Jak ustawiasz hamulec do wedki 30-50lbs i plecionki 50lb do jiga? Bo ja wlasnie kolo 15-18lbs mysle, ze jest optymalnie nie ryzykujac zniszczenia wedki jesli to nie jest jakis ugly stick. 50lbs z tabelki jest liniowe i mysle, ze w prawdziwym swiecie na wezle blizsze do 35 lbs. Jesli trzeba mocniejszego draga to mz i wedka i linka musiala by juz byc 80lbs albo i mocniejsza.
Jeśli ustawisz hamulec jak do łowienia normalnego "plus trochę" to nie zatniesz ryby. Sporo jest z tunami spadów bo ryby nie są docięte odpowiednio, zwykle dobre 3-4 dociecią takie że prawie przy nich podskakujesz. Kij i sprzęt musi to wytrzymać, w dodatku na świeżej rybie zdupcającej od Ciebie.
Znajmoy co je tyra tutaj ma sprzęt dokręcony praktycznie na maxa, dopiero jak jest pewien że ryba siedzi popuszcza trochę hamulec. Stąd też wspominam ci o siłce, całkiem szczerze, jeśli jesteś w stanie na tej drabinie podnosić i opuszczać to wiadro na wędce przez pół godziny to jesteś gotów
Wirujace jigi są z jednej strony wklęsłe, zawieszone na krętliku - ten srebrny z mojego foto to jeden z nich.
Jigi fast i slow trochę się różnią, zwykle slow są szersze, wolniej/szerzej pracują w opadzie, fast to takie przecinaki jak musisz szybko zejść w dół i wracać na dużej prędkości - do tego też warto trochę poćwiczyć, sporo ludzi mi przy tym wymięka na łodzi nastu przepuszczeniach jiga. Cieżki zestaw, klumkier na końcu i palą mięśnie w kilka minut