Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie
TECH

Nowe Przelotki Fuji KR ! New Concept System Guide

tech-rb przelotki spacing fuji

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
418 odpowiedzi w tym temacie

#241 OFFLINE   Del Toro

Del Toro

Ekspert

• Moderatorzy
  • 8027 postów
  • LokalizacjaLondyn, UK

Napisano 28 kwiecień 2013 - 10:22

No to odezwe sie wezwany do tablicy :P 

Ostatnio na forum byly dwa Seekery SP703, moj i kolegi Robson. Oba zbrojone w KR 9+szczyt. I teraz pytanie, jak takie straszne bledy popelniaja ci poczatkujacy rodbuilerzy, ktory z kolegow teoretykow wlasciwie trzymal tak zbrojonego seekera w rece? Nie chodzi mi o zaslyszane od kolegi kolegi  :D  :D  :D  :D 

Czy bym cos zmienil w zbrojeniu swojego? Nie. Cytujac Barta Simpsona 'Hell No!!!' :lol:  :lol:  :lol: Bo i po co? Kijek jest duzo szybszy niz sie spodziewalem i paca przynety jakimi lowie jak ta lala.

To niby dlaczego kombinowanie z 9+1 jest zle, a 8 przelotek jest dobrze? A moze 5 powinno byc? Zawsze wydawalo mi sie ze rodbuilding to kombinowanie, czyli jezeli wedke mam taka jaka chcialem, to niby dlaczego ma byc zla? Bo ktos na necie tak powiedzial???  :huh: 

No chyba ze ktos ma ambicje zrobienia z seekera zanderowej szpady xxxfast, no to zycze powodzenia ;) 

#242 OFFLINE   mrWhite7

mrWhite7

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2266 postów
  • LokalizacjaHamburg
  • Imię:Artur
  • Nazwisko:Bielecki

Napisano 28 kwiecień 2013 - 10:35

Myślałem że chodzi o Ciebie ale skoro ty i Robson uzbroiliście swoje Seekery w 9+1 i to funkcjonuje dobrze to pozostaje spytać Friko kogo miał na myśli z tym Seekerem uzbrojonym w 10 lub 11 przelotek w systemie KR  ponoć bardzo źle funkcjonującym.? Ustosunkuje się też do postu Krycek że niby to "No i po dyskusji, emocje sie wdarly po raz kolejny :/ dobrze ze nikt BRC nie wspomnial " właśnie to jest dyskusja merytoryczna oparta o fakty a nie stwierdzenia oparte o emocje i przesądy że jedna "pani drugiej pani....lub ostatnio widziałem Seekera ...lub też słyszałem że niektórzy zbroja w systemie K na pięciu przelotkach...itp a wyjazd z BRC jest poniżej pasa bo w tym wątku chcemy rzeczowo rozmawiać o KR a nie BRC .BRC znajdziesz kolego gdzieś indziej i chcemy tu rozmawiać na podstawie faktów a nie o tym co komu się wydaje lub kto coś niby widział słyszał ..ale tak do końca to nie jest pewny bo jakby był pewny to podałby chociaż nazwę pracowni i można to by zweryfikować a tak to tylko bicie piany.

Do Robson i DelTor0 uzbrojenie w systemie KR tego blanku w 9+1 jest jak najbardziej prawidłowe i skoro fajnie funkcjonuje to opiszcie to w wątku i to będą fakty ! 

Użytkownik mrWhite7 edytował ten post 28 kwiecień 2013 - 11:02

#243 OFFLINE   Friko

Friko

SUM

• Super moderatorzy
  • 18684 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 28 kwiecień 2013 - 12:22

Widzę że zrobiło się "personalnie"  -  a tego chciałem uniknąć. Chciałem napisać wyłącznie o skutkach stosowania "systemu" ;)

Dla mnie 10 przelotek i 10 omotek do uzbrojenie tego konkretnego Seekera - to o dwie przelotki i dwie omotki za dużo. I skoro na pytanie "dlaczego aż tyle" pada odpowiedź że "system KR to wymusza" - to dla mnie oznacza że albo system jest do bani albo został źle zastosowany. To skłoniło mnie do zabrania głosu w tej sprawie, w końcu dział robuilding służy wymianie doświadczeń a nie bezrefleksyjnemu powielaniu marketingowego bełkotu.  To oczywiście moja całkowicie subiektywna i prywatna opinia i nie trzeba się z nią zgadzać :)  

#244 OFFLINE   Robson1981

Robson1981

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 377 postów
  • LokalizacjaPoznań

Napisano 28 kwiecień 2013 - 18:53

To fakt, ja też mam uzbrojonego Seekera w 9 przelotek + szczyt. Czy można mniej? Pewnie tak, jednak wydaje mi się, że aby obiektywnie się wypowiedzieć o właściwościach jednego i drugiego zbrojenia należało by trochę połowić obiema wędkami. W moim odczuciu Seeker SP703 to nie krowi ogon i 10 przelotek nie jest dla niego problemem. Gdyby nie gasł szybko po wymachu, pewnie bym go odchudził. Nie zamierzam go jednak przezbrajać w mniejszą liczbę przelotek, ponieważ przy obecnym zbrojeniu przyjemnie łowi mi się tą wędką i już :).

Dla przykładu podam, że zrobiłem krótkie porównanie z moją brązową 8 funtową Elitką 6'6" zbrojoną według NGC 7 przelotek + szczyt. Wobler Salmo Minnow 5cm bez kotwic z obu wędek leci średnio na 18m. Elitką rzuca się jakby przyjemniej, i czuje, że jak bym robił super siłowe wymachy to pewnie pocisnął bym z niej dalej. No ale to zupełnie inny blank. Elitka miała ten defekt, że pstrągi często z niej spadały.. Ryba robiła kilka młynków i uciekała. Wydaje mi się, że Seeker jest lepszy w tej materii, ale większą pewność będę miał jak złowię na nią parędziesiąt pstrągów :).

#245 OFFLINE   mrWhite7

mrWhite7

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2266 postów
  • LokalizacjaHamburg
  • Imię:Artur
  • Nazwisko:Bielecki

Napisano 28 kwiecień 2013 - 20:05

Skutki stosowania "systemu" są powyżej a mianowicie dwóch zadowolonych gości z Seekerami w cKR zamiast jednego niezadowolonego , coś nie za bardzo wyszło , nieprawdaż ?

#246 OFFLINE   szczuply_maciek

szczuply_maciek

Forumowicz

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPip
  • 346 postów
  • Lokalizacjatam gdzie szczupłe :-)
  • Imię:Maciek
  • Nazwisko:Mazur

Napisano 02 maj 2013 - 07:01

Mam pytanie związane z KR conceptem. Planuję uzbroić kij tak jak na poniższym zdjęciu, ale mam obawy. Kij jest opisany 3/4-2 oz. i 25-40lb a pokazana opcja jest wg. fuji dedykowana do kijów 20-30lb. Czy należy zmienić wszystkie przelotki 5,5 na 6 lub większe, żeby być bliżej wartości 40lb ?

https://picasaweb.go...feat=directlink

pozdrawiam Maciek

• dnk lubi to

#247 OFFLINE   jbk

jbk

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1289 postów
  • LokalizacjaKętrzyn , Meolo(I)
  • Imię:Jarosław
  • Nazwisko:Balik

Napisano 02 maj 2013 - 11:30

A jaki to blank? I jaki multik będzie podpięty? Ostatnio zbrołem Xzogę taka66-15kg i miałem zaczynać od 12-tki ale linka wchodziła w pierwszą przelotkę pod sporym kątem. Teraz mam 16-tkę. Mimo wyższej przelotki linka lekko dotyka górną część pierścienia. Taką małą to bym zaczynał jakbym zbroił spiralnie.

#248 OFFLINE   szczuply_maciek

szczuply_maciek

Forumowicz

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPip
  • 346 postów

Napisano 03 maj 2013 - 11:54

Blank CTS-a 6 stóp i mega moc. Podpinać będę Shimano Curado 301 E

#249 OFFLINE   szczuply_maciek

szczuply_maciek

Forumowicz

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPip
  • 346 postów

Napisano 12 maj 2013 - 20:06

Już zamówiłem komplet 5,5 + 10 lub 12 dół. Jakieś  inne sugestie na temat uzbrojenia ?

#250 OFFLINE   shavt

shavt

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 818 postów
  • LokalizacjaOlsztyn
  • Imię:Bartek

Napisano 14 styczeń 2014 - 13:18

Pozwolę sobie odświeżyć temat. Fuji wprowadziło kosmetyczne zmiany w stożku i tak np

standardowe zbrojenie dla blanku 7'6" 8lb

KL-H20, KL-H10, KL-H5,5 KB4,5 KT4,5x5 + LG4,5 zostało zastąpione przez KL-H 20 KL-H10 KL-M6 KL-L5,5  KT4,5x5 + LG4,5

Ktoś to testował? To tylko odświeżenie 'nowej koncepcji' nic nie wnoszące czy jednak troche został system dopracowany, jak myślicie?

m9w8.png

Użytkownik shavt edytował ten post 14 styczeń 2014 - 14:05

#251 OFFLINE   Dąbek 111

Dąbek 111

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2657 postów

Napisano 14 styczeń 2014 - 14:19

Ja zdacydowanie zbroiłbym blank 8lb zaczynając od16H :)  I na pewno kończył na 4KT

System systemem ,a życie swoje. Przecież przelotka 20H jest wyższa od 25Y i można startować od niej z powodzeniem w kijach 17lb.

#252 OFFLINE   joza67

joza67

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 296 postów
  • LokalizacjaRzuchów /Dąbie
  • Imię:Józef
  • Nazwisko:Sędziak

Napisano 14 styczeń 2014 - 17:26

Ja zdacydowanie zbroiłbym blank 8lb zaczynając od16H :)  I na pewno kończył na 4KT
System systemem ,a życie swoje. Przecież przelotka 20H jest wyższa od 25Y i można startować od niej z powodzeniem w kijach 17lb.

T jakim kompletem pojechał  byś kijek DS820-Blend MHX - zamierzam sobie takie cos uzbroić właśnie w KR kołowrotek wielkość max 2500 shimano

Użytkownik joza67 edytował ten post 14 styczeń 2014 - 17:26

#253 OFFLINE   Dąbek 111

Dąbek 111

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2657 postów

Napisano 14 styczeń 2014 - 21:35

Józek ,raczej celowałbym w minimy, raz - lżejsze ,dwa -rozmiarówka schodzi niżej ,bo do 3W.Tak zbroję ostatnio wszystkie krótkie blanki UL i L.

Możesz jak ,się uprzesz polecieć  KR w bardzo podobnej rozmiarówce jak na PB minima.

16H- 10H (lub 8M, choć nie wiem jak z jej wysokością) -5.5L -lub M (zależy od tej poprzedniej :D )-4.5KT i do końca 4KT.

W Minimach  Match16--8--5--4V-4x3W +Top 4 PB micro z cyrkonowym wkładem . 

#254 OFFLINE   joza67

joza67

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 296 postów

Napisano 14 styczeń 2014 - 21:57

A czy minimy są lżejsze od fuji KR w ramkach tytanowych?

Poprawka - który komplet lżejszy PB minima czy fuji KR sic w ramkach tytanowych?

Użytkownik joza67 edytował ten post 14 styczeń 2014 - 22:06

• jkos lubi to

#255 OFFLINE   osiak

osiak

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 677 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Kuba

Napisano 14 styczeń 2014 - 22:02

moge tylko podpowiedzieć, że zaproponowany zestaw Minimy waży ok. 3.2-3.3gr.

nie znam wagi tytanowych KR

#256 OFFLINE   Dąbek 111

Dąbek 111

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2657 postów

Napisano 14 styczeń 2014 - 22:09

Ramki KR już same w sobie ,bez różnicy z jakiego materiału są dość solidne .W minimach zejdziesz z wagą schodząc niżej z rozmiarówką do 3W które prześwitem odpowiadają Fuji 4,5 . Wagowo mogą być zbliżone do odpowiedników KR w tytanie, może lżejsze.

#257 OFFLINE   joza67

joza67

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 296 postów

Napisano 14 styczeń 2014 - 22:51

A jak to wygląda jakościowo bo cenowo z pewnością na korzyść PB :o

#258 OFFLINE   Dąbek 111

Dąbek 111

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2657 postów

Napisano 14 styczeń 2014 - 23:05

Od dwóch lat montuję minimy na wędkach do 12lb włącznie i nie miałem na razie sygnału aby coś się z nimi działo.Tym bardzie przy kijkach okoniowych nie widzę możliwości aby żyłka ,czy plecionka przy tych gramaturach uszkodziła przelotkę.Wiadomo,że oprócz samego zwijania przynęty ,czasem coś się holuje,ale wiem ,że niektórzy użytkownicy łowią trochę rybek,choćby pstrągów i są zadowoleni.Warto jednak na szczycie montować sica lub coś zbliżonego twardoscią,tam pierścień jest najbardziej narażony.

#259 OFFLINE   joza67

joza67

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 296 postów

Napisano 14 styczeń 2014 - 23:15

W tym masz rację mam na 2 kijkach PB HardChrome i na jednym PB TiChrome oczywiście w szczytach SIC i jak do tej pory nie zauważyłem aby działo się cos złego więc chyba do UL MHX-a też pójdą sreberka z SIC-iem w szczycie. 

#260 OFFLINE   Dąbek 111

Dąbek 111

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2657 postów

Napisano 14 styczeń 2014 - 23:34

Józek ,wbrew powszechnej opinii,że jak feniks to ino w tytanach,mam na swoich TX-ach zamontowane Fuji aluoxy +sic ,nic się nie dzieje ,a orzę Wisłę 30g+guma. :)

Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: tech, tech-rb, przelotki, spacing, fuji

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych