Antrefleks działa z drugiej strony. tzn jak ktoś na Ciebie w tych szkłach patrzy to nic mu się w nich nie odbija. Ważne bardzo jak np. występujesz w telewizji. W zależności jaka wada wzroku - jeśli jesteś dalekowidzem, czyli szkieł używasz tylko do czytania czy kompa to po prostu na ryby wystarczą ci zwykłe okulary wędkarskie bez korekcji. Jeśli jesteś krótkowidzem to potrzebne są szkła z korekcją - nie rozumiem tedy dlaczego mówisz o zerówkach ? Kiedyś dowiadywałem się o szkła polaryzacyjne z korekcją i fotochromem(czyli ściemniające się na słońcu). Cena była koszmarna idąca w tysiące za same soczewki. Im bardziej skomplikowana wada wzroku tym droższe. Ponadto, o ile się nie mylę, wszystkie fotochromy są plastikowe(warstwa ściemniająca się jest pomiedzy dwoma sklejonymiszkłami)Witam,
Chciałem zapytać czy ktoś ma jakieś doświadczenia z okularami polaryzacyjnymi korekcyjnymi?
Mam wadę wzroku i dla mnie najlepszym rozwiązaniem byłyby fotochromy z polaryzacją. Dotychczas kiedy kupowałem okulary, sprzedawcy polecali mi szkła z antyrefleksem ale mam wrażenie, że chyba jest to slogan marketingowy. Nie przypominało to w niczym efektu jaki dają dobre okulary dla wędkarzy - a szkoda.
Gdyby były takie szkła, to mogloby się okazać. że szklane zerówki przyciemnione i z filtrem polaryzacyjnym są tańszym i solidniejszym rozwiązaniem niż okulary dla wędkarzy.
Pozdrawiam.
Harry
U.