Wydaje mi si臋, 偶e ca艂o艣膰 najlepiej podsumowa艂 Daniel - i tu i tu trafiaj膮 si臋 wyroby bardziej i mniej udane.
@gumo
艢mietan臋 kupuj臋 w supermarkecie. W sklepie za rogiem 艣mietana kosztuje 1,60. Identyczna 艣mietana w markecie 600m dalej 1,14. Jako艣膰 obs艂ugi mnie nie obchodzi - ma by膰 uprzejma i dobrze spe艂nia膰 swoje zadanie - nic wi臋cej - kupuj臋, wychodz臋, zapominam. Fakt, pan w sklepie za rogiem jest bardzo uprzejmy i gadatliwy, ale ja g艂osuj臋 swoim portfelem. Ale z drugiej strony w臋dka to nie 艣mietana. Ka偶dy ma swoje pieni膮dze i wydaje je i traktuje jak chce. Na pogaw臋dki wol臋 p贸j艣膰 do kolegi i pogada膰 o tym co i gdzie gryzie w mojej okolicy. Znam te偶 wiele os贸b, kt贸re 艂owi膮 pi臋kne ryby tanim sprz臋tem, a w臋dkarstwa nie traktuj膮 jako hobby trzeciorz臋dnego. Tym osobom nie dorastam do pi臋t, pomimo tego 偶e posiadam sprz臋t wysokiej klasy - za to nie mam tyle czasu. To, nad czym tu wa艂kujemy, to tak naprawd臋 sprawa trzeciorz臋dna, a ty sprawdzasz j膮 do pierwszorz臋dnej. Licz膮 si臋 umiej臋tno艣ci, znajomo艣膰 wody i pasja. Twoja wypowied偶 zalatuje mi nieco snobizmem, chocia偶 nim nie jest.
Pawle,
jako 偶e jeste艣 dystrybutorem gotowych kij贸w na blankach CD konkurencyjnych wobec wyrob贸w z kilku pracowni na tych samych blankach, nie zamierzam z Ciebie wymusza膰 stwierdzenia 偶e kije te ust臋puj膮 wyrobom z pracowni czy co艣 w tym stylu. Powiem wi臋cej: jako dystrybutor masz prawo zachwala膰 sw贸j towar jako najlepszy na rynku - i czytaj膮c rekalmy aspiusa chocia偶by tu w ad-googlu widz臋 zreszt膮, 偶e z tego prawa korzystasz Jest to jak najbardziej zrozumia艂e i OK, co nie zmienia faktu 偶e wypowiadaj膮c si臋 w tym w膮tku jeste艣 s臋dzi膮 we w艂asnej sprawie.
Osobi艣cie jestem zdania 偶e na rynku jest i powinno by膰 miejsce i na dobre wyroby fabryczne i na wyroby z pracowni. My艣l臋 偶e warto sobie u艣wiadomi膰 fakt, i偶 pozycja rodbuildingu na polskim rynku sprz臋towym jest bardzo mocna i w pewien spos贸b wyj膮tkowa. Ot贸偶 tak d艂ugo by艂y u nas w sprzeda偶y oferowane kije z najni偶szej p贸艂ki, 偶e wyroby z pracowni zaj臋艂y znaczn膮 cz臋艣膰 rynku kij贸w z p贸艂ki 艣redniej - mo偶na powiedzie膰 wype艂ni艂y luk臋 - co jest pewnym ewenementem w por贸wnaniu np. do USA.
Wydaje mi si臋 偶e na rynek ameryka艅ski warto zreszt膮 spojrze膰 偶eby prze艣ledzi膰 zwi膮zek pomi臋dzy mas贸wk膮 a customem. Przecie偶 na rynku ameryka艅skim od lat funkcjonuj膮 wspania艂e wyroby fabryczne - gotowe kije oferuje G-Loomis, St.Croix, Lamiglas, w ostatnich za艣 latach do艂膮czy艂y kolejne firmy znane chocia偶by tym 艣ledz膮cym artyku艂y na TackleTour - Kistler, Dobyns, nie wspominaj膮c o mas贸wce z Japonii Jak to si臋 dzieje, 偶e wobec takiego bogactwa fabrycznych wyrob贸w rodbuilding kwitnie i rozwija si臋? Z jakiej przyczyny ludzie gotowi s膮 p艂aci膰 du偶o wi臋ksze pieni膮dze za kij wykonany w pracowni na blanku G-Loomis np. ni偶 za kij wykonany na tym samym blanku z fabryki G-Loomisa? Oczywi艣cie, mo偶na przyj膮膰 偶e warto艣ci膮 dodan膮 jest mi艂a obs艂uga w pracowni ale my艣l臋 偶e jest to ma艂o przekonuj膮cy argument. Skoro ludzie p艂ac膮 znacznie wi臋cej za kij z pracowni wykonany na tym samym blanku - widocznie w wi臋kszym stopniu spe艂nia on ich w臋dkarskie potrzeby - mi raczej nasuwa si臋 taki wniosek. Ale jest te偶 du偶a rzesza odbiorc贸w, kt贸rych potrzeby zaspokaja ten sam kij fabryczny - mo偶e po prostu potrzeby s膮 mniejsze? W ka偶dym razie, o ile w USA wyroby custom to absolutnie najwy偶sza p贸艂ka, wyroby gotowe nawet z fabrycznego topu klasyfikowane s膮 ni偶ej - co znajduje swoje odzwierciedlenie w cenie. [ wyj膮tkiem mo偶e byc tu import z Japonii ]. My艣l臋 偶e to mo偶e by膰 odpowied藕 na pytanie postawione w tytule tego w膮tku.
Je偶eli chodzi o nasze krajowe realia, jak wspomina艂em rodbuilding funkcjonowa艂 przez lata troch臋 w luce rynkowej. Od jakiego艣 czasu coraz powszechniejszy jest dost臋p do dobrej oferty fabrycznej - pionierem by艂y tu na pewno kije St.Croix, teraz dochodz膮 do tego kije CD, pojawiaj膮 si臋 kije fabryczne G-Loomis - to wszystko bardzo cieszy. R贸偶nica polega tylko na tym w por贸wnaniu z USA, 偶e u nas kij z pracowni wykonany na tych samych komponentach potrafi by膰 ta艅szy (!), w takiej samej cenie albo minimalnie dro偶szy od kija z fabryki (偶eby nie byc go艂os艂ownym: widzia艂em Avida za ponad 1000z艂 ) Nie chcia艂bym wszczyna膰 tutaj dyskusji na tematy ekonomiczne, bo zasadniczo ten k膮cik rodbuildera ma s艂u偶y膰 omawianiu aspekt贸w technicznych konstrukcji w臋dzisk, no ale ta r贸偶nica po prostu rzuca si臋 w oczy. Mo偶e po prostu trzeba popracowa膰 nad znacz膮cym obni偶eniem cen wyrob贸w seryjnych ni偶 zastanawia膰 si臋 czy co艣 jest prawie jak 呕ywiec ?
A zupe艂nie na marginesie... jak czasami sobie siedz臋 na ZZ i m臋cz臋 kolejnego kr贸tkiego sandczyka, to wydaje mi si臋 偶e wklejk膮 za 150z艂 bym to wszystko z powodzeniem obgoni艂 Na szcze艣cie raz na jaki艣 czas przychodzi weryfikacja i wtedy ciesz臋 si臋 偶e mam w r臋ku solidny wyr贸b.