Nie, na pewne tego nie robią, ani jedni, ani drudzy, no może kilku, żeby nie czuli się obrażeni
Chodzi mi tylko o to, ze jeżeli jest zgoda i sprzedawca prosi o odesłanie blanku i opłata będzie po mojej stronie, to ja tragedii nie będę robił. Oczywiście jak dostanę nowy blank
Nawet w przypadku Phenix'a gdzie "woła się" od klienta dodatkowe 60 dolców?
Ostatni przypadek opisywany na forum pokazuje, że jeśli klient się z tego wymiga to rodbuilder (będąc fair w stosunku do klienta) sam ponosi ten koszt.
Co do uszkadzalności komponentów to fakt, że o tym nie słychać, a i bardzo dobrze. Ja sam miałem tylko jeden przypadek, gdzie po niewiele ponad roku użytkowania w wysokiej jakości przelotkach (bodajże 2 sztuki) spod pierścieni zaczęła wyłazić rdza. Kilka razy słyszałem, że z uchwytów "soft touch" potrafi schodzić ta warstwa "soft".
W przypadku blanków niestety coraz częściej słychać, że na przykład chrupnął podczas wyrzutu. Oczywiście bardzo mało jest takich przypadków, ale jednak są. Ci co z rodbuildingu korzystają od dłuższego czasu coraz częściej mówią, że te stare serie to były super, a niektóre nowe to już jakby nie to samo...