Skocz do zawarto艣ci

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj si臋 lub Zarejestruj by otrzyma膰 pe艂en dost臋p do naszego forum.

X edycja - WYPRZEDA呕 GARA呕OWA - 2025
Po raz dziesi膮ty spotkamy si臋 na wyprzeda偶y gara偶owej - 5 kwietnia 2025 r (startujemy o godz. 10:00 a ko艅czymy o 15:00). Dla publiczno艣ci (os贸b kupuj膮cych) wej艣cie b臋dzie jak zawsze bezp艂atne i bez 偶adnych ogranicze艅. Ostatni gara偶 by艂 jednym z najbardziej udanych je艣li chodzi o ilo艣膰 kupuj膮cych a na X jubileuszowym planujemy podbi膰 rekord frekwencyjny!
Rezerwacja stolik贸w dla sprzedaj膮cych -> Wyprzeda偶 gara偶owa - rezerwacja stolik贸w

Zdj臋cie

Kij sklepowy a kij z pracowni - r贸偶nice

rodbuilding

• Zaloguj si臋, aby doda膰 odpowied藕
198 odpowiedzi w tym temacie

#121 OFFLINE   Friko

Friko

SUM

• Super moderatorzy
  • 18759 post贸w
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 26 pa藕dziernik 2009 - 12:03

Wydaje mi si臋, 偶e ca艂o艣膰 najlepiej podsumowa艂 Daniel - i tu i tu trafiaj膮 si臋 wyroby bardziej i mniej udane.

@gumo

艢mietan臋 kupuj臋 w supermarkecie. W sklepie za rogiem 艣mietana kosztuje 1,60. Identyczna 艣mietana w markecie 600m dalej 1,14. Jako艣膰 obs艂ugi mnie nie obchodzi - ma by膰 uprzejma i dobrze spe艂nia膰 swoje zadanie - nic wi臋cej - kupuj臋, wychodz臋, zapominam. Fakt, pan w sklepie za rogiem jest bardzo uprzejmy i gadatliwy, ale ja g艂osuj臋 swoim portfelem. Ale z drugiej strony w臋dka to nie 艣mietana. Ka偶dy ma swoje pieni膮dze i wydaje je i traktuje jak chce. Na pogaw臋dki wol臋 p贸j艣膰 do kolegi i pogada膰 o tym co i gdzie gryzie w mojej okolicy. Znam te偶 wiele os贸b, kt贸re 艂owi膮 pi臋kne ryby tanim sprz臋tem, a w臋dkarstwa nie traktuj膮 jako hobby trzeciorz臋dnego. Tym osobom nie dorastam do pi臋t, pomimo tego 偶e posiadam sprz臋t wysokiej klasy - za to nie mam tyle czasu. To, nad czym tu wa艂kujemy, to tak naprawd臋 sprawa trzeciorz臋dna, a ty sprawdzasz j膮 do pierwszorz臋dnej. Licz膮 si臋 umiej臋tno艣ci, znajomo艣膰 wody i pasja. Twoja wypowied偶 zalatuje mi nieco snobizmem, chocia偶 nim nie jest.

Pawle,

jako 偶e jeste艣 dystrybutorem gotowych kij贸w na blankach CD konkurencyjnych wobec wyrob贸w z kilku pracowni na tych samych blankach, nie zamierzam z Ciebie wymusza膰 stwierdzenia 偶e kije te ust臋puj膮 wyrobom z pracowni czy co艣 w tym stylu. Powiem wi臋cej: jako dystrybutor masz prawo zachwala膰 sw贸j towar jako najlepszy na rynku - i czytaj膮c rekalmy aspiusa chocia偶by tu w ad-googlu widz臋 zreszt膮, 偶e z tego prawa korzystasz :D Jest to jak najbardziej zrozumia艂e i OK, co nie zmienia faktu 偶e wypowiadaj膮c si臋 w tym w膮tku jeste艣 s臋dzi膮 we w艂asnej sprawie.

Osobi艣cie jestem zdania 偶e na rynku jest i powinno by膰 miejsce i na dobre wyroby fabryczne i na wyroby z pracowni. My艣l臋 偶e warto sobie u艣wiadomi膰 fakt, i偶 pozycja rodbuildingu na polskim rynku sprz臋towym jest bardzo mocna i w pewien spos贸b wyj膮tkowa. Ot贸偶 tak d艂ugo by艂y u nas w sprzeda偶y oferowane kije z najni偶szej p贸艂ki, 偶e wyroby z pracowni zaj臋艂y znaczn膮 cz臋艣膰 rynku kij贸w z p贸艂ki 艣redniej - mo偶na powiedzie膰 wype艂ni艂y luk臋 - co jest pewnym ewenementem w por贸wnaniu np. do USA.

Wydaje mi si臋 偶e na rynek ameryka艅ski warto zreszt膮 spojrze膰 偶eby prze艣ledzi膰 zwi膮zek pomi臋dzy mas贸wk膮 a customem. Przecie偶 na rynku ameryka艅skim od lat funkcjonuj膮 wspania艂e wyroby fabryczne - gotowe kije oferuje G-Loomis, St.Croix, Lamiglas, w ostatnich za艣 latach do艂膮czy艂y kolejne firmy znane chocia偶by tym 艣ledz膮cym artyku艂y na TackleTour - Kistler, Dobyns, nie wspominaj膮c o mas贸wce z Japonii :huh: Jak to si臋 dzieje, 偶e wobec takiego bogactwa fabrycznych wyrob贸w rodbuilding kwitnie i rozwija si臋? Z jakiej przyczyny ludzie gotowi s膮 p艂aci膰 du偶o wi臋ksze pieni膮dze za kij wykonany w pracowni na blanku G-Loomis np. ni偶 za kij wykonany na tym samym blanku z fabryki G-Loomisa? Oczywi艣cie, mo偶na przyj膮膰 偶e warto艣ci膮 dodan膮 jest mi艂a obs艂uga w pracowni ale my艣l臋 偶e jest to ma艂o przekonuj膮cy argument. Skoro ludzie p艂ac膮 znacznie wi臋cej za kij z pracowni wykonany na tym samym blanku - widocznie w wi臋kszym stopniu spe艂nia on ich w臋dkarskie potrzeby - mi raczej nasuwa si臋 taki wniosek. Ale jest te偶 du偶a rzesza odbiorc贸w, kt贸rych potrzeby zaspokaja ten sam kij fabryczny - mo偶e po prostu potrzeby s膮 mniejsze? W ka偶dym razie, o ile w USA wyroby custom to absolutnie najwy偶sza p贸艂ka, wyroby gotowe nawet z fabrycznego topu klasyfikowane s膮 ni偶ej - co znajduje swoje odzwierciedlenie w cenie. [ wyj膮tkiem mo偶e byc tu import z Japonii ]. My艣l臋 偶e to mo偶e by膰 odpowied藕 na pytanie postawione w tytule tego w膮tku.

Je偶eli chodzi o nasze krajowe realia, jak wspomina艂em rodbuilding funkcjonowa艂 przez lata troch臋 w luce rynkowej. Od jakiego艣 czasu coraz powszechniejszy jest dost臋p do dobrej oferty fabrycznej - pionierem by艂y tu na pewno kije St.Croix, teraz dochodz膮 do tego kije CD, pojawiaj膮 si臋 kije fabryczne G-Loomis - to wszystko bardzo cieszy. R贸偶nica polega tylko na tym w por贸wnaniu z USA, 偶e u nas kij z pracowni wykonany na tych samych komponentach potrafi by膰 ta艅szy (!), w takiej samej cenie albo minimalnie dro偶szy od kija z fabryki :huh: (偶eby nie byc go艂os艂ownym: widzia艂em Avida za ponad 1000z艂 :D ) Nie chcia艂bym wszczyna膰 tutaj dyskusji na tematy ekonomiczne, bo zasadniczo ten k膮cik rodbuildera ma s艂u偶y膰 omawianiu aspekt贸w technicznych konstrukcji w臋dzisk, no ale ta r贸偶nica po prostu rzuca si臋 w oczy. Mo偶e po prostu trzeba popracowa膰 nad znacz膮cym obni偶eniem cen wyrob贸w seryjnych ni偶 zastanawia膰 si臋 czy co艣 jest prawie jak 呕ywiec ?

A zupe艂nie na marginesie... jak czasami sobie siedz臋 na ZZ i m臋cz臋 kolejnego kr贸tkiego sandczyka, to wydaje mi si臋 偶e wklejk膮 za 150z艂 bym to wszystko z powodzeniem obgoni艂 <_< Na szcze艣cie raz na jaki艣 czas przychodzi weryfikacja i wtedy ciesz臋 si臋 偶e mam w r臋ku solidny wyr贸b.

#122 OFFLINE   psulek

psulek

Zaawansowany

• Gie艂da komercyjna
  • PipPipPip
  • 4964 post贸w
  • LokalizacjaWilcza Dziura :) /Piaseczno/Wa-wa

Napisano 26 pa藕dziernik 2009 - 12:55

Friko,

Je偶eli chodzi o cen臋 w臋dek z pracowni, to odpowied藕 jest oczywista - zawsze b臋d膮 dro偶sze, bo pracownia ma ograniczone mo偶liwo艣ci przerobowe- co by艂o wspomnianie wcze艣niej. Zgodz臋 si臋 z faktem, 偶e wyroby z pracowni s膮 cz臋sto BARDZO 艂adne. W pracowni mog臋 wybra膰 design kt贸ry mi najbardziej odpowiada - na przyk艂ad bardzo podobaj膮 mi si臋 wyroby Daniela z X-Rods. W pracowni p艂acimy za realizacj臋 r贸偶nych naszych fanaberii - poczynaj膮c od rodzaju korka, jego kompozycji, kolorze omotek i ramek w przelotkach, na rodzaju spieku, r贸偶nych wyplatankach, pier艣cionkach i podobnych dodatkach ko艅cz膮c. Fabryka to jednak max. kilka wzor贸w. I tu przewaga kijk贸w z pracowni jest rzeczywi艣cie mia偶dz膮ca - ale to wi膮偶e si臋 te偶 z odpowiednio wysok膮 cen膮.

Pozdrawiam

Pawe艂

#123 OFFLINE   Friko

Friko

SUM

• Super moderatorzy
  • 18759 post贸w
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 26 pa藕dziernik 2009 - 16:58

Tak mi si臋 przypomnia艂o, 偶e przecie偶 m.in. o te zagadnienia pyta艂em nikogo innego jak Toma Kirkmana w artykule publikowanym tu:

http://www.jerkbait.pl/?p=148

my艣l臋 偶e warto przytoczy膰 wyjatki z artyku艂u, bo stanowi膮 chyba dobre podsumowanie dyskucji:

Czy s膮dzisz, 偶e rodbuilding jest w stanie przetrwa膰 konkurencj臋 z wyrobami masowymi, poradzi膰 sobie bez tych wszystkich pieni臋dzy na reklam臋 i marketing? Wielu konsument贸w daje si臋 nabiera膰 na reklamy w kolorowych czasopismach i wspiera swoimi pieni臋dzmi producent贸w sprz臋tu niskiej jako艣ci podejmuj膮c takie a nie inne decyzje zakupowe – czy widzisz w tym zagro偶enie na przysz艂o艣膰? Jakie s膮 mo偶liwe skutki takiej sytuacji? Czy widzisz jaki艣 spos贸b 偶eby odwr贸ci膰 taki trend?

Zawsze b臋dzie grupka wymagaj膮cych w臋dkarzy, kt贸ra b臋dzie potrzebowa艂a, oczekiwa艂a czego艣 lepszego. I to jest w艂a艣nie ta grupa, do kt贸rej dociera膰 powinni rodbuilderzy. Nie s膮dz臋, 偶e dobry rodbuilder konkuruje z ofert膮 masow膮 – on raczej adresuje swoje wyroby do innej cz臋艣ci rynku, kt贸rej oczekiwa艅 mas贸wka nie jest w stanie spe艂ni膰.

Oczywi艣cie, ci臋偶ko jest mierzy膰 si臋 z du偶ymi firmami, je偶eli chodzi o inwestycje w reklam臋 i marketing. Moja strona TackleWorks.org pomaga tu w jakim艣 sensie oferuj膮c wyszukiwark臋 rodbuilder贸w na danym terenie. Ostatnio kolega Joe Douglas za艂o偶y艂 Rod Builders International. Ma nadziej臋, i偶 uda mu si臋 zebra膰 艣rodki finansowe od wszystkich cz艂onk贸w na wsp贸lne inwestycje reklamowe. Czego nie mo偶na osi膮gn膮膰 samemu, mo偶na osi膮gn膮膰 razem. To ciekawa koncepcja i mam nadziej臋, 偶e wypali.

#124 OFFLINE   S艂awek Oppeln Bronikowski

S艂awek Oppeln Bronikowski

Ekspert

• Bloggerzy
  • PipPipPipPip
  • 5010 post贸w
  • Lokalizacja艁贸d偶
  • Imi臋:S艂awek
  • Nazwisko:Oppeln Bronikowski

Napisano 26 pa藕dziernik 2009 - 19:33

To i ja poperoruj臋 sobie ..
Je艣li mia艂bym wybiera膰 , wybra艂bym kij od rodbuildera . Bo nie jest to tw贸r anonimowego monta偶ysty , rzecz wypo艣rodkowana i czasem troch臋 obok oczekiwa艅 . Kij rodbuilderski jest dzie艂kiem cz艂owieka st膮d , obeznanego z materi膮 , lokalnymi warunkami , rybostanem , weryfikowaln膮 wiedz膮 . Z regu艂y te偶 otrzymujemy lepsz膮 jako艣膰 i bl偶sz膮 naszym oczekiwaniom docelowo艣膰 kija . Je艣li potrafimy oczywi艣cie zdefiniowa膰 swoje oczekiwania . Standardowy , gotowy kij , nawet dobrej marki b臋dzie zawsze bli偶ej konfekcyjnej rozmiar贸wce , no naturalnie z wy艂膮czeniem tych eksclusiv贸w kt贸re 艂膮cz膮 luksus , presti偶 , kosmos i oczekiwania kt贸rych jeszcze nie potrafimy nazwa膰 , a kt贸re z 艂atwo艣ci膮 spe艂nia .
Naturalnie kryteria doboru pochodzenia sprz臋tu s膮 r贸偶ne i jednakowo uprawnione . Realna potrzeba , moda , snobizm ..
艢mietanowy przyk艂ad i biedronkowa erystyka te偶 s膮 nie od macochy . Ale przy smietanie balansuj膮c , jest dla mnie creme de la creme , rodbuilding bez po艣rednika w postaci pracowni . 呕adna w臋dka z zewnatrz nie dor贸wnuje przemyslanemu i osobistemu handmade . Nawet je偶eli b臋dzie z mniejsz膮 bieg艂o艣ci膮 z艂o偶ona . Chyba tylko tak mozna mie膰 kij idealnie dopasowany .
A seryjne produkcje lubi臋 , ba , wr臋cz uwielbiam ich nie mie膰 ..

#125 OFFLINE   Gumofilc

Gumofilc

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 6193 post贸w
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 27 pa藕dziernik 2009 - 00:04

Tak sobie mysle, ze jest jeszcze jeden aspekt calej sprawy. (jak widze juz zauwazony :D )
Jakie sa roznice miedzy kijem z pracowni a kijem ze sklepu kazdy wie.
Z pracowni jest na sprawdzonym blanku i pewnych komponentach. Rodbuilder bedzie sie staral tak zaprojektowac calosc, zeby klient do niego nie wrocil a raczej zeby wrocil ale po kolejna wedke.
Sklep jaki jest kazdy wie, najczesciej kupno jest wielka niewiadoma ale za to jest czesto wymieniany reklamowo swietnie dzialajacy serwis.

A gdyby tak polaczyc plusy obu rozwiazan i jednoczesnie zniwelowac ich wady?

Najwiekszym minusem wedek na zamowienie jest ich, nieraz nawet wiele wyzsza cena. I to jest czesto podstawowy argument w ustach niechetnych, zlosliwych a czasem nawet chorobliwie wrogich.
Najwiekszym minusem sklepowych jest to, ze wyprodukowano je czesto glownie z troska aby produkcja wyszla jak najtaniej.

Wbrew pozorom polaczenie jest mozliwe, po prostu trzeba sie wziac samemu za uzbrojenie a wczesniej poszukac odpowiednich (jakosciowo i cenowo) komponentow do budowy.

Gumo

#126 OFFLINE   klosskuba

klosskuba

Forumowicz

• PATRON
  • PipPip
  • 112 post贸w
  • LokalizacjaPyskowice

Napisano 27 pa藕dziernik 2009 - 00:32

Witam.
Chcia艂bym si臋 podzieli膰 si臋 moimi spostrze偶eniami na temat wa艂kowany w tym w膮tku.
Zak艂adaj膮c, 偶e znajdziemy gotowca, kt贸ry nam pasuje pod wzgl臋dem akcji,mocy,d艂.,c.w.,materia艂u, d艂ugo艣ci dolnika, jako艣ci przelotek i innych komponent贸w, wygl膮du, spacingu, je艣li do tego b臋dzie zbrojony po kr臋gos艂upie i cena b臋dzie atrakcyjna to nie ma sensu zbroi膰 u rodbuildera.
Tyle tylko,偶e poza drogimi, markowymi wyrobami ja takich cud贸w nie widzia艂em dlatego wzi膮艂em sprawy w swoje r臋ce i w臋dki sobie sam kr臋ce.
By艂em ostatnio w fishing-martcie w Sosnowcu przepatrzy艂em wiele kij贸w, te kt贸re spe艂nia艂y moje kryteria to daiwa morethan, dwa lub trzy shimano z najwy偶szej p贸艂ki, dragonowskie hm-y(co do kt贸rych mam w膮tpliwo艣ci w zwi膮zku ze z艂膮 pras膮 dotycz膮c膮 ich rzekomej 艂amliwo艣ci). Natomiast by艂em zdumiony badziewno艣ci膮 zbrojenia g.loomis贸w, sk膮din膮d nawet drogie shimano trzeba przebiera膰 aby trafi膰 egzemplarz zbrojony po grzbiecie.
Reasumuj膮c, jak chc臋 mie膰 patyk natychmiast - kupuj臋 morethana za 1500 z艂, jak mog臋 poczeka膰 zbroje w pracowni(za 1500 to chyba full wypas, a i za po艂owe tej ceny mo偶na co艣 dobrego zrobi膰),mog臋 te偶 si臋 nie zna膰 i kupi膰 pi臋kny kij za 200-500z艂, albo si臋 zna膰 i udawa膰 偶e nie widz臋 niekt贸rych wad.
Albo z braku laku i艣膰 na kompromis (jak ja tego nie lubi臋).

Tak to widz臋.

Acha, mog臋 dalej chodzi膰 po sklepach i szuka膰...

Pozdrawiam. Klosskuba.

#127 OFFLINE   yglo

yglo

Zaawansowany

• Moderatorzy
  • 1652 post贸w
  • LokalizacjaGrzegorzewice

Napisano 31 pa藕dziernik 2009 - 12:55

A mi sie marzy, aby np w takim fishing-marcie by艂y dostepne balnki na kt贸rych robia wedki Dragony, Jaxony... zeby te blanki by艂y tak po +-50 z艂 :huh: , bo skoro ca艂a wedka kosztuje +-200... :mellow: i jak znalaz艂 na nauk臋 rodbuildingu :unsure:
Moze okaza艂oby si臋, ze na tych taniutkich weglowych blankach da艂oby sie wykrecic ca艂kiem przyzwoite wedki.... A wiem, ze sie da, bo tak sie zaczyna艂a moja nauka...
  • David77 lubi to

#128 OFFLINE   yglo

yglo

Zaawansowany

• Moderatorzy
  • 1652 post贸w

Napisano 31 pa藕dziernik 2009 - 13:13

O, cos takiego mi sie marzy na naszym rynku...

http://store.seviermfg.com/section.php?xSec=3&jssCart=44 9b82c6a07fdde6b7b025fb86c559fc

#129 OFFLINE   Gumofilc

Gumofilc

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 6193 post贸w
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 31 pa藕dziernik 2009 - 13:30

Eee, blanki Seviera byly juz na naszym rynku i jakos o nich sluch zaginal...

Ja bym wolal ot np. niektore szklane lamiglasy albo weglowe z serii international.

Jezeli skladac to z jakichs w miare porzadnych komponentow - blank tani ale komponenty tez cos kosztuja,a i godziny pracy tez sa cos warte...
Warto wiec dobrze wybrac, nawet jak tanio.

Gumo

#130 OFFLINE   yglo

yglo

Zaawansowany

• Moderatorzy
  • 1652 post贸w

Napisano 31 pa藕dziernik 2009 - 13:43

Balnki Seviera by艂y po ponad 200z艂 gdy ich cena jak widac jest 12-20 usd :D
Tanie dobre przelotki juz s膮, pianka eva jest, uchwyty s膮....
blanki zakl臋te nadal...

#131 OFFLINE   pablom

pablom

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2024 post贸w
  • LokalizacjaSulej贸wek

Napisano 01 listopad 2009 - 09:08

Eee, blanki Seviera byly juz na naszym rynku i jakos o nich sluch zaginal...

Ja bym wolal ot np. niektore szklane lamiglasy albo weglowe z serii international.

Jezeli skladac to z jakichs w miare porzadnych komponentow - blank tani ale komponenty tez cos kosztuja,a i godziny pracy tez sa cos warte...
Warto wiec dobrze wybrac, nawet jak tanio.

Gumo

Bo by艂y niedoceniane <_<

#132 OFFLINE   Tomek TJ

Tomek TJ

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 926 post贸w
  • Imi臋:Tomasz

Napisano 01 listopad 2009 - 09:55

Witam!kilka lat temu kumpel uzbroi艂 w FC kijek pstr膮gowy w艂a艣nie na blanku Sevier.Wysz艂a z tego 艣wietna w臋dka i 艂owi ni膮 do dnia dzisiejszego.O ile dobrze pamietam to grafit IM6 kolor blanku taki wi艣nia-br膮z.

#133 OFFLINE   hasior

hasior

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3563 post贸w
  • Lokalizacjatam gdzie ryby

Napisano 01 listopad 2009 - 10:48

te blanki mozna sobie przecie kupi膰 jak wida膰 s膮 dost臋pne na stronie za smieszn膮 kase,do tego lo艂parajsowe komponenty forecasta(nieznaczy ze z艂e)i mozna sobie ubiera膰 i bawi膰 sie

#134 OFFLINE   Gumofilc

Gumofilc

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 6193 post贸w
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 02 listopad 2009 - 08:56

Reasumujac, myslac wg moich kryteriow, to jedyny minus kijka ze swojej pracowni, przeciwstawionego sklepowemu, jest taki, ze ten nasz bedzie z reguly mniej kolorowy.

Przynajmniej na poczatku dzialalnosci, bo jak kto lubi to moze sobie walnac wyplatanke, kalkomanie z podobizna ryby, itp.

Gumo

#135 OFFLINE   Havabbor

Havabbor

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 8 post贸w
  • LokalizacjaNorwegia
  • Imi臋:Daniel
  • Nazwisko:Nowak

Napisano 29 grudzie艅 2017 - 20:48

Tu pozwol臋 sobie na wypowied藕
Wod臋 ch艂ostam ju偶 oko艂o dwudziestu lat- od szczawnika. Przerobi艂em sporo kijaszk贸w.
Dwa lata temu zdecydowa艂em si臋 na pracownie...
Warto by艂o. Kij le偶a艂 w r臋ku jak bym si臋 z nim urodzi艂. O pozosta艂ych zaletach nie b臋d臋 si臋 rozpisywa艂.
Ale...
Bez do艣wiadczenia z wieloma w臋dkami nie mia艂bym szans na dok艂adny wyb贸r parametr贸w.
Naprawd臋 trzeba sporo patykow przerzuci膰 偶eby dobrze wybra膰. Inaczej kupisz bardzo dobry kij za kup臋 kasy ale ta ''doplata'' mija si臋 z celem bo malutkie niuanse stanowi膮 o tym czy kij b臋dzie przed艂u偶eniem twojego pe... Twojej prawej r臋ki 馃槑 馃槑 馃槑
Oczywi艣cie mo偶na trafi膰 w ciemno, ale czy warto stawia膰 dobr膮 kas臋 na niepewne zak艂ady?
  • delux64 lubi to

#136 OFFLINE   Havabbor

Havabbor

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 8 post贸w
  • LokalizacjaNorwegia

Napisano 29 grudzie艅 2017 - 20:51

I dodam 偶e je艣li trafisz to czujesz si臋 jak samuraj z najlepsz膮 katan膮馃榿
  • Tomek Wielgus lubi to

#137 OFFLINE   kogut

kogut

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1612 post贸w
  • Lokalizacjacz臋stochowa

Napisano 30 grudzie艅 2017 - 08:07

Z艂oty szpadel jak nic.

#138 OFFLINE   Del Toro

Del Toro

Ekspert

• Moderatorzy
  • 8045 post贸w
  • LokalizacjaLondyn, UK

Napisano 30 grudzie艅 2017 - 17:32

Lepiej odkopac niz zakladac nowy watek o tym samym  ;)

• S.N. lubi to

#139 OFFLINE   Havabbor

Havabbor

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 8 post贸w
  • LokalizacjaNorwegia

Napisano 30 grudzie艅 2017 - 17:45

He he.
Co艣 tam przeczyta艂em a nie patrzy艂em na daty 馃槑
A dylemat mi r贸wnie偶 by艂 bliski wi臋c napisa艂em
馃惙

#140 OFFLINE   guciolucky

guciolucky

NO release NO glory

• Tw贸rcy
  • PipPipPipPip
  • 5230 post贸w
  • LokalizacjaOlsztyn

Napisano 30 grudzie艅 2020 - 22:22

Kiedy艣 ca艂e moje okoniowanie to by艂 suchy patyk z dwoma gwo藕dziami zamiast ko艂owrotka. Okonie takim sprz臋tem 艂owi艂o mn贸stwo w臋dkarzy. Dzisiaj ba艂a艂ajka jest zab贸jcza co 30 lat temu a jak偶e prymitywna...Nie b臋d臋 si臋 licytowa艂 kto ile i jakich ryb z艂owi艂 bo tam gdzie ryby s膮 to filcaki 艂owi膮 dziesi膮tki kilogram贸w, ruskimi teleskopami, jaki偶 to wyznacznik jako艣ci sprz臋tu?

Czytaj膮c kolejne recenzje w臋dek zaczynam zauwa偶a膰, 偶e ka偶da jest szybka, bardzo czu艂a, progresywna w holu, z zapasem mocy w dolniku, lekka, bardzo precyzyjna, 艣wietna rzutowo... No i 艂owi sandacze, okonie, klenie, bolenie a na pstr膮gi nada si臋 doskonale. Pozwala mi to uwierzy膰, 偶e coraz mniej jest os贸b potrafi膮cych oceni膰 naprawd臋 klasowy sprz臋t a mo偶e nawet, w nat艂oku jak偶e agresywnej agitacji, zatraca si臋 jakakolwiek r贸偶nica? Gdyby sugerowa膰 si臋 opiniami to wszystkie w臋dki s膮 w zasadzie podobne...

Klasyczne, sprawdzone konstrukcje, maj膮 swoje nowocze艣niejsze odpowiedniki lub nie. L偶ejsze, nieco subtelniejsze ale r贸wnie wyrafinowe blanki zawsze b臋d膮 cieszy艂y mi艂o艣nika dobrego sprz臋tu. Czasem nowy zachwyt nad starym blankiem, wnosz膮 nowoczesne lekkie przelotki itd...

W mojej ocenie GL nigdy nie b臋dzie ponadczasowy, klasyczny ani klasowy. B臋dzie, minie i nie wr贸ci...Nie chc臋 nikogo obrazi膰, pisz臋 o w艂asnych odczuciach i o tym jak obieram rzeczywisto艣膰. Nie mam najmniejszego interesu aby cokolwiek poleca膰 i na odwr贸t. Nie zak艂adam, 偶e ocena klasy w臋dki jest adekwatna do predyspozycji kipera, niemniej na pewno jaki艣 "talent" jest tutaj potrzebny.

呕ycz臋 samych udanych zakup贸w i rado艣ci z u偶ytkowania posiadanego sprz臋tu.

R贸wnie偶 z jednym lub wi臋ksz膮 ilo艣ci膮 s艂贸w kluczowych: rodbuilding

U偶ytkownicy przegl膮daj膮cy ten temat: 0

0 u偶ytkownik贸w, 0 go艣ci, 0 anonimowych