Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

BIG GAME - popping, jiging

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
376 odpowiedzi w tym temacie

#181 OFFLINE   Kuba Standera

Kuba Standera

W walce z głupota nie ma wygranych, są tylko cudem ocaleni

• Bloggerzy
  • PipPipPipPip
  • 9643 postów
  • LokalizacjaGibraltar i okolice

Napisano 04 luty 2024 - 15:39

No oby gooral’a nic nie zjadło, bo nie będzie miał okazji opisać swoich osiągnięć
A tak serio to jakie budżetowe kierunki udało wam się odwiedzić, w których można fajnie połapać?
Moim budżetowym faworytem narazie Cabo Verde. Na Kanaryjskich też jest spoko, tylko ciężko tam dobrze połapać. Plus taki, że jak już weźmie- to często 50+

W sezonie Gibraltar i Cieńśnia, a dość ciekawie wygląda delta Ebro. Blisko, tanio, bezpiecznie i bez wyzwań, długi sezon i sporo ciekawych gatunków

• wujek lubi to

#182 OFFLINE   Kuba Standera

Kuba Standera

• Bloggerzy
  • PipPipPipPip
  • 9643 postów

Napisano 04 luty 2024 - 15:59

Jak ustawiasz hamulec do wedki 30-50lbs i plecionki 50lb do jiga? Bo ja wlasnie kolo 15-18lbs mysle, ze jest optymalnie nie ryzykujac zniszczenia wedki jesli to nie jest jakis ugly stick. 50lbs z tabelki jest liniowe i mysle, ze w prawdziwym swiecie na wezle blizsze do 35 lbs. Jesli trzeba mocniejszego draga to mz i wedka i linka musiala by juz byc 80lbs albo i mocniejsza.

Jeśli ustawisz hamulec jak do łowienia normalnego "plus trochę" to nie zatniesz ryby. Sporo jest z tunami spadów bo ryby nie są docięte odpowiednio, zwykle dobre 3-4 dociecią takie że prawie przy nich podskakujesz. Kij i sprzęt musi to wytrzymać, w dodatku na świeżej rybie zdupcającej od Ciebie.

Znajmoy co je tyra tutaj ma sprzęt dokręcony praktycznie na maxa, dopiero jak jest pewien że ryba siedzi popuszcza trochę hamulec. Stąd też wspominam ci o siłce, całkiem szczerze, jeśli jesteś w stanie na tej drabinie podnosić i opuszczać to wiadro na wędce przez pół godziny to jesteś gotów ;)

Wirujace jigi są z jednej strony wklęsłe, zawieszone na krętliku - ten srebrny z mojego foto to jeden z nich.

Jigi fast i slow trochę się różnią, zwykle slow są szersze, wolniej/szerzej pracują w opadzie, fast to takie przecinaki jak musisz szybko zejść w dół i wracać na dużej prędkości - do tego też warto trochę poćwiczyć, sporo ludzi mi przy tym wymięka na łodzi nastu przepuszczeniach jiga. Cieżki zestaw, klumkier na końcu i palą mięśnie w kilka minut

• wujek lubi to

#183 OFFLINE   gooral

gooral

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3437 postów
  • Lokalizacjairlandia

Napisano 04 luty 2024 - 16:27

Ja was slysze. Tylko czy to nie implikuje kija 80lbs?
Ew zle zrozumialem goscia i oni heavy jig sprzet maja swoj a te 50lbs co mowia by wziasc to dla odpoczynku... :)

#184 OFFLINE   wujek

wujek

Ekspert

• TEAM JERKBAIT
  • PipPipPipPip
  • 5858 postów
  • Imię:Jan
  • Nazwisko:Soroka

Napisano 04 luty 2024 - 16:59

Widziałem Kuba fotę zajebistego bluefina z delty Ebro ale to najlepiej mieć cynka że są akurat bo myślę że nie tak łatwo w nie trafić. Kumpel był i coś tam zlowili ale nie było tak łatwo bo zerowały na jakimś małym paskudztwie.
  • Kuba Standera lubi to

#185 OFFLINE   GregORnot

GregORnot

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 158 postów

Napisano 04 luty 2024 - 17:59

A delta Ebro to raczej wiosna czy jesień?
  • Kuba Standera lubi to

#186 OFFLINE   wujek

wujek

Ekspert

• TEAM JERKBAIT
  • PipPipPipPip
  • 5858 postów

Napisano 04 luty 2024 - 20:10

Takie tuny się tam łowi. Zdjęcie wstawione w październiku ale zlowiony nie wiem kiedy.

Załączone pliki

• SzymusS i Kmicic lubią to

#187 OFFLINE   Kuba Standera

Kuba Standera

• Bloggerzy
  • PipPipPipPip
  • 9643 postów

Napisano 04 luty 2024 - 23:02

Widziałem Kuba fotę zajebistego bluefina z delty Ebro ale to najlepiej mieć cynka że są akurat bo myślę że nie tak łatwo w nie trafić. Kumpel był i coś tam zlowili ale nie było tak łatwo bo zerowały na jakimś małym paskudztwie.

U nas w tym roku było to samo. Woda się gotuję i omijają wszystko ponad 9cm. Królem sezonu była bombarda z małym ripperem
  • wujek lubi to

#188 OFFLINE   Kuba Standera

Kuba Standera

• Bloggerzy
  • PipPipPipPip
  • 9643 postów

Napisano 04 luty 2024 - 23:04

A delta Ebro to raczej wiosna czy jesień?

Maja dość długi sezon, od kwietnia do listopada. Sporo gatunków i duże ryby, tuna, magi, palometon, alba ore. Zima jest chova i seabass. Green flake ma tam bazę, można pooglądać jak łowią.
  • wujek lubi to

#189 OFFLINE   GregORnot

GregORnot

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 158 postów

Napisano 05 luty 2024 - 06:59

Szykowałem się na Ebro , ale raczej w górę rzeki( sumy sandacze itd) ale że takie kabany w ujściu to nie wiedziałem..
  • Kuba Standera lubi to

#190 OFFLINE   wujek

wujek

Ekspert

• TEAM JERKBAIT
  • PipPipPipPip
  • 5858 postów

Napisano 05 luty 2024 - 09:19

Kuba coś Ty odwalił w tym Maroku i co się uśmialiśmy z Moniką czytając 😅.
Do arabowa na rowerze, jak Tyś na to wpadł 😅.
Epicka wyprawa, lekko nie było ale będziesz to pamiętał do końca życia.
  • Kuba Standera i strary lubią to

#191 OFFLINE   Kuba Standera

Kuba Standera

• Bloggerzy
  • PipPipPipPip
  • 9643 postów

Napisano 06 luty 2024 - 14:03

Szykowałem się na Ebro , ale raczej w górę rzeki( sumy sandacze itd) ale że takie kabany w ujściu to nie wiedziałem..

To jest chyba najlepsze (inaczej, najlepsze o jakim słyszałem, a nasłuchuję) miejsce na solnakę w kontynentalnej Europie. Ryb sporo, są też duże i ciekawe gatunki. Z zazdrością spoglądam na różnorodność i to jak długo trwa tam sezon. U nas Mahi sa w przelocie, 2-3 tygodnie. Palometon duży - trafia się sporadycznie, wrzesień /październik. Albacore miesiąc dwa jesienią. Tam równo łowienie od maja do jesieni, zima też jest co.

• wujek lubi to

#192 OFFLINE   Kuba Standera

Kuba Standera

• Bloggerzy
  • PipPipPipPip
  • 9643 postów

Napisano 06 luty 2024 - 14:03

Kuba coś Ty odwalił w tym Maroku i co się uśmialiśmy z Moniką czytając .
Do arabowa na rowerze, jak Tyś na to wpadł .
Epicka wyprawa, lekko nie było ale będziesz to pamiętał do końca życia.

A plan miałem jechać trzeci raz, na składaku :D

• wujek i strary lubią to

#193 OFFLINE   gooral

gooral

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3437 postów
  • Lokalizacjairlandia

Napisano 06 luty 2024 - 14:54

Kufa z kotem na tandemie tera ;)
Ps po kupnie budzetowego zestawu przynet hakow etc. Juz inaczej patrze na ceny wedek.... a do jiga wzialem dodatkowo dwusklad szklany 80lbs - wchodzi mi na styk do torby.
  • Kuba Standera lubi to

#194 OFFLINE   Kuba Standera

Kuba Standera

• Bloggerzy
  • PipPipPipPip
  • 9643 postów

Napisano 06 luty 2024 - 16:51

https://jerkbait.pl/...-koniec-sezonu/

Prawie-że Big Game ;)

#195 OFFLINE   GregORnot

GregORnot

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 158 postów

Napisano 06 luty 2024 - 18:15

Piękna przygoda Kuba 👍💪

#196 OFFLINE   gooral

gooral

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3437 postów
  • Lokalizacjairlandia

Napisano 06 luty 2024 - 22:11

attachicon.gif IMG_20231222_114715_copy_2604x3468.jpg

Na Ali są takie po 4 Zeta, może się nadadzą

widzialem przedwczoraj u kolego takiego "noeby" z ali - na oko wygladal zajemocny - drut tylko w rapali ma podobne wymiary - savage i halco maja ciensze (savage mam 195mm panic poppera a z halco na razie tylko te 135mm - moze w wiekszych jest grubszy drut).

#197 OFFLINE   GregORnot

GregORnot

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 158 postów

Napisano 07 luty 2024 - 07:24

Łapałem na stickbaita noeby około 20cm- wpadło mi pare rybek, na Malediwach bardzo popularny i sprawdzony,miejscowi go używają, mocna konstrukcja. Jednak cena 4€ to może w Chinach, mnie sztuka z przesyłką do pl wyszła z 15-17€
  • Kuba Standera lubi to

#198 OFFLINE   wujek

wujek

Ekspert

• TEAM JERKBAIT
  • PipPipPipPip
  • 5858 postów

Napisano 07 luty 2024 - 08:00

SG  nie mają drutu przez cały korpus i koledzy mówili że GT potrafiły wyrywać oczka z korpusu. U mnie coś takiego eliminuje przynętę bo nie po to zdzieram łapy żeby mi potem duża ryba poszła przez słabą konstrukcje przynęty. Ja robię poppery z dwóch połówek sklejonych mocnym klejem z pełnym stelażem z drutu 2mm skręconym na obu końcach i wiem że czegoś takiego ryba za cholerę nie rozwali. No ale taka przynęta nie będzie kosztowała 5E. Tylko czy warto oszczędzać na wyposażeniu w przypadku jak sam wyjazd kosztuje niemałe pieniądze. Płacisz, lecisz, wkładasz w to łowienie mnóstwo wysiłku po czy na końcu zacinasz rybę marzeń a duże GT często nie biorą po czym tracisz rybę prze gówniane chińskie kotwice z napisem BKK albo przynętę wydmuszkę, albo słaby kij który pęka i nie masz czym łowić. No ale czyjaś kasa, czyjeś łowienie więc w sumie nic mi do tego.

• Kuba Standera, SzymusS i korol lubią to

#199 OFFLINE   GregORnot

GregORnot

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 158 postów

Napisano 07 luty 2024 - 09:20

Dobrze mówisz, ale myślę że nikt z nas nie zaczynał swojej przygody z grubej rury.. zawsze pierwsze dwie, trzy wyprawy człowiek stara się przyoszczędzić, gdyż na początku jest to zazwyczaj dodatek do rodzinnych wczasów.. dopiero po kilku rybach straconych, po kilku plecionkach porwanych i po kilku kijach połamanych; jak się już zaszczepisz, kupujesz prawilny sprzęt i dodatki, nie oszczędzając więcej.. i wtedy zaczynasz jeździć na prawdziwe Big Game..a rodzinę na wczasy zabierasz przy okazji 😬

#200 OFFLINE   gooral

gooral

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3437 postów
  • Lokalizacjairlandia

Napisano 07 luty 2024 - 09:42

Ok wiec tak:
Te przynety faktycznie nie kosztuja 4 euro. Jak poszukalem to tak blizej 1x- a to juz cena halco, jak doliczyc kotwice do wymiany z koleczkami to wychodzi drozej.
Jigi na ali to samo - rzadko kosztuja ponizej 10 euro plus wysylka 5..
Ale noeby na serio sa przezroczyste i widac, ze maja pelny stelarz a drut jest mega gruby- jak tylko ktos zgrzal drut na koncach to powinny byc mega mocne. Dodatkowo osoba, ktora mi pokazywala go polowila gt na niego (takie do 20kg bodaj) bez problemu. Napisalem to z kronikarskiego obowiazku.
Co do drutu wzgluz- sprawdzal ktos halco? Cos mi sie o uszy obilo, ze nie ma 1 kawalka drutu a komentarz halco byl: " jeszcze ani jednej awarii nie odnotowalismy".
A sg wcale nie byl tani i nie spodziewalem sie, ze bedzie slaby. Pozyjemy- zobaczymy..
Btw z tych co kupilem (sg, halco, rapala, hart, shimano) rapale wydaja sie miec najmocniejsze kotwice a znajomy narzekal, ze padaja. Inna sprawa, ze mowil, ze mu barakuda bkk lonely diablo polamala..

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych