Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Wędka na klenie - jazie, jaki blank wybrać?

jaź kleń

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
939 odpowiedzi w tym temacie

#801 OFFLINE   Maju91

Maju91

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 44 postów
  • LokalizacjaOkolice Rzeszowa
  • Imię:Rafał

Napisano 16 marzec 2017 - 00:02

Byłby ktoś tak łaskawy i wrzucił ugiecia blaasa slim 10lb i blaasa xf 6lb? oba najlepiej 9' lub podobnej długości :) Nie moge znaleść wogóle ugiecia blaasa slim 10lb a xf-ke znalazlem ale w niezbyt dobrym kącie, byłoby to dla mnie bardzo pomocne.

#802 OFFLINE   Hubertus

Hubertus

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 1863 postów
  • LokalizacjaŁódź

Napisano 17 marzec 2017 - 00:43

Slima 10lb będę robił niedługo, jak kolega chce pogadać o Blaasach to niech dzwoni
Przerobilem tego dużo i co nieco mogę podpowiedzieć
Tel 668 453 131
Pozdrawiam

#803 OFFLINE   Maju91

Maju91

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 44 postów
  • LokalizacjaOkolice Rzeszowa
  • Imię:Rafał

Napisano 17 marzec 2017 - 17:36

Slima 10lb będę robił niedługo, jak kolega chce pogadać o Blaasach to niech dzwoni
Przerobilem tego dużo i co nieco mogę podpowiedzieć
Tel 668 453 ***
Pozdrawiam

Bardzo dziękuje ale chyba nie będzie takie potrzeby :) Jeśli będe miał jakieś nurtujące pytanie to nieomieszkam i zadzwonie z zapytaniem. Swoje już wiem i teraz tylko musze wziąść w łapki blank i zatwierdzić decyzje. Na tą chwile wybieram slima 9010-2N i jeżeli nic nadzwyczajnego nie stanie się przy oglądaniu tego blanku to właśnie na nim będe miał wędeczke. Bardzo dziękuje za pomoc i Pozdrawiam.

#804 OFFLINE   ASAPfishing

ASAPfishing

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 615 postów
  • Lokalizacja.
  • Imię:Asap
  • Nazwisko:Asap

Napisano 17 październik 2017 - 12:04

Czy ktoś miał doświadczenie z blankiem NFC ST1002-2 Delta 3,05 m, 1,7-5 g ?

#805 OFFLINE   Funky

Funky

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 35 postów
  • LokalizacjaPolska

Napisano 27 grudzień 2017 - 16:14

Witam. Wpadl do glowy taki pomysl zeby poganiac troche za kleniem i jaziem po Wiśle. Potrzebuje porady jaki niezbyt drogi blank wybrac zeby nie nadal pod wislane klenie -.jazie na wszelkie mikro woblerki , obrotowki. Fajnie bylo by gdyby dal rade przylowic bolenia, brzanke w średnim rozmiarze
  • Paweł R. lubi to

#806 OFFLINE   Del Toro

Del Toro

Ekspert

• Moderatorzy
  • 8027 postów
  • LokalizacjaLondyn, UK

Napisano 27 grudzień 2017 - 16:30

Witam. Wpadl do glowy taki pomysl zeby poganiac troche za kleniem i jaziem po Wiśle. Potrzebuje porady jaki niezbyt drogi blank wybrac zeby nie nadal pod wislane klenie -.jazie na wszelkie mikro woblerki , obrotowki. Fajnie bylo by gdyby dal rade przylowic bolenia, brzanke w średnim rozmiarze

Watek polaczony. Proponuje najpierw uzyc wyszukiwarki, lub naszej listy:

http://jerkbait.pl/t...h-rb/?p=2285018

Co do przylowow boleniowych to watek tez o tym jest:

http://jerkbait.pl/t...leń-jaki-blank/

To teraz masz troche czytania ;)

#807 OFFLINE   Areck

Areck

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 111 postów
  • LokalizacjaŻyrardów
  • Imię:Arkadiusz

Napisano 24 sierpień 2018 - 07:36

Witam,
Proszę o porady, sugestie dotyczące wyboru przede wszystkim blanku pod kij na klenia ale i komponentów.

Chcę zlecić budowę kijaszka w jednej z pracowni. Moje dotychczasowe wybory opierały się na wyborze poprzez macanie wędziska w sklepie, projektując trudno mi się zdecydować i wyobrazić końcowy efekt. Na pewno jednak wiem, czego chcę, ma to być kij długi - ok 3m, na średnie rzeki, rzadziej duże. W 99% przypadków przynętą będzie wobler 2,5-3,5 cm. 

Zależy mi by kij był sztywny i dawał super kontakt z przynętą i rybą i był szybki, natomiast by po zacięciu bardzo szybko i lekko przechodził w pełną parabolę i był typową kluską. Jakieś podpowiedzi?

Czy sądzicie, że może jakiś topowy kij seryjny - np. HM Dragona można jeszcze brać pod uwagę, czy jednak to nie będzie to samo ? 

Pozdr  ;)   

#808 OFFLINE   Bolen30

Bolen30

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1519 postów

Napisano 24 sierpień 2018 - 10:35

Noto teraz rozpeta si burza ,bo takich postów była masa i kazdy rzuci cos ciekawego.Masz dosc jasno ukierunkowane co chcesz wiec niepowinno byc problemu.Chyba tylko z długoscia kijka.Noi mamy wielu speców którzy zrobia ci super wedeczke i pieknie wykonana.Noi zalezy jaki budzet masz na wedzisko.Dragon hm ma teraz ciekawe promocje z seri hm 80.

#809 OFFLINE   Areck

Areck

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 111 postów
  • LokalizacjaŻyrardów

Napisano 24 sierpień 2018 - 10:49

Dzisiaj jadę do pracowni i będę macał i wybierał, potem po podpowiedziach od Was i przespaniu się z tematem pójdzie zamówienie.
Cena... 1000-1500 za gotowy sprzęt. Na bank nie więcej

#810 OFFLINE   Bolen30

Bolen30

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1519 postów

Napisano 24 sierpień 2018 - 10:53

Polecam osobiscie dwa blanki mocniej to mhx st1142.
Oraz blaas slxf 966-2N do lzejszego łowienia .Pierwszy składany przez voldemorta z krakowa drugi przez hubertusa z poznania obydwa bomba.

#811 OFFLINE   PaPaDaNcE

PaPaDaNcE

kochający mąż

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 731 postów
  • LokalizacjaBiałystok/Wasilków
  • Imię:Maciej

Napisano 24 sierpień 2018 - 21:43

Z tego co mi wiadomo to Hubert jest z Łodzi, tak dla ścisłości. ... 😉

#812 ONLINE   Voiteh

Voiteh

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 788 postów
  • LokalizacjaTarnów
  • Imię:Wojtek

Napisano 24 sierpień 2018 - 21:45

A może Phenix SP-962-XUL ten delikatniejszy lub Phenix SP-962-UL mocniejszy  :)

#813 OFFLINE   patzaw26

patzaw26

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1075 postów
  • Imię:Patryk
  • Nazwisko:Zawadzki

Napisano 24 sierpień 2018 - 22:28

Tak jak kolega Wojtek pisze Phenix SP-962-XUL świetnie się sprawdzi do twojego opisu. Mam go dopiero ok 3 miesiące a wiem że nie wymienił bym go na żaden inny. Super ładuje wobki, bardzo fajnie przekazuje wszystkie pstryknięcia :)

#814 OFFLINE   Areck

Areck

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 111 postów
  • LokalizacjaŻyrardów

Napisano 24 sierpień 2018 - 22:32

Dziękuję za porady - wszystko co mi podrzucacie rzetelnie sprawdzam, szukam jakichś filmów na YT. 

Macałem dzisiaj blanki i pod obciążeniem zdecydowanie najbardziej pasował mi NFC ST962-2 Delta i taką też zaproponowano mi na początku w pracowni. Może ktoś coś o tym? Zdecydowanie praca pod obciążeniem jest tutaj idealnie taka jaką lubię. 
Natomiast wędka nie jest szybka, za to pięknie będzie ładowała małe przynęty. 

#815 OFFLINE   Areck

Areck

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 111 postów
  • LokalizacjaŻyrardów

Napisano 25 sierpień 2018 - 10:43

Decyzja podjęta, będzie to blank NFC ST962-2 Delta oprawiony mega klasycznie i elegancko w całości w korek, zwieńczony tulipanami z dwóch stron + przelotki torzite mocowane na nici w kolorze blanku. Jedyny akcent kolorystyczny to będzie polska flaga wypleciona nad parametrami wędki i podpisana "2018".  ^_^ 

#816 ONLINE   Voiteh

Voiteh

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 788 postów
  • LokalizacjaTarnów
  • Imię:Wojtek

Napisano 25 sierpień 2018 - 12:12

Decyzja podjęta, będzie to blank NFC ST962-2 Delta oprawiony mega klasycznie i elegancko w całości w korek, zwieńczony tulipanami z dwóch stron + przelotki torzite mocowane na nici w kolorze blanku. Jedyny akcent kolorystyczny to będzie polska flaga wypleciona nad parametrami wędki i podpisana "2018".  ^_^ 

to jak będzie gotowa to nie zapomnij się nią nam pochwalić :)

#817 OFFLINE   dreadknight

dreadknight

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1019 postów

Napisano 25 sierpień 2018 - 18:41

Co to jest zwieńczenie tulipanami?

#818 OFFLINE   Koincydencja

Koincydencja

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1905 postów
  • Imię:Hubert

Napisano 25 sierpień 2018 - 19:08

Witam,
Proszę o porady, sugestie dotyczące wyboru przede wszystkim blanku pod kij na klenia ale i komponentów.

Zależy mi by kij był sztywny i dawał super kontakt z przynętą i rybą i był szybki, natomiast by po zacięciu bardzo szybko i lekko przechodził w pełną parabolę i był typową kluską. Jakieś podpowiedzi?

Możesz dojaśnić czego oczekujesz? Sztywnej i szybkiej, czy kluski? Padło tu parę pomysłów. Ale przynajmniej blanków Phenixa nie potrafiłbym określić jako sztywna - szybka - kluska.

Użytkownik Koincydencja edytował ten post 25 sierpień 2018 - 19:09

• pomidor babinicz lubi to

#819 OFFLINE   Areck

Areck

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 111 postów
  • LokalizacjaŻyrardów

Napisano 26 sierpień 2018 - 06:33

Może napisałem nieprecyzyjne. Najważniejsza jest dla mnie praca wędki pod rybą. Musi być ona bardzo spolegliwa i nie pozwolić zgubić ryby, nawet leciutko zahaczonego jazia.
Druga ważna sprawa to odległość wyrzutu lekkimi woblerkami i smużakami. Tutaj ryba zacina się praktycznie sama natomiast często baaardzo lekko, na ostatnim kiju miałem wiele spadów że smużaków. Nie nietrafionych brań a spadów podczas holu.
Poprzez sztywność chciałem powiedzieć, że oczekuję dobrego kontaktu z przynętą i wygodnego i jej czucia ale to bardziej mój wymysł bo wiadomo, że nie potrzebuję tego tak bardzo jak przy łowieniu na gumę, stukaniu o dno itp. ja albo mam strzał na kiju albo nie.
Szybkość- szybkość gaśnięcia po wyrzucie, nie lubię jak mi się dynda 😉 to raz a dwa że czasami łowimy na dużej odległości więc potrzeba by kij szybko przekazał branie i pozwolił na przycięcie. Tutaj mam wątpliwości lekkie ale zaufałem rodbuilderowi że mi ten kij wystarczy. Kilka wypadów i będę mógł mam nadzieję mu podziękować.
  • Koincydencja lubi to

#820 OFFLINE   Koincydencja

Koincydencja

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1905 postów
  • Imię:Hubert

Napisano 26 sierpień 2018 - 08:02

Opisz wrażenia z użytkowania, bo Phenix SP-962-XUL jest opisany jako extra fast, Phenix SP-962-UL jako fast, a Twój jako slow.  

Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: jaź, kleń

Użytkownicy przeglądający ten temat: 4

0 użytkowników, 4 gości, 0 anonimowych