#301 OFFLINE
Napisano 10 wrzesień 2011 - 23:35
Oliwka Quantum Hot Sauce dobrze go rozrzedza.
#302 OFFLINE
Napisano 11 wrzesień 2011 - 06:30
#303 OFFLINE
Napisano 11 wrzesień 2011 - 11:17
#304 OFFLINE
Napisano 11 wrzesień 2011 - 11:59
http://www.zbik.pl/sklep_gb/wedkarstwo/chemia/smary-oliwki-k olowrotki/oliwka-syntetyczna-penn
#305 OFFLINE
Napisano 14 wrzesień 2011 - 07:10
W związku z tym, że obok wędkarstwa MTB to moja druga, zardzewiała miłość, byłem jakiś czas temu w sklepie rowerowym prostować koło. Przeglądając półki rzuciła mi się w oczy jedna z nich. Były na niej smary i oliwki sygnowane przez Shimano. Opakowanie zdecydowanie większe niż te w których sprzedawane są mazidła do kołowrotków. Tak sie zastanawiam czy oliwki do smarowania łańcucha nie byłyby dobre do naszych celów. Oliwki jest dużo i kosztuje jakieś 25-30zł. Do roweru takie opakowanie starcza mi na więcej niż rok. Uzywam oliwki na suchą pogodę - zdecydowanie łatwiej się zmywa z łańcucha, kiedy jest brudny. Na mokrą pogodę używa się oliwki wtedy kiedy wiemy, że czeka nas jazda w błocie i deszczu. Wolałbym, żeby moje młynki z błotem do czynienia nie miały, ale z wodą mają jak najbardziej. Zapewne można wykorzystać taką oliwkę do rolki i ewentualnego podratowania po zamoczeniu, co ostatnio chłopaki opisują.
Nie wiem też czy taka oliwka będzie się nadawała do rozrzedzania mobilitha?
Co o tym sadzicie?
#306 OFFLINE
Napisano 14 wrzesień 2011 - 13:54
- te mobility, to nie są jakieś niestworzone kosmosy tylko smary jak smary i w sumie wszystko za wyjątkiem rzepakowego do smażenia placków się będzie nadawało do rozrzedzenia..
Przecie wszystkie smary są robione na bazie jakiegoś tam oleju (i to on jest głównym środkiem smarnym, a dodatki róznych mydeł i pierdółek zagęszczają te oleje i mają powodować żeby się trzymały na smarowanych powierzchniach. A, że dzisiejsze oleje są w 99,99% mieszalne ze sobą, to nie ma się co zabijać w poszukiwaniach niewiadomoczego...
- jak już jesteśmy przy cenach tych różnorakich mazidełek, to generalnie nijak się one mają do ich jakości czy ilości w opakowankach, a już szczególnie w przypadku zastosowań mocno hobbystycznych typu wędkarstwo... Jeśli porównywać cenę i ilość w tubeczce, mocno firmowego, molibdenowego smarku Daiwy (około ośmiu dyszek złotych polskich) z przywoływanym i w tym wątku molibdenowym syntetykiem Mobila (około 4 dyszek), to taka sama ilość tej daiwki kosztuje koło TYSIĄCA ZŁOTYCH !!!
I szczerze powiem, że jak kiedyś dawno używałem, to nie zauważyłem, żeby była 25 razy lepsza...
- Warcisław lubi to
#307 OFFLINE
Napisano 14 wrzesień 2011 - 17:58
#308 OFFLINE
Napisano 16 wrzesień 2011 - 21:06
#309 OFFLINE
Napisano 28 wrzesień 2011 - 22:50
http://allegro.pl/shimano-stella-5000-fa-japan-i1846729348.h tml
Aż mnie zabolało...
#310 OFFLINE
Napisano 29 wrzesień 2011 - 05:18
#311 OFFLINE
Napisano 18 październik 2011 - 14:49
Jedna rzecz rzuiciła mi się w oczy sprawa trochę zamierzchła ale nie mogę się postrzymać.
Może nie jestem mistrzem mechaników ale z tego co wiem porównanie rozrządu w samochodzie do mechanizmu w kołowrotku jest totalnym nieporozumieniem
Rozrząd znaczymy i musi byc ustawiony w odpowiedniej pozycji nie ze wzgledu na zuzycie czy wytarcie kół zębatych ale dlatego że steruje wałkami rozrządu które odpowiadają za sekwencje zapłonu ( są połaczone z aparatem zapłonowym) oraz sterują pracą zaworów w silniku.
#312 OFFLINE
Napisano 07 listopad 2011 - 17:53
Panowie dzisiaj doszłem do wniosku że znaczenie przekładni przy rozkręcaniu kołowrotka nic nie daje.Rozkręcałem ostatnio stradica i zaznaczyłem zęby ale po jednym obrocie koła zęby były już przesunięte o jeden.To jak to w końcu jest z tym znaczeniem?
Pozdrawiam
fish28
#313 OFFLINE
Napisano 07 listopad 2011 - 19:08
...
Użytkownik w.d.wobler edytował ten post 21 styczeń 2014 - 09:33
#314 OFFLINE
Napisano 10 listopad 2011 - 10:49
Pozdrawiam
fish28
#315 OFFLINE
Napisano 10 listopad 2011 - 12:48
O znaczeniu przekładni głosu nie zabieram bo nie mam doświadczenia na tym polu.
#316 OFFLINE
Napisano 10 listopad 2011 - 22:03
#317 OFFLINE
Napisano 11 listopad 2011 - 07:31
Pozdrawiam
fish28
#318 OFFLINE
Napisano 11 listopad 2011 - 10:05
#319 OFFLINE
Napisano 11 listopad 2011 - 10:13
Jak kto ma inne zdanie, to może z czystym sumieniem kopnąć mnie w tyłek aż echo pójdzie... Otóż znaczenie przekładni w sytuacji gdy ilość zębów na kole zębatym po podzieleniu przez ilość zębów na pinionku da liczbę niecałkowitą, nie ma ŻADNEGO znaczenia. Znaczenie i złożenie przekładni ma znaczenie tylko w przypadku np.przekładni mimośrodowych lub takich, w których zazębiające się elementy zmieniają względem siebie położenie czyli np. przesuwają się w czasie obrotu...
Pierwsza czesc wypowiedzi zrozumialem. Ale pytam Autora co mial na mysli tu : lub takich, w których zazębiające się elementy zmieniają względem siebie położenie czyli np. przesuwają się w czasie obrotu...
#320 OFFLINE
Napisano 11 listopad 2011 - 10:59
A tak poważniej, to autor miał na myśli takie różne inne przekładnie ale przekładając na język kołowrotkowy, to taką trochę hipotetyczną sytuację, gdyby np. pinionek przesuwał się góra-dół względem koła napędowego...
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: kołowrotek, serwis
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych