Aż miło popatrzeć. Szkoda, że lipa nie jest na tyle ustępliwa, żeby odcisnąć drobnym tiulem siatkę na przyklejoną już taśmę alu. W tym względzie balsa wygrywa.
#581 OFFLINE
Napisano 26 wrzesień 2013 - 18:43
#582 OFFLINE
Napisano 26 wrzesień 2013 - 19:49
#583 OFFLINE
Napisano 26 wrzesień 2013 - 19:58
Aż miło popatrzeć.
Szkoda, że lipa nie jest na tyle ustępliwa, żeby odcisnąć drobnym tiulem siatkę na przyklejoną już taśmę alu. W tym względzie balsa wygrywa.
Balsa jest aż za bardzo ustępliwa i bez utwardzenia powierzchni można w czasie odciskania łuski niezłe "kuku" woblerowi zrobić Na twardej powierzchni można sobie poradzić stosując grubszą ALU. 2 - 3 warstwy taśmy ALU powinny rozwiązać problem. Zaraz dokonam prób.
pikne,ze az cudne...podziwiam Twoje umiejętności atrystyczne jak i te następne, czyli dzielenia się swoją wiedzą, wielki SZACUNEK
pzdr
Dzieląc się, pomnażam siebie - taki miły paradoks
Pozdrawiam również.
J.
- joker lubi to
#584 OFFLINE
Napisano 26 wrzesień 2013 - 20:11
No Janusz wobki nabierają już przepiękne kształty a malowanie poprostu klasa - mistrz
Użytkownik Karol Krause edytował ten post 26 wrzesień 2013 - 20:11
#585 OFFLINE
Napisano 26 wrzesień 2013 - 20:11
Janusz o ile jeszcze dla mnie nie wybrałeś, to liczę na złotą rybkę
#586 OFFLINE
Napisano 26 wrzesień 2013 - 21:05
Janusz o ile jeszcze dla mnie nie wybrałeś, to liczę na złotą rybkę
Czyli dwie złote rybki, bo kiełbik tez taki brązowo-złoty
Nie ma problemu, Piotrze. Mówisz i masz!
Dokonałem prób z odciskaniem łuski na bardzo twardym drewnie. Mam dwie taśmy ALU. Jedna to 3M, niezwykle wydajna, choć bardzo cienka taśma. Odrobinę bardziej błyszcząca od taśmy TESA, moja ulubiona. I wspomniana TESA, która jest bardziej widoczna na łączeniach, dużo droższa za metr bieżący. Chyba odrobinę łatwiejsza do nakładania. Bez porównania ładniej odbijająca łuskę
Prób dokonałem przyklejając taśmy na drewniane pudełko z szachów. Taśmę 3M przykleiłem w jednej warstwie długości 12 cm, na to drugą warstwę 8 cm i trzecią 4 cm. Obok jedna warstwa taśmy TESA. Tak jak się spodziewałem, pomiędzy jedną a dwiema warstwami 3M była spora, natychmiast widoczna różnica. Trzy warstwy nie powodowały wyraźnego przeskoku jakościowego w stosunku (fajne słówko ) do dwóch warstw. Łuska odbita w taśmie TESA była jeszcze bardziej widoczna, wyrazista. Wniosek? Na twarde drzewo polecam http://www.ceneo.pl/22457662
#587 OFFLINE
Napisano 26 wrzesień 2013 - 21:07
No Janusz wobki nabierają już przepiękne kształty a malowanie poprostu klasa - mistrz
Karolu, to miłe. Mam nadzieję, że gdy pokażę skończone, nie rozczarujesz się
#588 ONLINE
Napisano 26 wrzesień 2013 - 21:18
Wnoszę protest - czemu wszyscy uczestnicy Zlotu, Pucharu będą łowić na te same wobki (autor), na dodatek w tych samych barwach... Może Mistrz raczy wymalować kultowe bahama yellow lub orange. Jak do tej pory jedyny słuszny akceptowany kolor - 100% skuteczności...
#589 OFFLINE
Napisano 26 wrzesień 2013 - 21:41
Andrzeju moge Ciebie zapewnić że pomimo ze zaopatrze się w te CUDEŃKA Januszowe nie bede nimi łowił z wiadomego powodu
Jednak nie przepuszcze takiej okazji aby nie wejść w posiadanie takich perełek
- madpaw lubi to
#590 OFFLINE
Napisano 27 wrzesień 2013 - 19:32
Czyli dwie złote rybki, bo kiełbik tez taki brązowo-złoty
Nie ma problemu, Piotrze. Mówisz i masz!
Dokonałem prób z odciskaniem łuski na bardzo twardym drewnie. Mam dwie taśmy ALU. Jedna to 3M, niezwykle wydajna, choć bardzo cienka taśma. Odrobinę bardziej błyszcząca od taśmy TESA, moja ulubiona. I wspomniana TESA, która jest bardziej widoczna na łączeniach, dużo droższa za metr bieżący. Chyba odrobinę łatwiejsza do nakładania. Bez porównania ładniej odbijająca łuskę
Prób dokonałem przyklejając taśmy na drewniane pudełko z szachów. Taśmę 3M przykleiłem w jednej warstwie długości 12 cm, na to drugą warstwę 8 cm i trzecią 4 cm. Obok jedna warstwa taśmy TESA. Tak jak się spodziewałem, pomiędzy jedną a dwiema warstwami 3M była spora, natychmiast widoczna różnica. Trzy warstwy nie powodowały wyraźnego przeskoku jakościowego w stosunku (fajne słówko ) do dwóch warstw. Łuska odbita w taśmie TESA była jeszcze bardziej widoczna, wyrazista. Wniosek? Na twarde drzewo polecam http://www.ceneo.pl/22457662
3M mam i według mnie to prosta taśma do oklejania. Jedyny niewygodny moment to odklejanie z papieru i pierwsze przyłożenie. Potem miód.
Piszesz, że jedna warstwa Tesy wystarczy. Ok, kupię i sprawdzę.
#591 OFFLINE
Napisano 27 wrzesień 2013 - 23:01
Kroki: 1, 2, 3 - wobler głowacicowy - c.d:
Piąta warstwa żywicy.
Wobler jest już w pełni pancerny. Można go zniszczyć - test młotkowy mógłby go dobić. Prawdopodobnie Makamba ( ) również wymyśliłby skuteczny sposób. Natomiast idę o spory zakład, że dla ryb jest to całkowicie niezniszczalna bariera.
Woblery uzyskały "dopieszczające" warstwy kolorów. Jeszcze nie posiadają ostatecznego "szlifu", ale już widać efekt głębi, takie 3D kolorów. Najsłabiej (na razie) widać to na klasyku: 30.JPG 86,51 KB 140 Ilość pobrań
Pięknie wyszło na Złotej rybce: 31.JPG 81,67 KB 182 Ilość pobrań
Również oliwka zyskała na urodzie. Ciemna oliwka na grzbiecie - w zależności od kąta patrzenia - jest czarna, głęboko oliwkowa, oliwkowa transparentna.
32.JPG 74,31 KB 173 Ilość pobrań 33.JPG 71,22 KB 121 Ilość pobrań
C.d.n.
#592 OFFLINE
Napisano 28 wrzesień 2013 - 09:46
Janusz czyta się to z zaciekawieniem i aż chce się powiedzieć dawaj więcej
A o walorach wizualnych nie bede się wypowiadał bo to co wyczyniasz przyprawia o lekki zawrót głowy
W pozytywnym oczywiście tego słowa znaczeniu
Użytkownik Karol Krause edytował ten post 28 wrzesień 2013 - 09:47
#593 OFFLINE
Napisano 28 wrzesień 2013 - 21:37
"Dawaj więcej"
Karolu, nie umiem inaczej pokazać, że każda operacja wymaga czasu. Można by przyśpieszyć. Pominąć pewne "nudniejsze" fragmenty. Tylko nie było by to "krok po kroku"
Dobra. Wobler ma już 6 warstw żywicy. Nie robiłem fotek, bo różnica nie jest wielka, ot, jeszcze jedna powłoka z żywicy. Ostatnia warstwa "dojrzewała" 24 godziny. Teraz należy oczyścić oczka, wziąć w ręce papier i "zepsuć" woblera
34.JPG 75,17 KB 169 Ilość pobrań
- Piotrek Milupa i Karol Krause lubią to
#594 OFFLINE
Napisano 28 wrzesień 2013 - 21:40
. Teraz należy oczyścić oczka, wziąć w ręce papier i "zepsuć" woblera
Ciekawy zabieg
#595 OFFLINE
Napisano 29 wrzesień 2013 - 10:11
Janusz świetny poradnik, masz talent dydaktyczny i dużo samozaparcia, aby to wszystko opisać i przedstawić... Trzymam kciuki
#596 OFFLINE
Napisano 29 wrzesień 2013 - 13:39
Janusz świetny poradnik, masz talent dydaktyczny i dużo samozaparcia, aby to wszystko opisać i przedstawić... Trzymam kciuki
Tak trochę "niechcący" zrobił się spory poradnik. Nieomal artykuł
#597 OFFLINE
Napisano 29 wrzesień 2013 - 13:48
To już koniec (prawie ).
Pozostaje odczekać, aż Domalux utwardzi się odpowiednio i wkleić stery. A tymczasem : 35.JPG 95,76 KB 112 Ilość pobrań
"Klasyk" w trzech odsłonach:
36.JPG 55,92 KB 140 Ilość pobrań 37.JPG 54,28 KB 131 Ilość pobrań 38.JPG 66,34 KB 117 Ilość pobrań
"Oliwkowy" 40.JPG 62,83 KB 124 Ilość pobrań
"Złota rybka" również za pozowała do trzech ujęć:
41.JPG 67,37 KB 132 Ilość pobrań 42.JPG 63,16 KB 136 Ilość pobrań 43.JPG 67,83 KB 104 Ilość pobrań
C.d.n.
- Piotrek Milupa, Karol Krause, siwypike i 1 inna osoba lubią to
#598 OFFLINE
Napisano 29 wrzesień 2013 - 14:18
Jestem pod wielkim wrażeniem! Woblerki pięknie się prezentują
#599 ONLINE
Napisano 29 wrzesień 2013 - 16:41
Janusz - klasyk jest SUPER!
Może udało by się przed Pucharem wyczarować 2-3 sztuki?
#600 OFFLINE
Napisano 29 wrzesień 2013 - 17:51
Dzięki. Moje ego jest mile połechtane
Andrzeju, wysyłam priva.
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: woblery
Sprzęt wędkarski →
Spinning →
Top 5-ciu woblerów pod pstrąga :)Napisany przez Livers , 13 gru 2023 pstrąg, woblery i 1 więcej |
|
|
||
Sprzęt wędkarski →
Spinning →
Woblery DoradoNapisany przez JurekJurek , 04 maj 2023 woblery |
|
|
||
Hand made →
Lurebuilding (wątki autorskie) →
Przynęty pl.luresNapisany przez pl.lures , 23 wrz 2022 microjig, woblery |
|
|
||
Hand made →
Woblery SBNapisany przez odrzańskibiotop , 17 lis 2021 handmade, woblery, struganie i 2 więcej |
|
|
||
Hand made →
Nawrót woblerozyNapisany przez koziol1006 , 14 gru 2020 woblery, lurebuilding, rękodzieło |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych