Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie
TECH

Przeróbka fabrycznego kija - pytania / porady

przeróbka tech-rb

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
590 odpowiedzi w tym temacie

#101 OFFLINE   skippi66

skippi66

Zaawansowany

• Zbanowani
  • PipPipPip
  • 1723 postów
  • LokalizacjaŁódź
  • Imię:Michał
  • Nazwisko:K.

Napisano 22 wrzesień 2013 - 09:23

Co by nie mówić shimano ma naprawdę przyjemne blanki, tylko zbrojenie to totalna porażka.Wiem bo mam przezbrojony kijek mikado(wklejanka).Jakbym nie wiedział to w życiu bym nie powiedział co to za blank :) .

Bo duże firmy muszą konkurować ceną. Gdyby zaczęły stosować naprawdę dobre przelotki, super korki i uchwyty, cena prawie niczym by się nie różniła od tańszych kijów z pracowni. Dalej nie rozumiem po co ludziska kupują jakieś Lesathy albo Morethany. Oczywiście rozumiem że to znakomite wędki ale dalej masówka. Nijak się mają do takiego symbolicznego, zrobionego na zamówienie a więc unikalnego Phenixa na tytanach.

Siedzę i gapię się na moje tytułowe Shimano ( stoi oparte o ścianę ) i zamiast zrobić coś pożytecznego ( posprzątać garaż albo podwórko pozamiatać: kobity albowiem nie ma w domu i powoli brudem zarastam :) ), dumam co zrobić z tym kijem. Czy np.zostawić oryginalny uchwyt, nota bene całkiem ładny, czy wymienić na inny? 

#102 OFFLINE   Jozi

Jozi

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 9666 postów
  • LokalizacjaBieszczady
  • Imię:Józek

Napisano 22 wrzesień 2013 - 09:59

Jak uchwyt dobrze leży w ręce to nie ma co ruszać.Przelotki ustawić i będzie inny kijek.Ja dałbym jakieś alconite tak od 25-ki, to przyjemny kijek o ciepłym ugięciu.Będzie z plećką na sandacze i szczupłe na lekko.

#103 OFFLINE   skippi66

skippi66

Zaawansowany

• Zbanowani
  • PipPipPip
  • 1723 postów
  • LokalizacjaŁódź

Napisano 22 wrzesień 2013 - 10:07

Jak uchwyt dobrze leży w ręce to nie ma co ruszać.Przelotki ustawić i będzie inny kijek.Ja dałbym jakieś alconite tak od 25-ki, to przyjemny kijek o ciepłym ugięciu.Będzie z plećką na sandacze i szczupłe na lekko.

O to to! Dokładnie tak. Rzekłbym nawet że taki lżejszy rzeczny uniwersał. Obsłuży prawie wszystko. 

#104 OFFLINE   Jozi

Jozi

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 9666 postów
  • LokalizacjaBieszczady

Napisano 22 wrzesień 2013 - 10:30

Technium, diaflash to przyjemne blanki przypominające stare pacific bay-a.

#105 OFFLINE   krzysiek

krzysiek

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 6198 postów
  • Imię:Krzysztof

Napisano 23 wrzesień 2013 - 07:25

P.S. Posiadam w swojej kolekcji Beast Mastera 2,1m do 30g. Został obrany z lakieru i przezbrojony w lżejsze przelotki w systemie Fuji Concept. Wędka zmieniła się całkowicie, oczywiście na plus. Na chwilę obecną jest to jeden z moich ulubionych kijków na szczupaki.

Miałem w łapie, miodny kijek. Duża dynamika, delikatny szczyt, mała zbieżność, mocny dolnik, płynne ugięcie. Ciekawe wędziska wychodzą z tych BeastMasterów, tylko zbrojenie fabryczne to jakaś pomyłka. Może i Techniumy są godne uwagi.

#106 OFFLINE   skippi66

skippi66

Zaawansowany

• Zbanowani
  • PipPipPip
  • 1723 postów
  • LokalizacjaŁódź

Napisano 23 wrzesień 2013 - 15:32

Miałem w łapie, miodny kijek. Duża dynamika, delikatny szczyt, mała zbieżność, mocny dolnik, płynne ugięcie. Ciekawe wędziska wychodzą z tych BeastMasterów, tylko zbrojenie fabryczne to jakaś pomyłka. Może i Techniumy są godne uwagi.

Myślę że absolutnie godne uwagi. W końcu świat nie tylko składa się z Talonów i Lamiglasów. Taki Lami fabrycznie uzbrojony tez syfem zajeżdża. Dopiero odrobina umiejętności i czułości robi z niego wędkę. Macham moim Techniumem od wczoraj i coraz bardziej się do niego przekonuję. Skoro z Beast Mastera można wędkę ukręcić, można i z mojego. To w zasadzie ta sama półka całkiem niezłych wędek. Kto wie czy nie lepszy blank od niektórych propozycji Batsona czy MHXa.

Rozmawiałem wczoraj z kolegą Mekamilem. Chociaż rodbuilderstwem już się nie zajmuje, na moje jęki i błagania obiecał że kijek mi od nowa ukręci. Może go podpatrzę, posłucham, popytam i następną wędkę zrobię już sam, hm... Nawet taka maszynkę do kręcenia też sobie mogę w łatwiutki sposób zbudować, wszystko w zasadzie mam w swoim modelarskim warsztaciku.

Użytkownik skippi66 edytował ten post 23 wrzesień 2013 - 15:34

#107 OFFLINE   Jozi

Jozi

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 9666 postów
  • LokalizacjaBieszczady

Napisano 23 wrzesień 2013 - 17:31

Myślę że absolutnie godne uwagi. W końcu świat nie tylko składa się z Talonów i Lamiglasów. Taki Lami fabrycznie uzbrojony tez syfem zajeżdża. Dopiero odrobina umiejętności i czułości robi z niego wędkę. Macham moim Techniumem od wczoraj i coraz bardziej się do niego przekonuję. Skoro z Beast Mastera można wędkę ukręcić, można i z mojego. To w zasadzie ta sama półka całkiem niezłych wędek. Kto wie czy nie lepszy blank od niektórych propozycji Batsona czy MHXa.

Rozmawiałem wczoraj z kolegą Mekamilem. Chociaż rodbuilderstwem już się nie zajmuje, na moje jęki i błagania obiecał że kijek mi od nowa ukręci. Może go podpatrzę, posłucham, popytam i następną wędkę zrobię już sam, hm... Nawet taka maszynkę do kręcenia też sobie mogę w łatwiutki sposób zbudować, wszystko w zasadzie mam w swoim modelarskim warsztaciku.

Skippi co Ty mówisz?Kamil już nie kręci?Nie wierzę.Co mu się stało?

#108 OFFLINE   popper

popper

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 9559 postów
  • LokalizacjaDolny Śląsk
  • Imię:Waldek

Napisano 23 wrzesień 2013 - 17:46

Skippi co Ty mówisz?Kamil już nie kręci?Nie wierzę.Co mu się stało?

A ja mu niedawno Samuraia wysłałem :(

Chyba .... Nie poskłada?

#109 OFFLINE   Jozi

Jozi

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 9666 postów
  • LokalizacjaBieszczady

Napisano 23 wrzesień 2013 - 17:50

A ja mu niedawno Samuraia wysłałem :(

Chyba .... Nie poskłada?

Waldek o Kamila raczej byłbym pewny :) .

#110 OFFLINE   skippi66

skippi66

Zaawansowany

• Zbanowani
  • PipPipPip
  • 1723 postów
  • LokalizacjaŁódź

Napisano 23 wrzesień 2013 - 18:31

Panowie spokojnie. Jest, żyje i oddycha, więc wędki chyba poskłada i odda. Może źle zrozumiałem.

Powiedzieć im coś w zaufaniu zaraz rabanu narobią. Po koleżeńsku teraz kręci.

:)

#111 OFFLINE   Niedzielny

Niedzielny

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3780 postów

Napisano 10 październik 2013 - 10:23

Zastanawiam się czy jest sens przerobić wklejankę Kongera Champion Tango 240 (zielona seria). Myślałem o nowym spacingu i zastosowaniu lżejszych przelotek (Minima? KR?). Cel jaki chciałbym osiągnąć to przyspieszenie akcji kija i zrobienie go trochę bardziej szczytowym. Może to w jakiś sposób pozwoliłoby obniżyć trochę minimalny c.w. kijka do zakladanych przez producenta 1-2g? Zależałoby mi, aby kijek obsługiwał przynęty od 1 do 5g.

Miałem Mikrosa (wprawdzie niestety już czarnego World Champion) ale powiem szczerze, że to nieporozumienie, kij był bardzo miękki i czuć było przy lekkich ruchach, że wklejana szczytówka zbyt mocno przeciąża cała konstrukcję. Mam zielone Tango 270 i jest bajeczne. 240 będzie napewno jeszcze ciekawsze.

Użytkownik Żbiku edytował ten post 10 październik 2013 - 10:25

#112 OFFLINE   drozdo

drozdo

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 422 postów
  • LokalizacjaSandomierz
  • Imię:Rafał

Napisano 10 październik 2013 - 10:50

nie wiem czy jest sens wkładac kase w taka wedke. Tez nad tym myslałem długo czy ja przezbrajac czy nie i doszedłem do wniosku ze nie bede inwestował we wklejki i kupiłem sobie blank okoniowy i dopiero go uzbroiłem. Tango tez uzywam od czasu do czasu :)

#113 ONLINE   DarekM

DarekM

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 572 postów
  • LokalizacjaPieńsk

Napisano 10 październik 2013 - 10:57

Jak chcesz mieć szybsze Tango to kup sobie Czarną wersje 240 jest dużo szybsza i sztywniejsza od zielonej seri i wydaje mi się że jest tez bardziej czuły.

#114 OFFLINE   ŁYSY0312

ŁYSY0312

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 237 postów
  • LokalizacjaReguły
  • Imię:Kuba

Napisano 10 październik 2013 - 11:55

Żbiku, całkiem niedawno założyłem podobny temat o przeróbce Tango, z tym że ja chciałem kijek odchudzić i zwiększyć zasięg rzutów.

http://jerkbait.pl/t...er-tango-1-10g/

Niedługo potem złamałem szczytówkę w spinie i też pomyślałem o włożeniu cieńszej wklejki, żeby kijek wydelikacić. A ponieważ oprócz zabawy z wymianą przelotek niczego sam nie robiłem, więc zacząłem pytać tu i ówdzie. I uzyskałem takie info ( nie wiem czy prawdziwe bo znawcą tematu nie jestem):

- kijka w celu odchudzenia nie powinno "się skrobać" z lakieru podobno zbyt ryzykowny zabieg przy takim blanku,

- wymiana wklejki na delikatniejszą da owszem lepsze czucie małych przynęt ale nie będzie współgrać z mocą i ugięciem blanku,

- polecono mi ewentualnie wymienić przelotki i pobawić się korkiem i uchwytem kołowrotka, i nic więcej.

Użytkownik ŁYSY0312 edytował ten post 10 październik 2013 - 11:57

#115 OFFLINE   drozdo

drozdo

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 422 postów
  • LokalizacjaSandomierz

Napisano 10 październik 2013 - 12:04

Ja swoim juz miałem ze 4 razy szczytówki wymieniane i raz na grubsze, raz na ciensze i delikatniejsze i nie zauważyłem żeby coś się działo z kijem. Nawet bolenie takie 60-65 wyjezdzały jaktrzeba było i dalej wklejeczka łowi :)

#116 OFFLINE   Niedzielny

Niedzielny

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3780 postów

Napisano 10 październik 2013 - 12:19

Mnie bardziej zależy na obniżeniu dolnego c.w. Mam kijek na blanku MHX, który pieknie obsluguje wabiki mniej więcej od 3-4g do ok 10g. Szukam wstepnie czegoś co pozwoli mi łowić na mikruski 1-2g główki i małe obrotóweczki. Jednakże nie chcę wydawać dużej kasy na ten kijek z racji sporadycznego używania (bardziej to chęc zapełnienia "dziury" w zasobie wędek w piwnicy ;) )

Konger Champion Tango wg mnie jest duzo lepszy niż nowa czarna seria World Champion Tango. Wprawdzie wypowiadam się tylko na przykładzie modelu 270 (ja mam zielonego, kolega czarnego) i mój jakos bardziej mi pasuje. Napewno jest delikatniejszy jesli chodzi o przynęty, tzn ładuje lepiej na niższym c.w. niż czarny nastepca. Dla mnie w czarnej nowej serii c.w przesunięto jakby o conajmniej 3-4 w górę.

#117 OFFLINE   drozdo

drozdo

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 422 postów
  • LokalizacjaSandomierz

Napisano 10 październik 2013 - 12:35

wymiana szczytówki na delikatniejsza może obniżyć cw do 1 gr i na Twoim miejscu tyle bym zrobił. Ja obecnie mam cieniutką szczytówkę w swoim Tango i 1 gr obsługuje bez problemu.

#118 OFFLINE   Hesher

Hesher

Ekspert

• Lurebuilding Team
  • PipPipPipPip
  • 6345 postów
  • LokalizacjaPułtusk
  • Imię:Piotr
  • Nazwisko:Prażmowski

Napisano 29 październik 2013 - 20:55

Witam, ostatnio zakupiłem fajnego starego szklaka Abu. Blank moim zdaniem jest naprawdę super - na miarę starego Abu (prababolik ze sporym zapasem mocy, zdziwiłem się że bez problemu daje sobie radę z dużym kopytem na 15g główce) ale wędka ma kilka mankamentów, które chciałbym usunąć. Przelotki na kiju są tak zrezane linkami, że czuć na blanku jak plecionka się przesuwa i hamuje przy wyrzucie. Jest też problem z wyważeniem uchwytu kołowrotka, co chyba widać nawet na oko patrząc na zdjęcie. Polećcie mi proszę jakiś podstawowy, ekonomiczny, zestaw do wymiany tych części, tzn. przelotki (mi spodobały się PB minima ale jestem w temacie zupełnie zielony), lakier do omotek i uchwyt ewentualnie korek/piankę etc. Będę też wdzięczny za linki do tutoriali z montażem elementów.

Załączone pliki

• platynowłosy lubi to

#119 OFFLINE   woblerwz

woblerwz

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1597 postów
  • LokalizacjaBrzeg
  • Imię:Wojtek

Napisano 30 październik 2013 - 18:51

Podrzuć mi numer fona na pw , książki nie chce mi się pisać. Trochę poględzę, może coś pomogę.

#120 OFFLINE   czerwcowy0520

czerwcowy0520

Forumowicz

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPip
  • 227 postów

Napisano 01 listopad 2013 - 19:23

Witam,

Pare lat temu nabyłem kijek tak jak w tytule. Początkowo służył do lżejszego łowienia szczupaków i okoni. Potem przyszła zajawka na sandacze i zmiana kijka na  sztywniejszy i mocniejszy...w związku z tym kijek od dłuższego czasu leży nieużywany, poza tym ma uszkodzony insert korkowy, co jest standardem w tych kijach. Uchwyt Fuji wygląda ładnie ale w praktyce w ogóle się nie sprawdza. Doszło do tego że pasuje do niego tylko jeden kręcioł, a za każdym dokręceniem korek z insertu jest dalej zbierany. Ostatnio znalazłem jednak zastosowanie dla diaflexa. Planuje przeznaczyć go pod większe garbusy z głębokiego łowiska, chciałbym też spróboać sił w drop shocie. Sam kijek jest lekki szybki, a przy tym pięknie pracuje pod obciążeniem przez co nie gubi ryb, świetnie sprawdza się w lżejszym opadzie, idealnie śmiga pod obrotówkami i średnimi wobkami. Może sprawdzi się też podpstrągiem...Chciałbym tknąć w niego nowe życie, ale nie mam pomysłu co zrobić z tym insertem..bez ściągania reszty rękojeści raczej chyba nie da rady go wymienić dlatego też myślałem nad rzerobieniem w pracowni całego dolnika na dzielony z pianki z uchwytem Fuji SKSS,ale nie wiem czy jest to zabieg opłacalny. Nie mam doświadczenia w rodbuildingu i nie wiem czy taka operacja w ogóle jest wykonalna, dlatego zwracam się do Was z prośbą o pomysły i sugestie.

Fotka felernego insertu:

qpv8.jpg

A tutaj wykonany na szybko projekt rękojeści jaki by mi pasował

40gt.jpg

Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: tech, przeróbka, tech-rb

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych