Przy jakimś innym temacie pisałem dość obszernie o tym ale teraz na szybko nie mogę tego znaleźć,- więc w skrócie.
HM-y i wędki z grafitowym rdzeniem przewodzą doskonale (są czułe) szczególnie gdy używamy plecionki.
Przewodzą jednak w obydwie strony i ryby słabo żerujące jak sądzę wyczuwają tę nienaturalność. Od razu chcę powiedzieć, że nie dysponuję żadnymi wiarygodnymi badaniami na ten temat i swoją opinię opieram tylko i wyłącznie na osobistych doświadczeniach.
Wędki nawet wysoko-modułowe ale z szklanym rdzeniem emitują sygnał zwrotny do przynęty w znacznie mniejszym stopniu.
Szklaki a szczególnie te z bardzo grubym dolnikiem odbierają sygnał wchodzący po czym niczym w pudle rezonansowym jakim jest gruby dolnik tłumią go praktycznie do zera i nie emitują już zwrotnego do przynęty, przez co sygnał spod wody zostaje jakby w ręku a przynęta zyskuje na naturalnym zachowaniu.
Są nawet teorie o tym, że w sygnale zwrotnym z HM-ów jest jakiś wyczuwalny dla ryb ładunek elektryczny ale to wydaje mi się pewnym nadużyciem i tak daleko bym nie szedł w domysłach,- choć mogę się bardzo mylić...
Teorię tą sobie wymyśliłem w czasach gdy dużo łowiłem z łodzi (początek wieku) i zawsze miałem ze sobą HM-a, kij kompozytowy i szklaka.
W czasie ostrego żeru HM był nie zastąpiony i szybko można było skasować żerujące sandacze. Agresywna prezentacja wabia dawała dużą szybkość w obłowieniu interesującego miejsca.
Gdy miejsce wymagało bardziej finezyjnego niż ww obłowienia albo ryby reagowały na wabie - tak sobie ale jednak żerowały, kompozyt dawał większe szanse na lepszą prezentacją i udany połów. A gdy ryby nie żerowały, ledwo co dotykały gumy albo przyduszały ją tylko łowiłem jedynie szkłem i to nie pojedyncze sztuki!
Ponieważ ta wymyślona teoria potwierdza się od tamtego czasu praktycznie bez pudła z czasem uwierzyłem, że jest prawdziwa.
Nie chce nikogo do niej przekonywać ani nad nią dyskutować,- ot po prostu dzielę się swoimi doświadczeniami,- być może fałszywie interpretowanymi ! ?
Najlepiej jednak jest samemu eksperymentować byle nie w fotelu
Użytkownik Rheinangler edytował ten post 08 listopad 2017 - 21:55