będzie wydłużony do krótkiego krótszy :) , wiąże się to z odległościami pomiędzy pierwszymi przelotkami oraz ich odległość ma znaczenie przy przenoszeniu obciążeń oraz współśrodkowości więc trzeba je obliczyć. Można to zrobić intuicyjne ale efekt może być różny   :).Tabelek Fuji nie stosuję :)

Oczywiście odnoszę się do systemu KR jeżeli chodzi o długości stożków ponieważ temat wątku właśnie ma taki tytuł . Inne systemy różnią się długościami stożków ale o nich tu nie dyskutujemy :)

O dłuższego czasu chciałem zadać Ci to pytanie ale nie było okazji.

Bardzo pomogłeś mi przy moich spacingach i chciałbym Cię zapytać o to jak zabierasz się do tych obliczeń?

Czy mógłbyś z grubsza opisać ten proces?

Jakie czynniki bierzesz bierzesz pod uwagę podczas takich obliczeń i jak dochodzisz do początkowego spacingu i jak go potem korygujesz?

Będę zobowiązany za przybliżenie  jako matematyczny "lajkonik" ;)

#285 OFFLINE   mrWhite7

mrWhite7

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2266 postów
  • LokalizacjaHamburg

Napisano 18 styczeń 2014 - 10:51

Poszukaj dobrze w necie to takie wzory znajdziesz  przynajmniej te bardzo prymitywne aczkolwiek zachowujące istotę sprawy jeżeli chodzi o stosunek odległości między przelotkami a progresywny przyrost siły :) Oczywiście moja metoda jest bardzo udoskonalona opierająca się o kilka programy zakładająca wysokość przelotek i również można obliczyć współśrodkowość stożka i tu zawsze jest kompromis bo im bardziej współśrodkowy stożek to może być nieco zachwiana zasada progresywnego przejmowania sił przez przelotki :) , ale zawsze służę pomocą jednak niektóre sposoby pozostaną sekretem :) Nie zrozum tego źle :)

#286 OFFLINE   pepso

pepso

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 883 postów
  • LokalizacjaŚląsk

Napisano 18 styczeń 2014 - 12:35

Doskonale rozumiem.

Ciągle jednak liczę na konsultacje na PW. ;)

Pozdrawiam

#287 OFFLINE   Dąbek 111

Dąbek 111

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2657 postów

Napisano 18 styczeń 2014 - 14:35

Wolę jednak poślęczeć nad obliczeniami w wtedy mam pewność  że kij będzie prawidłowo  przenosił obciążenia i pracował tak jak ja sobie tego życzę . Po co potem przezbrajać kij ?   :) Oczywiście testuje potem całość i w miarę potrzeb koryguje . Długość stożka kolego Dąbek111 zależy od długości kija a właściwie części roboczej i gatunek poławianych czy spodziewanych ryb nie ma z tym nic wspólnego :) , więc do długiego kija stożek będzie wydłużony do krótkiego krótszy :) , wiąże się to z odległościami pomiędzy pierwszymi przelotkami oraz ich odległość ma znaczenie przy przenoszeniu obciążeń oraz współśrodkowości więc trzeba je obliczyć. Można to zrobić intuicyjne ale efekt może być różny   :).Tabelek Fuji nie stosuję :)

Mylisz się mrWhite7 ,kij zbroimy nie pod ryby ,które chcemy aby nam brały, ale pod przynęty ,którymi zamierzamy łowić.Więc nie muszę i nie zamierzam  stosować stożka tej samej długości w 9' kiju sandaczowym co kleniowym.

Rozumiem ,że pokreciłeś troche kleniówek czy boleniówek i polatałeś z nimi po rzece z wobkami 2-4g, stąd ta pewność i przekonanie.

#288 OFFLINE   mrWhite7

mrWhite7

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2266 postów
  • LokalizacjaHamburg

Napisano 18 styczeń 2014 - 14:55

Jak będę coś takiego robił to temat zbadam , przetestuję i rozwiązanie znajdę . Ciekawa jest twoja teoria co do systemu KR tylko trochę nielogiczna , bo skoro wydłużysz stożek to trzeba będzie coś zagęścić lub wyrzucić np jedną przelotkę lub jak gatunek poławianej ryby tego wymaga to nawet dwie przelotki :) wtedy osłabisz blank ,inaczej będą przenoszone siły ale spróbować wato :) Można oczywiście zrobić stożek szybszy to znaczy szybciej schodzący do przynęt o ciężarze skupionym ale aby wydłużać stożek lub skracać to jakaś paranoja . Prościej jest ubrać odpowiedni blank w przemyślany sposób  i będzie to działać :) latanie gdziekolwiek z wobkami nic tu nie da :) Myślę także że raczej dobiera się blank do przynęt a nie długość stożka do rodzaju ryby jak twierdzisz  :)

#289 OFFLINE   Dąbek 111

Dąbek 111

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2657 postów

Napisano 18 styczeń 2014 - 17:37

:huh:

#290 OFFLINE   Jozi

Jozi

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 9666 postów
  • LokalizacjaBieszczady
  • Imię:Józek

Napisano 19 styczeń 2014 - 09:45

Rafał co TY tak z Artkiem na noze :) :D :rolleyes: .

Użytkownik Jozi edytował ten post 19 styczeń 2014 - 09:45

#291 OFFLINE   shavt

shavt

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 818 postów
  • LokalizacjaOlsztyn
  • Imię:Bartek

Napisano 10 luty 2014 - 12:49

Pytanie dla tych co w praktyce już stosowali ten system. Jaka jest powiedzmy maksymalna średnica linki dla przelotek odpowiednio 4KT i 4,5KT w tunelu. Fuji opisuje to wg lb a jak to się przekłada na średnice. Małe te pierścienie stąd moje pytanie.

#292 OFFLINE   mrWhite7

mrWhite7

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2266 postów
  • LokalizacjaHamburg

Napisano 10 luty 2014 - 13:01

Łowiłem sporą część sezonu plecionką Varivas Aavni Sea Bass Premium PE 150m / Size 2.0 o wytrzymałości maksymalnej 28,7 lb ciężarami 30 g + guma a więc całość około 42 -45 g .  Szczyt 25 lb Elitki zrobiony jest na 4,5 KT w systemie KR . Nic niepokojącego się nie działo .Rzuty dalekie , płynne więc myślę że do kijaszków do 25 lb i ciężaru rzutowego do 60 g spokojnie możesz system zamontować . Fuji też zaleca do konstrukcji 25 lb z tym że przewiduje szczyt na 6 KT . Ja dałem na szczyt 4 x 4,5 KT oraz jedną 5 KT i funkcjonuje bezbłędnie. Średnica to około 0,20 plecionka a żyłka ...spytaj mądrzejszych :)

#293 OFFLINE   Robas

Robas

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2120 postów
  • LokalizacjaPoznań
  • Imię:Robert

Napisano 10 luty 2014 - 13:03

łowie praktycznie tylko na plecionki , nieraz cienka żyłka (0,16-0,20) przy powerpro 0,13 i 0,15 łowienie bezproblemowe , grubszych narazie nie stosowałem ,nie miałem takiej potrzeby

#294 OFFLINE   shavt

shavt

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 818 postów
  • LokalizacjaOlsztyn
  • Imię:Bartek

Napisano 10 luty 2014 - 13:09

Jak zwykle fachowa szybka odpowiedź, wielkie dzięki. A ja miałem obawy czy aby 4.5KT nie będzie za małe dla plecionki 0,14.

#295 OFFLINE   MateuszDDZ

MateuszDDZ

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 511 postów
  • LokalizacjaDzierżoniów
  • Imię:Mateusz

Napisano 07 maj 2014 - 16:19

Jak wygląda rozmieszczenie przelotek przy multiplikatorze w tym systemie, na co zwracać uwagę?

Użytkownik MateuszDDZ edytował ten post 07 maj 2014 - 16:19

#296 OFFLINE   Hubertus

Hubertus

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 1863 postów
  • LokalizacjaŁódź

Napisano 07 październik 2014 - 09:50

Panowie, mam szybkie pytanko, zbroił ktoś kijek 3,20 w systemie KR takie 8-10LB, jaki set koledzy proponują, i ile KT na nim zamontować.

Pozdrawiam

#297 OFFLINE   Abu1978

Abu1978

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 54 postów
  • LokalizacjaToruń
  • Imię:Paweł

Napisano 15 grudzień 2014 - 20:28

Witam,mam pytanie,czy dobrym rozwiazaniem będzie zamontowanie do wedki St.Croix Legend Elite 8-17lb,przelotek fuji w systemie KR,czy nie beda one za słabe do tak mocnego kija,z góry dziękuje za podpowiedzi i pozdrawiam.

#298 OFFLINE   "Paweł"

"Paweł"

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1599 postów
  • LokalizacjaTam gdzie nie biorą :)
  • Imię:Pawel
  • Nazwisko:S

Napisano 15 grudzień 2014 - 21:28

17 lb to nie jest mocny kij :)  40 lb to mocny kijek,  a system KR wcale nie jest delikatny :)

Moim skromnym zdaniem , można bez problemu

#299 OFFLINE   Tomas81

Tomas81

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 592 postów
  • LokalizacjaToruń
  • Imię:Tomasz
  • Nazwisko:K.

Napisano 15 grudzień 2014 - 23:14

Pawle system KR stosuje się do patyków do 25lb. Choć myślę że podołał by i 30lbsówce ale tego jeszcze nie sprawdzałem hehehe A te orginalne 25lb to przepaść pomiędzy 17lb. Więc spokojnie możesz uderzać w te przelotki.

PS. Moim skromnym zdaniem to najlepiej dopracowany system zbrojenia. I to dopracowany przez samego producenta a nie domowych rodbuilderów. Co nie znaczy że nie można go ulepszać. Bo też można ;)

#300 OFFLINE   "Paweł"

"Paweł"

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1599 postów
  • LokalizacjaTam gdzie nie biorą :)
  • Imię:Pawel
  • Nazwisko:S

Napisano 15 grudzień 2014 - 23:22

PS. Moim skromnym zdaniem to najlepiej dopracowany system zbrojenia. I to dopracowany przez samego producenta a nie domowych rodbuilderów. Co nie znaczy że nie można go ulepszać. Bo też można ;)

Tomku i tak i nie ....natomiast moim skromnym zdaniem ten system nie nadaje się np do Ul. Nie poleci z tego za daleko :) Co innego kij 17lb(wspomniany w temacie) Jeśli do gum to dobre rozwiazanie.Chyba nawet jedyne słuszne aby zachowac max dynamiki kija :)

Użytkownik pablo208 edytował ten post 15 grudzień 2014 - 23:25

Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: tech, tech-rb, przelotki, spacing, fuji

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych